RAINIS

 

Kastaņolas periods

1906-1920

 

 

1917

DIENASGRĀMATA

 

 

17.9.17.

Pavisam lietains, auksts, zobu sāpes un 2 mēn. Gara influence. Novājoju, ka nevaru nemaz strādāt. Martā revolūcija. Gribu braukt. Slims un In. nelaiž, In. neizturēšot. Gribu rakstīt programmas rakstu, vājums un In. nepabalsta. Daudz sāku, bet nebeidzu. "Mur." 1. cēl., "Im." arī 1 cēl., bet abi nepārrakstīti. Dz. asie, 1905, abi gandrīz gatavi, nepārrakstīti. Pulks plānu. Iekārtoti rokraksti kulē.

25.7.17. salauzu vingrojot muguru. Atlabstu.

 

 

18.9.17.

Mana iekšējā gaita

Pabeidzu II cēl. "Krauklītim", jau nogurums manas ārēji, vakar uzbudināts; baros ar I., ka nepalīdz pieturēt pie pastrādāta darba norakstīšanas to pat dien. Iekšēji nejūtu nogurumu. Šodien no 1/2 10-12 1/4 pastrādāju pilnu pensu 100 rindiņu.

Jūtu krustu, gūžas, kakla kumbri. Rudens.

 

 

19.9.17.

Neguļu. Ap trijiem redzu šogad pirmo reizi Orionu. Nu jautrāks prāts un liekas it kā slepens atbalsts. Iedomāties tikai to skaistumu un atkāpjas viss ļaunums, ko tu man vari padarīt, aiz manis zvaigznes. Pārsteidz ar skaistumu, pirmo reizi ieraugot: pusdebess aizņemts. Pāri vēl uzkrītoši gaiša Venera, mana zvaigzne.

Visu dienu strādājot, t. i., 6 stundas 10-12, 4-8, nobeidzu norakstu II c. "Krauklītim".

 

 

20.9.17.

Atpūta. Pelde, lai rīt izbrauktu uz Ponte Tresal. Sākumu diena: notikumu grāmata, kārtoju darbus. Latv. ticība kā pirmtautu ticība. Viss atkal pārtraukts: A. Kr[auze]. Bet es tā neuztraucos, kā agrāk. Varbūt izdosies pārvarēt. Vingrinājumi prasa arī enerģiju, neuztrauktne. Redzu vēl lielu ērgli Ruviglianā. Nebraucu uz P. Tresa.

 

 

23.9.17.

Bailes, vai labi bij, ka lieku vēstules salasīt Paulam, tikai ļoti stiprs fiziski un garīgi var to darīt, var būt gluži atklāts; vai man nau sevi jāizsargā? In. apmierina, ka es varu. Vēstules tuvināšot publikai. Arī Jankava publicētā neesot kaitējusi man.

 

 

27.9.17.

Kārtīgi kopš 24.9.17. strādāju III c. Vakar vakarā vēl liter. saruna par In. plānu, tad nogurstu. Tātad ir spēks, bet robežas. Laiks jauks visu mēnesi, kopš Rīgas zaudiņa. Rudens nejūtas, silts 17°-20°. Skaistums nomierina. Rudens zīmes tomēr ir: tauriņi melnie, zilie, dzeltenie, sarkanie visi nozuduši; reti balti. Odu nau, spīgulīšu sen nau. Lapas sāk birt. Ciklamenes arī otrreiz noziedēja. Dzeltenās kumelītes, zilas dzeltenvidu bezlaicītes, manas krāsas.

 

 

28.9.17. (rakstīts 10.10.17.).

Pilns penss, bet es nemierā, domāju, ka esmu noklīdis no tēmas. Nau motivēta labi māsas palikšana pie svešzemnieka. Apnīkstu un nu nevedas vairs ne darbi, ne grāmatas vešana, ne veselība.

 

 

1.10.17.

Nestrādāju, neatminu, par ko. 2.10.17. Strādāju, kaut gan nelabas dienas; vedu tālāk fabulu, neatrazdams labu motivējumu.

Zobi sāk stipri sāpēt.

 

 

5.10.17.

Rauju zobu. Bet nobeidzu III cēl. Atrodu motivējumu fabulu vienkārši turpināt.

 

 

8.10.17.

Beidzu III c. norakstīt. Lasu priekšā. In. neliek atmest visu skatu, kas man sarieba.

 

 

9.10.17.

Atpūšos. Bet no rītus iekrītu pie krieviņa; runāju par morāli. Nogurstu stipri.

 

 

10.10.17.

Gribu sākt IV c. Jānokārto pirms palaista grāmatvešana. Uzrakstu piezīmes 65 rind. Kopš 28.9.17. sāku meklēt dramat. latvisku pantmēru. Turpinājas līdz šim, galīgi neatrodu. Laikam būs jāņem tas pats dubultpants 8 pēdas, bet ne 16, bet 10-12 balseni. Viens gans nomira. Lūkoju jau pirmā "Imantā", bet rakstīju 2 rindās. Lūkošu tagad "Kurbadā" vienā rindā rakstīt. Visu dienu pūlos sākt IV "Krauklīti"; pašā vakarā 20 rind. Nervozs. Sabaramies ar In.

 

 

11.10.17.

Visu dienu meklēju, kādā darbā rādīt IV c. līg[avas] ciešanas. Apsmieklis: laiska, izlutināta, nepraša, cita tautība. Maltuve un rija jau man bija. Maizi mīcīt, sviestu kult, veļu. Nevaru izšķirt, lasu t. dz. In. slims, bēdas.

 

 

12.10.17.

Saule, kalnā, saulgozējos kails. Uzrakstu 40 rind. Plānu sakārtoju. Dažādi darbi un dzirnas. Plāna kārtošana aizņem par daudz laika. Peldes trūkums sajauc visu kārtību. Piemērs, kā atkal palīdz kārtība. Bij nodoms palaist sevi brīvāk, nau termiņa darbu. Bet palaist gluži atkal nevar: riebuma jūtas, ka nestrādā. Visur smalki jānosver un visu sistēmā. Piespiežos pārrakstīt šovakar. Kaut gan negribu, jo peldes dēļ biju sagatavojies uz brīvvaļu.

 

 

15.10.17.

Pašā vakarā rakstu IV, 60 r. Gulbim došu I cēl.

 

 

16.10.17.

Neguļu labi, par karsti sedzu galvu. Strādāju laukā no 10- 1/4 1, 90 rind. Vai Gulbis dabūs~ rakstu, jo ir tikai 12 nedēļas.