RAINIS

 

Kastaņolas periods

1906-1920

 

 

1920

DIENASGRĀMATA

 

 

[Jūtu grāmata]

 

 

3.1.20.

Viss pērn apstājies, līdz ar Ozoliņa atbraukšanu, uzspiestā palīdzība, labdarība. Tomēr nebraucam un nu 2 mēneši, bēdas, novājoju. Tad piepeša darba atmoda; daudz sākumu. Tad atslābstu.

 

 

4.1.20.

Šovakar Afelds, dzimtene tuvāk, bērziņi negaisā, es negatavs, kā sagrābt, kad negribas. Nu nāks politika, vai neizsitīs galīgi no sliedēm? Vai spēšu ieiet atkal lielajā darbā? V. Eglītim labi. Bet dzen uz vienu pusi: noskaidrotību. Es vairāk: pretstati un nesaskaņas manī, bet tā i tautā un tā dzīvo. Griba mūs satur. Vai politika dos izklaidi vai atpūtu? Daudz laba man vēl vai nekā. Kad varētu saņemt un atbildēt, un nu vēl atpūsties. Es taču gribu, nogurums uz laiku. Arī tā esmu strādājis un jāiet tā tālāk. Lai optimisms palīdz kā ikdienas regula.

*

Nau jau šī jūtu grāmata dēļ jūtošanas. Taču visu valda darba doma, kustība ar mērķi. Vai augstākā kustība bez mērķa? Vai nekustība?

 

 

6.1.20.

Nogurums atkal sāk uznākt. Vēstules nospiež. Šaubos, vai uzņemt politisku lomu. Lūkoju šo to, neviens darbs negrib patikt. Bet gribu pieturēties pie optimisma.

 

 

[Notikumu grāmata]

 

 

1.1.20.

Taisu plānu "Im." un "Ceļa mātei". Neejam uz cīņu. Migla.

 

 

2.1.20.

Vēstule Saageram, In. taisa gada rēķinu, uz pilsētu. Kārtoju vēstules, materiālus. Nestaigāju.

 

 

3.1.20.

Kārtoju materiālus. Zāģēju žagarus - 1 stundu. Jaungadā pieprasa Laksts caur Liepiņu, kad varot mani runāt. "Jāzepa" dēļ. Vēstule no Mārtiņa, lai kandidātos mūs ceļot, mums klāt neesot.

Vakarā 5 Afelds, Medņa fotogr. albumā, Liepulapiņas pīrādziņi, Cielēna avīzes. Neesot tik ļauni, kā Čaulis rakstot. "Daugavai" labs iespaids. Klubs grib būt par garīgo centru. Gulbis: lai dodot grām. Asp[azija] un es. Slavē Valteru. Par partiju nekā nezin. Kandidāti prezid. Čakste, Ulmanis un es. Sparģeļi un Krauzenes, [cita?] maz. Uztraucos. Noguļu.

 

 

4.1.20.

Lasu atvērtās grāmatiņas. Neejam uz cīņu. Guļu pēc pusdienas.

 

 

5.1.20.

Vēstuli Krestanovam. 5 Afelds un Vecozols. A[felds] runā par sevi. Centra partija dibināšoties, kad es būšot tur. Nez vai runā uzdevumā. Ministri, maza alga, 1000 r. Ierēdņi nestrādājot. Fabriku Rīgā neesot. [1 nesalasāms vārds] dep. tikai ķildu šķiršana. Nogurstu. Viņš ar savu raksturu ticis par konsulu. Ēdējs un egoists. Dienas darba maz. Netraucē vēstules.

 

 

6.1.20.

Nogurums. Līdz pusdienai krauju malku. Lasu "Suis. Orientu". Atbildu vēstulē.

 

 

[Darbu gaita. Darbu hronika]

 

 

3.1.20.

Atbrauc Ozoliņa, līdz ar to viss beigts. Kad aizbrauc, lielas bēdas par nebraukšanu. Tā aiziet viss novembris. Nov. vai decembrī tomēr atmostas tāda darba griba, kā gadiem nebijusi. Sāku ļoti daudz jaunu darbu.

*

Pirms paša jaungada sākuma 26.12.19. nobeidzu vēl netīšām "Zelta sietiņu", 26 dz. apmēram 6 dienās. Norakstu ar mašīnu. Decembrī norakstu ar mašīnu vēl "Aforismus". Darba prieka sajūta uzturas kādu mēnesi. Pēc "Zelta sietiņa" sāk atslābt. "Imanta" un "Ceļa māte" ar prieku sākts, bet netiek uz priekšu. Ļoti traucē riebīga sajūta, ka jāraksta vēstules, kas aizkavētas mēnesi cauri. Vakar sāku, šodien jānogrūž daļa, bet riebjas neganti.

 

 

6.1.20.

Traucē arī ārēji Afelds; arī laiks jau nedēļu miglains.