RAINIS

 

Kastaņolas periods

1906-1920

 

 

1919

DIENASGRĀMATA

 

 

Domu grāmata.

3.7.19.

Nākotne dara tikpat lielu iespaidu uz tagadni kā pagātne. No pagātnes mēs esam sarīkoti paši, un mūsu dziņas, jūtas, arī spriedumi, kas mūs vada nākotnē, nāk no pagātnes. Bet katrā acumirklī mēs darbus un dzīvi paši rīkojam pēc plāniem, kuri visi iet uz nākotni, cik mēs apzināmies, tik mēs darām visu zem nākotnes iespaida, pagātnes iespaids neapzinīgs.

Ja nākotne vada jau tagadni, tad jāsaka, ka to vada idejas un ideālisms, jo formāli katrs plāns ir ideja un katrs centiens ideālisms. Ja tā, tad arī jāsaka, ka vēsturē dzinēji un darbinieki - spēki ir ideālie, tikpat cik materiālie. Materiālie spēki dibinājas uz tagadni, uz ēšanu un ģērbšanos, bet visi spēki netiek patērēti šo vajadzību apmieriņam, tie tad top par dzinējiem uz idejām. Arī pats materiālo vajadzību apmieriņš, ja top apdomāts, top saņemts idejā; pats materiālisms ir ideja. Ne no viņa izaug idejas, bet viņš pats top pāridejots, ja vien paredz uz priekšu pāri vienai dienai.

Pagātne dod ne vien materiālas dziņas, bet idejiskas, - arī aizspriedumi ir idejas, kuras tikai palikušas bez pamata un vajadzības.

Politikā arī jārēķinās ar nākotni, ar idejām, ar ideāliem, ne ar materiālismu vien. Idejiskas vajadzības par materiālām bieži ir stiprākas.

 

 

8.7.19.

Vajadzētu arī domu gaitas grāmatas. Ne atsevišķu domu atzīmiņu, ne sarakstu par atsevišķām domām, bet pašas domu gaitas: domāšanas veida grieži, domu virzieni, ideju sacensība: sarunas, darba domas, pārliecības. Garīga biogrāfija, kā līdz šim notika biogrāfija. Arī jūtu biogrāfija.

 

[Jūtu grāmata]

1.7.19.                                                              Luglio.

Rakstīšu vistuvāko un atķēršu atpakaļ 1918. un 1919. I pa gabalam, kā varēšu. Liels nogurums neatstāj visu gadu. Strādāju, bet tikai dažādus darbus, nevienā nepiespiezdamies nobeigt. Vairāki gandrīz pabeigti; bet trūkst piespiedes galīgi nokārtot. Darbu maiņa varbūt bijusi par ļaunu, pavedinājusi atslābt.

Nu ceļas kopš dažām dienām sajūta, ka jābrauc mājās. Jānobeidz gandrīz beigtie darbi: "Krauklītis", "C. sveices", "Mājām garām", "Daugava". Jāsāk ārstēties, kur esi gatavoj[ies] mājbraucei: iešu pie Bianchi, jāliek zobi, jāuzņem vingriņi un staidziņi, laivbrauciņi. Jāpērk drēbes; jātaisa grāmatu un avīžu katalogs. Cik paspēšu? Nekā laikam.

Sajūta sen sen nau laba un darbīga. Vismaz veselība puslīdz laba, nenogurstu ejot, kā pēc Cīrihas. Tikai gan neeju vairs tik aši.

 

 

2.7.19.

Pie Bianchi, p. 9. Laipns, nau sirsnības, nebiju veselu gadu, neuzrakstīju viņa romānu. Jūtos atspirdzis no mariņas, 1/2 11 mājās. Noguris guļu un lasu Bielš: "Goethe" II, "Napol[eons?]" un "1813. g. ". G[ētem] daudz vairāk spēka un laiku labi izlietojis, - man naz spēka, vēlu sāku, kas viņam jau II periodā, un to pašu mazo laiku nemaz neizlietoju. Kur vaina? Nervi, kādēļ nevaru tos uzveikt? Bija jau cik necik rokā, palaidu atkal pa 1918. un 19. grūto laiku. Bet būtu es kārtīgi strādājis, nobeigdams katru darbu, būtu ticis veselāks un laiku pārcietis labāk. Vaina rada vainu, var pārlabot, bet laiks nau bez robežu, gals tuvāk un es topu vājāks. Un kad vēl es saņemšos? Būtu man palīgs!

Gribētu nu nokārtot darbus, bet jāraksta vēstules.

 

 

8.7.19.

Rakstīt šo grāmatu par   j ū t u   b i o g r ā f i j u.

 

 

10.7.19.

Sen vairs nestrādāju oriģinālu, arī ne maiņas darbus. Sērīga un riebīga sajūta. Prāts liek nobeigt sāktos darbus, bet riebjas un gribas sākt jaunus. Laikam tik slinkums.

*

 

 

10.7.19.

Uzrakstu man kopš gadiem attīstītos vārdus: [stipram būt, uzvarēt visus savus ienaidniekus, uzvarēt visus nelabvēlīgus apstākļus, uzvarēt visu ļaunumu. Man vienmēr jāatjaunojas, vienmēr jātop jaunam, stipram, veselam un neizsakāmi laimīgam, vienmēr jābūt kopā ar progresu, vienmēr jātop un jābūt visas pasaules literatūras vadošajam garam. Man sava mīļā Iniņa, sava mīļā tauta, visa mīļā pasaule, savi mīļie draugi un mīļie, sevi pašu jādara jaunu, stipru, veselu un neizsakāmi laimīgu. Man jāizveido sava mīļā Latvija par brīvu, politiski un ekonomiski neatkarīgu valsti vēl šajā gadā, man tā jādara par pirmo pasaules nākotnes valsti, man tā jādara laimīga. Man jātop par tās pirmo prezidentu vēl šai gadā: man jātop par latviešu, krievu un eiropeiskās republikas prezidentu vēl šinī gadā. Man jātop par Raini Lielo, man jāsasniedz apbrīnu radoša laime. Man jābūt stipram un jāuzvar, man jātop par pasaules un proletariāta pirmo dzejnieku, man jātop par pirmo Eiropas valdnieku, man jātop par pirmo jauno Cilvēku. Man jātop par jaunās, nākotnes proletāriskās dramatikas, lirikas un epikas dibinātāju un piepildītāju. Man jādzīvo ilgāk par trīssimt gadiem pilnā gara un miesas spēkā, sirdsapziņas tīrībā, jāiegūst Nobela prēmija un bezgalīga bagātība.

Man jātiek uzaicinātam un sauktam vēl šajā gadā par Latvijas, Krievijas, revolūcijas un sociālisma glābēju. Man tās jāglābj un jākļūst par latviešu, krievu un eirop. republikas pirmo prezidentu vēl šai gadā. Man vienmēr jāuzņem pareizais ceļš politikā un manu darbu radīšanā un izdošanā. Man vienmēr jābūt īstajam spēkam izvest savus darbus un darbošanos, man vienmēr jābūt īstajai drosmei censties pēc augstākajiem mērķiem, prasīt no sevis visaugstāko.]

 

 

21.7.19.

Stipri jūtu jau kopš laika un arvien stiprāk sievietes daiļumu, varbūt arī citu. Atceros labāk dabas jaukumus. Vai tiešām neiziet māksla no tuvākā daiļuma, kas cilvēkos, sievietē? Vai nau tas stiprākais? Vai nau uz to jāattiecas arī man? Es ļauju, lai iet pats savu ceļu, bet mana daba līdz šim prasīja visur: viszināšanu, apziņu un turēšanos pie tās. Vai to arī te darīt? Vai es nāku atpakaļ pie vecās mācības, ko citi sen zināja? Lasot Bielš. "Goethi" to arī redzu, G[ēte] ar nodomu visur darbos dibinājas 1) uz mīlu un 2) uz sevis, savu piedzīvojumu.

Visādā ziņā tas daudz viņam palīdzējis.

Es biju objektīvāks, kā Šillers.

Kas mani kavējis agrāk to atzīt? Noslēgtība kopš mātes no mīlas? Mana nervozība.

Vai mana vecuma laikmets, otra jaunība še parādās? Zināt!

 

 

22.7.19.

No rītus negulēju, miegainība un nogurums visu dienu. Kad pēc pusdienas uzrakstu piezīmes darbu gr., pāriet nogurums un bāršanās, es eju lejā salīgt. Ievērot!

 

 

28.7.19.

"Goethe" Bielš., natürliche Tochter jau esot vecuma stils, kupls, puškots, mākslots, sabiezināts, jauninājumi. Tāds man jau sen, laikam kopš 1910. g., pamazām nācis. Un es domāju progresējam, lepojos sevis priekšā! Goethe novirzās no revolūc., vai man ar nedraud tas pats? Man taču taisnība, es taču ciešu no viņu nodevības, bet vai vēsture par visu nodevību neies pāri un atzīs par labu notikušo, par lielu pat? Vai ļauns ir vēstures ierocis? Vai labs nau augstākais? "Gulbja dziesma". Norakstīties, skaidrībā tikt.

 

 

29.7.19.

Sākt "Gulbja dz.", ne "St. Razinu", tad būtu norakstāms. Bet kurš vajadzīgāks? Vai ne es pats? Vai lieta?

*

Mājās jābrauc, nekas nau darīts! Viga dzīve tā aizgājusi: laiks pienāk, darbs nau darīts. Laimes gadījums, kā kāds darbs padarīts. Kā lai to grozu? Nau spēka. Norakstu vēstuli šodien, nogurums, negribu vairāk strādāt.

 

[Notikumu grāmata]

1.7.19. Luglio.

Līst pēc mēnešgara sausuma. Telegr. Parīzei, pateicos par apsveici. Pieprasu pasi no Parīzes.

In. pamudina vest notik. grāmatu. Kopš nedēļas In. ierīkoja augšā istabu, tur arī rakstīju uz Parīzi.

 

 

2.7.19.

Sāku iet pie Bianchi. 9 p. no rīta. Guļa vāji, mostos, galva sāp, laikam par daudz sasegts.

 

 

3.7.19.

Bianchi. Kalnā Brē. Sonvico.

 

 

4.7.

In. pie [1 nesalasāms vārds]. Pelde. Grūtsirdība.

 

 

5.7.

Bianchi. In. slims vēders. Laba ziņa: "Str[ādnieku] A[vīze]": vāci prom no Liepājas, 5 vēstules.

 

 

6.7.

Ci[n]s. Lietus dēļ nestaigājam. Gribam runāt par lieldarbu. J[aunības] dz[eja] neiznāk. Izruna laba, bet neizprotība.

 

 

7.7.

Bianchi. Par lieldarbu un ko darīt, 3 p. pēc pusd. Saagers - 3. Iedodu līdz "Jāzepu" lasīt I. Viņš rakstīs Ģinterim. Patīkami abiem.

 

 

8.7.

Novēlīna B[ianki]. Agras pusdienas. 2-3 slimnīcā pie Dante un Ednoti. Kājām mājās, nosvīstu, nogurstu. Lasu. Vēstules tik ap 6. "Jāzeps" II norakstīts; III jāskata cauri; liela pretība. Nau spēku. Ierīkot 4 grāmatas: notikumu, darbu, jūtu, domu.

 

 

9.7.19.

Ceļamies 7 1/4, izeju uz B[ianki] 9, gaidu-10. Aizeju uz pastu, velti, nezinu adreses. 11-12 avīzes; vāci vēl cer uz Niedru.' 12 pusdienas-1 1/2 , 3 guļam. 3-8 "Jāzepa" III tulk. caurlūkojam. Nogurstam. 9-10 guļam. 10 šī grāmat. Sviestu kuļu. Saņēmos vest grām.

 

 

10.7.19.

7 1/2 -vingroju, 9 izeju uz B[ianki], pastā vēst. Līvam, Mārtiņam. Lasu Šv[eices] "Ill[ustrierte Zeitung]". Fotogrāfijā nopērku 2 filmas. 11 mājās avīzes. Vāru pollentu, 1/2 2-3 guļam. 1/2 4 gribu kārtot darbus.

Rakstu vēstules: Balodim, Liepiņam.

 

 

11.7.19. vēlāk

B[ianki] nē, jo In. pie Censi. Lasu: "Aktionsbuch" Pfemfert.

Mazga, atkal lasu.

 

 

12.7.19. vēlāk

Bianchi nē, vingriņš nē. Taisāmies uz Brē. 4-9 1/2 Brē. Agri gulēt.

Uz angļu stundu negāju.

 

 

13.7.19. vēlāk

Runājam ar In., ka jāraksta man Latv. vēsture, būtu 200 lapp., 15-20 loksn. Par dienu rakstīt 100 r. par nedēļu, 5 dienas - 1 loksne. Tas pats, kas 1 drāma. 3 1/2-7 1/2 cinema. In. noguris no Brē staiga, negrib iet. Vakarā kārtis liktas.

 

 

14.7.19. vēlāk rakstīts

B[ianki] jā.-11 mājās. Lasu 12-3 1/2.

Lasu: W. Speyer, "Revolutionär".

Aizlasos, gribēju ašāk iet pie Saagera, 5 1/2 -8 pie Saagera, nau mājās, runāju ar pati. Lasu "Coenobium", piezīme par Robiņu un mani.

 

 

15.7.19.

Bianchi nē. In. iet uz Censi. Lasu [1 nesalasāms vārds] Jahresbuch, Zeitung 12-2 1/2 pusd. - 4 guļam. 4-6 caurskatam "Jāzepa" tulkojumu. 6 - šo grāmatu. Palaidis biju tādēļ, ka vakarā tika ievēlots. Nogurums.

 

 

16.7.19.              vēlāk

B[ianki] jā. Gizelas vēstule: nejūtot spējīga dot stundas. Nezinu, ko domāt. Izrādās: godīgi domāts, laikam izsamist, ka man mazi panākumi angļu valodā. Nau laika, nesagatavojos.

 

 

17.7.19.              vēlāk

B[ianki] jā. Krauzenes vēstule un "Voce del popoli". Itāļi izdod lēti grām. Vācu un boļševiku garā. Nosūtu pāris rindu J. dz.

 

 

18.7.19.         vēlāk

B[ianki] nē. Pelde. Vēst. no Vecozola. Drusku pozējos un "St. Razins".

 

 

19.7.19.         vēlāk

B[ianki] jā. Bignami gabaliņš par N. Robiņu un mani, vai lai abonēju?

 

 

20.7.19.         vēlāk

No rītus kā arvien palīdzu saimniecībā, kapāju kotletes. Izejam 4 pēc pusd. Gribam Capolags, tad uz Porzu un 4 Bernards. Sasniedzam mērķi p. 7, 1/2 8 Canobbio, 9 1/4 mājās. Pirms paša gala I. apgurst. Ļoti jauki. Viena plūme, 1 lodīte katrim. Bērziņi un pīlādži, ļoti skaisti. 11 gulēt.

 

 

21.7.19.

B[ianki] jā. Kalnā. Kājas sāp. I. maz noguris. 2-3 guļam. Avīzes. Šo grāmatu. No rītus satiekam bēres pretī nākam. Kāpēc palaidu rakstīt dien. gr. nezinu, pa lielākai daļai noguru un vēla gulētiešana. Rakstu šo arī augšistabā, gribēju to kā normu un dzinēju, bet arī nepalīdz labi.

 

 

22.7.19.

Ceļamies pāragri 1/2 7, miegains, noguris visu dienu, baramies. I. pie Censi. 1/2 7 eju saulē gozēties; lasu "Südsee-Märchen" - biogr. rom. 2-4 guļam. Lasu "S[üdsee]-M[ärchen]".

 

 

23.7.19.

Ceļamies pāragri 1/2 7, bet guļam vēl līdz 1/4 8 un nenogurstam. Izrun. Lasu - 11. R. Rolland. 11-1 saulē. Gribas sakārtot "Gulbja dz.", aforismus. 1/2 6- 1/2 8 angļu stunda, Nogurstu. Sviests jākuļ, tādēļ nerakstu dien. grām.

 

 

24.7.19.

Domāju par lieldarbu kopā ar "Gulbja dz.". Vakarā saucam garus.

 

 

25.7.19.

Vakarā runājam par lieldarbu, j. dz., "Gulbja dz.". Tādēļ nau rakstīts kalendārs.

 

 

26.7.19.         vēlāk

B[ianki] nau mājās. Eju saulē. Lieldarbu kārtoju 3-5. Afelds ar līgavu. 6 stundu Gizelai, nau humanitātes. Vakarā noguris no viesiem, kārtis, nerakstu grāmatas. Gulbja vēstule uzaicina uz darbu sūtīšanu.

 

 

27.7. 19. vēlāk

Lasu Bielš. "Goethi" kā norma pa svētdienām. Arī pēc pusdienas. G[ēte] nau varējis revol. tēlot, nau piekritis, vecs ticis. Man jābaidās. 6 jauns mēnesis. Ar bažām sāku. Izejam laivu braukt -8. Dara ļoti labi, vieglas kājas, vēl pirmdien jūt.

 

 

28.7.19.

1/2 10 izeju ārā strādāt, maz saules, uzrakstu ap 40 pantu dažādas apsveices. 4 pēc p.-5 1/4 B[ianki], 6-8 avīzes un 1 karti Lapiņam. 1/2 10 šī grāmata.

 

 

29.7.19.

B[ianki] nē. Saulē lasu "Str[ādnieku] Av[īzi]". Mājās viss iet normāli, jābrauc. Nekā nerakstu. Avīzes. Nogurstu. 7 vēstule Varkalim. 1/2 10 šī grāmata. Kārtoju avīžu izgriezumus.

 

 

30.7.19. vēlāk

B[ianki] nē. Saulē lasu "Str[ādnieku] Avīzi". Jāraksta balādes, ievadi, jārīkojas uz mājpropagandu sev. Uztraukumā nekā nestrādāju. Angļu stunda. Salīgstu arGizelu. [1 nesalasāms vārds] garāka runa. Izgriezumi no A. Kr. Vēlu gulēt.

 

 

31.7.19.

B[ianki], tur uzrakstu 1 pantu. Vēstules jāraksta. 1/2 4 sāku Gulbim, Kr[auzei], Kļavam, Saageram.

 

 

1.8.19.         Augusts.

B[ianki] nē. Sāku romānu "Gaismas pils". 10 rindiņas. Pelde. Gribu sākt arī "Imantu". Uguņošana.

 

 

2.8.19.         vēlāk

B[ianki] nē. Lasām cauri "Jāzepu" pr. un pēc. pusd. Angļu stunda nē. Nogurstam, bet nebeidzam 5, cēlienu. In. ar māgu apslimst. Neguļ labi.

 

 

3.8.19.         vēlāk

Visu dienu mājās, lasām. Man plāns par "Gaismas pili" kā romānu, runāju par to vakarā. 6-7 staigāju es viens. Gulēt ejam 10 1/2.

 

 

4.8.19.         vēlāk.

In. nevesels, bet iet itaļ. st. Es eju saulē strādāt. Kārtoju "G. p." kā romānu. Nošķīru nost vēstules kā "Sudraba gaisma" un "M. dok.". No 10-1 un no 1/2 4-7, tad tik pabeidzu nokārtot, bet nekā neuzrakstu. Būs varbūt labi tā iekārtots, bet vēstules būs stipri jāšķiro, nez kā ar kom[itejas] lietas vēstulēm. Vakārā negribot I. uzbudinās ļoti, ka es nožēloju, ka viņas dēļ nebraucu uz mājām, un neaicina mūs.

 

 

5.8.19.

Nakts negulēta. Lietains laiks. In. iet tomēr pie daktera. Pienāk Latv. pases. Rakstu vēst. Varkalim. Sveiciens no Kļ[avas] un Kr[auzes]. Rakstu piez. darbu grām.

 

 

6.8.19.

Saule, palieku mājās rakstīt vēstules. A[ngļu] stunda.

 

 

7.8.19. vēlāk [1 nesalasāms vārds]

Vēstule no dakter., eju viņu gaidīt 11- 1/2 2. Pēc pusdienas atkal dakteriene atnāk, 3-4 pelde, domas par romānu.

 

 

9.8.19. vēlāk

B[ianki] nē, angļu stunda nē. "Jāzepa" V c. izlasam pr. un pēcpusdien. 6 1/2 nonesu līdz ar "Daugavu" uz Lug[āno] staciju.

 

 

10.8.19.

Lasu Bielš. "Goethi". Uz Bioggio - Agno līdz 8.

 

 

11.8.19.

B[ianki] nē. Saule 18°, palieku mājās vēstules rakstīt - 8 vēstules. Nofotografēju In. Izrakstu skaidru vēstuļu mapi.

 

 

12.8.19.

Atpūta. B[ianki] nē. Pēcpusdienas staiga uz meža ceļa, "Aleks." piezīmes, 1. dzejolis. Agri gulēt.

 

 

13.8.19.

Vingroju, sāpes visur atkal man. Karstums kopš nedēļas 16-19°. Laukā saulē rakstu par latv. teātri pr. P. Forta. Pēcpusd. kārtoju.

 

 

14.8.19.

B[ianki] nē. 3 dzejoļi un "Daugava" kārtota. Atnāk Metusals, viss vakars aiziet, izjūk darbs, jo gaidām arī austrietes.

 

 

15.8.19.

11 atnāk Afelds ar Mariju. Grib pārrakstīt, meklēju, ko dot.

 

 

16.8.19.

Ferragosto dēļ nau peldes. Nau angļu stundas, ne B[ianki]. Sastādu mazu krājumiņu, apm. 2 loksnes, "Sveika, Latvija!"; partijai ienākums dāvāts: no "Daugavas". "Cīņas" sveices un "1905", apm. 30 dzej.

 

 

17.8.19. Zirneklis vakarā.

No rītus telegramma: par mākslas depart. direktoru. Cīņas. Vēstules Vark[alim] un Kļavam.

 

 

18.8.19.

Afelds, iedevu dzej. pārrakstīt, 1 stunda saulē, 1 dzejol. jauns. Pelde.

 

 

19.8.19.

Telegramma no rītus: aicin. braukt mājās telegr., nu Kļ[ava], nu Vark[alis], nu Ozoliņa piekrīt. Vēstule Kļ[avam] un Vark[alim]. Telegr. Seskim. Austrietes [1 nesalasāms vārds]. Saulē pārdomāju, nevaru strādāt.

 

 

20.8.19.

Piezīmes: lettoloģija, sviests.

 

 

21.8.19.

Farbsteina.

"Sv. Latv." noraksta Afelds. Telegr. Seskim. Korektūra. Latv. teātra vēst. Farbsteina.

 

 

22.8.19.

Dakteriene nokavē. Pierunāju viņu rakstīt romānu. Nekāda darba.

 

 

23.8.19.

No rītus saulē rakstu "Gaismas pili". P. pusdienas aizbrauc dakteriene.

 

 

24.8.19.

Ceļamies 5, ejam ar Linu uz Aldesago, uz Corso motociklistika-12. Uz [1 nesalasāms vārds] 4-7, nogurstam ļoti. 2 kartis. Baramies.

 

 

25.8.19.

"Daugavu" kārtoju. Afelds. "Taurētājs". 4 Nr. Nr.

 

 

26.8.19.

Vēstules 6. Gulbja telegramma.

 

 

27.8.19.

Raiņa kluba telegramma. 3 vēstules. Piezīmes. Lasu "Taurētāju". Nakti staigāju. "Daugava" Afeldam gatava.

 

 

28.8.19.

Atnāk 40 Nr. Nr. "Soc[iāl]demokrāta". Dibināts 8. jūl. mans klubs. Rīta saulē "Daugava"+korektūra. Austrietes. (No 21.-28. pēcrakstīts.)

 

 

29.8.19.

Gulbja vēstule: izdod kopdarbus, maksā 100 000 rbļ. Nogurstu. 3 Afelds, gatavoju "Daugavu": 2 kartis.

 

 

30.8.19.

Rītus pelde 8-10. Afelds. Atbrauc Metusala sieva ar meitiņu.

 

 

31.8.19.

Vēstule delegācijai. "Daugava". Neejam uz [1 nesalasāms vārds]. "Daugava".

 

 

1.9.19. septembris

5 atbrauc Vecozols. Viss vakars, Metusala manu ģīmetni glezno.

Baramies.

 

 

2.9.19. (no 30.-2.9. pēcrakstīts)

Vēstuli delegācijai aizsūtu. Kļavam vēstuli. "Daugava". Vecozola nau. Strādāju vēl vakarā arī pēc vakariņām. Nerunāju, noguris, bet darbs iet.

 

 

3.9.19.

Caune no Liepājas. No rītus Vecozols, Afelds, Marija, fotogrāfs aizbrauc. 2 kartis: Milda Kļava (tam nedod pasi), Saageram: "Jāzepu" pabeidzis caurskatīt. Telegr. Bruno Kalniņš sauc mājās, liekas, ka tur jau sācies karš un jāiet palīgā.

 

 

4.9.19.

Negulēta nakts. Metusala mani glezno. Laukā "Daugava". Arī vakarā strādāju. Nomierinamies, bet būs tomēr jābrauc briesmās un mājās.

 

 

5.9.19.

Metusala mani glezno, beidz. Dāvā man. Neeju laukā. Pelde. "Daugava".

 

 

6.9.19.

Metusala aizbrauc. Saulē "Daug.", vēstule Mildai.

 

 

7.9.19.

Saulē "Daugavu" vakarā beidzu, neiedams uz [1 nesalasāms vārds]. Kreklā sēdot, saaukstējos.

 

 

8.9.19.

Vēst. Grosvaldam franc. Sēja. Varkalis. Mājnieki rīko sagaidīšanu. Afelds.

 

 

9.9.19.

Gripa sākas stiprāk. Nestrādāju.

 

 

10.9.19.

Afelda "Daugavas" pārrakstījums, visa priekšpusdiena.

 

 

11.9.19.

Afelds iecelts par konsulāraģentu. Plāni. 3 pēc p. Saagera interview - 6. Ziņas, ka klubs rīko sagaidi, pirks namu, ielas mūsu vārdos.

 

 

12.9.19. 5.-12. pēcrakstīts

Gripa atslābst. Noguris, 2 kartis.