RAINIS

 

Dienasgrāmata (1920. - 1929.)

 

 

1924. gads

 

 

Janvāris

 

1.1.24.

Ceļos 8, lasu avīzi, Springers, drusku nokārtoju galdu. Atnāk dakters Pētersons: labu veselību jaunā gadā. Vecnma problēms. Priecīgs, bet sūdzas, ka dzīve tukša. Darbība uztur jaunu. Kustība, kad guļ, izlīdzina. Voronovs, Klemanso. Pēc noguruma ceļot kājas augšā 15 minūtes, asins aizskalo nogurumu. Tā darot franču armijā. Jāmēģina. O. «Aladina [burvju] lampā»; drusku lascivi: pirti gribu būt, tad var laimīgs kļūt; nebijis izpārdots. Krauja: mudinu rakstīt: latv. politiku, ārēju, pa 5 gadiem. Leišu vēsture: viņš domā, ka mūsu ciltis sevišķi pieķērušās vecai ticībai. Es: ka kūtrība savu kultūru radīt, ņem gatavu krievu. Iet uz krievu pusi: mazāka pretestība, bet uzdevums bija latv. ciltis vienot, lielāks nacion[āls] pamatspēks. Pārņēmis ar krieviem kā Al[eksandrs] Lielais ar persiem Ēģipti, Asīriju u. c. Atnāk Uliņiete: mēs par namiņu nedabūšot vairāk. Šlīpss, lai ņemot 250 tūkstošus. Pie galda runāju par teātri: ka Nac. top nebalstīts, tādēļ ka es tur. Krauļa turas pie mazin[iekiem], nau tik labi runājams par maziniekiem. Lasu «1001 n[akti]». Rīt jāiet pie ekspresionistiem. Jāsāk strādāt.

 

2.1.24.

Ceļos 8, bet gulšņāju līdz 10, vingroju, izeju uz teātri 12, paņemu naudu saeimā, pilī pie R. Sutas izstādē, jau sapakā, Suta sūdzas, mana ģīmetne nekas, prasot 20 000, nevis 60 t[ukstošus]. Brauc uz Tērbatu. Ubāns: lai ļaujot viņam manu ģīmetni taisīt. Tilbergs pats sev piespiež pirkumu no valsts. Teātri: Fišs man dāvāja savas ģīmetnes, Benze priecājas par manu 100 rbļ. V. Eglītis dievojas, ka neesot domājis uz Meierovicu. Dambergs, lai uzvedot vēl «Mēs viņus gūstīsim». Rode: pateicos, ir īsinājis. Mans projekts: lai izrādām vienkāršotās dekorācijās lielās lugas priekš laucinieku skatuvēm. Vakarā palieku mājās, In. un O. uz «Indrāniem», Zālīts un Balodis liek sveicināt. O. aizkustināta, jo viņiem tāds pat gadījums. — Es pa vakaru uzrakstu Jesenam pasakas dzejoli pēc baltkrievu parauga, 28 rind. Atnāk Barons: Asp. dzejoli likt pirmo, tādēļ ka sieviete novārtā. — Jāstrādā.

 

3.1.24.

Ceļos 8, avīze, nogurums, vingroju. Baumgartena malkas vedēji. Uz teātri 1. Zeltmatis: grib mums noņemt 25%. Freinberģis: stāstu par leišu lugu un par prozas lugām; dos leišu vēstures. Rotgalvis: 50 rbļ., vietas meklē. Stolceram 200 r. priekš strādniekiem. Lilli Ērika: ņems «Melus». Azura: Apsesdēls pret «M. ķ.», esot mušas apvainotas, un par ķēniņu nevajgot celt Lidi. Es: mušas — inteliģence, bites — strādniecība. Vēstule no Z. L. Mazā Miezīte sūdzas, ka Mierlauks apvainojis. — Rakstu bērnu dzejoli, 31 rind. — Rīt Gulbim plāni jāliek priekšā.

 

4.1.24.

Ceļos 9, avīzes, vingroju, plāni par prozas lugu. Teātris. Zeltmatis un Jansons nau gājuši uz budžeta komisiju, rīt abi būs veseli. Linde un Rode: braukt uz Kauņu, Rēveli un Londonu. Bet Rēvelē, Somijā uzved «Sprīdīti», ne «Jāzepu». Gulbim piezvanu: rīt runās par rakstkopi. Mājās ar O. Zāmuelis un In. atnāk. Vakarā neguļu, rakstu 2 dzejoļus. «Domās» esot man uzbrukums kā nespēj[īgam] teātra direktoram. «M. ķēniņ[am]» Kroders u. c. uzbrūkot. — Alfr. Kalniņš: lai rakstot viņam kantāti. Operā par daudz valdot, es nevaldu kā ķīnieši māca. Jāraksta luga — nagla.

 

5.1.24.

Neguļu labi, mostos 6, vēl aizmiegu, vingroju, avīze, 12 uz teātri, Barons, Alfr. Kalniņš, kantātu paraugi, Gulbis: 250—300 loksnes, uzņems visus rakstus, 10 sējumi ā 30 loksnes, 3000 rbļ. Par loksni. 1500[eksemplāri]vienkārša izdevuma, 500 labāka. Antons: ievads 8—10 l[oksnes]. Mani ievadi katram darbam. Misiņš sameklēs vecos darbus. 10 ģīmetnes no visiem laikiem. — Paeglīts grib pabalstu, plaušu tuberkuloze. — Linde un Freinb[ergs] par leišu braukumu. Zeltm[ati] redzēju sapnī, Nau vēl atnācis, arī Jansons nau. Barons atnāk pie Asp. In. Rīgā pie Glomeņa: izlabošot, esot bijusi kļūda. Bet nau apspriesta neviena mūsu grāmata; teātra daļā nau «Asp[azija]» vērtēta kā luga. —«Domās» nevar strādāt.;—» Salst 15°. Nestrādāju. Atnāk vēstule no Dantes; abbiamo gran bel tempo sembri primavera.

 

6.1.24.

Mostos 7, ceļos vēlu, avīze, nevingroju, atnāk Eglīts, pircējs, 350, neesot vēl dzēsts Bergmaņa vārds; pārbrauc mazais, dzejoli pabeidzu, meklēju tematus 2 īsām lugām, lasu Grimmu un latv. pasakas; grūti atrast, Camoensa nāve, Sokrāts un bakhante, Ģētes Prometejs; tad bērnu ludziņas, visus papildināt ar kora dziesmām, deklamācijām, runām. — Piezīmes par koprakstu izdotni; uztraucos, iegādājoties visu dzīvi, nebij vērts dzīvot. In. saka laimīgs tikai tas, kas rada. Bet nau vajdzīgs, un pašam nekas netiek, pēc 60 gadu darba nevaru mājās dzīvot.

 

7.1.24.

Ceļos 7, plāni par koprakstiem, 10 vingroju, izbraucu tomēr tikai 12, Emīlija iet prom, man pasaka. Uz teātri. Salst 16°; nomaksāju elektrību 500, ūdens rīt. — Mierlauks: aktierus viņš aizstāvējis, tie viņu atstāj. Honorāru par «M. ķ.» līdz 1. janv. saņemu 28000. Zeltm[atis] vesels, tāpat Jansons. Teātrim iztrūkst no budžeta komitejas 600000. «Asp[azija]» vēl 8600, kopā par izrādēm un grāmatu 100000. Man «Daugava» 2 nedēļu darbs, 8000 — grāmata 16000. — No teātra nākot pie Pr[iedkalnu] Anniņas dēļ meitas. Vakarā atnāk Pr[iedkalnu] An[niņa]: atstāsta savu sapni, ka P[riedkalnu] Andrejs ļoti skaists. Viņa likusi pagatavot ģīmetni. — Man sajuta vēl ļoti nospiesta. — In. uztaisa ievaddzeju limitistiem. — Jādod norakstīt birojā.

 

8.1.24.

Mostos 6, plāni koprak[stiem], vingroju, 12 uz teātri. Atnāk Anniņa, jaunā meita neatnāk. Anniņa pēc veļas un paliek; bijusi bez darba, gribam atkal kopā dzīvot. Teātrī atnākusi valsts kontroles revīzijas komisija. Zeltmatis nau atnācis. Izvadāja: dekorāc[ijas] nau miris kapitāls, bet dzīvs, izlietojams katrā laikā. Freinb[ergs]: jātulko «Kains». Par žurnālu kā nedēļnieku, bet tad daudz garīgi jāstrādā. Par savu lugu sāk runāt Zeltmatis: mēs pretnieki, tādēļ nesteidzos; neesot pretnieks, citi šo aprunājot. 4. braucu mājās. Salst ļoti, jo vējš, kaut gan tik 15°. — Teātrī sastādu koprak[stu] plānu; vēl nebeidzu. — Rakstu mājās pasaku viencēlienu. Gētes [Handel?] Grimm, priekš svētrītiem, 30 rind.

 

9.1.24.

Ceļos 7, sāp kakls kopš vakardienas, kad laukā runāju. Neeju. uz teātri. Visu dienu strādāju pie koprakstu plāna, pabeidzu, nu jāsarunā ar Gulbi. — Lasu «Trojabürgen». Atnāk: Priedk[alnu] An[nas] vecmāmiņa ar ciemakukuli, tikai mani apmeklēt. Emīlija pretīga. Merīte slinka. Vecmāmiņa varbūt grib pa vasaru šo padzīvot. In. Rīgā aiznes ievada dzeju. «Limitistam». Atnes ābolus. — Man jāskatās cauri «Biarmija», negribas. Vakarā Cipars atnes Gulbja grāmatas un ūdens rēķinu. O. operā — bajadēras.

 

10.—15.1.24.

15. [janvārī], otrdien, ceļos 9, avīze, Bergs atkal uzbrūk, ka gribot man ierīkot dzīvokli Durbē. Vai nevajadzētu satīrisku komēdiju rakstīt? Atnāk Al. Bērziņš, brauc uz [1 nesalasāms vārds], grib, lai dodu viņam 5000 rb. uz februāra mēnesi. Teātrī Paegle, dekorācijas priekš «Ielas». Rode — antrepreners, atlaist no maksas Rodem un Parņickim «Mušu ķēn.» mielastu. — Zeltmatis saimn. jautāj[umos]; grib, lai uzved «Arājdēlu». Mājās. O. slima. Atnāk 5 uz saeimu. Interpelācija dēļ Gulbja sakaušanās ar [2 nesalasāmi vārdi]. Bez goda jēguma mūsu pilsoņi, Zemn[ieku] sav[ienība] pret saeimas godu. In. uz saeimu runāt ar Lindiņu. Netiek. Bungša īsti ir pret jūrmalas vasarnīcas piešķiršanu. Priedk[alnu] A[nna] arī prasa.

14. [janvārī]. Pirmdien, biju teātrī, vakarā mājās. Neatminu nekā. Vingroju visas trīs dienas. In. jūrmalā.

Svētdien visu dienu mājās. Pūlos dabūt tematu, nespēļu atrast. Svētdien 13. «Laimes lācis» ļoti vājš. Tomēr patīk. Sestdien 12. «Zvēru dīdītajas» ļoti vājš un prasts, bet patīk ļoti, sevišķi kritikai. Alunāna laiks. Piektdien 11. Ceturtdien 10. neko vairs neatminu.

 

16.1.24.

Ceļos 9, avīze, teātris. Šlīps. Eglīts ņem. Opincāns, ka no viņa prasa Aboltiņš, lai top par spiegu, citādi to izraida uz Krieviju. Freinberģim dzejoļi jāgādā. Aizsūtu Cipariņu uz augstskolu, O. dēļ. Ozolkājam: veksels parakstīts no manis. Parņickis: rīko mušu vakaru, ap 55 personas, Andŗ. Upīts pēc naudas atnācis. Mājās salst, 8—16°. Vakarā atnāk 1) klintnieks, dzejnieks, apslavēju; 2) Valdmans — Kuri Beri: antoloģija satīriska, lai ļauj uzņemt mani, 3) klintnieks Fakins no Jelgavas II vid[us]skolas, Aspaz[ijas] vakars. Aprīlī būšot mans. Ida lasa savu domrakstu par Sauli. O. slimo jau 5 dienas. Rīt gribu palikt mājās un gatavoties uz runu. Ida: baidoties pie viņas nākt draudzenes manis dēļ. Āboliņš bijis pārsteigts, ka laipns.

 

17.1.24.

Ceļos 9, vingroju, neeju uz teātri, pūlos ap runu, bez panākumiem. Atnāk skolnieks un skolniece no Taut[as] augsts[kolas]. Priekš kursiem lūdz grāmatas manas, no manām neesot Kult. fonda bibliotēkai devis. O. pārnāk ar ziņu, ka Asp[azijai] un Priedkaln An[nai] piespriesta vasarnīca Lielajā prosp. 33, kopīgi. Laikam vieta laba. In. uz Priedk[alnu] An[nu]. Vakarā tā atnāk. L. ciemiņi. Visa diena man pazudusi. Vaina, ka es no rītus aizlasījos.

 

18.1.24.

Aizeju uz teātri, tad uz III v[idus] sk[olu], bet palaižu laiku pieteikties pie runas; Lieknis min pateicību Ulmanim, tad nerunāšu, bet beigās maza meitenīte Šturm min savā runā mani 2 reizes, tad gribu runāt, nu ir par vēln. Aicina runāt otrdien skolēnu sapulcē. Aizeju vakarā uz Ģildes izrīkojumu, ļoti laipni pret mani, L. nosēd visu vakaru klāt. Rītiņš: dzīvokļa kolektīvs tur būšot labāk uzturēt mūsu pansiņu. Teātrī pagādāju dekorācijas Jakovičam. Kopā ar Smiļģi mājās, izstāsta visu savu dzīvi, 2X miljon[ārs], nu tikai brīvs jūtas, dzīvi uzlūko objektīvi. Man pretēja gaita: dzīvoju vairāk citu dzīvi, ne savu.

 

19.1.24.

Neaizeju uz III v[idus]sk[olu], mācītāji būšot, teātrī norakstu dzejoli «S. d.» un Freinberģim. Uz mājām. Vakarā uz Jakoviču. Austriņš tramā: bez vietas, var rakstīt tikai noveles, ne kritikas un romānus, ar ko pelna vairāk. — Leišu izrāde Vingrot[āju] zālē. 25 g. jubileja. Naiva publika, neprot ģērbties, rokas turēt, bet sajūsmīga. Endzeliņš — ir kautrīgs, nosarkst, kad ar viņu runā. Meklējis še baudu, un to tik vēsture un etnogrāfija. Aiziet. Leišu Paleckis, Rigitis informē mani par uzvedamām. leišu drāmām. Apsveicu, izdodas labi. Palieku uz mielastu. Atkal runu. Sirsnīgi un bailīgi ļautiņi. Skaists Garnyte. Lapiņš nofotografē grupā arī mani, aizdedzina karodziņu. Leišu meitene Mirga tiek pakārta un tā fotografēta. Pulkst. 3 mājās, 300 rbļ. 4. L. noguris.

 

20.1.24.

Guļu līdz pusdienai bez brokasts. Vingroju. Skatos Lugānas albumus, ļoti bēdīga sirds. L. paliek jautrs;, no slimības atplaukdams, Visi kopā vakariņās. Pr[iedkalnu] An[na] bijusi jūrmalā, laba vasarnīca, 2 gruntis, tikai sēta jauna, t. i., īpašnieks negribot. Būs jādzen, varbūt arī nemaz nedos man, kad vācu koalīcija. Bet Berga «Latvis» boikotē. «Jaunās Latves» zinātnieki, B. par sūtni. Citādi strādniekiem ņem nost slimokases. Ierēdņiem 7 stundas. Uz T[autas] augstsk[olu] neeju, kaut gan «Iela». 11 gulēt.

 

21.1.24.

Nebiju gājis uz T[autas] augstsk[olu]. Tur bijis petardu uzbrukums izrādei. Kurcis stāsts. Brehmanīšas jubilejā. «Raudupiete» ļoti vāja luga, epizodes vien, bez, raksturiem. Kaps un raudulība. Tomēr aplausi. Jubileja sirsnīga, mana runa vāja, jo biju visu iepriekš sastādījis un iemācījies, un, kad nu vārdu aizmirst, tad viss teksts jūk. Bet taisni šo runu uzteic «Vald[ības] Vēstne[sis]». Eju vēl ar tramu mājā.

 

22.1.24.

Guļu ilgi, domāju par runu Bērziņa jubilejā. 4 uz saeimu, līdz 9. Brunīts, lai runājot 20 gadu part[ijas] jubilejā aprīlī, būšot ārzemnieki. Višņa, lai runājot 26. Janv ar Bastjānu un Cielēnu. Gulbis aicina Asp. uz Valku martā. Eliass, lai dodot dzejoļus «S. d.». Uz Operu: Meļņikovs: kā inscenēt «U. u. N.». Rīt jāiet uz mēģinu. M[eļņikcovs] inscenēs labi, kaut gan dekorācijas paliek tās pašas. Dzīvāks, vairāk fantāzijas. Apsveicu R. Bērziņu, izdodas labi runa. Eju mājās 11 ar Šmiļģi kopā; laipns, atnes man mapi, ko aizmirsu Operā. Par manu runu min Reiters: Zālīts «J. Ziņās» gan neatstāsta, bet savā ievadā min 2 reizes. (Māksliniekam esot jābūt lielam cilvēkam» un «brīvības tenors». Sapnī redzu, ka man melnie svārki, bet i pilni ar putekļiem, es tos noslauku. Kāds aiz manis teic: svārki neesot bukstiņa. — Vakar redzēju, ka Idai balta cepurīte. Vakar kārtis liek Veckalnu Anniņa: es dzīvošot .100 gadu, pēc 4 gadiem mierīga, patīkama dzīve; līdz tam nepatikšanas, uzbrukumi, kuri beigšoties man paar labu.

0lgai: ka precēšot vecu kungu pēc 4 gadiem un dzīvošot laimīgi.

 

23.1.24.

Ceļos vēlu, uzrakstu savu runu R. Bērzi[ņam], citas nepaspēju, vingroju. Uz teātri 2. Sēdi atlieku uz piektdienu, jādod nauda Keitānam priekš mielasta «Mušām».Ar Freinberģi: «Vaidelotei» 30 gadi, «Faustam» arī 25 gadi. — R. Bērziņam ienākumi 200000. Akuraters pelnot no lauku lugām 10000 mēn[esī]. Lejiņš: zaldātos uz 1 ½ gadu, lai uzvedot «Titu» un viņa lugu. — Mājās, uzrakstu 1 dzejoli bērniem. — Jāraksta lauku lugas.

 

24.1.24.

Neatminu, vai biju teātrī. 8 vakarā ar In. uz «M. ķ.» mielastu. O. nenāk līdzi, nau laikā aicināta. Mielastā runā, joko, izdodas labi, bet ēdiens un dzēriens par maz un tie paši slikti. Visu vakaru ar Mircevu, simpātisku krievietīti, runā labi latviski, protežēt prasa pie izgl. ministra. 11 mājās.

 

25.1.24.

Vingroju, uz teātri 4. nau neviena, 5 uz saeimas sēdi. Meierov[ics] pārdrošs bijis, paļāvies uz centra svārstību, neatlaiž Ducēnu, pretī žīdi, pus mazenieki, nost, un vietā nāk Zāmuels. Visiem pārsteigums. Punga sēd līdz pēdējam, kamēr nāk un nogrūž no krēsla. Citi uz «Zemgaliju». Pa starpām teātra sēde, aši nodaru, dzērāji.

 

26.1.24.

Guļu ilgi, ceļos tikai 12; jāiet uz sapulci. Atnāk Cilderm[ane?], ved uz Altonavu 6, runa labi, huļigānu «pipku komanda», kad es saku, ka mēs cīnāmies kultūras līdzekļiem. Es saucu «ārā», izsviež 6 vīrus, pateicos policistiem, dodu roku, ļoti priecīgi. Tad uz augstskolu. Tautu savien[ības] veic[ināšanas] biedrību, samaksāju 100. Tad uz Matīsu; par agru, nau nekas rīkots. Runāju labi, saņem un izvada ar aplausiem. Dziedātāja Šulcs, Sāberts. 10 mājās. In. bijusi teātrī ar O. Mani gribot revidēt budž[eta] komisijā. Uztraucos. Vakarā pie galda nerunāju. Pika ļoti mīlīga saņem.

 

27.1.24.

Ceļos vēlu, nevingroju, bez brokasts, tikai Durbes āboli. Pusdienā atnāk Pr[iedkalnu] Anna. Edinb[urgas] prosp. 33 labāku vēl, žīds īpašnieks nau remontējis, necerējis, nau tiesības. Blakus 31 Sīmanim 2 pūrvietu grunts, 7 ēkas. Bungšs teica, lai neatsakoties. Atnāk Krauja: grib pirkt par 600 t[ūkstošiem] muižu [Derienu?], ir 250 t. Tad: piedāvāts par ārlietu ministru, pierunāju pieņemt, muiža darīs neatkarīgu, aiziet priecīgs. Vakarā 4 dzejoļi. Rītā kārtojos, iedomājos, ka jāuzraksta «Mana sabiedriskā darbība», ordens, Kult. fonds, teātrī.

 

28.1.24.

Ceļos 8, vingroju, plānoju, ½ izbraucu uz teātri, sēde budžetkomisijā, nenāk priekšā teātra lieta, pieprasu un dabonu no Mediņa zīmi, ka maksā man 4% par «U. u. n.» izrādēm. Auto garāža valstij lielus zaudējumus, mums jāsamaksā par ministru un prezidentu braukājumiem. Teātrī mēgin. «Faustam», 20 ainas, labas, bet vai patiks? Zeltmatis intriģē: «Aspazijai» uzlicis premjēru cenas 24. reizē, tāpat «M. ķ.» 100 rbļ. Tāpat budžetkomisijā: kā kāpušas valsts piemaksas, bet taisni pēdējā laikā kritušas. — Uz mājām. Satieku Krauju, atkal sašļukusi dūša, nau gājis pie Zemgaļa. — Guļu. Uz teātri: Rone. Nau jaunā zvaigzne: «putnis tas nau», teiktu runcis. Smaga, skan grīda, biezi pleci, maz uz pirkstu galiem. — Mājās: Brehm[anes] abas, Miezīte, rīkos «Pazud[ušo] dēlu», vajga grimētāja. Mājās 0. bez āboļiem. Rītu jāraksta.

 

29.1.24.

Vingroju, rakstu kantāti, uz teātri neeju, uz saeimu 5. Krauja nau ticis par ministru. Preses likums un par polit[isko] apsardzi, puslīdz liberāls. Vakara sēde frakcijā pēc beigām: «Rig[asche] Nach[.richten]» vāci pret Sīmaņa projektu, kadastrēt vācus un ņemt nodokļus obligatoriskus. Es runāju, labi, izšķiroši, bet to atzīst tikai Nik. Kalniņš. Ar tramu mājās, man ļauj runāt agrāk.

 

30.1.24.

Ceļos 9, Undrics no Alūksnes dēļ Kult. fonda, avīze, uz teātri, sēde Kult. fondā, tad Finansu kom[isijā]. Opera nāk, teātri nenāk priekšā, kreņķējos, mājās tikai paēdu pienu, tad uz teātri «Faustu», 200 rbļ par dārgu, neizpārdots, vāji spēlē visi, sevišķi Rodrigo, spēj tik reālist[iskus] sīkus dumikus un neģēļus. Publika arī nemiers. Rode nespēj darīt intresantus pat Auerbaha un raganu skatus. Paņemu atslēgu no Vesmaņa, bet brauc mājās. Kreņķis, nogurums. Vakar In. samaksājis nodokļus [Bazn. 30?].

 

31.1.24.

Ceļos 8, avīze, vingroju, 12 uz teātri, Freinb[ergs] pašportretu dzejā un balādes pieprasa. Nemiers ar «Fausta» izrādi. Skolnieks. Uz saeimas budžeta komisiju. Turu niknu runu pret Vesmani. Citi neuzbrūk, pret Reiteri bij vēl Birkhāns un Kasparsons. Man atbild un palīdz, bet ļoti neveikli Bastjāns un Dēķens. Vēl manī paliek pāri niknums. Vai rīkot teātrī tiesāšanu vai lasīt priekšlasījumus? Vai būs publikas? Varētu ar dekorācijām, kā, piem., «Aspazija». Sarakstītu mazu ludziņu: pret teātri vispār un Nacionālo sevišķi Iepriekš priekšlasījums, kas iepazīstinātu ar faktisko stāvokli. Es un citi spēki, Freinb[ergs], režisori kā apsūdzētie, arī aktieri, kritiķi un politiķi ka sūdzētāji. Publika savā lomā, Dekorācijas un tiesnešiem kostīmi. — Līcīts grib dekorācijas. Couethe atlikt izrādi. — Vakarā attaisu baltkrievu paku: ir divas fotogrāfijas no Ludzas ģimnāzijas uzveduma «Paulinka» un galv. varones. — Dienā Kempis un Koreckis pieved trīs krievus, kas negrib būt baltkrievi. — Zeltmatis bij sabijies, ka es negribēju iet uz komisiju.

 

 

Februāris

 

1.2.24.

Teātrī neeju, saeima, 3 krievi, Koreckis viņus instruējis. Morics prasa nosaukumu biedrībai, kas grib izdot soc. grāmatas. — Dienu pavadu gulēdams. Meklēju Siversu, neredz mājās. Olga uz laulības disputu, varēja arī iet In., partija pieliek tam lielu svaru. O. atstāsta, gulēt 3.

 

2.2.24.

Uz teātri. «M. ķ.» neejot. Freinberģim nododa pašportreju — dzejoli. Bijis zviedru virsnieks Mellins par aģentu putekļu sūcējiem. Atnāk Olga. Uz mājām. Vakarā uz operu: «U. u. n.» jaunizrāde, izmests 3. cēliens, revolūcija laukā, nu visiem patīk. Bēdīgi ap dūšu, arī Mediņš nožēlo, pēc simts gadiem izlietošot. M. kundze laipna, bet laipnāka ar Vētru, vēlāk mani slavē. Izsauc Mediņu, 3 reizes, Meļņikovs līdzi, mani neaicina, es vairs nevajdzīgs. Alfr. Kalniņš par kantāti: darbs un dziesma, vīrieša un sievietes elementi, tā esot labi. Ozoliņš izgudrotājs par lidošanu ap pasauli. Mač grib operā mani satikt, kad kāpju tramā, viņa ir klāt un brauc līdzi. Grib laikam tikt pie teātra. Norunājam līdz ½ 3. Guļu vāji.

 

3.2.24.

Ceļos vēlu, bez brokasts, pusdienā ne vārda nerunājam, O. uz krievu teātri «Вишн[ёвый] сад». Man ļoti nelaba dūša, pašnāvības domas. Visu esmu pazaudējis no cieņas, kas bij iegūts. Teātris necieņā, mana vaina. Es neatbildu. — Ķieģeļu pircējs. — Neko nestrādāju. Vakarā saruna ar O. un I., lai rakstot «J. Ziņās» polemiku. Nevajdzēšot žurnālu. Laulības lugu lai es nerakstot, būšot uzbrukumi. Bet prozas lugas pieprasot no manis. Angliski mācīties. Vakarā drusku atlaižas nelabā dūša, bet smagums paliek.

 

4./7.2.24.

Vingroju visas dienas. Teātrī vakarā Lil. Ērikas benefice. Turu labu runu, bet uzbrukumi Ērikai. Mājās pēc glāzes vīna. Neviens nemana manas [asaras?].

 

5./7.2.24.

Palieku mājās, 5 uz saeimu, kādam izdaru pakalpojumu — pie Krieviņa, krievam. Pēc saeimas CK sēde, es stāvu par vācu biedru atsev[išķu] organizāciju.

 

6./7.2.24.

Vingroju, uz teātri: Gadaļins, Azura, ļoti dūšīga, cīņa palīdz, mani rāj. Mājās. Uz «Faustu». Lācis neprot tekstu, bet spēlē labi, kaut gan lēns un stīvs. O. arī izrādē. Mājās. Mazais raksta par Blaumaņa Kristīni, iesāk ar manu pantu. Norunājām līdz 2. Vai tomēr nevarētu liela stila lugu rakstīt? «Fausts» patīk. Daudz publikas, jo Šīmans labi rakstījis. Pašiem nau sprieduma. Paliekam runājot līdz p. 2.

 

7.2.24.

Ceļos 8, avīze, vingriņš, teātris: Freinberģis grib ņemt «Ant[oniju] un Kleopatru» savā beneficē. 500 rbļ. Skaidrītei, 200 pastniekiem. Zēns, lai dotu vietu. Pigulevičs; baltkrievu ģimnāzija izrāda pie mums «Paulinku», ļoti labi. Laiviņš: atgriežas pie manis, «Jaun[atnes] Dzīvi» nopirkuši, liberāli vadīs. Mēs par goda biedriem, līdzstrādnieki, «Sirds nerru» lai uzved, bez honorāra, dod vēl 10000 inscenējumam. Mājās, tramā Brusubārda, par Rozi: neiet. Mājās, Priedk[alnu] An[na], Rāviņa kundze, lai protežē pie Ivanova. O.: piespriesta vasarnīca Edinburgā Asp[azījai] un Pr[iedkalnu] An[nai]. Eju uz bādi pēc mēneša, politika. O. bijusi «laulības disputā», vāji. Apsesdēls, ciniski, kailām rokām un krūtīm. Vairāk laužu, mazāk prātības. 12 pārnāk O.

 

8.2.24.

Vingroju. No rītus aicinātājs uz Krustpili, nebraucu ziemā. Teātrī. Siverss nosaka termiņu pie notāra uz pirmdienu. Lūdzēja grib 5000 rbl. priekš aužamām stellēm. Vakarā uz saeimu, ielūdz rīt uz Liepāju, «Str[adnieku] Avīzes» 5 gadu jubileju. Uz indieša lekciju neeju, sazvanos ar Svīkuleni. Tāpat negāju uz laulības disputu. 9 uz mājām. L. baramies, jo nau darījusi iespaidu runāšana. Gulēt 2.

 

9.2.24.

Ceļos 8, māju grāmatas ieraksti, avīze, lūdzējs, palieku bez vingriņa, bez brokasta. Teātrī: Jesens atnes 7000, dzejoļus lai dodot vairāk. — «Castagnola» jāraksta! Varbūt bez ilustrācijām «Domām» vai «Il[ustrētajam] Žurnāl[am]», vai «Nedēļai». — Mircevai rekomendāciju Andersonam. — Lejiņš neiet zaldātos. Anta Klint un Amtmanis grib nākt atpakaļ. — Pasttelegrāfnieki lūdz uz savu vakaru, uzteicu. — «Estonias» teātra direktors un administrators informējas; 2 stundu saruna. Mājās, tramā birutnieks, viņam par grūtu 4 dienā braukt. L.; In. bādē, drusku aizmiegu. Vakarā mājās. Gulēt 12.

 

10.2.24.

Ceļos 8, avīze, L, mazgājos, bez vingriņa. Pukits un Baumans, skulptors, pierāda 2 stundas, ka Kult. fondam jādod nauda katram, kas dikti grib. Pusdienā visi kopā. Guļu drusku. Lasu «Domas», jaunajiem lieliskas pretenzijas, bet spējas nau. Atkārtojas dekadentu laiki, kad mēs arī bijām izdzēsti. Arī toreizējās «Domas» mūs neaizstāvēja. Vakarā atnāk Mīlīte: melanholiska pēc brāļa nāves, nau viņai neviena cilvēka. Rīt jāiet bankā.

 

11.2,24.

Ceļos 8, nevingroju, braucu uz R.L.A.P.B. kasi, ņemu Fredi līdz, abi ar In., izņemu visu ielikto un vēl aizņemto 200000, no kuriem atvelk tūlīt 8000. Bet pie notāra Siverss neatnāk. Teātrī līdz ½ 3. Opincāns prasa dzejoli, Kurcijs: nāk. svētdien runu «Literatūra un strādniecība». Barons atnes korektūru «Biarmija». Mājās. Tulkoju «Kainu» 2 lapp. Kakls sāp. Rīt gribu palikt mājās un strādāt.

 

12.2.24.

Ceļos 8, nevingroju, palieku mājās, no rītus avīze un tūdaļ «Kains», bet pa visu dienu notulkoju tikai 6 lappuses, vēl paliek 20, t. i,, 2—3 dienas. Labāk iet, kad ietulkojas, nekā šad tad pa starpbrīžiem. Neeju arī uz saeimu. L. jaunu ziņu. Prieks.

 

13.2.24.

Palieku mājās, tulkoju «Kainu», pircēji mājai, nau ko steigties. Guļu pēc brokasts. Tulkoju. Lasu «Buch vom Tee». Atnāk klintnieki lūgt uz slēgtu vakaru. Runāju par to, ka progress ved uz labu, arī veselībā. Tulkoju. Olgas māte un tante. Vakariņas. Tulk[oju] 6 lapp.

 

14.2.24.

Palieku mājās, tulkoju, kop? ½ 6, drusku brokastoju, apēdu ābolu, bet ir jau par daudz, atnāk Cipariņš ar orderiem, vēslule no Bērziņa pēc naudas. Atnāk pircējs. Jaunkundze ar «Biarmijas» korektūru. Guļu. Pusdienas neēdu. Tulkoju. In. uz teātri. Maijas Cielēnietes «Sark[anais] nerrs». Izkrīt tā, ka pat neizsauc un neplaukšķina, kaut gan visa partija kopā, tai nau dūšas, atstāj savējos, pat ne puķes. Līdz tam bij M[aija] C[ielēna] ļoti iepūtīga. — Atnāk Mačone, dzejols, prasa padomus, norunā 3 stundas, L. dusmo man. Mans darbs nokavēts. M[aijas] C[ielēnas] zaudējums mums liels gandarījums, arī teātrim un man.

 

15.2.24.

Mājās. Lasu «Biarmijas» korektūru 512 rindas. Atnāk dakters Pētersons, paraksts; labprāt runā. Priekš pusdienas aiziet, In. uz pilsētu. Tulkoju, rīt jābeidz. Runāju ar 0. māti vēlu, 12.

 

16.2.24.

Mājās. In. uz pilsētu. Olgas māte un tante ienāk atvadīties, ilgāk runājam. Tulkoju. Nemazgājos. In. atnes saldumus un Göthes kalendāru, lasu to labāk nekā jaunos. Mazais laipnāks, palīdzu pie Blaumaņa. Uz «Soc. dem.» un Gulbi lieku telefonēt, ka nebūšu priekšlasījumā un ka «Kasp[aru] un Birutu» uzvedīs aprīlī. Gulbis sūdzas, neesot naudas, ko braukt uz ārzemēm. — Vai varēs izdot manus koprakstus? Vai tad vērts ir palikt še līdz 60 gadiem? Vai neiet tūdaļ strādāt lielo darbu?. — Vakarā tulkoju un pabeidzu «Kainu». — Biju redzējis nelāga sapni un nodrupis gabals no laimes akmeņa. ½ 3.

 

17.2.24.

Ceļos 8, avīze, meklēju «Kainam» dekoratīvo ietērpu. Lasu «Asīriešu kultūru», skatos Klimatu. Atnāk pircējs un adv. Eglīts. Žēl pārdot. An[na] Priedk[alne] vasarnīcas iemaksu grib taisīt. Lasu Binding, apm. tā, kā mēs rakstām. — Vakar «J. Ziņās» bij teikts, ka kāda Rys tulkošot «Jāzepu». — Žēl pārdot šo namiņu, celsies vēl cenā. Nelaba dūša, negribu strādāt; projām braukt, bet arī tur bija sēras un negriba strādāt, Un laiks strādāt nopietni. 2.

 

18.2.24.

Ceļos 8, mazgājos, lasu ķīniešus, guļu. Atnāk Lövenbergs, lai atsakāmies no vasarnīcas, blēža fizionomija. Atnāk Silvija ar narcisēm. In. uz Rīgu, pārved arī narcises, Rībels arī dāvājis. O. atnāk ½ l0, Gulbis paņēmis «Kainu». Izdošot koprakstus novembrī. Priedk[alnu] Anniņ dēļ vasarnīcas. L. aizmieg rokās 1.

 

19.2.24.

Lasu «Baladenbuch». Bīlmans, lai dod «Domām». Laiviņš atnes ciklames un āboļus, laid dod «Jaun[ajai] Dzīv[ei]», kas pāriet viņa rokās, būs arī Birznieks, Kaupiņš. Runā 3 stundas. Paulīne Zeltiņ runā kā mācītājs. Taisu balādi par Veltu Liekni, iztaisu, bet pārāk naiva, nevar tik pavirši. Bet, ja prasa daudz pūļu, tad neatmaksājas.

 

20.2.24.

Eju uz teātri, nevingroju vēl, avīze, abi ar In. uz Fredi, parakstām pie Culkova pirkšanas kontraktu. Kopizdevumu iznāk mazāk nekā domāts. Teātrī: kam nebijis Skaidrītes jubilejā. Uzbrukumi no Hermaņa Asara. Linde: ka tas dzejnieks, par kuru es runājot labi, par mani ļauni. Atnāk Priedk[alnu] Anniņa, uzrakstu lūgumu Vītolam, lai ieved vasarnīcā. Mierkalns bijis pie viņas, pārmet, lai atsakoties. Gribu rakstīt «Tekām», bet nevedas. Jūtos nevesels: aukstums, kakls sāp. Kad tik nau atkal jāliekas gulēt. Jāraksta polemika. L.

 

21.2.24.

Guļu kopš 11, mostos 5, ceļos 8, lasu bērnu žurnālu vācu, slimības zīmi atnes, vingroju atkal pēc nedēļas, uz teātri, nosūtu 2000 r. Artur[am] Bērziņam, saņemu algu saeimā, polemikas rakstu sastāda Zeltmatis, tad vēl jāraksta «Jaun. Ziņās». Lejiņš aizrunā sev Kaina lomu. Latv[ijas] atvaļin[āto] karavīru biedrība ieceļ mani par goda biedri. Cehoslov[akijas] vācu soc[iāl]dem[okrāti] atsūta žurnālu. Baltkrievi lūdz teātri izrādei. Mājās. In. uz Nac. siev. līgu. L. izruna. Nestrādāju, aiziet laiks, nau dotas dzejas «Domām». Jāstrādā. 3.

 

22.2.24.

Ceļos 8, meklēju tematu bērnu dzejām. Avīze. Uzrakstu 1 bērnu dzejoli. Neeju uz teātri, Pircējs — māklers. Vingroju. Guļu. Kārtojos. Uz saeimu. Saruna ar konduktoru. Saeimā ar Eliasu, negrib Dziļleju. 400 rbļ. Māterenei. Bīlmans: Līventāls u. c. nemaksā Al. Bērziņam. Vecais Trasuns vēl nau sirms. Sajūta smaga. In. 2.

 

23.2.24.

Ceļos 8, jūtos nevesels, 8° auksts. Liku teikt, ka neiešu uz teātri, tomēr eju, nevingroju. Dzejols goda biedriem «atvaļ[inātajiem] kareivjiem», nosūtu «Jaun. Ziņ.» un «Soc. dem.», ielikts par Čaksti un tā pateicība. Novedu uz pilsētu. Naudu nesamaksāju Čulkovam. — Freivalds no stud. padomes — ierakstīt «zelta grāmatā» un 1000 rbļ. samaksāt. Dekāns bijis naidīgs pret mūsu teātri, viens Smiļģis iztiktu bez visas direkcijas un dramaturga. Brigaders arī paraksta pretrakstu. Būs man saeimā jāuzstājas, riebjas polemikas. Būs varbūt jāatkāpjas no teātra direktorības. In. neko nebēdā, iztikšot tāpat. — Bet vai taisni nevajadzētu ar nodomu iet projām, lai darītu reiz lielo darbu un atjaunotni? Jāiet, bet kur L.? Vakarā stud[ents] Zālīts; stāsta par Jaunzēlandi; prasa naudu, nedodu. Kad iedomājos braukt prom uz Austrāliju, būtu tomēr briesmīgi. Saista L., bet tomēr nedod atjaunotni, un gribu kauties. Vairāki nama pircēji, bet 400 par daudz.

 

24.2.24.

Neeju uz teātri. Vingroju. Mājās guļu, In. uz kino. L. Neko nestrādāju. Nogurums.

 

25.2.24.

Neeju uz teātri rītā. Guļu, noguris. Pēc pusdienas sēde teātrī. Vainovskene denuncēta, sēdē arī Al, Kalniņam par «M. ķēn.» 25000. Uztraukums dēļ Vainovskas, man vēstule. Mājās, nogurums. Lasu Göethes «Liebes leben», dara melanholisku.

 

26.2.24.

Ceļos 8, nevingroju, lasu Gētes biogrāfiju, melanholija stiprāk. Braucu uz teātri. Mierlauks no Ventspils sveicienu Asp. 5 reizes. Osis grib «Arājdēla» lomu. Mājās. 5 uz saeimu. Visur esmu noguris. 8 uz teātri: Freinbergs: lai uzved Gulbja lugu. Tātad: «Pigmalions», Vilde, Gulbis, Zeltmatis, «Kains», Akuraters, Laiviņš, Lejiņš, «Zūpu Bērtulis». Tramā saruna ar Brehmanieti, «Aladīns» — laba izrāde, Ozolkāja 1000 par dārgu, vesels Ozols 50 r. Šilings no «Zemgalijas», vēsturi rakstīt. Pika top apraudāta, tad atrasta. 2.

 

27.2.24.

Ceļos 8, avīze, vingroju, uz teātri: Špīlberģenei jāizsaka rājiens, iznāk labi. Milda R[iekstiņa] sūdzas par Mierlauka rupjību un neizglītotību. Osis grib lomu «Arājdēlā», Zeltmatis solījis pieciem, nu plēšanās. Gulbis pa tolefonu: «Kains» ap 20. martu, par vēlu. Antons. Palīdz[ības] iela 13, dz. 5. Riekstiņš dēļ Eglīša nama pirkšanas. Jauns pircējs namam pieteicas. Azura laipnāka, atzīst: bija cīņas psiholoģija, plāni labi. Esmu jautrāks, bet vēl noguris. — Vakarā Ida rupja, kaut gan domā labi, mani aizskar. Nepanesu Latviju un viņas nekulturālību. Lasu Gēti un bēdājos var viņu. Vakar ilgi runāju ar L. par miršanu, dienvidos labi mirt un dzīvot.

 

28.2.24.

Ceļos 8, vingroju, pircēji—laucenieki, avīze, «Gleichheit» bet In. dzird «Hier ist nichts». Didzis nozudis, In. bēdājas, lai es dodot spēku, norādu uz darbu. Teātri: Rode Cimermans par «Kainu», kopīgi inscenēsim, ies, Nelaime, ka Rode pats grib spēlēt, Revīzija no Kontroles, Vainovskene denuncēta, trūkst 25000 r. tomēr. — Nodod man lugu no Tautmīļa-Bērziņa. — Baltkrievi pēc padoma. Lövenberģis vakar .pie trama gaidīdams; to pašu. Vakarā mājās, uz bādi, Priedk[alnu] Anļna] nau teikusi, ko Busevicene runājusi, noliedz, nosarkst. — O. ņem Veck[alnu] Ann[as] kanti Didža lietā. — In. pabeidz Jesenam. Man vēl nau nekā, negribas strādāt. 1.

 

29.2.24.

Ceļos 8, vingroju, pircēji—laucenieki, avīze, «Gleichheit» lasu, nau temats bērnu dzejām. Uz teātri, bij. zviedru virsnieks, lūdzējs 25 r. Vainovskene: 9000 iztrūkums, to tūliņ samaksājusi, denuncējis laikam Zeltmatis. Freinb[ergs]: Kainu Lejiņam. Mājās. Silamiķels pircējs, sola 375. Melnalkšņa kundze: vai Novaggio būtu labs? Saeima: Gulbis par Valku, Rudzis: pievienot Ilūksti pie Daugavpils. Bungšs: varbūt taču nedabūsim vasarnīcu, bet tad kauns arī Centr[ālajai] kom[itejai]. Dēķens. — Nogurums. Jāstrādā.

 

 

Marzo

 

1.3.24.

Ceļos 8, nevingroju, rakstu mēn[eša] rēķinus. Atnāk pircēji. Atnāk vecene: ne mācītājs, ne ārsts nevarot palīdzēt, vai meitiņas vēstule pareiza; apmierinu. Tātad nāk visi kā pie pēdējā glābiņa. In. saka, ka naudas lietās visi uztic. Tik partja ir pret mums visur, liekuļodama piekri?anu. Uz teātri: Zeltmatis intriģē, kam esot dots V. Eglītim avanss. Jauns pircējs pieteicas. Leišu studenti 27 no «Zemgalijas» top vesti uz Dailes teātra «Kreisleri», ne uz mūsu «Faustu». Rīt 2 pie mums, tur tad es iešu. Vakarā: atnāk Cimermans par «Kainu»; dodu Klintu. Atnāk J. Zālīts, stud[ents], pēc 100 rbļ. — Vēstule no Rudevica, liedz vasarnīcu. — Vēl nevaru strādāt, nogurums. — Vajdzēs no partijas izstāties. 1.

 

2.3.24.

Ceļos 8, vingroju, pircējs Eglīts, lai neatsakoties no vasarnīcas, uz teātri lietaviešu dēļ. Jaunsudrabiņš ar kundzi, lai angažējot viņu meitu. O, līdzi. Grīnīte, lietaviešiem rādu teātra iekārtu līdz griestiem un līdz pagrabam un krāsnīm; tikai ventilācija ir par grūtu. Mājās, Uz «Klints» vakaru neeju, nevesels. Mājās Mikiņš sakosts no 2 suņiem. In. glābis. Tā jau nokosts melnais un Didzis. Bermontiešu suņi. Lasu: «Vittoria Colonna» no M. Herbert; par Michel Angelo, nabadzību, vientulību, daudz strādājis. Pie L. Pierunā, lai neatsakoties no vasarnīcas.

 

3.3.24.

Vingroju, uz teātri, kaut gan negribu iet. Mājas pircēji. Izņemu algu. Vakarā neeju uz lietuviešiem. 5.3. Nezinu vairs, kā pavadīju vakaru. Atmiņa pilnīgi bojājusies.

 

4.3.24.

Vingroju. Uz teātri. Lejiņš. Gulbis atsūta 50000 man un 150000 In. vekseļos. Vakarā uz saeimu. Rudevics: pierunā, lai atsakāmies no vasarnīcas. CK sēde: vāji ar orgenizāciju. Bīlmans par «Domām». Nedabonu runāt, par vēlu, jābrauc ar tramu. Bungšs arī liedz. Mikiņš nomiris ½ 3,In. guļ pie manis.

 

5.3.24.

Ceļos 7, neguļu In. dēļ, vingroju, uz teātri. Pencītei parakstu avansu, tad atnes atpakaļ zīmi. Izņemu honorāru «M. ķēn.» 7000, «Fausts» 6000 r. Sludinājumu nododu par pieklīdušo «melno Didzi» 60 rbļ. Vakarā uz teātri, «Hetēras mantojums», ļoti viduvējs, no visurienes salasīts, Vulfa iespaids, bet vājāks par «Meliem», Gulbis: izdos koprakstus ne 2000, bet 3000 [eksemplāros], pārdos uz nomaksu koprakstus. Labā omā. Būs labs papīrs. — Siverss atnāk, izsauc no izrādes: viss būs drīz kārtībā, vēl 4000 rbļ. jāmaksā. L. dusmīgs, samierin.

 

6.3.24.

Ceļos 8, nogurums, vingroju, avīze, nau nekādu plānu; uz teātri, Freinbergs: Brigad[ere?] izkritusi, «lubliteratūra», lai es rakstot, Rodrigo: algas jāpaaugstina. Alfr. Kalniņam roka pārlauzta. Koriste pieteicas. Jēkabsons — es saku, lai neraksta tā kā par Blaumani; labi, ievērošot. Tramā: Paleckis; vecene padod otrai vietu, es neliekos ne zinis. Vakarā atnāk lūdzējs — leitis, dodu vēstuli līdz Dambekalnam. Atnāk Brigita: interesanta, jautra, kaut nau skaista. Guļu pēc pusdienas. Priedk[alnu] An[na] negrib atteikties no vasarnīcas. Ar L. dusmīgs.

 

7.3.24.

Ceļos 9, vingroju, lasu, uz teātri, vēstules norakstu uz Eleju un Valmieru. Sarunu maz. Satieku vakar Zālīti, šodien Ķirķi, dzeltens un slimīgs, laipns, aicina savā laboratorijā. Vakarā mājās. In. uz «Hetēras mant[ojumu]» — «putns tas nau»; kino «Bālā grefiene». L.

 

8.3.24.

Ceļos 8, nevingroju, 10 izbraucu uz arodnieku kongresu, nonāku laikā, Cemars, tramā svešnieks Sassenbachs un Krasinskis, es kā Voicehovskis, prezidents. Kā polis. Turēšu runu, labi. Ieceļ par goda prezidentu. Uz teātri 1. Telegr[amma] L[atvju] jaun[atnes] savienībai. «Soc. dem.» piezīme par baltkrieviem. ½ 4 mājās. Guļu. Nogurums. Nebraucu uz Matīsu, nedz uz IV v[idus]skolu. Rīt būtu jābrauc uz Bērnu draugu biedrību. Vakarā uz L[atvju] jaun[atnes] sav[ienību]. Negribas, bet būs jābrauc.

 

9.3.24.

Palieku no rītus mājās. Pircēji. Vakarā ceļos un vingroju. Braucu uz L[atvju] j[aunatnes] s[avienību], bet tur ir Gopers un Ausējs, tā es palieku nerunājis. «Sest[ās] jāņu nakts» autors ar savu kundzīti, ar tiem norunāju un noklausos 1 koncerta daļu. Orķestris īsti labs varēja Somijā rādīties. Gluži svešas sejas, lielākā daļa nelatviskas. Ir vairāki sabiedrības slāņi, kas viens otram sveši.

 

10.3.24.

No rītus teātrī, vakarā pie baltkrieviem. Tukšs, iekrīt par 35000 rbļ. Dzied labi, spēlē arī. «Paulinka» pietiekoši; kopā fotografējamies. Nerunāju. Lorencs, Dēķens, Celmiņš, Jaudzems, Zeltmatis.

 

11.3.24.

Uz teātri baltkrievu dēļ. Atlaižam par 9000 rbļ. Dāvā grāmatu. Valdšmits: «Mēs dzīvosim mūžam.» Machen wir. Lāga vīrs, pilns dzīvības. Gribēja laikam mani mierināt. Vakarā saeimā. Morics prasa, kā man paticis kongress. Labi. Garāka, laba saruna. L. drusku uztraukts. Mani meklējis klients.

 

12.3.24.

Ceļos 8, nevingroju, lasu babiloniešus, žēl «Gilgameša», nau dramatisks. Palieku mājās. O. viešņas, mīļi meiteņi; nestrādāju pie «Kaina». Rīt gribu palikt mājās.

 

13.3.24.

Ceļos 7, lasu babiloniešus, drusku par R, Šteineru. Guļu, notulkoju «Kaina» 4 lappuses. Pircēji sola jau 400; atnāk Priedk[alnu] Anniņa. Vakarā uz bādi no 7— ½ l0. Vēl jālasa korektūra 4 loksnes. Drusku labāka dūša, ka sāku strādāt.

 

14.3.24.

Ceļos 7, norīkoju fragmentus no «Kaina» priekš «Jaun. Ziņām» un «Soc. dem.». Lasu avīzi. Nosūtu drukatavai caur Olgu rokrakstu. Vingroju. Izbraucu ½ l2 uz teātri. Pērku biļeti. Nosūtu rokrakstu «Soc. dem.» «Latv. sociālpol. biedrībai». Norakstu «Lauzt[ās] priedes» krieviski un vāciski. Moricam priekš poļiem. «Daug[avas] Sargi» aiznesu Lindem, lai uzrāda tematus balādēm. Feldmans un citi: Smiļģis nopircis Kroderi un c., arī Arturu Bērziņu, bez kontroles dabū naudu no valsts un Kult. fonda. — Lasu korektūru «Kainam» 3 stundas. Uz drukātavu un tur arī vēl lasu. Tramā satieku Priedk[alnu] An[nu] pie Dzelzīša: neesot Lēvenbergam nekādas tiesības uz vasarnīcu. Grib tūdaļ ņemt savā īpašumā. Vakarā skaists skats debesīs; jauns mēness, lejā Orions, augšā Procions un Aldebarans, gar malām Sīrijs un Venēra; šī grupa ar mēnesi pārvalda visu debesi. — Salst šodien, 18°. — Eju pie notāra, pilsētas paziņojums, jāmaksā 3000 r. Arī Siverss grib vēl 4000 rb. In. pie zobārsta Gudža. Nāk man pretī, meklējot, kur es tik ilgi palieku. — Gulbis atsūta kontrakta projektu par kop. rakstiem, 3000 eks. (ne 2000) pa 3500, kopā miljons.

 

15.3.24.

Ceļos 8, vingroju, uz teātri neeju. Neeju uz Eglīša 25 g. jubileju, sūtu telegrammu. Lasu Plātenu. In. uz bādi. Nestrādāju.

 

16.3.24.

Ceļos 8, nevingroju, nekur neeju, lasu Plātenu. Atnāk Merīte un Mīlīte, albums, vēl tāpat bērni. Atnāk Zeltiņu Paulīne, stāsta par pašnāvnieku Veidi. Temats drāmai. Lasu «Čūsku vārdus», labi tomēr, bet nau labi sakārtoti; filozofijas par maz. Kādēļ Plātens nau slavens un iecienīts kā Heine, jo ir taču vairāk dzejnieks. Nau publikai tuvu, nau sentimentālu un saprotamu dzejoļu kā Gētem un Heinem. Nau banāli filozofisku un didaktisku kā Šileram. Tiem ir abi: arī laba respekta dzejoļi. Lielie publikai tālie dzejoļi ir tie, kas cilvēces vēsturi ved tālāk, bet tas var notikt arī nemanot un autoru neminot. — Kas paliek no Plātena pāri: 2 balādes. Kas no manis? «Tāl. noskaņas», «Kalnā kāpējs», «Lauzt. priedes». Bet man nau banalitātu, un tas nau labi. Jābūt.

 

17.3.24.

No rītus uz teātri neeju. Vakarā: Milda Riekstiņ, benefice, «Pigmalions», runāju, uzrakstīta runa laba, norunāju vāji, nedzirdami. L. nelaikā biļete, ar Osi sarunājos, salīgstam.

 

18.3.24.

Uz teātri un vakarā uz saeimu. Cielēns: Hyusmans uzvedīšot «Jāzepu» Holandē; karošot pret Buševicu. Jaunu žurnālu dibina labais spārns. Švābe, Eliass. Kreisie atkal labinājas, Dziļleja man dzejols dāvāts. Morics: lai es uzmudinot partijas dzejniekus. Pauls, Klāra un Kurcene. Bungša. Veckalns 100 r. karogam.

 

19.3.24.

Uz teātri. Kult. fonda sēde 1—4, labi biju gulējis, jutos labi, bet nekā nerunāju un samaitāju dūšu. Vakarā mājās. Lasu manus vācu tulkojumus, nau gludi; vāciem gluži citāda dzeja. L. ļoti labi. — Vingroju no rītus.

 

20.3.24.

Ceļos 8, vingroju, mazgājos viscaur pirmo reizi. Uz teātri. Vecenei priekš kapa vietas 250 rbļ. Bauskā uzvedīs «Mušu ķēn.», bet bez mušām! Uzaicina Ārl[ietu] ministrija uz japāņu filmu. Rode negrib vadīt režiju, kad spēlē Lejiņš. Pēc pusdienas guļu. Kantāte vēl netiek. No rītus vācu dzeja.

 

21.3.24.

Ceļos 7, vingroju, lasu Hölderlinu, netaisu kantāti, kaut gan būtu iespējama. Pircēji. Uz teātri. Atnāk Teter kdze ar zēnu, dzejniece. Māklers. Pircējs. Dod tik 380, bet bez māklera maksas. Uz mājām. Saeima. Brigita. Ievedu zemnieku iekšā. Kainu ņem Lejiņš un Lācis, Luciferu Kristaps. Sēdē teātrī nepiedalos, jābūt saeimā, laukstrādn[ieku] likumu izgāž. Nāk. piektdien man jārunā pret baronu atlīdzību. Dzelzītim maksās «Domas». Vai itāliski tulkoju Palmjeri «Jāzepu», nezin neviens, kāds students ir stāstījis Kaupiņam. Ivanovs: ka Zeltm[atim] trūkstot ogļu, revīzija pret viņu. In. uz «Pigmalionu», jāiet līdz mājai, jāatstāj Cent[rālā] kom[iteja], kas tiesā Buševicu. Freinbergs: lai aizrunā par villu.

 

22.3.24.

Ceļos 7, avīze, atnāk pilsētas ierēdnis dēļ nama taksācijas un norunā līdz 12, nedabonu vingrot. Uz teātri. Baru Zeltmati, gluži netīšām. Norunājam «Kaina» inscenēšanu. Mani projekti. Paulīne, Uz japāņu filmu, tur nelaiž iekšā, jo ½ 3. Uz mājām. Paulīne. Neeju uz svētkiem, sūtu telegrammu ar Paulīni. Ar O. jau 2 dienas ļaunā. Nestrādāju.

 

23.3.24.

Ceļos 9, vingroju, atnāk Dora, lasu avīzi, ēģiptiešus, atnāk Pr[iedkalnu] Anniņa, Kurcene, Mežance, Berta Pīpiņ: likumprojektu izstrādāt, sieviešu diena. Kurcija grāmata «Aktīvā māksla», «Cīņa ar nezināmo». Nesaprotu «Aki. m.». L. uz teātri. Lasu «Akt. m.» un «C. ar nez.». Par mākslu runā tie, kas nespēj radīt.

 

24.3.24.

Ceļos 8, vingroju maz, taisu kantāti. Uz teātri, Lejiņš. Sāberts, Milda. Nolemjam «Kainu». Kristaps un Cimermans. Kurcene klāt. Ģērmans un Švarcs: lai dod otru izrādi Štengel arodbiedrībai; Gulbis: aprīlī «Kaspars un B[iruta]». Izdos koprakstus tikai 2500, ne 3000; maksa tā pati, lai aizdod 100 t[ukstošus]. Osis pavada uz mājām, ēd še pusdienu: lai dod viņam «Ilj. Muroma» režiju. Vai būs autoritāte? — Vakarā uz L[ielo] Ģildi, Paulas vakars. Kavējas trams. Lieli dūži. Iespaids: ka tikai fiziski darbinieki, kā cirkus ļaudis. Un Brehmaniete grib būt pārāka par gara cilvēku.

 

25.3.24.

Ceļos 8, taisu kantāti, nevingroju, atnāk Aleksandrovičs dēļ pases. Palieku mājās, pēc brokasts guļu. Tad uzrakstu kantāti 48 rindiņas. Atnāk Priedk[alnu] Anniņa dēļ villas. Ēd pusdienas. Pēc pusdienas In[iņa] uz Siversu un uz kinu «Helenu». Es eju vēlāk, nonāku teātrī tikai 7. Tramā no slimnīcas masa, lai ejot uz slim[nīcas] vakaru, 30 g. [jubileju]. Teātri nonāku par vēlu, In. jau projām. Atnākusi telegramma no Giras Kauņā. Nesaprotu, kurā mēnesī lai braucam. Eju uz kinu lūkoties In. Uz mājām 8. Nododu kantāti jaunajam Kalniņ. Sāberts: lai tulkojot Puškina «Skopais bruņinieks».

 

26.3.24.

Ceļos 8, avīze, Petrarca, vingroju. Uz teātri. Zeltmatis, Freinberģis, Manguls, «Kaina» mēģinā ieeju, deklamēlabi. Māklcrs grib atbildi, bet jāgaida Rītiņš, kas ar grib pirkt. Giras telegramma liek priekšā 4.—8. martu Kovas. Pieprasu lietuv. sūtniecībā, kas Kovas un Orlandas. Uz māju. Ūdens Dīķa ielā par lielu, neejam uz kinu. Visu vakaru meklēju Butuļa vācamo listi.

 

27.3.24.

Ceļos 8, avīze, vingroju, In. strādā no rītus. Atnāk Pliekšāns, laipns, ideālistisks, lai pagaida parādu, laime, ka nenorāva visu roku, laime, ka lini maksā vairāk, par 1500 rb. zābaki. 18 pūrus auzu — viss glābiņš, briesmīgi dzīvot mazos apstākļos, vecs un nabags visļaunākais. Neēd, nevar panest. Solos palīdzēt. Uz teātri. Zeltmata «Induli» aizrunā Rode, atsaku. Štengeliete negrib vēl runāties. Aktieri grib noņemt krējumu. Staprāns atnes leišu studentu dāvanu — «Vilnius» 600 g. piemiņas albumu. Lai uzvedot «Aušras sunus» Čurlonienes. Prūsa, lai tulkojot. Tā uz mani esot dusmīga, es noņēmis mušas «M. ķēn.». Mājās. Mazam dodu 2 biļetes un «Faustu». — Pircēji: Vērmaņdārza Kaukevics un Svirlovskis no Šveices. Eglīts tāpat pieprasa. — Vakarā nekur neeju. Bet nevaru arī strādāt. Pavasars dod gan labāku sajūtu. Gulbis atsūta kontraktu. Rīt uz notāru, beigtas formalitātes.

 

28.3.24.

Ceļos 8, vingroju, eju uz notāru, saņemu pirk[šanas] kontraklu par namu, piemaksāju vēl 7600 rb., bet tomēr kopsumma tikai drusku pāri 1 m[iljonam], un domājām 1200 t[ūkstošus]. Uz teātri. Uz mājām. Vakarā uz saeimu, nonāku par vēlu. Tikai līdzjutību F. Vesmanim, Zemn[ieku] sav[ienība] nepieceļas. Izbeidzas bez rezolūcijas, Uz teātri: teātris pustukšs. L. Mans mētels esot vecs. Nogurums.

 

29.3.24.

Ceļos 8, nevingroju, avīze, pie notāra, lai ievestu jaunajā namā, par vēlu. Teātrī ģenerālmēģins «Vindermira». Ar Ģērmani strīds. Dumjību daru, ka piekāpjos un fotografējos līdzi, malas vietā noliek. Zemgaļiem 600 rbļ, uz vakaru. — Krauklis atnes manas ģīmetnes. — Štengel, paveca, skaista ne sevišķi, Lil. Ērika pat pārāka, spēle nau ārkārtēja. Negrib lāgā nākt, slima un uz Ameriku, kur vīrs gribot veikalot.— Pircējs pieteicas no II vid[us]skolas. Otrais — Puriņene. — Nelaba dūša. Rīt jāiet runāt. Varbūt uzbrukumi. Jāstrādā.

 

30.3.24.

Guļu, atnāk Legzdiņa, lai ejot uz Altonavu runāt. Aizeju ar Olgu Runāju labi. Bet 7 atkal jābrauc uz Matīsu, In. paliek mājas slapjā ceļa dēļ. Runāju ¾ stundas, labi: saņem un pavada ar aplausiem, acis mirdz pēc tam klausītājiem. O. nedzird. Garais Kristaps arī atnācis. Esot ļoti paticis Dangerutis. Arī Puķīts. Uz slimnīcas balli neeju, noguris. Abi ar O. mājās.

 

31.3.24.

Uz teātri, vakarā atkal uz teātri — Freinberga jubileja; runāju, bet klusi, saturs labs. Viešņa Štengel spēlē labi, izskatās arī labi; es runā uzslavēju viņu. Vairāki prasa, vai teātris ņemšot; atbildu, ka man jāpārsola Amerika. O. stāsta, ka Skalbe mani ļoti izsmējis, ka nemākot runāt. Milda R. lūdz ģīmetni ar uzrakstu.

 

 

Aprile

 

1.4.24.

Guļu ilgi, neeju uz teātri, vingroju, gatavojos uz runu saeima. Uz saeimu, pieteicos pie runas, bet netieku līdz 11 Bisnieks no Londonas grib ar mani runāt, laikam dēļ «Jazepa». Tāpat Krasts no Prāgas dēļ «Pūt, vējiņ». Morics apbrīno, ka es tik aši ejot. O. pārcelta augstākā vietā, nervoza; visas draudzenes apskauž. Vēlu mājās. Tramā uzrunā aviācijas kompānijas augstāks ierēdnis.

 

2.4.24.

Vingroju. Sagatavoju no bērnu grāmatas senas Plātesa dzejas. «Lelles dzīve un gals» projekts jaunai grāmatai. Uz teātri. Freinbergs. P. Rozīts un citi lotoklubnieki tikuši bagāti un nu grib teātri dabūt rokās, uzbrūk, lai padarot par privātteātri kā Smiļģim. Tautmīla - Bērziņa lugu ņem atpakaļ, lai rekomandējot. Divi nama pircēji. Krastu ies satikt Mierlauks. Puķīts atnāk un paņem 2000 rbļ. priekš māksleniek[iem]. Cimermans rāda skices, aplamas, piramide jūrā. Uz mājām. Jesenu satieku. Vakars brīvs, guļu. L. Mazais uz «U, u. n.» operu. Rīt man jāgatavojas uz runu, palikšu negājis uz teātri.

 

3.4.24.

Palieku mājās no rītus. Saeimā vakarā, runāju pret baronu atlīdzību, izdodas labi, kaut gan daudz aizmirstu un par aši nogurstu, tā ka daudz atkārtojos. Aplausi, Cielēns un Gulbis, roku spiedieni. Esmu kā atvieglots. Balsojot uzvaram ar 50 pret 35 balsīm. Cerība uz dzīvību arī valstij. Kājām nakti uz mājām.

 

4.4.24.

Uz teātri un vakarā uz saeimu. Zemn[ieku] sav[ienība] revanšējas un rīko savu lielo dienu, Ulmans kā klauns, vaibstās un lēkā, prasti joki, par kuriem visi ļoti smejas. Gluži zems mūsu garīgais līmenis, Skalbe runātājs skaitās. Atpūšos.

 

5.4.24.

Uz teātri jau 11, Siverss, Antons ar biogrāfiju. In. līdzi stāsta Antonam, es eju ar Siversu uz namu, uzteicu īrniekiem. L. panāk, mēs abi izbiedēti izg[ājušo] nakti. Daugava sāk iet, koka tilts top aiznests, pats esmu klāt. Mājā nāku kājām kopā ar suņu dīdītāju — vācieti. Vakarā nekur neejam. Nogurums.

 

6.4.24.

Guļu ilgi, nevingroju, nemazgājos, taisu 1 dzejoli, lasu ķiniešus, liriķus, In. dod Aleksandra grāmatas. Freinbergs arī ieteic Aleks[andru]. Vakarā In. ieteic «Zalša līgavu». Olgai atnāk ciemi. Gulbis ar Viktoriņu. Lasu Draysenu. Mana vaina, ka drāmas iesāku par agri. Īsas un tikai katastrof. Rīt jāiet uz Antonu par biogrāfiju. Ļoti skumji. Negribas bijušo ne minēt, daudz muļķību un daudz bēdīga un briesmīga. Lai labāk nāk nākotne.

 

7.4.24.

Nevingroju, drusku lasu Draysenu, 11 nonāku teātri. Antons vēl nau. Saņemu teātra honorāru 3065 rbļ. Antonam stāstu par Randeni, daudz ko atrodu, ko nebiju ievērojis pats; interesantā vietā, daudz valodu un tautu, lauki un pilsēta, jauns rūpniecības augšanas laikmets, dzelzceļbūve, bads, karš, krāsotājs un Raffaello. 3 stundas atmiņas, nogurstu. Jaunie īrnieki, atstāju līdz remontam. 500 rbļ. Butulim. Zeltmatis, lai uzņem viņa lugu repertuārā, bet klajs mans ienaidnieks. Olga. slima ar kaklu, paliek mājās. Pr[iedkalnu] Anniņa: rīt izšķirs, vai atstās žīdu vēl vasarnīcā. — Antons dos man monogrāfiju par Aleks[andru] Lielo. Ieintresējos. Problēms nau ap maķedon[iešu] grieķu pretestību, bet ap Indijas iekarošanu, ap Dionīsa pretestību, ap dievību.

 

8.4.24.

9.4.24.

8 teātris un saeima. 9 Antons: Grīvas laiks, arī sākums no Rīgas laika. Piepūlē atminēšanās un stāstīšana, skumja sajūta. Vajadzētu reizē pašam rakstīt bērnības atmiņas. vēlāk būs grūtāk, tagad atmiņa uzmodināta, laika arī nebūs vēlāk, tagad neko nestrādāju. Varu rakstīt un izdot vēlāk, pēc 60 g. Antons min: pirmos 7 gados tik daudz iespaidu, cik visos vēlākos gados kopā. — Arī papus pārejas laikā dzīvojis un pats darījis to pārmaiņu. Vēlāk es arī visus piedzīvojis un darinājis pāreju. — Vakarā Gulbja «K[aspars] u[n] B[iruta]» pirmizrāde, labāk nekā bij domāts, labāk nekā Brigaderei; režija laba, G[ulbis] ļoti priecājas, 3 X izsaucam. — No Bisnieka Lond[onā] labas ziņas. «Zelta zirgu» uzvedīšot Lond[onā], tur visbagātākās dekorācijas. Lai dodot biogrāfiskas ziņas. Koka tilts prom, ejam ar In. kājām pa dzelzstiltu. — Vislabāk prozas drāma, krimināla bez idejas, tiesas izmeklēšana vai iepriekšizmeklēš[ana], tad idejiska. «Aleks. Lielais» un «Gilgamešs» kā dekorāc[ija] priekš ārzemēm, angļiem.

 

10.4.24.

Nevingroju. Uz teātri. Priedk[alna] apspriede, Līventāls un Šmits, atliekam uz lieldienām. Kūla telefonē.—

 

9.4.24.

Teātra sēde, cīņa ap Freinberģi. Pircēji, Gulbene, Paulīne Zeltiņ 200 rbļ., es esot izšķērdis tēva mantu! Rodrigo: lai viņam dodu izrādi par 13 mēn. izdabūšanu! 4 sagāzts dzelzstilta posms. Braucu līdz Torņkalna stacijai, bet vilciena nau; ar žīdiņu kājām uz tilta. Ejot es viņu pārspēju, bet pa tiltu man reibst, vaļā starpas, aša straume lejā, galva skaidra, bet no vidus kāpj augšā kā slābanums. Turos pie paročiem, vēl ļaunāk, gribu griezties atpakaļ, kauns, lēni eju, jāskatās lejā, jo laipas šauras. Citi iet droši, saņemos garīgi, elpoju dziļi, daudz nervu spēka' patērēju, nosvīstu, koks pāris reizes iestieg starpās, sabaidos. Nau bailes no nāves, bet nepatīkami vājumi jūtās. Esmu palicis vienaldzīgs pret nāvi, ne apātija, ne dzīves un darba apnikums, taisni gribas vairāk strādāt; tādas jūtas: man neko nevar padarīt, kad arī mirstu, tad esmu jau darījis, esmu laiku taisījis un sevi, kad nu vēl laiku dzīvošu, tad varēšu ko gluži jaunu sākt, bet dzīvots ir, pietiek ar to; viena dzīve jau noslēgta. Un tā dzīve kā izrauta kam, ka tomēr, par spīti izdarīta, kā ar cīņu kam atņemta, ka kāds mākslas darbs tomēr pabeigts, neskatot uz pretekļiem, kā visas manas drāmas ir laimes gadījumi. Saeimā tomēr būvēs kara kuģus, ar 3 balsīm. Jaunzems stāsta, ka slīkusi meitene, lūkojis glābt, bet neizdevies. Morics; atzinība, Arodkongresa grāmata ar godinošu virsrakstu, Saldus skolnieki apsveikuma karti. In. ar Olgu atnāk uz saeimu: vai es sveiks, vesels. O. paliek uz «Faustu», es arī aizeju uz suitiem, kas pēc tam dzied līdz 10. Nelatviski sarkani apģērbti, dziesmas pazīstamas. Sarunājos. Ar Olgu kuģītī, strādnieki dod sēdvietu. Kājām pa Raņķdambi, ar tramu mājās. L. nemierīgs, varbūt beigas.

 

11.4.24.

13.4.24.

Teātrī, vakarā saeimā, īres likums, maza uzvara, bet kuģi pieņemti. Cielēns: žurnāls gatavs, Morics: brošūra. Ar Bungšu uz kuģa ilgi jāgaida, kautrējos iet kajītē, jo man biļete II klasei. Saaukstējos. — In. ir uz Jelgavu aizbraukusi, vakars viņas bij[ušajā] skolā.

 

12./13.4.24.

Palieku mājās, kaut gan būs Antons un apspriede par Priedkalna svētkiem. Vakar jau bij viena apspriede ar Līventālu un Šmitu, ne 13, bet 20. Vakarā neeju arī uz «Zemgaliju». In. pārbrauc laimīgs, labi uzņēmuši, labi izdevusies runa, puķes. Es sāku atkal gripu, 38,4°, svīstu, galvas sāpes. Rītā lūkoju vingrot, locekļi .smagi un sāp mugura. Nakti svīstu, neēdu.

 

13.4.24.

Vēl 38,2°, nevingroju. Pumpuriete, lai es samaksājot par P[umpura?] izmantošanu, viņam par manu reklāmu. Priedk[alnu] An[na] nemierā, ka nau bijusi apspriede. Villas jaut[ajums] nāks senātā jau maijā, galīgi izšķirs. — Mīlīte mazā, ar pulveriem, mīļi, Lasu, skatos bildes, nau gribas strādāt; slikts tops. Esmu vēl slims. Laotse jātulko. Jau briesmu sajūta, ka rīt jāiet. darbā un ka jārunā cauru nedēļu. Nau vairs patikas; gribas miera un darba.

 

18.4.24.

14.4.24.

No rītus palieku mājās. Saeima, pēdējā III lasījuma nobalsošana: muižniekiem nemaksāsim. Varēs mierīgi dzīvot. 4 bij Doegena priekšlasījums par balsstehniku, izloksnēm, muezzina balss. No saeimas ar kuģīti mājās.

 

15.4.24.

No rītus pie skolotājiem 11 v[idus]sk[olā] konference, laipnas sarunas, mana runa laba, ievēl par goda priekšsēdētāju. Tad uz jaunatni. Ieejam ar Rudzi, saņem ar aplausiem, goda priekšsēdētāju, mana runa izdodas labi. Uz teātri. Cielēns aicina pie sevis 5. Palieku līdz tam teātrī. Pie Cielēna Undens ar kundzi, izglītoti eiropieši, patīkam viens otram. Aukštolis, reformāts, klaipēdieši būs izglītotais elements, ir pret ksendziem. — Uz teātri, noskatos «Jāzepu», kar[avīru] izrāde izpārdota, noklausos Vītola mūziku, skaista. Uz Matīsu, jaun[atnes] vakars, mana runa patīk, kaut gan baros. Uz mājām.

 

16.4.24.

Palieku mājās, nevingroju, atpūšos, jādomā par rītdienas runām un jātaisa prologs uz rītdienu «Kainam». Nedaru nekā, lasu ķīniešus. Vakarā 3 panti. O. aizbrauc uz svētk[iem] uz mājām. Mazais prom kopš sestdienas.

 

17.4.24.

Liela runas diena. Ceļos p. 5, uztaisu prologu, izdomāju runu. 10 uz teātri, nododu prologu norakstīt, nabaga meitenīte, slavē manas dzejas. Linde. Uz Matīsu. Runa man izdodas, kaut gan lēni runāju. Par priekšsēdētāju, bet ne goda priekšsēdētāju. Uz mājām. 6 uz teātri. Noskatos 1 cēlienu «Kaina», Angļi atnākuši. Patukšs. Neiet spoži. Uz L[ielo] Ģildi. Te nesaņem ienākot. Bet runā saņem ļoti labi. Asp[aziju] min, aplaudē. Labi pavada. Iet nenociezdamies arī Ekters. Viņam aplaudē vidū, banālās vietās, pēcāk mazāk. Es neprotu šo aplausu dabūšanu vidū runai. Dvoraks grib «Jāzepu» tulkot čehiski. Doegens grib Berlīnē uzvest, ļoti sirsnīgi sajūsmināts, Versöhnung. 11 jau mājās, jaunatne pavada uz kuģīti. Aug. Ozoliņš; kam vajgot «Kainu» uzvest. «Lira» 7. mana pašportreja kā jocīga vairīšanās.

 

18.4.24.

Guļu visu dienu, lasu «Deklamatorium». Pircēji sola 420, bet neņem. Vēl stāv priekšā svētdien Priedk[alna] kapasvētki un tad maija dzejas: «S. dem.», Cielēnam un Moricam. Jātaisa arī bērnu dzejas. — Jāsāk jauna dzeja!

 

19.4.24.

In. modina p. 4, vai pārdot, vai ne? Nepatīkot dzīvot pilsētā, un jūrmalā neveselīgi. Pārrunājam un tomēr pārdosim. Tad atnāk pircējs Bēniņš un atsaka; velti pārdomāts. Atnāk Merīte: nevajgot rīt iet uz kapasvētkiem. Ap pusdienu atnāk Milīte: vajgot gan iet rīt. Lasu «Dekkimatorium»; skatos bildes. — Jāraksta būtu balādes: mūsu teikas, sociāli un karu temati, ir jau gatavas: — bij. eps. — Visu dienu mājās, nevingroju, nemazgājos. Jātaisa 3 maija dziesmas. Mediņš Jāzeps pieprasa «Vaideloti» operas tekstam. Nogurums, jāvingro.

 

20.4.24.

Ceļos agri, pārdomāju runu kapasvētkos; atnāk pircējs un atsaka. Merīte vedīs uz kapiem; braucam ar tramu, elektriķis no saeimas, sieva un bērniņš. Daudz sveicinātāju, publika laipna pret mani, Ceretelis, vēla mūzika uz Smiti, bet S. bieži griežas pie manis. Runa izdodas labi, bet Priedk[alnei?] un Mīlītei patīk labāk kāds students, kam itin banāli, bet skaļi teikti teikumi, Es neprotu runāt, kas patīk un viegli saprotams. Mājās ar Mīlīti, tad braukšus uz slimnīcu. Lifšics, lai runājot rīt, solos, bet esmu noguris un saaukstējies. Citronūdens.

 

21.4.24.

Agri augšā, neguļu labi, nevingroju. Maija dzeja, lasu vācu partijas dzejas. Lasu ķīniešus. Cauru dienu gultā. Didzītis slims. In. pie Priedk[alniem]. Vakarā atkal. — Vakar bijām pēc bērēm pie Uliņiem. Domāju uz L. Vakarā atnāk Rikveils un Pr[iedkalnu] A[nna] dēļ Buševica; lai aizrunājot. Viņš man atņēma ministriju. lešu.

 

22.4.24.

Vingroju, palieku guļot, lasu «Gleichheit» bērnu daļu, pēc pusdienas atnāk Dzelzīts, part[ijas] dzejnieks, dēļ vasarnīcas, atnes savas dzejas, pelna no 30—50 tūkst[ošus], sievai ārzemēs 20 000. Priedk[alnu] An[na] uz bādi, visādā ziņā. Atnāk Liberts un Siliņš, lai apskatu 5 skices «Muromietim»; iznāks labi, 8 eju uz bādi, izrādās, ka ir Buševics ar kundzi. Tādēļ bij jāiet, līdz 9 norunājam, viņš grib страна,не государство, es saku: tauta, ne iedzīvotāji. Pr[iedkalnu] An[na]: Ko tur var zināt? lai es aizstāvu, ka aizliegums piedalīties kop[īgos?] lieluzņēmum[os] visiem. Aukstina mani ar kvasi. Tikai kakla sāpes. Gaidu līdz ½ 9, atn[āk] 3.

 

23.4.24.

Vingroju. Lasu «Wege nach Weimar». Labāk klasiķi, tagadējie tukši, L. noguris no mājām. Ritiņa — smādē mātes dāvanas un nenāk lūgties. Eju uz teātri. Cielēns māsu pēc dzejoļiem, neinteliģenta, resna. Dodu 5 dzej[oļus] pa 3 rindām. Mačene: grib iet uz Liepāju, asaras acīs. In. nosūta 1000 rbļ. Verenei. Pircēja Krūmiņ. Ķieģeļu vīrs neņem pusītes, liels uztraukums. O. nogurusi. Satieku Brehmanes abas. Az[ura] nenāk vairs. 4 esmu mājās, guļu, avīze, — Teātrī atnāk vēl Baumaniete, parakstu vekseli uz 40000. Jāraksta maija dzejoļi.

 

24.4.24.

Vingroju, uz teātri, ar Freinberģi par Zeltmati, runāt ar Brig[aderi], lai atlaistu. Visa kritika slavē. Ivan, lai aizdod draudzenei 2000. Kāda sieviete, lai dod padomu, kā tikt par L[atvijas?] pavalstnieku. Divi leiši, lai aizdod kostīmus. — No rītus mājā. Kāds jauneklis bezdarbnieks: kurpes un svārkus un 60 rbļ. — Štengelietei 7 izrādes, 75000. — Vakarā uz teātri ar Iniņu un Olgu, «Kains». Lielisks, bet kluss, — Mačene, Krauja. Freinbergs: Stengelietei vēl plāns: benefice un 3 izrādes par velti «Zaza». — Leiši: lai braucot, braukšu l. jūnijā: «Jāzeps», «Vaidelote», «Indrāni». Ar kuģīti mājās, salstam. L. bēdīgs. Jāstrādā.

 

25.4.24.

Vingroju. Teātri Ivan. Baltkrievi apvainoti par valsts gāšanu; runāju ar Birznieku pa telefonu. Avotiņš nau samaksājis 10000 rbļ., man kā galvniekam jāmaksā. — No rītus aicina uz Bērnu kongresu, sūtu telegrammu, bet jāiet pašam. Runāju, labi. Tad uz teātri. Aiztura līdz 4 Mājās.

 

26.4.24.

Palieku mājās, lai uzrakstītu maija dzejoli. Pabeidzu. Vakarā ejam In., O. un es uz operu. Liberta dekorācijas. Dod «Bēgš[ana] no seraļa». Vecmodīgs, mūzika vienmulīga, bet mīlīga. Dekorācijas aplaudē. Viņam ir fantāzija, zina publikas garšu. Ilbak: par deju kā mākslu, dzīve dzen uz mākslu, pamatā sēras, nevar sasniegt dievību. Dunkans runā pēc dejas, dzer, Jeseņins kauj. Diletante, bet ģeniāla, Ilbak smejas daudz, bet inteliģenta. Kļaviņiete, Reiters, Bērziņš, Ozoliņš ķīmiķis.

 

27.4.24.

Nevingroju. Pircēji, Kārkliņš, pārdodu, 100 rokas naudas. Visu dienu nofantazēju. Ida pārbrauc. Doriņa. Satiekam labi; pārrakstu maija dzejoli vakarā. Ciema kukuļi no Idas; pārdod šķiņķi. Drusku skumji, ka pārdevu māju.

 

28.4.24.

Vingroju. Anta Klint grib pie mums nākt. Uz teātri. Baltkrievi. Kārkliņš. Mūrnieks. Nododu dzejoļus «Soc. dem.». Atnāk Rozentāls no «Arodnieka». Priedk[alnu] An[na]. Brauksim uz leišiem 1. jūnijā.

 

29.4.24.

Jāiet agri, CK sēde Buševica dēļ. Pirms uz teātri. B[uševics] atteicas pats. Par maiju: nebūs gājienu jeb jāgāž kabinets. Nau labi, ka atmetam 1. maiju. Bīlmans, lai nāk «Domās» atkal. Cielēnam gatavs otrais Nr, jau izgājis I, būs 4000 eks. «Domas» iet 1500. Stradiņš no Sakas, Malduguns kinoteātris. Ļoti mīlīgs, ko tad es viņa labā darīju? Klāra: aizsardzībnieki, lai taisītu apvērsumu, sasaukti Rīgā, Morics dod «Arbdnieku», slavēju, ka viņš žurnālists. Lazersons: «latv. satversme» slavenā vācu žurnālā; ir profesors. — Runāju ar Pauļuku dēļ brauciena uz Kauņu; nevarot dot par brīvu ceļu bez kabineta. — No rītus Dīriķa atraitne, leitiete — stundas man un tulkot «Aušras sūnus», — Mājās ar Bungšu; dodu vietā jaunu.

 

30.4.24.

Agri uz teātri. Vingroju. Anta Klint. Trakais Ambainis no Bauskas grib ģiftēt Anniņu. Uz teātri ½ l2, Alga, Antons. Uzrakstu vēstuli Pliekšānam, Baltkrievs. Mūrnieks. Ivana meitiņa 2000. Pumpuriene 2500. Aizsūtu telegrammu Zvārgulim. 200 rbļ. Teikmanim, 2 uz mājām. 4 uz saeimu, Ārlietu komisijā, kurā vakar mani ievēlēja. Grosvalds: par «U. n.» tulkojumu. Grūti tikt franču teātrī. 5— ½ 8. Uz teātri L. Kājām mājās.

 

 

Maggio

 

1.5.24.

Ceļos 9, nokavējos aiz noguruma, nevingroju, 12 sēde saeimā, es un Veckalns vienīgie ar sarkanām zīmēm. Gājienu nau. Fašistos ir Čakstes dēli, Birznieks, ieroči, auksti un karsti, aizsargi, policija ar šautenēm. Matīsā un Altonavā sapulces. Eju uz teātri. — Saeimā parunāju ar Zāmueli, Sēju, Pauļuku: dos braucienam uz Lietavu brīvu ceļu un 10000 rbļ. Rakstu teātrī piezīmes priekš Rhys. «Jāzepa» tulkojums angliski jau gatavs, nāks «Zelta zirgs». — «Arājdēls», salasīts, visi pasaku temati apķēzīti, bet publikai patīk. Pakaļdarītāji nosmeļ krējumu, bet jūt tomēr pēcniekus. — Ar O. paliekam teātrī, In. uz mājām. O., ēdam pusdienu, es rakstu piezīmes priekš Gžibina. ½ 7 ziņo, ka Lācis nebūs, piedzēries. Rode, Lazdiņš; Linde nau mājās. Uzņemas beigās Mierlauks, Iziet labi. Klāt ir angļu un vācu sūtnis. Mans čehs — tulkotājs, patīk, varot uzvest, 8 teātri Prāgā. Vēl lieli teātri 6 pilsētās. Labi, ja nāk «Jāzeps» tur. Nu tulkots: vāciski, krieviski, būs angliski, somiski, leitiski, igauniski. — Skolotājs Uksts ar 10 bērniem pienāk klāt mūs apskatīt; arī skolotājs uztraukts, ka nebij maija. Pulkarne. 4. cēlienā uz mājām. Saaukstējos, 12 tiekam mājās. Nogurums. Strādnieki pasīvi, bet vaino mūs. Jāizlabo. Līdz 2.

 

2.5.24.

Mostos 7, uzrakstu 2 dzejoļus, vingroju. Neeju uz teātri. Lasu un norakstu, «Žiburelis» 5 uz parlamentu. Strādāju. Sarunas dēļ Kauņas brauciena. Straubergs, Ivanovs, Krieviņš, lai prasu 250000. Radziņš un Klāra. Lāci negrib. Lazersons ir profesors, dāvā man savu brošūru. O, bijusi pie Gulbja un Viktoriņa, ielūgums uz Draudziņas ģimnāziju. Ielūgums uz katoļu bīskapa ievešanu. Mājās 10.

 

3.5.24.

Ceļos 8, dzejoļus priekš anglietes. Vingroju. Uz te ātri 12, biļeti O. Telegrammas Draudziņ skolai, Lietuv[iešu] palīdz[ībasj biedrībai, Jaunsudrabiņ jkdze dēļ angažementa, tāpat Vanags, L. atnāk. Freinberģis: Lācis atlaists, žēl. 2 lietavieši, lai rekomendē pie Reitera dēļ kostīmiem. 3 uz mājām. No Tuņetas kāzu vizītkarts. Mājās izkravā ēdamistabu, gaida jauno saimnieku, mazgā un berž. Palasu avīzi. Jāiet uz teātri, «Kaislība». Vāja luga, bet patīk, Divi motīvi sasviesti kopā. Stengeliete ļoti labi spēlē. Mājās ½ 11. Ida ar mūsu biļetenu. Ģilde, Luter baznīca rīt.

 

4.5.24.

Ceļos 7, uzrakstu 2 bērnu dzejoļus, avīze, nevingrotu, ar steigu uz Jēkabbaznīcu, nonāku 1O ½ . 4 stundas ceremonija: dzied, spēlē, staigā, pārģērbjas, tupstas, ceļas un sēstas, cepures noņem un uzliek. Mēs teātrī labāk režisētu. Nogurstu, tūliņ mājās, — neeju uz augstskolu. Kaupiņš; lai iet uz Bērnu dr[augu] biedrības sēdi. Atnāk Ritiņš: žēlo, ka neņēma; pēc aiziešanas atraksta vēstuli, lai dodot. Vakarā guļu; neeju uz bīskapu 10 vakarā. Uzrakstu 2 bērnu dzejoļus. Jāraksta luga, prozas, ar Eiropas tematu: «Liljoms», «Atzīšanās».

 

5.5.24.

Ceļos 6, uzrakstu 2 bērnu dzejoļus, vingroju, aizmirstu, ka jāiet Antona dēļ. Teātrī tomēr vēl sastopu Antonu: par ģimnāziju, las[īšanas] vakariem, Aizupu. Teātra honorārs 12000. «Fausts», «Jāzeps», labi ienes. Dreimans samaksā īri 2400 r. Nāk kāds vecis zemes lietās, Antons brīnās: jauns darbības lauks. — Lūgumi minstrij[ai] dēļ leišu braukuma. — Uz mājām ½ 3, saruna pa telefonu, L., Vanags. Mājās aši paēdu, uz teātra sēdi. Statūti, nau teikts, ka adminstratoram jābūt direktoram, tātad var atlaist administratoru. Saruna ar Brigaderi. — Lejiņa luga «Nebrauc tik [dikti]» —ūdens spainis.

 

6.5.24.

Rakstu bērnu dzejoļus. Teātri Zelmens paņem 2000 r., solās dot teātrim bibliotēku, no Taubes — Pēterpils sūtījums man: veci cenzēti eksemplāri no cenzūras, saeimā: Cielēnam dzejoļi. Pircējs: Kuzņecovs no Latgales.

 

7.5.24.

Teātrī: korim benefice 23. Paulīne Zeltiņ — kontrmarka. Par «Aspaziju» 6%, dabonu iztrūkstošos 4%; saeimā: par Lietavas braucienu runāju ar Ringoldu; būs ar mieru. Cielēnam jātulkojot div[as] ēģiptiešu dzejas. Asp. dod 2 dzejoļus. — Laurs; Vainovskene zogot, lai ņemot vietā viņa sievu. L. bailes. Sarunāju līdz 1. — Iedomājos par «Rampsinītu»; Amonpriesteru bagātību grib apzagt, Ehnatona priekšteči, citu ticību ievest. — Antons bij.

 

8.5.24.

Ceļos 8, lasu, vingroju. Teātrī 1. Pircējs pieteicas, laucenieks. Vanagu it kā pieņemu. Ūdri sūtīšu uz Kauņu. Uz mājām. Zīds — māklers grib 50000 par savešanu. Saeimā. In. pārnes Tutanhamonu, lasu to. Cielēn[am] vienu vecu pārtaisītu dzeju.

 

9.5.24.

Palieku mājās, vingroju, lasu Tutanh-Amonu, būs jāraksta luga. Uz saeimu. Atnāk Briedīts un Anta, benefice. Lūdzējs no Slokas. Dzejoli taisu priekš «Skaidrības». Korektūras Bīlmanim priekš «Domām». L. ielaižu teātri, Gulbja «B[iruta] u[n] Kasp[ars]» tukšs. Vakarā kopā mājās. Agri gulēt, 1.

 

10.5.24.

Nevingroju, avīze. Uz banku, vajga vekseļa, palieku parādā 50000. Uz Gulbi. Krasts atrakstījis par «Pūt, vējiņi». Lai tulko Skalberga. Labāk pašam, jo honorāru citādi nemaksās. «Jāzeps» jau tulkots. Arnis man uzbrucis: Akurateram esot mani nopelni. Prūsa esot arī visus ārstus apmelojusi, lai es neatbildot uz manis apmelojumu par «M. ķēniņa» plaģiātu. — Satieku Rītiņ kundzi: lai dodot mūsu namiņu. Pa to laiku iet garām daudzi, kas mani sveicina, viņa ievēro to. Uz teātri: Antonam, ka «Jāzeps» tukots 7 valodās. Daudz laužu: mākleri, Stiebenhausen, vēstule Kirhenšteinam. Baltkrievs Žerdijs: vajagot ar denunciācijām, telefon[iski] Strauberģim. Azura. Uz telegrāfu, Reinholdam sveiciens. 4 .uz mājām Guļu. L.

 

11.5.24.

Nevingroju, avīze. Tut[anh]-Amons, ārā, saulē sēdu līdz pusdienai, Ēģiptē iejusties. o. un Ida arī. Atnāk Paulīne, vīrs no «Jaun[ības] Tek[ām]» atnes In. honorāru 8000 rbļ. un [no] Skol[otāju] savienības par grāmatu 11 000; Vakarā sāku balādi «Ontu priede», jāsāk vē.1 Šovakar «Rampsinīts».

 

12.5.24.

Vingroju. Steidzamies abi uz banku. Pieeju pie Freda, parakstam uz 50000 rbļ. In. pie Gulbja. Es uz teātri. Antons — rakstījis Skalbem 30 loksnes, man tik 15. Stengeliete grib benefici, pretī dos 2 izrādes par velti. Mūrnieks, Jansons. Uz mājām. Vakarā sēde Ārlietu komisijā līdz 9, tad uz teātri, kur jubileja Zeltmatim. Bergs uzņem jūtīgi manu rokas nesniegšanu, nenāk pie kopu galda. Runāju ar Nukšu un Ringoldu. — Zeltmata «Indulis» gluži bez poēzijas un drāmas, turu runu, iznāk pietiekoši labi. Izrāde patukša, no 6 puscenas. — Nokavēju, jāiet kājām mājās, nonāku 1; līdz 2 gulēt.

 

13.5.24.

Nevingroju. Sēde 11 Ārl[ietu] kom[isijā], nonāku beigās, vēl parakstos. Uz teātri: braucam uz Kauņu, Ūdris: tur labs apgaismojums, maza skatuve, leiši ļoti sirsnīgi. Rodrigo, skauts, palieku teātri; rakstu «Ontu priedi», L. ēd pusdienu līdzpaņemtu. ½ 4 sēde teātrī, angažēšanu darīšu es, Zeltm[atis] maziņš. Alfr. Kalniņš: jau gatava kantāte, neko neizlaidis. Feldmans grib 17000, Bried[īti] un Antu pieņemam. Uz saeimu. Dēķens par baltkrieviem, Veckalns priecīgi: villu Asp[azijai] nedošot, patiesībā lieta atlikta. Straubergs ir iespaidots no Laudama, nau lasījis mūsu rakstu. Pārrakstu «Ontu priedi». Uz teātri, Linde: Tilbergs nākšot mani portretēt. Mājās. Paļeckis: došu «Rūtai» Kult. fondu. Liberts: brauc uz Parīzi.

 

14.5.24.

Vingroju. Tutanh-Amons. Braucu uz teātri, gaidu Tilberģi, būs sestdien. Antons, atstāstu studiju laiku. Leišu brauciens. «Maija u[n] Paija». Sūnas jkdze, dzejniece, kauns man, ka neatbildēju ar vēstuli. Mājās, 5 uz saeimu. Uz teātri pēc mēteļa, 12 mājās.

 

15.5.24.

Vingroju. ½ 9 šodien jānodod budžets par Kauņas braukumu. Vakar kaušanās ar ministriem. Atnāku, neviena nau, Fr. uzrakstu, aprēķins par aktieriem, 70 brauc līdzi, prasām 250000,dod pusi, aktier[iem]6% vien ir 175000. Eju viens pats uz Ārlietu ministr[iju], satieku ceļā ministru, nododu papīru. Uz teātri, par to paziņots. Uz mājām. Uz saeimu. Paļeckis. T, Lācis ar sievu, dosim vakaru, un runāšu ar Kult. fondu. Dēķens, Eliass ar mieru. Man jārunājot tradicionālā runa par izgl[ītības] budžetu. Pieteicos, rīt nāku priekšā. Sēde Ārl[ietu] komisijā. ½ 10 uz mājām. Brusubārda un Kaufmanīte. L. vakar vienu taukši. Rīt jārunā, nau temata.

 

16.5.24.

Mostos 7, noguris, nevingroju, izeju ½ 10, saeimā, runāju, samērā labi, bet bez temperamenta, jo pēc ēdiena. Uz teātri. Zeltmatis negrib Štengelieti, tomēr būs 2 izrādes. Freinbergs saeimā, — aplausi un rokas spiešana, bet neprasa drukai «S. d.». Uz mājām. Satieku Betleri, sveicieni. Lūkin Lilija labojas, Abas puisis sveicina. Kuģītī Stelpiets uzrunā, M. Pliekšāns esot atjautīgs un darbīgs. Mācītājs Pilliņs Iecavā zin, ka Bārbelē baznīcgrāmatas veselas; būs ziņas par man[iem] vecākiem. Vakarā uz saeimu. Esmu noguris, kā jau no runāšanas. Pauļuks sola vagonus atstāt Kauņā. Rīt Tilbergs. L. bēdīga, jāuzdūšina.

 

17.5.24.

Ceļos 7, vingroju, taisos uz teātri satikt Tilberģi. Satieku tramā, jāiet uz akadēmiju piektdien plkst. 11 un ik pārdienu. Tilbergs ir tauks palicis. Nams maksā 400000. Rāda Nevermana namu, kas piederējis Pēterim Lielajam, pavada līdz biržai. — Antons jau priekšā. Līgstu aktierus: Šāberts, Parņickis, Lagzdiņš, Feldmans vēl negrib, atsaku Ozolkājam. Zerdijs: žandarmērija aizskarot mani. Pa te-lefonu Slīps: jau cena 4 ½ Drupas nost, izskatās grunts daudz lielāka. Vakarā guļu. In. u[n] 0. uz «Induli», 100 cilv. Rīt brīvs.

 

18.5.24.

 

Guļu ilgi, avīze, ēģiptieši. Nevingroju. L, In. iet uz bibliotēkas sēdi. L. bēdīgs, mierinu. Māsas no Šenfelda 1000 rbļ. Ivanovs esot bijis pret 250000 rbļ. Lietavas braucien[am], to Gulbis liek man pateikt. Baltkrievu pratināšanā: kādēļ ar mani fotografējušies? Jāiet pie Zāmueļa, lai novērš. L. slimo, cērmes. Lasu A. Erman, «Rampsinītī» vajga lirikas.

 

19.5.24.

Vingroju. ½ l2 pie Tilberga akadēmijā. Ļoti laipns, liels audekls, portreja ar ainavu, grib braukt uz Daug[av]pili un Daugavu likt gleznā. Skice rāda ļoti bēdīgu un vecu ģīmi. Uz teātri. Amtmans parakstījis Ozolkājain, atsaku. Uz mājām. Tūliņ atkal uz «Messalīnu» Uļejā. Nemāksleniecisks pakaļdarījums «Quo vadis». 7 uz saeimu, ejam kopā ar Ivanovu, kurš uzstājas pret Lietavas braucienu. Saeimā nerunāju. 9 uz mājām. L. jautrs. Man rīt jāiet uz teātri, bet norunājam ilgi. Nogurums, bet top labi.

 

20.5.24.

Vingroju, Ēģipte. Uz teātri. Tilberģim uz ceturtdienu. Ella Jākabsone nau ar mieru ar pielikumu. Ar Freinberģi par repertuāru, lai rakstot modernu lugu pantos, piem., «Veidenbaumu». Bet krimināllugu kā Dostojevskis kriminālromānu, kad tik apstrādājums literārisks, psiholoģija un poēzija, un ideja. Paulīne Zeltiņ, temats, Cesvaines vīrs ar māti un meitu. Kaža, lai pieņem teātrī. Mazā Herta: «Jāzepu». Kult. fonda bibliotēkā priekš skolām ir gan Asp. Kop[oti] raksti, bet mani ne. — Runāju ar Zāmueli dēļ baltkrieviem; tic, ka b[altkrievi] grib dibināt valsti Latvijā. Idiot[isks] latv. raksturs. Lēvenbergs un Cielēns, lai atsakāmies no villas. In. grib taisīt skandālu. L. atnāk uz saeimu, negribot būt mājās bez manis. Mīliņu satiekam kuģītī.

 

21.5.24.

Ceļos 7, vingroju, uz teātri, Antons, Freinbergs — dabūs 45 000, tāpat Švarcs, lūdzējs 50 rbļ. Uz Kult. fonda sēdi, runāju par labu latgaļiem, ka mums jāmācās izloksne, latgaļi priecīgi, Ezerlauk nedabū, eju uz teātri, Anniņ atnes pusdienu, L, atnāk. Uz saeimu, uz mājām neeju. Bergs pienāk ar Rāviņa vēstuli, dod roku, neņemu. Tā otra reize, kā to viņš var? latvietis! No publikas mani sveicina. «Latvis» uzbrūk, ka es esot saņēmis no Stučkas pabalstu. [2 nesalasāmi vārdi.]

 

22.5.24.

Ceļos 8, nevingroju, atnāk Priedk[alnu] Anniņ, jāsadūšina, lai iet virsū Dzelzītim. Atnāk Svābe un Grēviņš. Prūsa sūdz. Lai nogaida, kamēr iznāks grāmata. Es nepiedalos, nosodat mani, cik gribat. Lai atsauc, ka rakstnieku biedrība saņem peļņu no lotokluba. «Latvis» esot referējis, Hedenströms piezīmējis: man u[n] Asp. esot bijušas piespriestas mūža pensijas no lielmiekiem, Uz Tilberģi: nonāku Al, par vēlu. Uz teātri. Atnāk Deisons. «Jaun[ības] Tekām» dzejoļi. Norakstu. Par Freinberģi runāju uz CK. Baru Rodrigu. Palieku teātrī. 4 sēde: norakstām, ka Zeltmatis jāatlaiž un brālis arī. Uztraukti abi ar Brigaderi. 6 uz saeimu. Niedra tikko netika vaļā, apgabaltiesa atlaida, ierēdnis neparakstīja, palāta aizliedza. Klīve 5 uz baznīcu, kur grib ar autiem demonstrēt. un atvest Niedru: tad uz saeimu un tad — vis ar valdību izšķaidīti, Neiznāk. Balso par žīdiem Zemn[ieku] savienība. Blamējas atkal reiz. Ausēju grib gāzt, departamentu pārtaisot par skolu virsvaldi. — Vagonus dod mums tikai III klases. In. ar O. un I[du] teātri. Aizeju no saeimas agrāk prom, viņas vēlāk pārnāk mājās. Aizrunāju par O. Rīt pie Tilberģa.

 

23.5.25.

Ceļos 7, nevingroju, atnāk Pliekšāns, varēs dabūt ziņas no baznīcgrāmatām. Kāzas meitai ap vasarsvētkiem. Braucam reizē tramā. Neveikli iet. Uz Tilberģi 11. Pārklausījies, 1. Sulainis man rāda gleznas. Muduls ļoti dumjš, tagad mākslenieks. Visi līdzīgi Purvīšam. Rončevskis grib modelēt. Pie Tilberģa ir Lazdiņš, viens no vienas, otrs no otras puses mani noņem. Tilbergs ved važonī uz Arl[ietu] ministriju. Sportnieki ierīko sportlaukumu pie akadēmijas durvīm. Pārmērībai T. pabailīgs. Līgstu ar Feldmani. Lejiņš laikam uz Dailes. Kaža par koristu. Uz mājām. Uz teātri. Mangulim leišu teksts. Taut[as] augstskolai 500 rbl. Koreckim klišeja no manas portrejas. Leišiem vēl jāgādā ģīmetnes. Uz teātri. Alf. Kalniņš dāvā savas dziesmas. Tramā slim[nīcasj māsa laipn[a].

 

24.5.24.

Ceļos 8, vingroju, 11 uz teātri. Antons, aiznesu fotogrāfijas un «M[azos] Dundurus». Jānes Konvers[acijas] vārdnīcas — Dravnieka un Zin[ību] kom[isijas], Lagzdiņš negrib līgt. Milda Riekstiņ ienāk. Slēgšanas biedrībai 119 rbļ. vecs invalīds. Atnāk dzejnieks Kampe, vēlāk arī tramā. Pēc pusdienas guļu, lasu avīzi. Neeju bādē. Izsolītas Gulbja prēmijas: nedrīkstam ņemt, būs liels ienaids. — Dārzā iedēsta kartupeļus. Ausējs vēl turas. Arī Zeltmatis. Leišu brauciens.

 

25.5.24.

Ceļos 8, avīze, «Griechenland» lasu visu diena, nevingroju, O. uz teātri: «Rom[eo] [un] Julia», visur ārējība, uzsver seksuālību. In. vakarā uz «Vindemir[as] [vēdekli]» ar Idu: tikai Stengel aristokrāte, Špīlberg neprot ģērbties, pat Ģērmans nau labs. Es ar L. norunāju visu laiku. Atnāk students, dzejoli priekš Kult[uras] svētkiem. Vakarā eju pretī In. — No «Griech[en] I[and]» lasīšanas melanholija. Nau labi nestaigāt, Rīt agri.

 

26.5.24.

Ceļos 8, vingroju, ½ 11 akadēmijā, Tilberga nau, Lazdiņš: T[ilbergs] labākais portretists ne vien pie mums, Lazdiņam mana galva ļoti laba: enerģisks, stiprs, gudrs iespaids. T. sērīgs, bet arī labs. 12 uz teātri. Ar Pauļuku pa telefonu. Vāciete filozofe no Dauges dēļ Kultūrfonda. Bernhards Semenovs arī, Zano von Dinakant. Mazs, līks vīriņš. Brehmaniete grib pielīdzināties Mildai, neiet. Ar O. kājām uz mājām. Lai izdod bērnu grāmatiņu. Zeltmatis raksta atlūgumos. — Vakarā 7 uz Ārlietu komisiju. Referē par leišu braucienu. Meiris oponē. Uz mājām. Pie kugīša Hermans dēļ «Pūt vējiņa». Tramā tēlnieks Miesnieks, namu grib pirkt. Šosejā Nr. 8 apkrāpts. Ejam uz Libertu. Nau mājā. Laikam negrib taisīt «Muromu». Miesnieks vada mani, satiekam Dambekalnu. Vadam to. Tad M[iesnieks] mani mājās. Rīt 11 pie Tilberga. Neesmu pārdomājis leišu runu.

 

27.5.24.

Vingroju, uz akadēmiju, T[ilbergs] un L[azdiņš], ienāk Ilbak, bijusī skolniece; roku uz koka atspiežu, to vien zīmē. Divi akad[ēmijas] profesori sveicina, nepazīstu, Satieku Aug. Ozoliņu; dēļ Timma. Teātrī: Barons draud maksāt. Lūdzējs. Divos mājās. Uz saeimu.. Cielēns nesveicina. Ar Bungšu mājās, mani aizskar velosipēdists. L. nelabā dūšā. Nestrādāju neko. Leišu brauciens.

 

28.5.24.

Nevingroju. 10 izbraucam ar I. pirkt drēbes. Dreiberģi satiekam. Nopērku manteli par 7000, cepuri par 1000, lakzābaki 1300. Cepure nau laba. Antons, daži datu lai salasa ziņas, kad es stāvējis par latv. valsti. — Vakar Celms: ordeņa komisija gribot mani un Zemgali iecelt par pirmiem locekļiem, lai būtu demokrāti vadītāji, jāsalasa dati. Uz mājām. Uz teātri, 5—8 sēde. Zeltmatis atteicas, bet taisa piezīmi. Neangažējas Feldmans, Brehm[ane], Ella. Man jāiet uz Fin. min. Saeimā: vēstule Veckalnam: sievai vieta uz 3 mēnešiem. Iesniedzu lūgumu, ka braucu 1.—6. jūnijā. Noguris. Satieku prof. Ozoliņu ar bērniem pie kuģīša. Mājās, nelaba dūša. Rīt gribu palikt mājā.

 

29.5.24.

Vingroju, avīze, nemazgājos, ārā uz ādas guļu. Olga Ezerlauk dēļ Kult. fonda, paliek pāri par pusdien. Neeju nekur, gribu atpūsties, uznāk Olga. Atnāk ar gumijkoku, 1200 rb. Atnāk Miezīte: lai aktiei[iem] izmaksā nāk. mēn. algu. Lasu «Griechenland». Vakarā ar mūsu meitām, Par leišu runu nedomāju. Nogurstu.

 

 

Giugno

 

l.—5.[6.24.]

Kauņa ar Nacionālo teātri. Gāja labi.

 

5.6.24.

Pārbraucu Rīgā, ar tramu mājās, iet jau pār tiltu. Noguris, bet ne ļauni. Palīdzēja laikam caureja. L. brauc uz Somiju, 3000. Palaižu.

 

6.6.24.

Guļu ilgi. Uz teātri. Daudz laužu. Koristi lūdzas, lai paturu. Vanags no jaun. Couethe. Aktieri atvadās. Milda dod fotogrāfiju. Helmolta «Vēsturi» atnes, Cipars 100 rbl. In. bija Rīgā. Es pēc pusdienas guļu leišu miegu. Naktī arī guļu labi. Auksta diena. Uz bādi. L. uz Somiju.

 

7.6.24.

Uz teātri. Sēde. Zeltmatis nelabprāt nāk. Pieteicas caur In. Gulbis par admimstratoru. Brigad[ers] priecājas, Freinb[ergs] nē. Delle, lai iemaksā cukurfabrikā. Dzeņa skolniece dod vietu.

 

8.6.24.

Nevingroju. Atnāk Marija Liepiņ, laipna. Marta dabūjusi prēmiju brīvības piemineklim. Atnāk Nora Liepiņ, dārzā uz lāčādas stāstu par leišiem. Kopā pusdien. Lasu Helmoltu un leišus. Šovasar jāraksta leišu luga, «Rampsinīts», runas, dzeju grāmata. Nāk. gadu — «Rīgas ragana» kā jubilejas luga, «Turaidas roze» vai «Zalša līgava». Tagad jāapraksta leišu brauciens, vismaz runās.

 

9.6.24.

Guļu ilgi, nevingroju, atnāk Priedk[alnu] Anniņ, ar vasarsvētku zariem, lūdz uz pusdienu. 1 aizeju es, In. jāstrādā priekš «J[aunības] Tekām». Meiteņi atplaukst, kad vieni. Lasu Tutanh-Amonu. Negribas strādāt, nogurums ne fizisks, bet garīgs. Jāuzraksta leišu runas.

 

10.6.24.

Vingroju, bildes uzkaru, lasu leišus, guļu, atnāk Mīlīte, ar Tutanhamonu. Vakarā atnāk Melngailis; lai dod viņ[am] izdot visus mūsu darbus par 2/5 peļņas man. TeleGramm[u] Gulbim, ka pieņemts. In, rāda senas fotogrāfijas, bēdīga dūša, fantazēju.

 

11.6.24.

Vingroju. Teātris. Saeima.

 

12.6.24.

Vingroju. Uz teātri. Norēķini. Aktieri brauc uz laukiem. Melngailis ar kontraktu. Par Lietavu stāstu Ringoldam, Pauļukam. Lai brauc uz Liepāju. Partija nau rakstījusi par Lietavu, Kaupiņa dēļ, būšot svētdien. Saeima. Rītā sāku «Tutanh.» un leišu lugu.

 

13.6.24.

Vingroju, 10 uz saeimu. Aizeju uz teātri. Rēķins gatavs par Lietavas braucienu, 96000 deficīta. Uz mājām. ½ 5 uz saeimu un uz teātri, sēde, pieteicas 3 no Dailes teātra. Atkal uz saeimu, Melngailis. Kontrakts, M[elngailis] atbrauc pēc Aspaz[ijas] kontrakta. Azura.

 

14.6.24.

Rakstu 17. Neatminu nekā. Vakarā atnāk Putāns, naivs, 200 rbļ. maksā man, lai K. fonds dod naudu grāmatu izdot. Teātri Azura līdz 5, salīgstam, bija nopietni, nekad, vēl, pirmo reizi, es nenācis. Sāku no rītus «Tutanh.», piezīmes pie leišu lugas «Valītes».

 

15.6.24.

Nevingroju, nemazgājos, brokasts, atnāk daudz laužu, Mīlīte, Olga Ezerlauk K. f[ondu], paliek ilgi. Doriņa. Cielēnu mama: mēs esam jaunāki. Kas uzturējis? jods? Lasu Helmolta vēsturi. Aizbrauc Ida. Palikusi mīlīgāka, bet atturīga. Runājam par māju, saimniecību, viņa vadīs, bet grib medicīnu studēt. Lielas ilgas L. Nogurstu. — Atbrauc O. mama un tante.

 

16.6.24.

No rītus L. pārbrauc, ļoti mīļš — sevišķi, kad pārbraucu no leišiem agrāk nekā domāts. Skaistums. Uz teātri. Pārskats. Pie Strauberga pret Zeltmati, pārmetumi kā no preses par teātri. Uz mājām. Uz Ārlietu kom[isijas] sēdi. Vēlu mājās, L. nepieredzētas jūtas.

 

17.6.24.

Nevingroju. Uz teātri, ūdens valdei jāmaksā. Benzem 50 rbļ.; dēlam tikai 15000 rb. Celms saka, ka 30000 rb. No Lācenes 1000 atpakaļ. Ozolkāja un Knība. A. Kalniņš apliecību, būs 30. jūnijā, kora mēģinumu. Uzrakstu un nosūtu Lietavas brauciena pārskatu. 100 000 rb. iztrūkums. Opincāns aicina uz Kraukli «Reita» redakcijai fotogrāfēties. Baško atnācis un aizgājis. Nogaidām stundu, uz mājām. In. pilsētā, pērk dāvanu onkuļa meitai. Atnāk Lazdiņš no Kokneses, lai aizdod viņam naudu veikala ierīkošanai. Tik tālu manas labdarības slava gājusi, ka es katram aizdodot lielas summas. Tramā jaunā meitene no slimnīcas dod man vietu. Saeimā; Juraševskis par baltkrieviem, (Oliņš runājis man par to. Satieku reizē Krauju, gratulēju, labi.) Dēkenam, Eliasam, Būmeisteram par labu Lācim. K. f[onda] sēdes varbūt slēgs šodien.

 

18.6.24.

Nevingroju, uz fotogrāfu, «Reita» redakcija, Baško» Barkāns, Opincāns, beigās sadabūja, pie Kraukļa. Krauklis: lai es uz sava vārda ņemu fotogrāfiju; saukties «Aspazija». Būs ļaunas valodas. Uz teātri. Uz Ārlietu komisiju un Kult. fondu pl. 1. Piespriež Olgai Ezeriauk un Lācim 30 000 rbļ. Uz teātri. Azura neatnāk. Uz mājām. Uz lietaviešu vakaru Mazā Vērmanes parkā. Pilsēta labi dod ēst. Runāju diezgan labi, bet maza piekrišana. 2 lietavieši mani min, Salnājs uz beigām. Palieku līdz ½ 1 Klaustiņš bij. ministrs ļoti.

 

19.6.24.

Rakstu šo 23. no rītus, neko neatminu. Uz teātri. Neko nestrādāju. Jābrauc pie onkuļa.

 

20.6.24.

Palieku mājās. Lasu Kautzsch «Heilige Schrift». Pārnesu grāmatas lejas plauktos, nepabeidzu nokārtot savus plauktus.

 

21.6.24.

Braucu uz teātri. O. aizbrauc uz Jāņiem, braucu mājās, lasu «Heil[ige] Schrift». Nestrādāju, nevingroju.

 

22.6.24.

Nevingroju. Lasu japāņu liriku. Helmolt: Amerikas [1 nesalasāms vārds] un Nahna, Mexiko. Visu dienu gultā. Neatnāk neviens. Nestrādāju.

 

23.6.24.

Jāiet uz teātri dēļ koristu pieņemšanas, Gribu sākt strādāt. Sarakstu, ko strādājis par gadu.

 

30.6.24.

Visa nedēlu izlaižu rakstīšanu, iemesls, ka vakarā In. istabā nau galds nolikts vietā. Reizē arī nevingroju. Pa lielāku daļu guļu gultā un lasu. Acis jau sāp. Esmu bijis gandrīz ikdien teātrī, saticis Lāci, tas laikam atkal dzers. Aizdevis 2000 r. Baltgalvim, 300 r. Kopmanim, citiem neatminu. Lasu: «1001 nakts». Bilītis ļoti skaists, īsta dzejniece, laikam tādēļ neatzīst, ka priekšmets nepieklājīgs. Helmolt, Wöhrmann «Kunstgeschichte» Tutanhain[ona] burtnīcu. Gerschel Katalogu u. t. l. Kārtoju savu rakstu plauktu, bet nepabeidzu. — Viesu nau daudz. Jāņu vakarā slimnīcas kopējas, Dambekaln u.n 3 strādnieki, necienājam, bet tomēr labi. Eju pirtī pie Priedk[alniem] palieku ilgāk, L. bēdājas. — Pārvērtusies, iemīlējusies tiešām, laime, raksturā labojusies, cēla. Visu vakaru un nakti mierināju ar nākotnes plāniem, izglītota advokāte, atklāt[ības] darbiniece, parlamentā. Negrib, baidās. Šodien, pirmdien, pēdējo mēnesdienu sāku atkal rakstīt. Vakar bij Briedīts par «Muromu»; būs jāatliek uz janvāri, negrib Liberts, Dobužinsku grūti dabūt. Mūziķi vajag, Kalniņš laikam nevarēs. — Plāni: no Skujiņas lugu: sensācija. Jāstrādā. Atnāk Lilija Gulb. skolotāja, drusku mierīgāk. Sakārtoju savas runas, kopā ir 47. Kur sākt? No atbrauces, bet tad zūd svētku apraksts un būtu vajdzīgs kā Kaudzītes Matīsam. Lasu japāņu liriku.

 

30.6.24.

Biju teātrī koristu mēģins, Mackevič raud, ka atlaiž, Alf. Kalniņš: lai taisa «Mur.» mūziku, Briedīts Zeltmats. Rodrigo, divi blēži: jā, kādēļ jūs neatnācāt; es domāju, nebūsat, pieņēmu citu, bij jāsteidzas.

 

 

Juglio

 

1.7.24.

Vingroju. Sāku strādāt, bet ne lugas, — apskatu un pārtaisu dzejoļus «Mēn. meitiņai». Saruna ar O.; meitiņa pati brīvprātu atsakās, lai iet. Tā būs jādara. Lasu priekšā dažus dzejoļus, nedara iespaida; un es pats biju domājis, ka itin labi. — Uz teātri, Kalniņa referāts, parakstu papīru. Alga.

 

2.7.24.

Nevingroju. Uz teātri, uz B[aznīcas ielas] namu, Dreimans maksā mazu īru, Miške nozadzis elektrību. Man būs jāiet pastāvīgi un jāvada remonts, darbs beigts. — Doriņa uz jūrmalu, sastrīdos, In., aplamā, iet lūgties, D[oriņa] brauks uz jūrmalu līdz 20. jūl., neērtības. — Vakarā Švarcs dēļ izrādēm augustā un dēļ «Muroma»; vainīgs Briedīts, ka lomu dabū Osis. Nogurums. Vakarā lai ejot pie leišu skol[otājiem].

 

3.7.24.

Domāju par nama remontu 3 stundas. Norakstu dzejas, aptīros. Nevingroju, 3 uz teātri un policijas 5 g. svētkiem. Jūtos ļoti neērti; gaidīju jauno policiju, ir tā pati vecā. Teātrī Rodrigo un citi, atdodu teātrī par 10000 r. uz 4 izrādēm. Gulbis raksta, ka grib par direk[cijas] locekli, ne administratoru. Jārunā rīt. Izgl[ītības] m[inistrija] nolēmusi naudu Parīzes izstādei, mēs neiesniedzām, jādara. O. atbraukusi tante: meitiņu nodevusi Greifenfelsa klīnikai, kur to ildzina naudas dēļ, nedod Bērnu slimnīcā. Paliek pa nakti še. — Anniņ bijusi Dorai aizvest mantas uz jūrmalu. Skolotāji mani gaidījuši ar puķēm, atsūta arī šodien puķes. — «Latvis» prasot, lai es atbildot uz uzbrukumu. — Rakstu vairākus dzejoļus, varbūt pabeigt «Mēn. meitiņ» un tad lugas, — Vakarā Deisons no «Jaun[ības] Tek[am]». L. «pulkstens» ies. — Em. Sala atnes vēstuli ar 2000, atdodot; puķes. Nesatieku. Darbs — 7.

 

4.7.24.

Ceļos 7, norakstu un taisu dzejoļus. Nevingroju. Uz teātri 1; parakstu, gaidu Štolceri dēļ mūrniekdarba, neatnāk, dzejoli, Uz mājām ½ 4. Atnāk Štolcers, svētdien iesim apskatīt. Vēl dzejoli. Rīt pavēste uz izm[eklēšanas] tiesnesi, laikam baltkrievu dēļ. Poļi daudzus notiesājuši uz nāvi. Darbs.

 

5.7.24.

Nevingroju, eju uz izmekl[ēšanas] tiesnesi, raksta protokolu par baltkrieviem. Vai tiesāts esmu? Jā, krievu laikā, lai tad pieraksta arī, kādēļ: par Latvij[as] republikas sludināšanu. Niecīgi apvainojumi: на чужбине un pastkartis, par karti pat nemin. Tad eju uz miertiesu Andrejielā 1, nelaipni, jārakstot lūgumraksts dēļ ordera par īres naudas saņemšanu. Aizeju, neko neizdarījis. Birokrātisms vairāk nekā krievu laikos. — Uz teātri. Rodrigo, Švarcs, Parņickis — dodu 4 reizes pa 10000 r. Eiž. Skalbe, precēta. Uz Valmieru angažēta par 5000. L., kopā braucam uz mājām, jūrmala neiznāk. Īrnieks Zariņš dod 2000 r. arī neremontētā.

 

6.7.24.

Nevingroju. Lasu ēģiptiešus. Rakstu dzejoļus 4. Kārtoju dzej[oļus]. Atnāk Štolcers, apskatījis māju, nedaudz remonta. Atnāk Kārkliņš un Brusubārda ar kundzēm. Tēju ar kūkām un zāles. Omulīgi. Dodu 5 dzej[oļus], par teātri. Labi domāts, gods rādīts. Nebij uzņēmuši «Kaina» tulkojumu, tagad došu leišu. Mājiņu pārdosim, šie atrunā, bet neienes mums diezgan. Arī namu pārdosim, jo vecs, nau mūža nams, pirksim kooperatīvā dzīvokli. Lai rakstot noveli. Sludināti jau «Valīte» un «Sulamīte». Jāraksta novele.

 

7.7.24.

Vingroju. Uz Rīgu, namu. Skārdnieks prasa 40000, arhitekts bij rēķinājis 68 000. Došu. Atnāk Zariņš. Rīt jāatsaka. Dreimanis, Zariņš nāk tūliņ iekšā. — Kārtoju dzejoļus, taisu jaunus pildekļus. Nobeigšu «Mēn. meitiņu», tad ņemšu lugu.

 

14.7.24.

Veselu nedēļu izlaidu, jo nau vakara uguns, neērtība dara tūliņ briesmīgu iespaidu. Tā vienmēr.

 

(13.7.24.)

Palieku visu dienu mājās un gultā. Nejūtos labi. Nevingroju. Lasu Helmoltu par Peru un Mexiku. Nau neka par d'Uantu. Par Kolumbu neiet, jo nesimpātiski tēlots. Pārdomas ne priecīgas: uzbrukums no Prūsas, nau vēl atbildēts; jāgriežas pie rakst[nieku] biedrības. Nama dēļ ikdien jāiet. Par darbiem es vēl neesmu izšķīries un jau nopietni jāstrādā. «Mēn. meitiņa», saka O., darīšot sliktu slavu. Atstāt pēc jubilejas nozīmē lauzt darbu secenību; kā lai nāktu pēc «Dvēs. dziesm.»?! Tad arī jau pēra bij bez dzeju krājuma. Ko likt vietā? «Aforismus»? Laikam, bet daudz darba un man tāli. «Cilv. brālis»? Tulkojums «Leišu lirika»? Daudz darba. — Tad kuru drāmu tūliņ.?. «Valīte», bet negribas. «Tutanhs», bet kad uzvedīs? Vai nobeigt «Mēn. meit.». Vai «Aforism.»? — Kad nāk jauns, laikmets politikā, vai neņemt «K. Grakhu»? Vai izlaist 1905. g. dzejas? Bet nau tieši laikam piemērotas. Nesajūsminās. Politikā vien ieiet nevaru dēļ jubilejas. Jeb vai .tomēr riskēt un atmest pilsonības pabalstu? Kur paliek tautas dzejnieks. Šis ir laiks pārdomai par visu dzīvi un pie tās pieder visa tauta. Vajdzētu dot ko gluži jaunu. — «Valīte»? Moderna drāma? Aforismi? — Negulēju, nau enerģijas, grūtsirdība atkal stipra pēc ilgāka laika. Iespaids no «M. m.» pārrun[ām]. Vakar neviens neatnāca. O. uz jūrmalu, piedzīvojums ar 2 kungiem, grūtsirdība pārgāja; mudin, lai šodien 14 brauc atkal. Es šorīt 14. iešu uz namu, tad varbūt braukšu, bet viens pats.

 

(12.7.24.)

Vingroju, uz namiņu, izmaksāju algas, Kalnbērzam 770, pa 35 par stundu, Štolceram 1150, otram 1035, par rēķiniem. Mājās, In. aizbraucis uz jūrmalu pie Doriņas. O. In. mājās 7.

 

(11.7.24.)

Uz namiņu. ½ 2 uz jūrmalu, satiekos; vakarā mājās. Izrādās, ka «M. m.» neiet, nau ar O. intreses, mani ļoti deprimē.

 

(8., 9., 10.7.24.)

Neatminu, braucu ikdien uz Rīgu, rakstu dzejolus ikdien pa 2—4, bet tie nesajūsm[ina]. Nodrukāti tikai 2, «J, Ziņ.» arī nesteidzas; dodu 2 «Soc. dem.». Izrādās, ka pie ministra sūdzējušies taisni mūsējie: Orientāc[ijs] un Sudrabkalns!

 

14.7.24.

9 no rītus. Pārspriežam ar I. pārdot šo mājiņu, atvelk par daudz spēka. Man jāsāk strādāt. — Publika uzskata par modernu Rozīti. — Man jātop atkal modernam: aforismi un «Valīte». In. nupat saka, ka oleandrs atkal aug, viscaur pilns jaun[iem] pumpuriem. Jāaug arī man. — Pašlaik vingroju, tas sāk darīt labi.

 

17.7.24.

Ierakstu atkal par vairāk dienām. Vakar vingroju, šodien nē. Vakar gribēju palikt mājās, bij jādod paraksts Līventālam, tomēr aizbraucu, uzrakstu vēstuli Sīpolam un Lepnītei. Kājām mājās ar O. Ir jau kopš vakardienas atvaļinā. Uz bādi vakarā. Atnāk Pukits, atmaksā 2000 r. A.r veco mamu saruna tik ilgi, kamēr pārplūst vanna, Bertiņa saslimusi, gribu ņemt Bērnu slimnīcā.

 

(16.7.24.)

Teātri, ilgi namā, saņemu īri no Zariņa, liels remonts, jumtu sāk. Patīk jau drusku pašam darboties, Atnāk tantiņa Liepulapiņ ar Zinu Arī: lai ilustrē manu bērnu grāmatu. Tantiņa lai lielumā ada bindes.

 

(15.7.24.)

Teātrī. Pārskaitām manus honorārus, izrādās, ka tikai «Faustam» 1 izrāde nau pierakstīta, un es dabonu samaksāt 719 rbļ. Darbi sākti, bet vēl neveicas labi.

 

20.7.24.

8 no rīta. Ierakstu atkal par vairāk dienām, neērtība iznīcina visu nodomu. Neguļu labi, vakarā ēdu.

 

(19.7.24.)

Vingroju, pārceļos ar O., norakstu «Tutanh.», neeju uz teātri. O. aizbrauc uz mājām. Uz namiņu p. 4. Izmaksāju nedēļas algas. Jumts labs, grib mani apkrāpt. Štolcers: es esot briesmīgi iekritis ar namu. Aktieri slikti runājot par mums. Ģērmanis. Satieku tramā Treimani. Vakarā tikai lasu avīzi. «J. Ziņ.» nau nodrukājušas manus dzejoļus, ņemšu atpakaļ. Agri ejam gulēt. Gribu strādāt.

 

(18.7.24.)

Vingroju. Norakstu. Uz namu, Neietieku darbā.

 

(17.7.24.)

Uz jūrmalu, satieku Šķipsnu, Mildu Riekstiņ, Kaupiņ, Bertu Vesman. Vakarā uz teātri «Pūt, vējiņ», labs, viegls, tāda man nau otra. Jāstrādā.

 

20.7.24.

Jāieved grāmata par namu, Jānoraksta «Tutanhs»ю

 

25.7.24.

Pārbraucu no jūrmalas, kur šorīt 8 peldos 3. reizi. Uz teātri. L. vēstule, ielūgums uz lietav[iešu] kongresu. Uz ministriju. Laudams: kas ar Zeltmati, Gulbis kā 3. direktors, Parīzes izstāde, Literat[ūras] padome, saku, lai ievēl Kult. fonds. Uz teātri. Rodrigo lai atlaiž [1 nesalasāms vārds]: lai dod ministrija skolot[ājiem], tie tad samaksās mums. Uz namiņu kur 2 dienas nebiju bijis. Naglām 300 r. Jumts — pusē jauns. Jāatteic pagrabniekam. Uz mājām: dakters Nīmans, varot maksāt par dzīvokli 5000 r. — No rītus Majoros satieku Ģērmanieti. — Priekšā stāv braukums uz Jelgavu un varbūt runa pie lietaviešiem. Šovakaru p. 9 uzrakstu 19 rindiņas IV cēlienu. L. mudina rakstīt.

 

(24.7.24.)

No rītus apkopjos, salasu dzejas no «Cilv. brālis», «runas» u. t.l., lasu ēģiptiešus, noslinkoju līdz 5, tad uz jūrmalu, peldos otro reizi, guļu bez spilvena, Uzņem mani bez maksas, neveikli.

 

(23.7.24.)

Visu dienu norakstu III cēlienu, līdz vakaram 370 rindas, bet būs vēl vajdzīgs gals un jāpārtaisa viss, kas 4 pēdu jambos rakstīts. 24.7. tad nāk nogurums un nekā nedarīšana. — No rītus atnāk Bīlmans (varbūt 24.7.) ar naudu. «Domas» 1074 un Iniņ[ai] 528 rbļ. Tas arī aizkavē no darba.

 

(22.7.24.)

Uz teātri un namiņu, parakstu, braucu uz jūrmalu, 1. reizi peldos, vakarā atpakaļ.

 

(21.7.24.)

Uz teātri un namiņu, izmaksāju Kalnbērzam arī par slimokasi. Jūrmalā mani sveicina, domāju skolotājs, bet ir svešs, dodu roku, runāju, es katram dodu roku, kas mani sveicina.

 

26.7.24.

Mostos agri, 7 sāku lasīt, domāju par IV cēl., kas notiek mantnīca vai pilī, dram. vai episki. Uzrakstu tikai 20 rindiņas. Uz teātri. Ministri nesatieku. Treimaniete. Gulbis pa telefonu paziņo, ka Londona pieprasa, lai groza «Jāz. u. v. brāļi» virsrakstu, jo tāds citai lugai «Ordre of Jozeff». Ceļa satieku Tilberģi: atvainojas, ka nau nācis portretēt, ļoti laipns. Tramā: Brieža brālēns: apsmejos: mūsu. svētais dzejnieks. Namā samaksāju Kalnb[ērzam] 1658, Stolc[erim] 2760, naglas 237. Uz leišu koncertu nebraucu, guļu un lasu avīzes; nervozs, drusku strādājis pie lugas. Neuzrakstu karti O. Rīt jābrauc uz Jelgavu. Kad tikšu pie sava darba? Gulbis liek koprakstus tais[īt].

 

31.7.24.

Braukāju uz jūrmalu, kas atkal lika nekārtībā ierakstus grāmata. Šodien ies kronika. Pēc vakardienas L. pārbraukuma no rītus nevingroju, arī nostrādāju, avīze. 11 Uz (akadēmiju, Tilberģa nau. Uz teātri: Dambrān, vecais Brīvnieks ar jubileju. Baltkrievu Kraskovskis, Pigulevskis, Gulbja radnieks: manu autogrāfu Londonai. Uz namiņu: vēl nau nekas darīts ar Dreimani, jumts jau gatavs. Palieku nebraucis uz jūrmalu, maz norakstu. Liberts, pils[ētas] galvas sulainis, dzirdējis «Latv[ijasj Sargā», ka es izbūvējot pagrabus par dzīvokļiem, un nāk uzņemt no manis tādu dzīvokli. Bet kas no maniem īrniekiem par to sūdzējies «L[atvijas] Sargarn»? Vakarā baros uz Anniņ, ko govs dot tik 7 st[opus], pērn 8 st[opus]. Samaitāta sajūta. Nau strādāts, tas visu dara grūtu. Strādāt.

 

(30.7.24.)

Vingroju. Uz akadēmiju, labas pārrunas, iznāks arī tēls pietiekoši labs. O. nebrauc. Uz teātri. Treimane. Uz namiņu. Uz bādi. Emīlija. Vakarā pārbraukusi O. Maz pastrādāju. Vakarā atnāk Piguļevskis. 3000 baltkr[ievu] skolnieku nopratināš[ana]. Apsūdz uz 102. panta un palaiž par 5000 rbļ. kaucijas.

 

(29.7.24.)

28. [jūlijs]. Braucu uz jūrmalu. Esmu jau 5 reizes peldējies. Pastrādāju pa šīm dienām pa 50 rind, Lasu In. priekšā III cēl. Viss jāpārstrādā.

 

(27.7.24.)

Uz Jelgavu. Nekādas saņemšanas, neviens pats neuzrunā, tā vēl nekur nau bijis. Runa izdodas labi, pērkoņa spērienu lieku lietā. Puķes. Pauls Kalniņš vilcienā. (Pa šo laiku biju arī pie Strauberga, Zeltmati var atvalināt. Bet lai es ņemot Laudamu. Kāda melna politika.)

 

 

Agosto

 

1.8.24.

Nevingroju, lasu, 11 uz teātri, uz tieslietu ministri, sadzenu pēc stundas, pats brauks pārlūkot baltkrievu lietu, galīgs nezinātājs, domājis, ka. Dēķens pret baltkr[ieviem], dzirdējis viņa runu, bet nau sapratis. Satieku Buševicu, Amerikas Ozols iebraucis un brauc prom. Bet nevaru aizbraukt. 1 sēde Ārlietu kom[isijā], Cielēns un Meierovics par Anglijas braucienu. — ½ 4, Uz teātri, baltkr[ievi] jau projām. Uz namiņu, saņemu 2 īres. Dreim[anis] nemaksā, bet ir «Latvī» raksts, ka es liekot dzīvokļus pagrabā. Uz mājām. Gulbim lieku «Jāzepu» saukt par «Jāz. Ēģiptē», ne «Jēkaba dēli», kā angļi saukuši. Satieku Bīlmani. «Domām» dodu dzejas tulkotas. — «Jaun[ības] Tekās» uzņemts Lijas stāsts. Lasu un rakstu romānu. «Domām» stāstiņu. Rīt uz S.S.S.

 

2.8.24.

Nevingroju, domāju par V cēlienu, lasu avīzi, steidzos uz pedag[oģisko] izstādi, atnāk divas dzejnieces, aizkavē, nonāku par vēlu, kad viss beigts, Eju uz teātri: dzejnieks — skolotājs, lai ņem Durbi. Gleznotājs Krastiņš no Lejasciema taisa man 4 Daugavas, lai pērk; nesīs vēl skices; Lida Sīpol, matemātiķe, pārdos mūsu veco vasarnīcu Nr. 16, brālis negrib. Mackevič, Rūmniece, Rodrigo avansu, 100 rbļ. Kleinam, jāpaliek līdz 4, uz namu neaizeju. Mājās norakstu pāris lappuses. L. pārmet, ka es nestrādāju, lai braucot prom. Grūti paliek, ja varētu vakarā.

 

3.8.24.

Nevingroju, jāiet agri uz Marsa laukumu, lasu avīzi, trams, Klāras māsa, Cilderman, nosēdina mani tiesnešu paviljonā, Vesmans ar Bertu, dod man rozi no sava buķeta, tad pārejam uz tribīni, Rudevics, lai neatbildot uz Berga uzbrukumu, Vesmans: varbūt pat mūsu publikā kaitešot. Fotografējamies, mani aicina sievietes, es tur apsēstos. Pone esot atnācis, ar 6 vīriem, Klāra, lai viņu izsviežot, citi nē. Vesmans ar Bertu brauc ar autu prom, atbrauc pie mums uz 10 minūtēm ciemā. Atnāk Verenes līdziedzīvotāja, šuvēja no Kuldīgas, pate Verena neatnāk. Uz vakaru neeju. Rīt pie skolotājiem arī negribu iet, jo Ausēju sumināšot. Šodien koncertā Plūdoņa skolotāju himna. L. pārraksta savu stāstu. Lūkošu «Domām».

 

4.8.24.

Mostos 6, strādāju 70 rind., vingroju. Atnāk no Tilberģa puika, kad es iešot. Deisons no «J[aunības] Tekām». Asp. honorars 9318 r., man būšot rīt. Lija }abi, būšot pa 4 rbl. rinda. Uz akadēmiju. Uz teātri ½ 2, Gulbja nesastopu, atnāk glezn[otājs] Krastiņš, 3 gleznas pa 2500 rb. Ierēdnis Luksers grib tulkot no itāļu valodas; lai runā ar Gulbi. Atnāk igaunis: izdot igauņiem latv. rakstnieku almanahu, naudas esot 70000 ig[auņu] marku, lai pabalstot Kult. fonds, — lai kopēja latv. — igauņu kompānija lūdz pēc pabalsta. Mājās 5, biju arī namiņā, aizmaksāju Kalnbērzam 1658, žīds jumtu beidzis, iznes malku no Dreimaņa pagraba. Pagrabā jāliek jauna grīda. Vakarā atnāk Virēna, gaiši runā: diezgan labs iespaids.

 

5.8.24.

Mostos 6, gulšņāju, lasu avīzi, vingroju. Polis cērt, neļauj strādāt, eju agrāk uz akadēm[ijuļ. Mani tur fotografē, Grünbergs labs dekorators, bet dārgs, uz teātri, Gulbja nau. Kreisleriete, nevaru pieņemt, Opincāns, Freinbergs grib arī namu pirkt, 3 Dauges priekšlasījums, satieku D. un Melnalksni, lai es uz skolotājiem runājot. Bet D. aizsteidzas priekšā. Tātad es šoreiz pie skl[otājiem] nemaz neesmu bijis, Vakar gājis labi, — man vajdzēja tur būt; mana kūtrība un nevarība daudz kaitē, neļaus uz augšu tikt un visu samaitās. — Vakar «J. Z.», ka «Jāzeps» Londonā priekšā lasīts, bez panākumiem. Mājās pa to laiku bijuši: Spuru Zāmuels, Priedk[alnuļ Anniņ. Graudiņš gribot ar mani runāt; rentnieks šim namam par 20000 un Bazn[īcas ielas] īrnieks Nīmans vai Janaus; bet kā dabūt ārā Dreimani? — Paula Baltābol, Stībenhauzen. Ceļā satieku Aleks. Bērziņu, draud atdot 2000 r. — Rakstu 28 rindiņu.

 

6.8.24.

Mostos agri, drusku sāp galva. Nestrādāju, noguris, lasu «S. d.» un «Jēkabpils Vēstnesi», tādi bij labi agrāk, drīz izzudīs, kad Rīga visu apgādās; neaprobežots diletantisms, īsti te vajdzētu nokraut dil[etantu] dzejas. «Jaunā Dzīve» tāda nobēruma vieta. Vingroju. Uz akadēm[iju]; Tilb[erga] nau, Lazdiņš grib visu tēlu pārtaisīt, šo gan atstāt; labs uztvērums: enerģija, spēks, ne vecuma nespēks; biju teicis: agrāk bij labāk. Labs cilvēks un laikam piekritējs. — Uz teātri. Vīgantene un kāds desmits skolotāju man aplaudē, es nedziedāju, bet Vīgneriete. Slavēju skolotājus, ideālisma nesēji, valsts uzturētāji, bez viņiem es Latvijā nedzīvotu. — Jāraksta tāda luga, drāma, kas iziet: nu strādāšu! Treimanīte ļoti pateicīga. Uz namu, maz darīts, satieku Rītiņu, grib pārdot savu namu, 6 ½ cena un 3 ½ remonts. Kāds skolotājs: vai tas bij Rītiņš? Satieku Emīliju. Uz esplanādes sveicina 3 meitenes, laikam skolotājas. — Jauna grāmata, L. jauni zīmuļi. — Jāstrādā un negribas. Jādara.

 

6.8.24.

— Mums jau kopš otrdienas Virēna ar šuvēju. Divas reizes bij tante Thile ar meitu — māsu. —- Gribu nupat sākt «Tutanhu». — Drusku palasu pērno diengrāmatu, tik grūti to lasīt, tik smaga sirds paliek, vai tiešām vērts ciest še ilgāk? Bet kas tur gaida? Es biju tur ar nelaimīgs. Un tad tur draud ļoti stingrs darbs, — vai no tā nau bail? Tagad slinkoju un ir atvainojums, tad būs nopietni jāstrādā. Tātad īsti vajdzētu braukt prom! Šoruden uz pāris mēnešiem un tad varbūt pavisam palikt. L. saka, ka vai vajgot svinēt ij 60 gadu jubileju, kas no tā nāks? Tikai alga līdz tam, vairāk nekas. Bet tautai topu svešs? Tik briesmīgi būt vienam! Bet jāizteic sevi! — Atnāk Zina Āre. «Zelta sietiņu» ilustrēt. Kult. fonds Skulmes skolai; atnes fotogrāfijas no Bulduru bērnu kolonijas. Vakarā uzrakstu dažas rindiņas «Tutanhu».

 

7.8.24.

Mostos 7, avīze, plāni ap romānu, ko varētu rakstīt kā diengrāmatu, ikdien. Avīze. Nevingroju. Nestrādāju, jābrauc 10 uz Ķemeriem. Nonāku 12, pie Dzintera, labi, bet ne sirsnīgi, vairāk runā par savu veikalu. Esmu ne sevišķi nervozs, bet drusku skleroze, ogļuskāb[ās] un dūņu vannas 15. Negribu kā ierēdņi par velti. Maksāšu, sulainim 50 rbļ. Feldmanis, par režiju, lai dodot savu lugu rež[is]ēt. Zeltmatis. Saruna ar jaunkundzi mediķi-ierēdni telefoniski. Atpakaļ, piebraucu Majoros, tur nezin, vai būs istaba Ķemeros brīva. Mājās. Štolcers, rores dēļ, cepamkrāsnis. Pie Iniņ. bijuši: Stibenhauzen, Veinberģiete, Priedkalniete. Vakarā pie galda stāstu par nervozības zīmēm, izmēģinām. Jāstrādā.

 

8.8.24.

Mostos agri, vingroju, domāju: vai rakstīt Eiropai vai Latvijai, avīze, nestrādāju, uz akadēmiju, Tilberga nau, teicu, ka braukšu Ķemeros. Uz teātri: 2390 Greblis pilnvaru, K. Kalniņam no Līvbērzes, kur es blamējos. Mans pulkstens apstājies, dodu Cipariņam aiznest, tāpat apslellēt telefonu. Pie Treim. Pa telefonu Gulbis: «L[atvijas] Vēstn[esisj» garāk par angļu «Jāzepa» tulkojumu. «Mannch. Guardian»: «R[ainis] ir vārds, ar kuru būs jārēķinājas.» Tā par «Ug. u. n.» franču avīze bij teikusi atjaunos fran[ču] liriku. Ejam ar Ciparu. Braucu tramā, satieku Uliņu, daži sveicinātāji. Otrā vāģī O. — Pārstrādināta, bet algu nepieliek. — Pircējs. Vec. Štolcers, samaksāj[u] 2400 rbļ. Verena jūrmalā aizbrauca gulēt. Rit jābrauc uz Ķemeriem, jāstrādā luga.

 

9.8.24.

Ceļos 7, nevingroju, nestrādāju, avīze, braucu 9 uz Majoriem, nodabonu nekā zināt, aizeju pie M. Riekstiņ, virs, pavada uz Dubultiem; Ķemeros dzeltena jaunkundze, laikam skolotāja, pavada; iemaksāju 100 r. nodokļu, 635 vannas, 25—25 dzeramnaudas, 10 zelters. Stūrsteps, skolotājs, procesējas ar visiem, arī Ausēju, Zem[nieku] sav[ienību], bet lamā arī tos, Meierovics maksājis savai šķirtai sievai 30 milj., vēlāk atkal dr. jkdz. Pa ceļam dzirdu runājam. Ģērmans, bet netiekos. Torņakalnā satieku Paulīnu. L. brauc rit uz Ernesta atbērēm. Man jābrauc pirmdien plk. 7 no rītus, atpakaļ Rīgā 2-15 m[inutēs]. Jāstrādā.

 

10.8.24.

Ceļos agri, avīze, atpūta, nevingroju, nemazgājos, pēc brokasta guļu, lasu Ebersa «Ägypt. Kōnigstochter» visu dienu. Merīte atnāk, netiek pielaista, pēc pusdienas Olga, Marija, drusku runāj[am], pateicas par Kultūras fonda balvu. Nestrādāju. Rīt 7 jābrauc.

 

11.8.24.

Agri ceļos, 7 uz Ķemeriem, dūņu vanna, 50 rbļ.r Stūrsteps, eju mežā, lasu Ebersu, satieku Konrādu, nokavēju vilcienu 12-25 un lasu visu laiku līdz 4, ceļā Veckalns, viņu uzrunā īrnieks, viņš daudz stāsta, viņu ievēro. Mājās 6, Janaus un Priedkalmi An[na], jaunā Uliniete. Verenes tantes, bijis Melngails no Lietavas. 0. vārdadiena, bēdīga, daudz puķu. Rīt man jābrauc.

 

12.8.24.

Ceļos ½ 6, 7 uz Ķemeriem, sēra vanna, vecis, lai es aizstāvot Ķemerus, ieved mani ar protekciju, brokasti apēdu, lasu Ebersu, vakarā pabeidzu. Latv. amerik. Uz teātri, Tilberģim. Lietavas administrators, pērk 200 pudi svarus. Levenšteiniete, Briedīts: jauno Kalniņu ņemt par «Muroma» komponistu, iztaisīt teātra mūziķi. Uz namu neeju. O. zobi sāp. Lasu. Labs temats. [1 nesalasāms vārds] Ebersu. Herodotu. Jāstrādā.

 

13.8.24.

Ceļos ½ 6, nevingroju, nestrādāju, uz Ķem[eriem]. Vāciete ceļā, pie muižnieka brauc, brokasts, atpakaļ ceļā Brunīts, vēlēšanās būs tas pats. Uz teātri. Brigaders būs rīt. Vācu teātra Günters grib 11 sept., Paul[īne] Zeltiņ: man pārmetot, kam namu pircis un kam staigājot caurām biksēm, citiem dodams. Uz namiņu, naudas nau, uz mājām: pircēja nākšot nāk. otrdien. L. vesels, bij bēdīgs, ka nebij dāvanu un sveicienu: es to darīt nemēdzu. Rīt palieku mājās, sēde. Jāstrādā.

 

14.8.24.

Ceļos 7, vingroju, eju uz teātri līdz 3. Lepnis un Levenštein, Kauņas administrators, Manguls, Treiman, Ūdris, Deisons ar naudu. 3015 no «J[aunības] Tekām». Slavē Liju. Uz namiņu, aizmaksāju Kalnbērz[am] un par izdevumiem 4000. Plk. 4 Brigaders, saskaņa, miers ar Anna. Zeltmatis nepaliks, jāraksta lūgums Min[istram?], Paraksta Lepnis un Lēvenšteins. Uz mājām, dodu vietu tramā vecītei. Ulinene. Mēness pilna apt. skaista. Jautrs. Aizbrauc talsiete.

 

15.8.24.

Ceļos ½ 6, uz Ķemeriem, ceļā pulkvedis un vēl kāds resns ierēdnis — berģists. Atpakaļ satieku atkal Brunīti, resnas madāmas. Uz teātri, uz namiņu. Nogurstu, nekā nedaru.

 

16.8.24.

½ 6 ceļos, uz Ķemeriem, dzeramnaudas 50 r., atrodu un dzeru no dzelzavota, bez garšas. Maza meitenīte mani aizved. Atpakaļ braucu ar augstāku policijas ierēdni, ļoti muļķis, sieviņa vāji apģērbta. Uz teātri, algas izmaksas, avansnieki. Kauņas teātrim pārdodu svarus par 12000, atzīst to kā dāvanu. L. atnāk, bij redakcijā, 750 honorārs, ļoti priecājas. Satieku Melngaili, Freinberģi. Viena dzejniece dod savu drāmu. Uz namiņu abi ar O. Mājās atnāk M[elngailis?], aicina uz rakstnieku kopīgu sabraukumu. Sauļu «Kultūra», lai ar M[elngaili?] kopā izdotu manus rakstus. «Zelta zirgs» jau tiekot iestudēts Kauņas teātrī. — Verenas māsīca: lai Verenu mēs paturot. In. negribi. Rakstu vēstuli Kelleram

 

17.8.24.

Ceļos 7, gribu sākt strādāt pie «Tutanha», avīze nāk starpā, Tad pie aforismiem, pie kuriem jau domāju braucot. Tad iesāku «Sirds solījums» noveli un rakstu visu dienu, nobeidzu, 22 lappuses. In. slavē. Tomēr vismaz eksperiments, Jāstrādā.

 

18.8.24.

Ceļos 726, uz Ķemeriem, gribu palikt tur, bet braukt no Majoriem. Piebraucu, tur jau cits priekšā, Rubene nau, braucu atpakaļ uz Rīgu ar visām pakām. Noguris, roka sāp vairāk, tāpat papēdis. — Projekti par žurnālu, bet kā es izvedīšu, kad nespēju panest uzbrukumiem atbildēt. «Itāļu noveles» rakstīt, bet par «Sirds solījumu» nesajūsminājas ne In., ne Olga. Vai vērts? Vienīgais labums; aši rakstās. Bet vai blamēt manu vārdu, jauns iemesls uzbrukumiem. Jāstrādā pie lugas.

 

19.8.24.

6 ceļos, uz Ķemeriem, sēru vannas, paziņas neviena, uz ielas: paskat, tas ir Rainis, un kādas meitas sveicina. Paņēmis līdzi Hufeland «Makrobiotik». Prāts vēl drūmāks nekā vakar, — Neizdevīgais noveles mēģinājums; bet vismaz pierādu, ka varu aši rakstīt: pa dienu 300 rindiņu. Veselību vajdzēja sākt piekopt, mest amatus, vismaz teātrim rakstīt. Bet, ja nu nespēju vairs, nepadodas ne «Sudr. gaisma», ne «Mušu ķēniņš», ne novele. Un kad ir amati, tad vismaz reklāma, ka ko dara; amats ir cienījams slinkuma veids. Nau cerību, pārliecības, ka tiešām spēju vēl ko labu uzrakstīt, — vai tad nau labāk amatos slinkot? — Tā ir noguruma grūtsirdība, In.: Sudrabkalns esot tagad modē, tikpat labs kā es. Vakarā Asmus.

 

20.8.24.

Ķemeri, lasu «Makrobiotik»; Sudrabk.; atpakaļ teātri, aicina uz Daug[av]pili. Tad uz mājām, Brauc prom verena. O. grib, lai pavadu, neeju, bēdīgs. Verena neaizbrauc, onkuls Knubis nerādās. Grūtsirdība. Ķemeros jauns orderis, Dzinters: lai dod kredītu.

 

21.8.24.

Ķemeri, Konrāds, Tormans, lai izbūvē, ka dod ūdeni mājās. Rīgā Tilbergs, lai nāk portretēties. Vakarā atnāk Melngailis, leišu žurnālists. Dienā bijis Herman brālis ar puķēm. Neko nestrādāju. Angļu koresp.

 

22.8.24.

Palieku mājās, jāiet uz Ārl[ietu] komis[ijas] sēdi, pirms teātrī, Freinbergs, Lapsa, lai neatlaiž, Kreislere grib pieteikties. Krūklis kā admin[istrators]. Saeimā sēde, vēstule no Rancāna, pateicas par sveicienu. «Lauku darbs» Rozentāla, jāstrādā līdzi. Braucu uz mājām, bet par vēlu, trams iet pārāk lēni. No Ķemeriem neiet atpakaļ 8-06 vilciens, kaut gan sarakstā visu sezonu. Atpakaļ 9-15, kaut gan sarakstā ir 9-55.

 

23.8.24.

6 uz Ķemeriem, satieku Zālīša Ozolu, acu reimatisms, ceļā Briedi, nerunājam. Pa ceļam pārtulkoju 2 vācu dzejoļus. Vēstule no Linas, precas, ar Ed. Somazzi. Pēters Vegers: jauns izskaidrojums «Jāzepam». — Vakarā Prande: lai rakstu 150 rind. par latvju taut. dzejniekiem. Dodu savu Zīversa ģīmetni. — Šovakar jāatbrauc Idai. In. ar O. uz ķinu «Henry IV». Nerakstu dzejoļus. Tulkošu.

 

24.8.24.

Uz Ķemeriem 6, pa ceļam tulkoju bērnu dzej. Mājās lasu «S. d.», gaidījuši mūs Daug[av]pilī. Vakarā atnāk Marta ar Viktoriņ[u]: lai iegādā vietu. Visu vakaru. Ejam pie Priedk[alniem], bet nau mājās. Rīt nebraucu uz Ķemeriem. Ida saka, ka es ļoti vājš. — Jāstrādā.

 

25.8.24.

Ceļos 7, norakstu dzejoļus, vingroju, eju uz teātri. 1 turu runu, izdodas labi, 2—4 mājās, pusdiena, kontrakti. 4- ½ 8 sēde, lai rīt lietas nodod adm[inistrators] Zeltmatis Brigaderam. Pieņemam Kreislereni, Liepājas Kalniņ, trīs atlaistas par 2000 kā volontāres. 500 rbļ. Štolcerim, Lauks kā mitnieks pagrabā 600 r. «Muromietis» maksās 480000 r., tātad labāk neuzvest. O. slima. Nebija mājās.

 

26.8.24.

Ceļos ½ Ķemeri, notulkoju 44 rindiņas, avīze; Dumbrājs atsūta man, es nododu avīzei joku par mācītāju. Uz teātri, nedēļas repertuāra. Brigaders apgāzies, neatņem no Zeltmata lietas. Uz namiņu. Izmaksāju 1658 + 2880+1335 r. izdevumu. Grīda jauna jātaisa, t.i., 1300 rbļ. Galdnieks izturas rupji pret mani. Tramā satieku Melnalkt[šņa] kdzi. O. uz jūrmalu. Anniņa uz jūrmalu pēc mantām.

 

27.8.24.

Ceļos 6, daudzreiz mostos, 3 Ķemeri, tulkoju 3 dzejoļus, domāju par dzej. L. taut. dziedātāju. Uz teātri, Freinbergs. «S. d.» uzņēmis ziņu par teātra sākšanu, «J. Z.» ne, un šodien Smiļģis iekšā. 4 sēde. Brigaders nau apgāzies, bet sabijies no atbild[ības], aicinās Eglīti, lai tas pieņem lietas, un 2 mēn. maksās viņam algu no sevis. Anni Simson par 75000 r. 10 X Cīrul; lūdzēja skolotāja Irma Zariņ. Mājās 6, 0. 7, uztraukti smejas. — In. strādājis pie «Raganas». — Jāraksta rezumi: man par teātra dzīvi, jākrāj materiāli. Jāsāk luga.

 

28.8.24.

1 uz Ķemeriem, nau līdz villains krekls, tad uz teātri, Brigaders nau apgāzies, nevar atrast izejas. Uz namu, saaukstējos, gripa.

 

29.8.24.

Palieku mājās, norakstu dzejoļus, lasu p. [J.?] B., nestrādāju. O. Atnāk Cipars.

 

30.8.24.

Palieku mājās, lasu t. dz., meklēju materiālu Prandem. Nosūtu dzejoļus «S. d.», «J. Z.» un «Lauku Darbam». Kārkliņš atsūta Krūku, lai dod dzejas un par teātri. Vakarā atnāk Birkerts, skata ģīmetnes, man izdot koprakstus kā zārka taisīšana. Vai man būs vēl cita dzīve, jo šī tad ir galīgi beigta. Bailīgs jūtos, arī nogurums ir. Kopoti raksti prasīs arī daudz darbu. Un es gribētu jaunus rakstīt, pabeigt iesāktos. Es maz spēju strādāt. Jāsaņemas.

 

31.8.24.

Modina 5 mūzika, Vilmas, neceļos. Sagatavoju «J[aunības] Tekām» 70+30 rindiņas. No rītus norakstu dzejoļus arī «J. Ziņām». Ar to aiziet visa diena. — Lidija un Jurgulaitis; visu vakaru līdz 9, mācās kopā ar O. Rīt jāiet uz teātri, kaut gan vēl nevesels. Jāstrādā.

 

 

Settembre

 

1.9.24.

Mostos agri; gribu iet uz teātri, atnāk Cipars, atnes naudu. Avotiņš atmaksā 1500 r. Brigaders, lai parakstos par Zeltmati. Atnāk Biruta, dēļ Kult. fonda, 150000. Deisons: «Jaun[ības] Tek[as]». Skolotāji izdošot man dzeju izlasi 3 loksnes, 2 bērnu grāmatas uz svētkiem. Taisu vēl 1 dzej[oli]. O. greizsirdīga. Uz teātri neeju, vēstule Freinb[ergam] un Brigaderam. Rīt jāiet.

 

2.9.24.

Mostos agri, uzrakstu 2 bērnu dzejoļus, avīze, uz teātri, pie Brigadera, avansi, uz mājām, drusku paguļu, uz pirmizrādi. In. arī, O. biļeti, Tija, novārgusi. Meitene, kas ir pie Endzeliņa, sentimentāla. Krūklis, Kaupiņš ieteic, sēdi noturam stāvus. Zeltmatis raksta min[istram] atlūgumos. Aronu M[atīss]: vai mēs 5 cēlienu «Potivara namu» rakstījuši? Jāraksta vēl žurnāliem, Prandem, tad tik «Tutanhu». Strādāt.

 

3.9.24.

Mostos 7, rakstu 2 dzejoļus bērniem, atnāk Hermans, noraidu uz teātri. Satieku teātri. Ar mūziku nokārtam ar muziķ. biedrības sekretāri: 350 rbļ. labajiem, 300 vājajiem mūziķiem. — Ar Vīgnerīšu; 5000—7000 r. Strausene gandrīz raud dēļ algas. Ceļā Milda Cielēn iedod divas gladiolas. O. slima, rit paliks mājā, arī Anniņ. — «Jaun. Ziņ.» nau aiznesti dzejoļi. Jāraksta Prandem.

 

4.9.24.

Ceļos 7, domāju par Pr, dzeju, avīze, jauns komēdijas temats: skandāls kundzei. — 11 uz teātri, Jansons negrib iet par administratoru. «Dailei un darbs» pieprasu honorāru. «J. Ziņ.» nau saņēmušas dzejoļus. Kraskovskis, Gūtman[is] no 1905. g. pēc palīdzības, 50 rbļ., Cipar[am] 100 rbl., [Kļavam?] 100 r., Grebl[im] 675 r. Vakarā no 6 — 10 činā. In._ negrib pārdot mājiņu. Kreicberģis. Milija, Jurgulaitis. Šodien neko nestrādāju. Rīt pie ministra.

 

5.9.24.

No rītus Vanda Lapčanska, lūdzēja. Uz teātri. Vakarā «Faustā» Annija Simson.. Labi, dabiski. Tukšs nams 18 000 r. «Maija [un] Paija» tikai 5000 r. O. arī, vakarā mājās 12.

 

6.9.24.

Fotogrāfs uzņem mājiņu priekš «J. Ziņām». Pieprasu Kreicbergam, kad slēgts kontrakts ar Rapu. Uz Bazn[īcas] ielu, norēķini līdz 4, vecis Štolcers mani aprunājot. Īres Dreimanis nemaksā, izies septembrī. Vakarā neeju uz operu.

 

7.9.24.

Nekur neeju, nevingroju. Lasu Schleich. Studenti, lai es rakstu ievadu viņu žurnālam. Doriņa. ļoti noguris, nelaba dūša, Gribēju braukt uz Ķemeriem, paliku. Prandem jāraksta.

 

9.9.24.

Ceļos 7, meklēju dzejoļus «Ritumam». Kārtoju dzejoļus bērnu grāmatai. 12 uz teātri, avansi, uz ministri, Kirhenšteins, neveselīgi dzeltens. Vīķumuiža viņam ir, linu fabrikas priekšstāvis. Skalders grib tikt Operā. Ūdris. Jaunais darbvedis. Rīt Ķemeri.

 

9.9.24.

Ceļos ½ 6, mostos 4, braucu uz Ķemeriem, izlasu Sūnas drāmu, laba, bet otrreiz tas pats temats. Vanna. Vilciens neiet 12 ½ , bet 11; tātad jāgaida līdz 4. Mājās 6, noguris. Rīt uz sēdi teātra likumu dēļ. Grīns «Valodā» min rakstniekus Kaudzīti, Poruku, Bl[aumani] un mūs abus. Rēķinu dzejnieku skolu, 750 rbļ., vajga 40 skolnieku, tad mums abiem kopā 18000 r. algas. Tas neder. — Taisu plānu «Skandāla komēdijai», arī nau patīkams raksturs galvenais.

 

10.9.24.

Ceļos ap 4, braucu uz Ķemeriem 12-5, pirms uz teātri, tad sēdi ministrijā, izgāžos. Tad uz Ķemeriem ar Brigaderi važonī. Dabonu vannu aiz protekcijas. Ceļā satieku Moricu ar ģimeni, abas reizes, patīkamies viens otram. O. izkrīt, atliek uz citu termiņu, nervozība, pārliecība par savu nespēku, uzbrukumi man un Annijai Simson «Latvī». Vai tomēr neatbildēt. Rīt jābrauc uz Ķemeriem no rītus. Drusku domāju par Prandes uzdevumu. Mediņš maksā par «U. u. n.» 9523 r., par 4X, t. i., vairāk nekā teātris. Vai tomēr nerakstīt libretus? Bērnu lugas? un lauku lugas? Bet laiks lieliem darbiem.

 

11.9.24.

Mostos 5, ceļos 6, gribu braukt uz Ķemeriem, vētra un auksts, palieku, neeju arī uz teātri, jāsargā māju, jo visi iziet, In. uz uzlaikojumu, Anniņ pēc malkas. Prandes dzejolis, tad aforismi. Kārtoju visu dienu. Daži ļoti labi, bet nau sistēmas, kā sakārtot. No āras izdomāta sistēma nesaskan ar gatavo matēriju. Ābolus lasu. Vējš dara melankolisku. Jādabū temats joku lugai. «Skandāln» pārmetīs man pašam. O. aizkaitinu, pārmezdams caurkrišanu eksām[enā]. Runcītis Rozītis pats sev kapu izracis. Rīt jāst[rādā]. Nevaru sevi piespiests pie darba. Atraksta man Gulbis par koprakstu izdotni, labi, grib rūpēties; man baigi ap sirdi.

 

12.9.24.

Mostos ½ 7, domāju par komēdiju, dzejoļus norakstu, uz teātri 12. Parakstu vekseli dzērāj[am] Podniekam 15000; Krūklis rīkojas sparīgi, atklāj, ka Zeltmatim trūkst audekla 1800 arš[īnu]. Jaunu audeklu nepērkam, vecā tiks, «Muroms» varēs iet. Šorīt Maruška Sīlis, atnes buķeti, Anniņ neļķi, appušķo durvis, Ida dzeltenu pušķīti., telegrammas 5: «Jaun. Ziŗi.», «S. d.», Skolotāju savien[ība], rakstnieki, Marija, Jesens. Atnāk Porietis; dzejoļus un iztauja, bet to atliek uz teātri un tur neatnāk. Teātrī. Taut. darbiniek[s], labi. Gulbis, Pauls Ekters, Deisons, Annija. — Sēde: Zeltm[atim] noprasām paskaidrojumu. O. dāvā il Fadel, Poriets buķeti. — Sk[olotāju] sa-v[ienība] izdod dzej[oļu] izlasi, 85 dz[ejoļi] pa 15 rb]., liels zaudējums. — Komēdija man par krasu, aizliegs. Sheridan «Lüstorschule». Prande jāraksta.

 

13.9.24.

Atnāk Poriets, iztauja, kuru vēlāk maz izlieto avīzē. Pienākušas pavisam kopā 6 telegrammas. Marija, lai dotu Skulmem. Telegramma M. Liepam.

 

14.9.24.

No rīta strādāju. In. uz «Raganas» mēģiņu līdz 2, Uz Vegora bērēm neeju, beveronis, tie ir kaušļi, nac[ionālistu] kluba. Atnāk Olga Ezerlauk ar buķeti, dēļ Kult. fonda, P, 4 uz Priedkalnu. Pētersona bērni un kundze — krieviete, Freiman Zanīte no būdniekiem. Nestrādāju.

 

15.9.24.

Ceļos ½ 7. Lasu vācu jaunos. Divi dzejoļi. Uz teātri, avansi. Jaunais administrators darbīgs. 500 Krislei, 50 Rotgalvim. Rodrigo, kam neņēmis par administratoru? Freinbergs: vai iet par juristu? 0. paslima. — Bērnu dzejoļi jātaisa 20+20.

 

16.9.24.

Ceļos 6, lasu leišu «Rytas». 3 bērnu dzejoļus jaunus, 3 vecus, avīze, vingroju atkal reiz pēc apm. mēneša, drusku ierūsējuši locekļi. No rītus mēdzu ēst 3 ābolus. Atnāk Veckalns, 21.9. jau plkst. 10 Matīsā, tad kājām uz svētku vietu Brāļu kapos, runa un atpakaļ. Plk. 7 vakarā runas 2 vietās. Kapa akmenim uzrakstu un vainagam. — Uz teātri, Rode, ka Tilbergs mani slavējis, bauda bijusi sarunas ar mani, apskaidrots. Grib teātri dekorāciju taisīt, agrāk neteic, laikam Liberta dēļ. Došu «Fedru». Freinberģim: jauns žurnāls «Romāni un St[āsti]», lai rakstot es. Krūklis vēl labs. Uz mājām. Gulēt vairs nedabonu. Ida pie Pētersona ar manu vēstuli: plaušu dziedzeri iekaisuši. O. Gribējusi par 4 stundām samācīties Baloža eksāmenam, negājis. — Jāstrādā.

 

17.9.24.

Ceļos 7, viens bērnu dzejolis, Berta Pīpiņ lai Asp. taisa prologu almanaham, sieviešu žurnāli labi ejot. Atnāk pēc teikuma uz pieminekļa akmens. Uz teātri, nebij vajdzīgs, tikai avansi. Treimanīte, ļoti bēdīga, jāpalīdz. Paulīne Zeltiņ, dodu padomu, lai etnogr[āfu] biedrība sūta viņu vākt taut[as] gara mantas. Uz mājām. 3 bērnu dzejoļi. Jāstrādā.

 

18.9.24.

Ceļos ½ 7, kārtoju bērnu dzejoļus, neeju uz teātri, iznāks «Lollīte» 2 loksnes, «Princesu pasaka» 4 loksnes, jau gatavs viss, jādabon zināt, cik Rapam. Atnāk Veckalns, man nau ko dot, ierosinu avīzes jautājumu, manu part[ijas] dzej[oļu] izdošanu; nau rakstītāju, nemaksā tiem, nau naudas, avīzei vajdzētu naudu ienest. In. ar O. uz operu, Libertam skaist[as] dekorācijas. Rīt studentiem. Šodien Niedras prāva, apgabaltiesā, Čakste aizstāv, iet. pie Firksa. — Strādāju šodien nevajdzīgo, atstāju vajdzīgo.

 

19.9.24.

Mostos ½ 7, strādāju pie ievada «Studentu Dzīvei», apēdu 4 ābolus, kā tagad ikdien kopš laika, avīzi, nevingroju, nobeidzu tikai 12; bij nepareizi, ka nerakstīju brīvi, bet ņēmu no aforismiem, iznāca neveikli. Nosūtu 1 dzejoli «S. d.». Atnāk žīdene Cimerman, rekomendēju pie Kirhenšteina, arī skolotāja, arī dekorāc[ijuj gleznotāja. Uz teātri. Jauns rakstāmgalds, grīdsega, krēsls, visi smaida, Krūklis man referē. Maksāju rēķinus 1130 stikliniekam, 606 skursteņskrāpim. Kājām mājās ar O. Nerakstu. Svētdien jārunā uz kapiem man vienam. Jāgatavojas. Atnāk klintnieks. Sūna dzejniece. Kraskovskis. Pa telefonu Deisonam, lai dod sarakstu par «Puķu lodziņa» bērnu. dzejoļiem. Fotogrāfs Krauklis, vekseli jāparaksta. Vēstule no Doras Švīkul, lai runāju par nemirstību līdz ar viņu, Vai būs publika? In. par sievietēm guva.

 

20.9.24.

Mostos ½ 7, domāju par runu, āboli, avīze, bērnu dzejoļus meklēju «Žiburelis». Aizlasos uz visu dienu grieķu pasakas Hausrath. Nogurstu, guļu, uzrakstu runu. O. baidās un bēdājas. Pie vakar[iņu] galda visi kopā: daudz upuru, bet tomēr uz priekšu gājis; man bij agrāk ļaunāki uzbrukumi, jo no draugu puses. Baidos no melno uzbrukumiem, O. sapņi, ka es zirgu jūdzis. Noguris. [Ies?].

 

21.9.24.

Mostos 6, avīze, izeju uz Matīsu 9, visu gājienu 8 verstes kājām, papēdis sāp, kājas nogurušas. Impozants gājiens, 10000 cilv[ēku], daudz policijas, runāju tūliņ pēc sēru marša, vidū melnie dzied «Dievs, svētī Latviju», bet tik klusu, ka es tos pārrunāju, saku, ka tā necienīgi, aplaudē, arī beigās arī. Kādu 100 melno, studenti, viena sieviete raud, lamājas. Pauls un Rūdis, Elza dod puķes (Hertel). Mājās ½ 3, nebraucu otrreiz, noguris. O. ļauni runā par In., nogurstu. Drusku strādāju bērnu dzejoli, lasu «Grieķu novellas» Hausrath. Rīt uz teātri.

 

22.9.24.

Mostos 6, lasu «Žiburelis» un Hausrath visu dienu, neeju uz teātri, kājas sāp. Vakarā In. pārnes Stue, Roman u. c. ēģiptiešus. Pulkst. 6 uz kinu «Karaliene Saba». Loģisks sakars, labs temats, bet bez poēzijas, dzejnieks būtu to ielicis kā D'Annuncio «Luciolā». — L. nospiestā gara stāvoklī. Vakar par In. ļauni runāja, es aizgāju, — Lukiāns: dēku romāns. Tāds ir Tarzāns. Tāds jāraksta grieķu stilā. Gūtmaniete, 50 rbļ., drusku jukusi, ilgi runā, kas lai cits viņu mierina. Atstājis iespaidu, ka es vakar dusmotos.

 

23.9.24.

Mostos ½ 7, lasu Stue, Homer un Schleich «Sonnige Vergangenheit», nevingroju, 12 uz teātri. Sēde bijusi 11, nokavēta, rīt 9. «Raganas» ģenerālmēģins; labs, raibs, spilgts. Annija laba; arī kā cilvēks. In. visu laiku no 10—3 noskatās. Atnāk Vedējs no Daug[av]pils: uzvest «Krauklīti» un aizdot Mierlauku. Atnāk Karps: kā Bahmanes aģents, bet ogles jau izdotas visas. Tebet Bellam. Skursteņskrāpja sievai 600 rbļ. Krūklis samaksājis. Osim uniforma. — 3 uz mājām. Guļu. Atnāk puisis un meita no Krievijas. «Ar ko varu pakalpot?» Tāpat tik redzēt. Kad braukšot pie viņiem? Bij vēstule agrāk no cita tāpat. O. nau bijis eksāmenā. Rīt 9 jāiet.

 

24.9.24.

Mostos ½ 7, uz teātra padomes sēdi, pirms uz teātri. Straubergs, Laudams, Smiļģis, Art. Bērziņš, Vedējs. Es priekšn[ieks], B[ērziņš?] palīgs, līdz 11 ģenerālmēģins «Raganai», Anniju raganiskāku, nabags 50 rbļ., avansisti, Kaža kā volontāre. Atraksta Ādams Ore. Pa telefonu, lai Gulbis aizsūta «Jāzepu» Farkasam uz Budapešti. —- Īda brauc uz Cēsīm ekskursija. 1 bērnu dzejoli. Vēstules jāraksta. In. jūrmalā.

 

25.9.24.

Mostos ½ 5, redzu mēnesi, beigās ar rīta zvaigzni itin tuvu; ļoti skaisti; gulstos, bet neaizmiegu. Sāku strādāt pie bērnu dzejoļiem, 2 gatavi. Avīze, vingroju. Agrāk uz teātri. Tekla 700, Rabante. Liberts neatnāk. «Rytas», ka neuzved «Zelta zirgu». Bungša par 0. algas pielikšanu. — Valdšmits un Skaidrīte dēļ Kult. fonda. Priedk[alnu] An[nai] biļeti, nedabon. — ½ 6 teātra sēde, Zeltmatim vēl 10 dienu termiņš. «Ragana» skaisti iznāk, ārišķa, bet raiba. Viss kā sapnis. Annija, Osis labi. Izsauc Anniju un In. Liberts. Rīt Rītiņš Durbes dēļ. Jāstrādā.

 

26.9.24.

Vingroju. Atnāk Rītiņš, pilnvara, draudzīgs lai iet pie Graudiņa. Braucu uz jūrmalu. Zviedru vasarnīca, laba, ērta pilsoniskai dzīvei, Hibšmana pils, bet maziņa, neērta, kalns skaists; mazs hercogs. Mājās ½ 7, pa ceļam 2 bērnu dzejoļi. O. nolikusi eksāmeni ļoti labi; drusku lepna. Vienacis Mednis. Jākārto bērnu dzejoļi. Parīt uz augstskolu. Jūrmalā slapjš, auksts, grūti dzīvot visu gadu. In. grib, lai pērk un šo pārdod. Pilnīga pārmaiņa dzīvē.

 

27.9.24.

Mostos ½ 7 vakar pārnāk Īda. Vingroju, bērnu dzejas . kārtoju. Teātris, uzbrūk lugai un izrādei, vajgot citas vadības. Māterei 600 rbļ. Švarcs grib dzīvokli. Cipars pēc papīriem man līdzi. Vakarā pie bērnu dzejoļiem. No rītus šķirstu dzeju grāmatas, savas, žēlas, grūtas jūtas. Rīt augstskolā.

 

28.9.24.

Mostos ½ 7, kārtoju bērnu dzejoļus, domāju par runu. Vingroju. Uz augstskolu 12 līdz 2, nau runu. ½ 3 Operā, es neeju. Čakste prof. honoris causa, jocīgi. Zīle tura gandrīz teoloģ[isku] runu, skandāls. Atnāk Doriņa, pus- diena, labi satiekam. Vakarā atnāk dzejnieks Fridrihsons, mans skolnieks. Rīt 8.

 

29.9.24.

Ceļos 6, eju uz sēdi 8— ½ 12, nofotograf[ējos], Skat[uves] skolu dibināt, Liep[ājas] operu likvidēt, Olga Ezerlauk, tad pie Strauberga līdz 1, uz teātri, Krūklis, man telefons, aģents no «Daugavas», 2605 rbļ., atdodu Krūklim 600 par skursteņskrāpi. Rakstu vēstuli Goetz-Scheron. Uz mājām, guļu. Noguris. Jāstrādā.

 

30.9.24.

Ceļos 6, strādāju pie bērnu dzejoļiem. Nevingroju. Noguris, vakarējā agrā celšanās un sēde, varbūt arī Durbes atraušana, morālisks pazeminājums. Nakti nelabs sapnis lauva būšot no slimnīcas, neviens neiet uz slimnīcu pateikt, arī Anniņa ne, jāiet. man, aunu kājas, te piepeši runči bēg un lauva manā priekšā; man klēpī bērns, tas ar roku glauda lauvu, es skatos, ka man klāt malkas pagales, ja vajdzīgs. Lauva gaisā izzūd. — Visu dienu smaga sajūta. Pastrādāju 6 dzejoļus, nogurstu. Solījas atnākt Rītiņš, bet nau. O. neko nemin par Durbi. Jāstrādā.

 

 

Ottobre

 

1.10.24.

Mostos 6, strādāju pie dzejoļiem, atnāk no partijas kult. komisijas; uzvedīšot 5.10. «Ģirtu Vilku» un rīkošot manu vakaru. Uz teātri. Nevingroju. Vanags grib iet prom. Kaža 500 r. L. uz ielas sadzenu. Uz namiņu. Sūdzas Zariņš. Jurjāns arī, Dreimans neiet ārā. Jātaisa krāsnis. Uz mājam. Tramā svešs uzrunā un stāsta. Bērndzejas 4, vakarā arī 1. Jāstrādā.

 

2.10.24.

Mostos 6, noguris prāts, grūtsirdība, vingroju ne pilnu mēru; avīze. Atnāk Pētersons: rit uz slimn[īcas] 25 g. jubileju. Uz teātri. Liberts neatnāk. Kvēpiņš pieprasa «Zirga» Antiņu. — Jāraksta nodokļu listes, nenobeidzu. Uz namu neeju. Lugu honorārs 1996; samaksāju Štolcerim 2089. Lauks nemaksā! Vēlu mājā, Freinbergs nenāk. — Mājās L. vēl nau salabis. Rītiņš neatnāk. — Vakarā nestrādāju, nogurums, nevaru grūtsirdību pārvarēt. Jāvar.

 

3.10.24.

Mostos ½ 8, vakarnakt 12 iztraucē muzikanti, apsveicot Elzi. Norakstu un pārtaisu 2 dzejoļus, izlasu «Jaun. Ziņ.» un Freinberģim. Atnāk biedrene Asp[azijai] pateikt, lai iet uz sēdi. «S. d.» ir sludinājums par manu vakaru, bet nau aizrādījuma. Teātrī, labi dabūts cauri budžets 6 milj. Freinh[ergs]: grib braukt prom. Tramā Līcīts dēļ kostīmiem. Mirdza. neņem «Pūt, vēj.», bet «Tornī». Mājās 4 un 5 uz slimnīcu, ir jau sanākuši. Abi runājam, labi izdodas. Maz apsveicēju, Vesmaņa nau, Es minu Priedkalnu. Dambekaln ļoti nelaimīga un man pateicīga. Apkārt citas no veselības nodaļas un māsas. In. dabū puķes no bērniem. L. pārnācis un labi izdevies, uzņemts jurid[iskajā] fakultātē. Jāstrādā.

 

4.10.24.

Mostos 6, nogurums, lasu «Tempel d[er] Unsterblichkeit». Domāju, vai runāt pie Doras Švīkul, ēdu 2 ābolus, no slimnīcas atnes kūku. Vingroju. Uz teātri. Freinbergs: lai rakstot komēdiju. Cimermans: bērni visvairāk atminoties «Mušu ķēniņu». Uz namu: Dreimaņa nau, skārdnieka nau. Lauks samaksā. Uz māju. Jauns cilvēks dod man vietu tramā. L. uz kinu. Īda uz mājām. Vai nevajdzētu «Skandāla» lugu rakstīt? In. uzņemties? — Jāsaņemas.

 

5.10.24.

Mostos 7, nevingroju, meklēju lugas tematu. In. uz sēdi bibliotek. komisijā, bet atnāk bez kvoruma. «S. d.» iekšā par uzbrukumu In. L. uz teātri «T[autas] darbinieki». Man trīs iespēj[amas]: «Veidenbaums», bez dekor[ācijām], «Dzērājs», bez dekor., un «Turaid. Roze» ar maz dekor. Tad «Zelta zirgu» atliktu uz nāk. gadu. Visvieglāk man būtu «Tur. Roze». — Kritika visu noplēsīs. Vai pret viņu iet?

 

6.10.24.

Ceļos 5, sāku ģērbties 7, negulējis, nevingroju. Uz t[eātra] padomes sēdi, nervozēju, satieku labi ar Bērziņu un Smiļģi. Uz teātri ½ l2, satieku L., teātri nau Krūkļa, stāstu Freinbergam par «Turaidas Rozi», labi. Mirdzai 500 rbļ., saņemu telefona naudu 1500 r. Liberts grib «Zelta zirgu» taisīt, 1 skatu, ledu, kristālu, būšot lēti. Tā tad varētu arī «Zirgu» un «Turaidu». Braucam tramā turp kopā ar S., atpakaļ ar Libertu pie viņa mājās, izrāda ļoti priecīgs, daudz fantāzijas. Grib mani portretēt. — Atnāk Deisons, nododu «Lolītes dzīve un gals» visu, atnes 11 250 r. no skolot. man dzeju izlases. — In. grib rakstīt «Ruti». Es gribu sākt šodien «Turaidas jaunavu».

 

7.10.24.

Mostos 6, lasu Šekspīru, avīzi, atkal Šekspīru, aizlasos līdz p. 1. Neeju uz teātri. ½ 2 vingroju, pusdienā uz saeimu. Rozentāls un Cielēns pēc dzejoļiem. Lasu T[eodora] H[āna] «Turaid[as] rozi». Atpakaļ ar Bungšu. Jāstrādā.

 

8.10.24.

Ceļos ½ 7, domāju par «Turaidu». Nepatīk; nogurums. Izmeklēju dzejoļus «Lauku darbam» un Cielēnam, pārskaitu «Cilvēks brālis», trūkst 5 dzejoļu. Jāpieraksta 20 klāt. Notulkoju 1 Bindingu, vakarā vēl 5. Vingroju. Uz teātri. Rūmniece: ka Jūs zinātu, kā Jūs visi mīl? Lācis: ministrs atļāvis februārī benefici; nedzerot vairs. Skārdnieks šodien nebūs. Uz mājām, tramā maza meitenīte pienāk un sveicina, un sarunājas. Negribas iesākt «Turaidu», jāstrādā.

 

9.10.24.

Ceļos 6, negulējis labi, 3 reizes mostos, redzu Orionu, nospiests, negribu taisīt «Turaidu», arī In. ne vēl, grūti konkurēt ar kinematogrāfu. Vārds tikai cits toreiz bija, lieta tā pati. Tālāk nau gājusi attīstība. Sentiment. banāltips nemirstīgs. Tulkoju 2 dzejoļus no Bindinga. Uz teātri. Baltkrievu žīdu progr[esīvie] skolotāji. Mājās. L. no rītus balsī raudāja. Guļ. Lasu Th. Neeju uz aktieru vakaru. «Valodā» no manis daudz uzņemti. Strādāt.

 

10.10.24.

Ceļos 6, neguļu labi, neiet darbs. Atnāk Nīna, veca, slima, bailes par dēlu un komunisti, paliek līdz teātra braukumam, nevingroju. Uz teātri 3, sēde sākas 5. Atnāk Meln[al]ksniete: lai es braucot līdzi 20. okt. uz Šveici. Esmu ļoti noguris, gribu tiešām bēgt. Sēde. Tad uz saeimu, mazinieku interpelācija. Izruna ar G. Nogurums. Būtu jāstrādā; nevaru izšķirties par lugu; bailes, ka katru manu lugu nogremdēs. Vislabāk būtu lauku luga, tad atspaids no lauku izrādēm. Tur arī sāktu. Noguris prāts arī no uzbrukumiem un nesaskaņām.

 

11.10.24.

Ceļos 7, kārtoju kop. rakstus. In, iet uz pilsētu, pārnes 22 900 no Rozes, lai viņam dodot izdot. Nevingroju. Teātrī atzīst, ka visi naidīgi pret mani. Kirhenšteins grib dibināt jaunu avīzi. Policists atnācis nopratināt par uzbrukumu. Man teātrī neķītra paskvila. Sūtīts policists uz Rudevica iniciatīvi. In. neiet uz teātri.

 

12.10.24.

Ceļos 8, gribu strādāt pie kop. rakstiem, meklēju «Tāl. nosk.» pirmrakstus, bet iestiegu 1905. gada atmiņu māteriālos uz visu dienu. Drusku guļu pa dienu. Sarunas pie galda, ka novecojas no bezdarba un kara. Jāstrādā.

 

13.10.24.

Nevingroju. 10 uz Lāčplēša sēdi, iedot ordeni vairākiem virsniekiem. Uz teātri, tur L. atnesusi Bertiņas izgriezumus no «Latvja». Prūsa pret mani. Uztraucos, tāpat In. Aktieri laikam priecājas. Vakarā Lāčplēša ordens otrreiz 5—6, tad 7 Ārlietu komisijā. L, Sēja tēlo Ženēvas runātājus. 10 mājās. L. neuztraucas.

 

14.10.24.

Palieku mājās, vingroju, piespiezdamies, lai nepadotos nelabai dūšai. 5 uz saeimu. Niedra un lini, abi, Zemn[ieku] sav[ienība] blamējas. Melnalksniete atkal, lai es braucot. Vai man nepalikt jūrmalā? Rakstu 2 vēstules un ievadu «Tāl. nosk,». Vēlu mājās. L. nevesels.

 

15.10.24.

Augšā 7, rakstu «T. n.» ievadu, sāku «Vētr. sēju». Uz teātri, Avotiņš 1000 r. atdod, honor[ars] In. un man 9500 r., Melngailis — atkal kontrakts par 30%, ne 40%. Meitene: vai jel maz vajgot dzemdēt, lai izmirstot. Kareivji: lai viņus uzrunājot. Mirdzai uzrakstu 6 rindas apsveikumu. Tr[eimane?] ļoti priecīga par pantiņu un pateicīga. Apskatām mājas krāsu. Atnāk no apsarg. biedrības, atsaku un samaksāju 206 rbļ. Tramā redzu varavīksnu. Labāka dūša. Bet tomēr netiku strādājis. Freinb[ergs] mudina, lai rakstu lugu.

 

16.10.24.

Ceļos 7, rakstu atbildi Prūsai, avīze, vingroju. Uz teātri un sēdi Ārl[ietu] komisijā. Mājās, atnāk Priedk[alne], bijusi pie Grāva, bez panākumiem; ņems tukšu zemes gabalu. — Pa ceļu kopā ar Berstis. Vakarā «Jaun. Ziņās» Līgotnis ielicis manu aizstāvēšanu pret Prūsu. Vienīgais cēlais cilvēks mūsu presē. Jāatbild. Vakarā atnāk Rūd. Miķelsons, vijolnieks, Kult. fondu. «J. Z.» arī ziņa, ka atrasti Asp. uzbrucēji: Cīcis Dīķa ielā un Grīnbaums. — Ko nu teiks mūsu aktieri? — Jāsāk strādāt. Varbūt prozas lugu.

 

17.10.24.

Dienu palieku mājās, rakstu ievadu «Vētr. sējai», vingroju. Vakarā uz saeimu. Atnāk Antons, nostrādājam 2 stundas, ļoti nogurstu, [sarkana?] galva. Ant[ons]: es vienmēr sakot. ko jaunu. Vakarā uz teātri. Premjera «Reibonī», Annija. Publika vēsa, aktieri naidīgi pret. Anniju. Strindberģis man netīk, kā Jēkabsons, nenosvērts. L. arī, viss labi, bet bez.

 

18.10.24.

Vingroju. Atbrauc Antons un Prande, izmeklē fotogrāfijas, paņem ap 200, katrā sējumā pa 20. Aiziet tikai ap 3. Uz teātri nebraucu. Noguris no ciemiņiem. I. Uz igauņiem, pārnāk nakti 1. Atved naudu [380?] r.

 

19.10.24.

Būtu jābrauc uz Sēlpili, bet iesnas, baidos gripas. Atnāk Kaža, lai vestu līdzi, bet dodu līdzi vēstuli un lai meklē citu runātāju. Guļu. Lasu Gulbja katalogu, projektu skolas grāmatām. Priedk[alnu] An[na] uz pusdienām. Lēvenberga villu neņems. Vai ņemt tukšo gabalu? Vakarā Rītiņš: šodien otrreiz mans vakars Torņakalnā. «Soc.dem.»no Dziļlejas arī raksts par labu man un pret Prūsu, tāpat kā pirms pāris dienām. Līgotnis. Mazais mums svešs jūtas, cita pasaule, nevar pārgrozīties. Gribu palikt mājās, rakstīt koprakstus un prozas lugu.

 

20.10.24.

Palieku mājās. Lasu «Lett[ische] Lyrik», vājākie dzejnieki vāciski labāki. In. par daudz objektīva un cieta, man arī cieti un nenoteikta rakstura. — Atnāk Nīna, aizrunā par Mūrnieku, ir daudz laipnāka, pat gādā par veselību, atzīst, ka es daudziem palīdzot, — viņai kas sastāstīts. Rūmniece pēc avansa. In. uz Rīgu, dodu līdzi listi par darāmo, izdara. Vakarā uz Mirdzas jubileju. O, slima, bet aiz spītes iet. Kārtoju un norakstu bērnu dzejoļus. Rīt jāstrādā.

 

21.10.24.

Neeju nekur. Lasu ķīniešu teikas. Guļu. Nevingroju. Sūtu Īdu pa telefonu paziņot saeimā Birkertam. Bet Priedk[alnu] A[nna] saputro un uzdod Bertai to darīt. Rīt jāiet In. atvainoties. Rakstu ievadu «Jaun. Spēkam». — Atnāk vakarā vīrs no «Rīgas Ziņām», kā esot ar pazīst[amo] rakstnieci Prūsu. Prasu, kas ir «R[īgas] Z|iņas]». Redaktors arī Blanks. Rīt atnesīs NN. O. visu dienu 12 stundas darbā. Jāstrādā. Jāmeklē temati.

 

22.10.24.

Palieku mājās. Lasu kīniešu teikas, viens N. 100 jocīga, laba. Nomazgājos. In. pie Gulbja — «Sons of Jakob», labs ievads, slavē, salīdzinot ar Velsu. Pie «Jaun. Zi- nām» — būšot aizstāvēš[anas] raksti. Pie Vesmaņ Bertas, atvainojas, līdzjūtības rakstu var drukāt. Zeibots dzērājs jāizslēdz. Atnāk teātra Vanags, aiziet. «Rīgas Ziņas», lūdzēja Vītoliņ 100 rbļ. Vīgant jāparaksta vekselis. Nepastrādāju nekā, jāstrādā.

 

23.10.24.

Palieku mājās. Rakstu kop. rakstu «Jaun. Spēks». — Vingroju. Lasu «Sons of Jakob». Ūdensvīrs. Dreimans atsūtīja 3600 rbļ. Vakarā atnāk Annija Simson, atstāsta savas Krievijas dēkas. Māksl. lūgšana, lai netopu mazisks. — Cipars: vēstules. Jāstrādā.

 

24.10.24.

Palieku mājās. Dreimans liek atprasīt 3600 rbļ. Atnāk no rītus Krūklis, teātra darīšanas, mājā nau neko darījis, laikam arī vairāk reklamējas, nekā ir. Lasu ķīniešu teikas, jāraksta kā poēma [Sun-vu?]-Kungs. Atnāk Priedk[alnuj Anniņa, Pētersons neievēlēts 1 slimnīcā; korporelis Ziediņš. O. vakarā uz Miķelsona koncertu. Mazais rīt brauks uz mājām, 50 r. Jāstrādā.

 

25.10.24.

Palieku mājās. Avīzes visas raksta par manu slimību. Anniņa: viens vīrs licis sveicināt. Laikam ir zināma līdzjūtība. Līgotnis visus uzbudinājis. Partija vairāk raksta. Ida ar netīšām izteicās labi. In. solījās iet uz «Reiboni», bet negāja. Lasu savas reāl. lugas, domāju par tematu; starpība starp strādn[iecību] un pilsonību, bet nau traģiska, kā starp katoļiem un luteriem vai Romeo Jūlija. — Dramatizēt «Ave sol», «Addio bella». L. nikna. Jātop skaidrībā, ko rakstīt. Jāstrādā.

 

26.10.24.

Palieku mājās. Mostos ½ 8, avīze, atnāk Krūklis. Teātra kongresā lai es runājot un lasot. Atnāk Merīte un Mīlīte pēc karoga lozunga Rīgas komunāldarbiniekiem, uzrakstu 8 vārdus. Atnāk Rozītene. Atnāk Olga, Marija, lai dod jubilejas izrādi: lai sarunā aktierus. In. neiet uz teātri. Anniņ vakarā. Meklēju tematu. In.: kam man vajgot reālu lugu, labāk manas lielās. L. negrib rakstīt. Jāstrādā.

 

27.10.24.

Palieku mājās. Nevingroju. Strādāju pie koprakstiem, gribu prologu rakstīt. Atnāk Priedk[alnu] Ann[a]: kopīgi bērnu koloniju jūrmalā. In. Rīgā: Beļcovai laba mana portreja. Atnāk vakarā Deisons: nāk. gadu garāku rakstu, biogrāfiju vai epu, vai romānu; latv. teiku, malēnieši, «Leiputriju», pasaku. 5000 rindas. Ķīn[iešuj pasaka, Nameita eps, tulk. «Biarmija», taut. eps no taut[as] dziesmām, «Pērkoņa ceļojums». Vajga strādāt, rīt darbā.

 

28.10.24.

Mājās. Meklēju tematu «Jaun[ības] Tekām», lasu «Schwabenspiegel», Auerbaha «Lalenbūrger», «Odiseju» un Gust. Schwab. Tad rakstu «Odiseja maldu ceļi», ievadu un sāku tulkojumu latv. T[autas] dz[iesmu] pantmērā. Uzrakstu 80 pantus, pārrakstu.

 

29.10.24.

In. brauc pie notāra dēļ pilnvaras Graudiņam. Ceļos 7, pie Kreicberga pilnvara arī no manis Graud[iņam]. Teātrī, Krūklis namā nekā nau darījis. Vēstule no Itālijas, lai dodu savus itāļu pantus De Benedetti. Mājās. [Birkerts?]. Noguris. In. bijis Mākslas aģentūrā: uzņemas iekasēšanu arī no «Kult[ūras] Balss». Graud[iņš] nau iesniedzis rakstu Zem[es] ier[īcības] kom[isijai]. Anniņ iet pēc Priedk[alnu] A[nnas], atnāk tikai 9 vakarā, uzrakstu rakstu, Pr[iedkalnu] A[nna] baidās parakstīties. Nogurstu. Rīt uz teātri un saeimu negribu iet. Jāstrādā, pēc [prom?] ilgas.

 

30.10.24.

Mājās. Kārtoju bērnu dzeju grāmatiņu. Atnāk Priedk[alnu] An[na], lai eju uz saeimu. 5 saeimā atnāk Freinbergs un Krūklis, Skat[uves] skolas budžetu paraksta. Grēviņš, lai dodu 1905. gada atmiņas. Neizdodu kalendāru rokrakstus. Nik. Kalniņš, lai es nesūdzu Prūsu, citi, lai sūdzu, viņa pate prasa. Būs jāsūdz. Mājās 12. Atraida Zem[nieku] sav[ienības] uzbrukumu valsts naudai ar 56 balsīm. L. noskumis, gaidījis.

 

31.10.24.

Svētdien, atnāk lūdzējs, lai dodu naudu, ko uzbūvēt namu, es jau labs un bagāts. — Lasu visu dienu Endzeliņa vārdnīcu, piezīmēju, cik manu vārdu. 1 [sējumā] — 19, visvairāk Purapuķes. O. iet sagaidīt Īdu.

 

 

Novembre

 

1.11.24.

Mājās. Strādāju ap lozungu tautas skaitīš[anas] emblēmai. Tad ap bērnu dzejoļiem. Nau vēl virsraksta. In. Rīgā, pārnes medu. Lasu Gleichen-Russwurm «Schönheit». Atnāk Birznieks-Upīts, 5000 «Kult[ūras] Balss», 5000 «Domas», no tiem In. 1000. Prasa nāk. gadu «J[aunības] Tekām» manu biogrāfiju. «Odiseju» labi negrib, abus kopā dodot — man pārmetīs, ka es visu apņēmu. Došu biogrāfiju pantos un «Odiseju» kādu gabalu, lai zin, ka es sāku, un cits neņem. Tāpat «Malēnieši» un «Leiputrija». Vakarā O. uz balli, Īda: kā rakstīt: par Skalbi? Ida smādē manu «Spītnieku». Nogurums, negribas dzīvot.

 

2.11.24.

Mājās. In. aiziet uz savu vakaru Matīsā. Labi izdevies, pilns, sirsnīgs: daudz naudas dod. Nu domā, ka Aspazijai par labu. Tas jāatsauc. Mājās nākot, atkal 7 studenti salasās tramā uzbrukt, bet pavada Cemars un slimnīcas 5 cilvēki. O. guļ visu dienu, nogurums un bailes.

 

3.11.24.

Strādāju no rītus, vingroju. Uz teātri. Satieku, gribējuši [pie] manis nākt: Freinbergs, Krūklis. Rūnmiece pie manis nākusi, ceļā satieku. Vai man neesot kauns iet kopā? Lāčpl[ēša ordeņa] sēdē, 7 Ārl[ietu] kom[isijā] — aizeju, arī [plkst.] 7 dabas pētnieki par krijām, arī Švīkul D., bet neaizeju. Uz mājām un atkal uz saeimu.

 

4.11.24.

Mājās strādāju. Gatava bērnu grāmata un noraksti avīzēm. Pa šīm dienām sarakstu arī biogrāfijas 100 rind. paraugam. 4 uz saeimu un teātri; nepaspēju pusdienu paēst. Teātra sēde. Bergs dēļ uzraksta emblēmai taut[as] skaitīš[anai]. Zeltmatim neatzīstam rakstu. Saeimā Strauberģim referēju; atcels Zeltmati, cels Gulbi. Atnāk Deisons, atdodu biogr[āiju] un dz[ejoļu] grāmatu. Jesens: lai dodot eposu. un biogrāfiju. «Odiseju» gadu vēlāk. Būs par daudz 2 gabali, būs žēl. Valdību nenogāž. Durbi nedos. Gribu spert soļus.

 

5.11.24.

Mājās. Strādāju, kārtodams dzejoļus, kas dodami laikrakstiem. Atnāk Nīna atvadīties, vēl minors tonis. Pēc pusdienas atnāk divas meitiņas, pēc izskata 10—12 gadu, patiesi 15—16, grib būt par aktrisēm, raidu uz Tautas augstskolas kursiem. Sakārtoju kādus 20 dzejoļus laikrakstiem. Vairākus dzejoļus pārrakstu un uzrakstu. — Uzbrukums slimnīcas Jansonam. L. baidās, lai es braucot mājās.

 

6.11.24.

Vingroju, Skatos vecos kalendāru rokrakstus, dažas labas lietas, uzrakstu pāris epigrammu. Varētu izdot: laikrakstu, beidzamo gadu noskaidrot un cīnīties. Vai nobraukt ārzemēs, lai te viss nomierinājās, un tad uz jubileju atbraukt. Uz teātri. Solījies atnākt Kārkliņš, bet nau. Atnes Piguļevska vēstuli. Jēkabsonu Kārlis, Skalbe pelnot 40— 50000 rb., bet nabags. — Briedīts: Mierlaukam sveicienu līdz 12. nov. Lai galvo aktieru biedrība: Rodrigo Kalniņš; lai dod stud.

 

7.11.24.

Nevingroju. In. aizsauc uz kopbrokasti. Uzmeklēju un uzrakstu Freinberģim pantiņu (no aforismiem) priekš ģīmetnes. Uzrakstu Mierlaukam apsveikumu, kuru komponēs J. Kalniņš. — 4 uz saeimu; līst, ceļā satieku Mircevu, apprecējusi Henzeli. Saņemu 6 ielūgumus uz dažādām ēšanām, mangia stesso. Perecklubs: lai lasu par отцы и дети, saku, ka braucu prom līdz janvārim. Kraskovskis un Medzeļko ieteikt: advokātu — Nik. Kalniņu. — Arājam paprasu, kad būs tiesā lieta. O. atnākusi mani pārvest mājās. Lēvenberģis konferē ar Bungšu un paliek gaidīt visu vakaru. Norunā visu vakaru, bet nenogāž valdību. Pa lielu lietu, pa tiltu abi mājās, 2 gulēt.

 

8.11.24.

Galva sāp; jāraksta vēstules un telegrammas. Domāju, ka būs Ārl[ietu] kom[isijas] sēde, nau. No rītus atnāk Tilberģis: nau vairs kopš gada pie «Svariem». Eju uz akadēmiju. Tad uz teātri. Jātaisa rokas un kājas. Maza galva, liela pelerīna. Ekstrā priekš manis taisīta, atnes skroderiene. Teātrī koristi lūdzēji, Kreisleriete algu paaugstināt, būs. Nododu dzejoļus «J. Z.» un «S. d.». Uz māju. Tiltā satieku O. Vakar satiku Mircevu. Mazais atnāk teātrī; lai Linde nāk, to nedabonu, dodu Šābertu. S. sūdzas, ka viņu vajā politiski. Mājās. «Ļaužu acis, zvaigžņu acis» patīk In. Mazais ballē. L.

 

9.11.24.

Telegrammas uzrakstu, bet nenododu. 11 uz akadēmiju. Futbols. Kad eju prom, atnāk Tilbergs. Viņš arī grib atstāt akadēmiju. Tāpat apkaro Vītolu un Purvīti kā mani. Tie visi nau politiķi; tātad pie manis arī nau vainīga politika, bet vainīgs tas, ka pārāks vai cita paaudze. 2 pārnāku. In. uz «Raganu». Lilija Ērika vājāka par Anniju. Ēdam vieni. Vakarā pārnāk In. un atnāk Mīlīte, jāaiziet, jo Krūmiņš precas. Bija dienā m[āsa] Dambekaln, brauc uz Daug[av]pili. — Iznāk «Puķu lodziņš», Rapas vēstule.— Gulbis izdošot «Il[ustrētu] Žurnālu». Jesens nau vēl atbildējis. Jāstrādā.

 

10.11.24.

Palieku mājās. Strādāju pie bērnu epa, jaun. ievadu 40 rindu. Vakarā atnāk Merīte, lai iet uz bādi. Reizē ejam pie Dambekaln atvadīties. Ejot mūs novēro fašisti, kā vēlāk mums pasaka. D[ambekalne] ļoti nospiesta, puķes tura mazā zārciņā; melns krusts pie sienas. iet uz Daug[av]pili, sveši apstākļi. Nospiedoši un drusku pretīgs iespaids; mīļi izturas; kaut jel atspirgtu. Tad bādē, nebiju 3 mēnešus. Pr[iedkalnu] An[nai] Plaudis teicis, ka [1 nesalasāms vārds] tomēr [ideālisms?], es neticu, ka atspirgs. Projām grib iet arī Pētersons. Paņemu Veidenbauma darbus. L. noguris, bieži minam manu brauk?anu.

 

11.11.24.

Neguļu labi. Rakstu dokumentāriskus datus par manu biogrāfiju. Māklers, lai mainot Bazn[īcas ielas] namu pret dāču jūrmalā. In. uz Rīgu, pie Graudiņa; Lēvenbergs uzvarējis, par Durbi prasa datus. Atnāk Krūklis. In. vakar pārnes naudu: M[ākslas?] aģentūra par lugām un «Ritums» 1270 rbļ, Būs arī Rapa. Rapam iznācis «Puķu lodziņš». Šodien strādāju, lai dotu jaunus dzejoļus to vietā, kas «P. lodziņā». L.

 

12.11.24.

Mājās,- Strādāju pie bērnu dzejoļiem. Atnāk Zeibolts pēc dzejoļa, nau vēl: rīt no rītus. Gulbis būs p. 4. Sastādu no jauna darbu sarakstu. Zeibolt[am]: dzejoli tikai pa daļai. Atnāk Prande, Gulbja nau. Pulkst. 6 uz teātri. Sēde, sodi. «Ārpus likuma» vājš gabals, režija un spēle. Deisons: atnes manus rokrakstus, lai liek iekšā Jaunus dzejoļus. In. arī uz teātri atnāk. O. ir bādē. Ceļa satiekam kuldīdznieku. Vakarā jāraksta dzelzceļ[niekiem] dzejols. Rakstu līdz ½ 2 tad guļu un ceļos ½ 6 pabeidzu, vājš, bet ir.

 

13.11.24.

Gribu gulēt, neaizmiegu, avīze. Atnāk Tilbergs. Vingroju drusku. 11 uz Tilberģi, roka gatava, neganti liela un nikna, šodien mantels; vēlāk vēl kāja jādod. «Fedru» nevar, nau laiks. Uz teātri. Linde: lai dod režiju. Teātri: jaunos statūtus. Atnāk māklers Remigoļskis. In. pie Graudiņa. Braucam kopā tramā ar O., apslimusi. Rītiņš: apsv[eikums] Kūlam.

 

14.11.24.

Ceļos agri un taisu sveiciena pantus Kūlam. Pierakstu dzejoļus «Lellītei» un «Vasaras princīšiem». L. palicis mājās. Drusku vingroju. In. uz Rīgu. Uz saeimu 4. Algas neizmaksā. Pētersona liecību dabonu tikai šorīt. Runāju ar Rudevicu par Durbi, nezinot, runāšot C. K. Rāviņš netiek apstiprināts par notāru. Juraševskim par Šābertu. Fr. Trasuns. Višņa: iespējams dabūt vietu. Jātniekam 500 rb., Veckalnam 100 pr[iekš] bibliotēkas.

 

15.11.24.

Vingroju. Uz teātri, alga In. 3500. Deisons atnāk pēc 2 bērnu grāmatām. Rītiņš un Osis «Daugavai» 17. nov. kostīmus. Cēsu studenti aicina mani un In. dzejoļus lasīt rakstn[ieku] vakarā. Dzeguzīte 10 gadus aktrise, alga no 50 uz 75 r. Rīt būs teātrī anketa, kad sākt [izrādes] — 7 vai 8. Mājās. Pavēste uz 19. nov. miertiesā Krauzenes dēļ, 20. nov. dēļ Durbes. Jābrauc uz ārzemēm. Vakarā visi, arī O. uz teātri, es vien mājā, arī Mazais; slims. Lasu avīzes. Rakstu priekš «Latv[ijas] Vēstneša» par teātri un pāris pantiņu biogrāfijai. Kāds atraksta pēc 30 000.

 

16.11.24.

Galva sāp. Avīze. Aizsauc uz brokasti, nevingroju. Atnāk no Valmieras skol[otājs?] Sniķers ar sūdzību par «vanagu» režīmu Valmieras vidusskolā. Noraidu pie Dēķena. Rakstu rakstu «Latv[ijas] Vēstnesim». Īda un O. Kopēja pusdiena, kopš 2 dienām jaunā Anna. Vakarā atnāk Rodrigo, lai galvo aktieru muižai, In. atsaka, ka jārunājot ar advokātu. Atnāk Veinberģiete. Savu rakstu «L[atvijās] Vēstn[esim]» sūtu uz teātri, dodu naudu Īdai un Anniņ[ai], un Veinberģietei 500 un 100, un 60. Vakarā rakstu vēl biogrāfiju; lasu Schleichu.

 

17.11.24.

Mostos 8, pārrakstu biogrāfijas 10 pantus, tad jāiet uz zobārstu ½ 12. Izrauj 1 zobu un 2 saknītes, piektdien ½ l2 atkal, būs plate un neērtība. Tad uz notāru, dod norakstus, es neapskatos. Teoloģ[ijas] students Treijs: lai es slēgtā teologu vakarā runājot par saviem reliģis[kajiem] uzskatiem, negribot uzbrukt — principā jā, bet man jābrauc. Uz teātri L. zvana, atnāk, lai runājot ar Baueri Durbes dēļ, Graudiņš vēl nekā neesot iesniedzis. Kreicbergs: es neizskatoties labi. Apskatos, ka nau noraksta par [Dagdas?] likvidāciju, eju vēlreiz pie notāra, pats atrodu, dod viņu par velti. Rapu satieku. Gulbene, ka vajgot izlikt ploškas svētku dēļ, dodu 100 rbļ. Parakstu Mierlaukam 500, bet uz mielastu nē. Linde, lai ejot uz leišiem un Rītiņu. Arī uz saeimu jāiet. Neeju nekurp. In. influence. Saguris. Gulbis atraksta, ka rokraksti koprak[stiem] jānodod 22. nov.

 

18.11.24.

Ceļos 8, lasu avīzi, Durbes vietā kā kompensācija ielikta ģīmetne. Eju uz saeimu. Ruberts, Berta, pie viņas sēdu. publikā, maz ar mani sveicinājas. Pauls drusku runā, teātris («Meli»!) bijis tukšs. Uz teātri. Baueru nesatieku, arī Deisona nau. Ir lamu vēstule. Domāju, ka no aktieriem, un kreņķējos. Lasu «beduīnu dziesmas», nau nekas sevišķs. [Jean?] Paul par sapņiem, ļoti skaisti. Vakarnakt līdz 2 norunāju, stāstot vēsturi un nākotni. Arī šo pēcpusdien pie L. Kreņķējos un bēdājos. In. vakarā liek, lai strādāju, daru tā, nobeidzu pirmo atmiņu, dūša laba.

 

19.11.24.

Ceļos 7, rakstu atbildi miertiesn[eša] 8. iecirkn[im], pret Baumani, kas piedzen no manis Krauzenes parādu. O. aiznes, ierēdnis pakalpīgs, paņem naudu markām. Saņemos un eju pie Bauera. Autobusu satieku, runīgs šofers, bet iet tik pa ½ stundām. Satieku Būmeistera sekretāri, laipni, Bauers lēns, grūti izturēt Latvijā, par daudz mantkārīgi un uzbrūk personiski. Piekrīt, ka man dota Durbe par nopelniem, ne naudas dēļ. Solās ņemt lietu savas rokās. — Teātrī: vakar Pone runājis no teātra balustrādes reakcionāri. Tas jāaizliedz, varbūt arī tie vainīgi pie lamu vēstules. Mājās lieku In. un Idai aiziet pie telefona dēļ Graudiņa. Vakarā atnāk fotogr[afs] Krauklis. Drusku rakstu biogrāf[iju], arī no rītus. Teātrī pienāk māklers: Bazn[īcas ielas] n[ams] par 1 un 2; prasu 3.

 

20.11.24.

Mostos 6, ceļos 8, strādāju pie biogrāfijas, neiet. Palieku nevingrojis, aizeju vēlu uz Rīgu. Atnāk vecais Ore, bet rumā tikai In. Kurt. fonds. Reitera intrigas. Pie tilta jāgaida. Teātrī: Freinbergs jaunas lugas: Dambergs, Pētersons, Brigader; Krūklis: Vedējs gribot skatuves padomi citu, bez ministrijas. — Durbes lieta atlikta uz plenārsēdi. Paulīne Zeltiņ grib aizstāvēt Margu Rozīti. Tel[efonē?] Gulbis, atnāk: būs Ī sējumā 16 lap. gleznu un 4 tekstā. «Mēn. meitiņ» dos aprīlī koprakstos un novilkumā. Papildu sējums var nākt daudz vēlāk. «Sudr. gaisma» vēl 1000 eks., tātad neiet. Asp[azijas] «Izpl[esti] spārni» gāja labāk. In. saka: partija! Varbūt. Gulbis saguris. Atnāk [G.?], kopā ejam. Bijusi varavīksna, bet neredzu. Vakarā mājās atnāk pircējs Vītols, 1 un 3, bet atrunājos ar Durbes nepiešķiršanu. — Rakstu biogrāfiju, bet neiet. L. galva sāp. Gribu atpūsties.

 

21.11.24.

Ceļos 7, biogrāfija, nevingroju, uz Gudžu ,uz teātri, Rūmniece. — Vecais Bernards Mora, pavecs mētelīts, bet nau lūdzējs, meita gleznotāja, solos aiziet. Neparasts skats: Skaidrīte un Valdšmits pateicas par K. fonda balvu. Krūklim nomiris tēvs; 10 000 avanss. Mājās. Uz saeimu. Būmeisters: ka piešķiršanas komisijā Breikšs bijis pretō, plenārā nāks no trešdienas pa nedēlu; maz dod cerības. Es draudu ar izstāšanos no pilsonības. Gulbis atrunā, teikšot jaunu. Bauers: 6 valdības vīri pret 5 parlamentiešiem, visādā ziņā pieņemšot. Strauberģis: lepnāks, Pones dēļ neko nedarīt. Mājās noguris.

 

22.11.24.

Mostos 6, biogr[āfija], rakstu arī teātrī, ir jau 62 panti, tikšu galā. Bet ar prologu koprakst[iem] nezinu, kā būs? Uz zobārstu; atkal otrdien. Uz teātri. Pircējs Pētersons, bez maklera, 1 un 2. Vītols: pēc nedēļas, kad Durbi dos. Peldmans: K. fondu. Eju pie Gulbja: uzņemt: «Nemierīgā sirds»; «Mūza cīņā» — nē. Runas un polemikas — jā. 250 sējums, loksne tikai 8 rbļ. Pārnesu «Ritums». Mājās, negribu iet uz Poruka bērēm. O. telefonē. Rīt es pie Brigadera, lai tas iet. Es justos tur ļoti neomulīgi starp korporeļiem un mācītājiem. Rakstu biogrāfiju. Pirmdien rīt sēde, tad Mierlauks. Jāiet.

 

23.11.24.

Ceļos 7, biogrāfija «Saules gadi», O. aiziet uz Rīgu pie Brig[adera], tas aiziet uz Poruka bērēm. Telegramma S.S.S. Strādāju. Mazais uz Nac. teātri. 50 rbļ. O. paliek. Atnāk Blaus ar kundzi un Lienīte Freiman; patīkami ļaudis. O. līdzi. Vakarā lasu «Saules gadus», patīk. Ir jau 78 panti un vēl Gaiļu kaujas 12, — tā ka laikā viss būs gatavs. Tikai prologs koprakstiem laikam neiznāks. Neesmu vēl domājis par runu Mierlaukam, nedz kongres[am]. Rīt no rītus 9 sēde Skatuves m[ākslas] padomē. Kad jel varētu neiet: pietiek, mieru. «S. d.» aizstāv manim Durbi: jādod, jādabū man.

 

24.11.24.

Ceļos agri, uz Skat[uves] pad[omes] sēdi, Ludiņš godīgs cilvēks no Iekšl[ietuj m[inistrijas]. Uz teātri, uz mājām 7 uz saeimas sēdi, 9 uz Mierlauka jubileju. Runāju, iet labi, Lidija un O., ka izskatoties labi. Ar Brigaderīšu salīgstam. L. Štengel būs dec. Brehmaniete sēd mūsu ložā un nesveicina. Rūmniece iedod «Rīg[as] Ziņas», kur teikts, ka Čaksti negribot, kam muižniekus laiž vaļā, un lielākās izredzes tautas nobalsošanā par prezidentu tikt man.

 

25.11.24.

Ceļos agri. ½ 12 pie Gudžas, uz teātri un uz Teātra kongresu. Runāju labi, bet par gari. Ieceļ mani par goda prezidentu. Ceļā satieku Birutu, ielūdz. Uz teātri, kur nogaidu stundu. Bez pusdienas, nau grūti, bet nogurums. Aina Skujniek līdzi uz saeimu, kur nododu to Dēķenam. Jāaizrunā par Opincānu Rudevicam. Veckalns. Bīlmans. Eahmans, no teātra kostīmi. «Talsu Vēstnesim» 5 g. jubileja. Vēlu mājās. Teātra kongresā negribu iet. Noguris, rīt jāiet.

 

26.11.24.

Neguļu labi. Uz Gudžu. ½ l2 uz teātri. Neeju uz Kult. fondu. Uz mājām. Rīt T[eātra] kongresā jārunā, negribu iet. Rīt Gudža un fotografēšanās teātrī. Atnāk Ulmane no «Domām» pēc dzejoļiem, Atnāk klintnieki, ielūgt uz 29. nov. Atpūšos, avīzes. «Domās» A. Up[īts] pret Prūsa. Man nebij jāatbild. Rīt jāiet.

 

27.11.24.

Guļu nelabi, sapņoju. Meklēju tulk. Dzejoļus, ko «Domas» nenodrukājušas, pazaudēta «Gedanken sind frei». Gulbim jāaiznes kopraksti. 1 teātrī fotogrāfija. Foto notiek vēlu līdz ½ 3. M. R. tāli nost, nenāk klāt. Auto. Atlieku uz rit 5 p. Māklers sola pircēju pa 13 ½ Māterenes dēls precas, 300 rbļ. Gulbja vīrs pēc manuskriptiem. Deisons: būšu gatavs 1. dec. Jātaisa arī «Maz[ajām] [Jaunības] Tekām». Freinbergs; prologs teātra 5 gadu svētkiem. Gulbim prologs arī. Un varbūt «D[aile] un d[arbs]» izdotu «Cilvēks brālis» jeb vai «Kult[ūras] balss» — Bīlmans? Kopā ar O. mājās. Vakar satiku Sermulīti, — Teātru kongresā nebiju, nau nopietni ļaudis, grib kliķes veikalu. Rīt vēl tomēr jāiet.

 

28.11.24.

Uz Gudžu, tad uz teātri 5 plk. Mājās neko neizdaru, lasu, pie Gudža 3, 4—5 teātri pie biogrāfijas. Fotografē Krauklis, direkciju, tad padomi. Uz saeimu: baltkrievi, Lazda no Jelgavas, «Zar-Ptica[s]» dēļ Kuzņecova, lūdzēju vēstules. Runāju ar Bīlmani: lai rakstu trimdas atmiņas. Gribu darīt. Mājās. Māklers. Rīt jāiet pie Gudža, pie ministra dēļ baltkrieviem; slēdz baltk[rievu] nodaļu.

 

29.11.24.

Vēli gulstos 1, agri ceļos 6, tomēr strādāju. Biogrāfijā pierakstu 9 pantus. Uz Gudžu, jāiet atkal otrdien 3. Uz teātri: ministra nau. Fredis piezvana, baltkrievi, māklers, «Rytas» par Mierlauku, par Durbes atņemšanu, par manām valsts prezidenta izredzēm, pret Čaksti tautas nobalsošanā (bij «Rīgas Ziņās»). Reklāma. Uz teātru izstādi neaizeju; uz cēsnieku rakstn[ieku] vakaru arī ne. Mājās biogr[āfijai] 4 panti, rīt beigšu. Teātrim prologs.

 

30.11.24.

Mostos 8, strādāju pie «Saules gadiem». Avīze. Atnāk Streimane no Jelgavas, vēstur[es] studente. Pēc brokasta noguļu. Pēc pusdienas atnāk Krūmiņa no Birutas, grib par aktrisi vai koristi. Vakarā pārrakstu «S. g.», ir 117 panti. Patīk arī Idai. — Jāraksta 2 lugas; vai viencēlienus?— Var izlaist II «Mūza mājās». «Rīgas ragana» — viegla. «Tutanhs» — grūti rakstams kaut gatavāks. In, saka: «Mušu ķēniņš» nepaticis dēļ lirisma trūkuma, asaru avots zem «Zelta zirga», dziļums. «Rīg. raganai» arī nau. «Muram» ir, vai patiks? — Meitene mani uzrunā, kad nāku mājās.

 

 

Dicembre

 

1.12.24.

Mostos agri, domāju par teātra prologu. Atnāk māklers, dod 12, nedodu. Pēc brokasta guļu. Strādāju pie prologa, 55 rindas, vēl rindas 35. Atnāk Deisons, nododu rokrakstus. «Jaun[ības] Tek[ās]» man 150 rind. drukātas. Plk. 6 eju uz saeimas Ārl[ietu] kom[isiju]. Par igauņu notikumu nau nekas jauns. Menders negrib arbitrāžas līgumu. Braucam kopā ar O. Uz teātri. Cipars, ka nodokļi man uzlikti par 300 000 rbļ. par daudz. Mājās. Rīgā nododu telegrammu P. Zālītim uz 60. dzim[šanas] dienu. Rīt jāiet.

 

2.12.24.

Strādāju pie prologa, iznāk 101 rinda, eju 12 uz teātri, daudz laužu, 2 uz teātra izstādi, atnāk Rītiņš dēļ telpām izrīkojumam un Durbes. Pārmet, ka negribot skolotājiem dot. 3 uz Gudžu, vēl nau gatavs, jāiet rīt. ½ 5 teātrī, O. aizgājusi, 5 uz saeimu. Bungšs neko nezin, kas būs ar Durbi. Uzrakstu 88 rind. bērnu dzejas. Mājās. L. noguris.

 

3.12.24.

Vēlu ceļos, 12 uz Gudžu. Lūdzējs dēļ māsas ar granātas norautu roku. Zobi maksās 12800 rbl. un sāpēs. Teātri: vāji novembri, 100 pers. mazāk. Mans prologs norakstīts, aizeju pie norakstītājas, labi, Neviens par prologu nekā nemin. Kā teātri pacelt? Ar lugām, komēdiju. Nē, no manis to nogaida. Deisons par «Saules gad.»: raksts labs. Būs bez ilustrācijām un 2 slejās nodrukāts. Pie Freda bāriņtiesā: pircējs par ½ m[iljonu], bet lai labāk paturot paši, nokrāsojot. Mājās; gribu rīt neiet, bet atpūsties.

 

4.12.24.

Palieku mājās. Lasu. Atnāk piņķenieki, lai palīdz, aizsūtu uz izpost[īto] apgabalu padomi. Atnāk Priedk[alnu] Anna: lielās ģīmetnes, mūsu, lai uzrakstu. Atnāk Buhholcs: priekšlasījums par cilvēces atdzimšanu, Amatnieku biedrībā, 30 cilvēki; lai es otram priekšlasījumam dodu 10000 rbļ. Lai rīko vēlāk. In. pilsēta, atnes I. Ging, Erman Ag. Literatur [der Held?], Alexanderroman. Aizlasos. O. uz Kiprausku. Atradināšanās. Aleksandrs labā atmiņā, viss piedots, jo viņš lielu gribējis. Jāraksta.

 

5.12.24.

Lasu. Vakar līdz plk. 2 naktī. Dienu guļu 2 stundas. Atnāk māklers. Atnāk nākamā aktrise. Atnāk pilsētas ierēdnis ar statistiku. Visus pieņem In. Pilsētā nomaksā Gudžam 12800, Rūpējas, lai vēl ejot. «J. Z.» ziņa, ka Niedra attaisnots tiesā un atlaists I prāvā par 1 miljonu. Laiks, jāiet.

 

6.12.24.

Mostos vēlu, lasu, Niedra atlaists brīvā, «S. d.» uztraucas gan, «J. Ziņ.» ne, tikai reklāma, kā viņš izlaists. In. atnes grāmatas, lasu katalogus un ēģiptiešus. Vakarā In. uz «Žūpu Bērtuli». O., lai rakstu romānu, plebeji un patricieši, Aleks[andrs]. In. stāsta, ka mans prologs paticis, «J. Z.» prasa rakstus.

 

7.12.24.

Mostos vēlu, lasu katalogus; avīzē protests pret. Niedru. «J. Ziņ.» nau, kā lai es dodu rakstus. Atnāk divi kurlmēmo skolotāji, lai dod K. fonds priekš grām[atu] izdošanas. Atnāk Priedk[alnu] Anniņ un Merīte, ierakstu albumā. Lielas mūsu ģīmetnes, jāpērk pa 500 rbļ. Vakarā atnāk stud. Ozols, runājis ar Zālīti un Ozolu, — neko nevar darīt, ja būtu kara ministrs. Meklēju tēmu mazai poēmai.

 

8.12.24.

Ceļos vēlu, nododu dzejoļus «Ritumam», lasu Alex. Roman., domāju par prologiem koprakstiem, prozā un dzejā, kur likt visu, kas man pāri darīts? Meklēju tematu «J. Ziņ.», ziemsvētku gabalu: lasu Puškaiša pasakas, 3 temi. Meklēju drāmas tematu: «Turaidas Roze», «Rīgas ragana», «Veidenbaums». 1. banāls, bet ļoti stipri dramatisks, 2. ārišķi krāsains, bet auksts, 3. daudz sajūtas, bet grūti rakstāms. Atnāk Krūklis, maz ienākumu, Zeltm[atis] tos uzdevis par augsti. Lai rakstot «Turaidas Rozi», Īda — lai ne, bet «Rīg. raganu». Jāpameklē, vai «R. raganai» nevar atrast ko dzīvu. In. Rīgā, noliek naudu 80 t[ukstošus], iekasē no Jurjāna, Zariņš nemaksā. «J. Ziņ.» nau par Niedru; prologs ir. Rīt jāraksta ievads koprakst[iem]. Mazais atkusis. — Vai varēs rakstīt «J. Ziņām»; nau sveikts Preses kongress, kur mēs ievēlēti par goda biedriem.

 

9.12.24.

Šo rakstu 11.12. Atnāk Gulbis: kopraksti tiks sākti jau ceturtdien. Antona korektūru negribēju dot, lai rīt jau atdodot, bet nu redzu, ka daudz jālabo Antonā, Jāstrādā viss vakars ap korektūru, un to nobeidzu tikai 3 naktī. Antons rakstījis ļoti pavirši, daudz atkārtojumi, daudz: ja es nemaldos, kas viņam bij jāpameklē un jāzin. Nogurstu, guļu ne visai labi.

 

10.12.24.

Ceļos vēlu, In. pilsētā pie Gulbja, pie Klāras, — Ekters neko neatmin no jaunās strāvas. Menders esot par Niedru. Atnāk Krūklis, īsti algas pielikuma dēļ, atlaist varot Lindi, Riekstiņieti, Gulbi. Atnāk atkal korektūra, līdz rītam. Antons atstāsta dzejoļus, nopeļ «Spītnieku», «Pusideālistu» un manus «D[ienas] L[apas]» nopelnus pieskaita Jansonam. Es piezīmēju uz visām nodevībām, kuras A[ntons] noklusē, ka par viņām spriedīs vēsture. Lasu korektūru līdz plk. 1 naktī. L. slims, bet neiet gulēt. Es nogurstu.

 

11.12.24.

Modina 7 Īda dēļ korektūras; man paliek bail, ka esmu par daudz rakstījis; norēķināties varēja, kad es rakstītu biogrāfiju. Lasu drusku, guļu. Atnāk Pēt. Ozoliņš no Valmieras 38000 rbļ., noraidu pie Krāstiņa Valmierā. Atnāk Paulīne Zeltiņ. Atnāk mans onkuls Mārtiņš, lai pagaidot parādu. Labprāt. Esot ievēlēts par pagastvecāko. L. atlabis. Durbe man atraidīta; vēl tad apvienotā komiteja, bet tur būšot taisni reakcionārie. Rītiņš teica, ka Zāmuels gribot man piešķirt, nu izrādās, ka taisni mūsējie to negrib. Lūkoju rakstīt prologu, bet neiet, un nedrīkstu teikt, ko gribu. — Nelaba dūša. Jābrauc projām, ātrāk.

 

12.12.24.

Ceļos 8, lasu «S. d.», domāju par prololgu, atnāk māklers, In. aiznes Gulbim autogrāfu, Roziņu strīpo, bet, kad es eju skatīt namu Nometņu 45, tad satieku ceļā Gulbja vīru, nestrīpoju neko. Nams labs, bet jāremontē. Tad māklers otrreiz, abi turp, prasa 175, otrdien atbilde. Braucot pazaudēju cimdu. Iznācis žurnāls «Mīla un Flirts», lasa jkdze. Korektūras no Gulbja un Jesena, pārmainītas. Lasu korektūras no 6—10. «Saules gadi» man nepatīk. In. pārnāk no Niedras sapulces, runājusi, ļaudis raudājuši, Niedru visi notiesā, arī 2 nacionālisti, prasa pakārt, ne izraidīt, Spoža uzvara, labas vēlēšanas. O. nau visu. dienu pārnākusi. Tagad varēs laikam palikt še un nebraukt uz ārzemēm; varbūt arī melnā ministrija nevarēs sastādīties; varbūt varēs dzīvot.

 

13.12.24.

Modina L.; telegramma Jesenietei. Nosūtu korektūru. Atnāk jauna korektūra, atkal pavirši strādājis Antons. Atnāk [Sliediņa?]: Asmusenei vajdzīgs nams ašāk, tur viņas dzenot ārā dēļ cūkām. In, grib ļoti Anderson namu, pat līdz 2 m[iljoniem]. Atnāk Freinbergs un Krūklis: ziemsvētkos «Ragana» un «Mušu ķēn.» pa reizei. Akurateram 2X, Brigader, Lai «Ilja» 20. janv., Briedīts gribot 40 mēģinus. «Jaun. Ziņ.» vēl tikai 1 maza ziņa par protestu pret Niedru, bet Orient[ācijam] ir iekšā. Man neiznāk prologi.

 

14.12.24.

Mostos 7, skaidrs, auksts, bet man bij vaļā logs pa nakti, Lasu pasakas, meklēju tematu poēmai. Atnāk Herta Grot, reizē Rozītene ar savu meitu, ilgi runājos, patīk, ierakstos grāmatā, ierakstu Hertai albumā. Atnāk Dore. Pēc pusdienas In. uz Nometņielu. Mazais arī ļoti mīļš. Atnāk Klāra un Pauls; Niedram pasi var izdot iekšl[ietu] ministrs, tad ir beigas, tad var nākt saeimā, labāk, ja vajga, pat ar likumu nospriest, ka viņam nedod pilsonību. Bet to negrib pielaist Fr. Vesmans, esot pret konstitūciju, bet saeima nau senāts. Drusku lasu pasakas. Rīt jāstrādā.

 

15.12.24.

Domāju par poēmu, lasu igauņu pasakas, labas. Uzrakstu 40 rind. «Rudais, baltais un zaļais», ziemsvētku pasaka. Atnāk «????» reportieris: ko es sakot par brīvības pieminekli — Daugmalā, tur cīņas, tur būs tirgus nost, pieminekli vai derīga atklāt. ēka — nau mākslenieki, mūsu, ēku var sakombinēt. Atnāk Paulīne Zeltiņ dēļ teātra. Atnāk Jāzeps Mediņš: opera «Vaidelote» 5% uz 25 izrādēm, pēc 3%. Atnāk māklers: Vītols dodot 15. In. nau vairs sajūsmināta par Anderson namu. Atnāk policists: lai ejot par liecinieci pret huligāniem Asp[azija]. Atnāk dzejniece Kreplis un Konrāde, kas bijusi Bārbelē, bet nau tur ziņu par Grikovskiem. O., uz bādi. Slīcinājusies viņas biedrene, bēdāj., maz pastrādāju. Neatnāk korektūra. Rīt būs daudz darba.

 

16.12.24.

Ceļos 8, lasu avīzi un somus. Brokasts. In. uz Rīgu. Uzrakstu pantiņu Mednim Clio. In. arī ļoti glītu. — Lasu somu pasakas. Guļu 1 stundu. Rakstu ziemsvētku pasaku 60 rindas. Cipars atnes vēstules un naudu. Ziemeļnieces pie In. uz priekšlasījumu 20. I. Korektūra: manas runas, iebraucot Latvijā, diezgan asas. O. pazinusi Aparu Emmu, kas slīcinājās; labi pelnījusi, 100000 parādu. Rīt jāpabeidz ziemsv[ētku] pasaka.

 

17.12.24.

Ceļos 8, strādāju no paša rītus pie ziemsv[ētku] pasakas, pa visu dienu norakstu 100 rind. un pabeidzu, In. pilsētā. O. uz «Žūpu Bērtuli». Atnāk Krūklis, lai ejot pie Felsberga, jaunā ministra. Zeltmatis atkal salīdzis ar Brigaderi. Atnāk korektūra, strādāju līdz 2 naktī; ielieku, ka man Durbe atņemta un visvairāk balsu vēlēšanās. Apares lieta topot ļoti populāra. Zāmueļa lelle sadedzināta. Rīt jānoraksta.

 

18.12.24.

Ceļos agri, norakstu pasaku, In. uz Rīgu, nodod «J, Ziņām» vēl priekš bērniem uz jaungadu. Pie Gulbja dabon 800 no «Rituma». Mēģinu gulēt, neaizmiegu. In. vakarā ar O. uz kinu «Uriel Akosta». Runāju ar Īdu, visi citi izgājuši, abas Annas uz eglīti, veca. Anniņ ļoti nopūderējusies. Meklēju jaunas tēmas dzejoļiem, episkiem.

 

19.12.24.

Lasu, atpūšos, In. uz Rīgu, miertiesā pret Cīci. Nau citu liecinieku, atliek. Atnāk māklers. Atnāk Merīte, lai iet uz bādi. In. uz «Kamēliju dām[as]» pirmizrādi. Es bādē no 5—8, L. dusmīgs, sīpolus ēdis. — Uzrakstu vēl dzejoli jaungadam «J. Ziņ.». — Korektūra kopr[akstiem]. Ida brauc uz mājām, smaršas dāvāju. Nospiesti, jāstrādā.

 

20.12.24.

Lasu, neguļu labi pēc bādes. In. uz fin[ansu] ministri saņemt atpakaļ kauciju par vasarnīcu. Pr[iedkalnu] An[na] nau atnākusi. Stāsta vakar: Doriņa liela dāma, nau ne saulītes, ne sirsnības; resnais otrā istabā lasa, bet neiznāk. Rudevics precē Kluci, meža Ķirmja māsu. Lasu visu dienu ēģiptie?us. Vakar Schleichu. Vakarā korektūra, kreņķējos, bet velti. Vai «Jauno spēku» neatlaist gluži nost? baidīs publiku. Jāstrādā.

 

21.12.24.

Lasu ķīniešus. Atpūšos. Veckalh .Anna aiziet. Ciemā Pr[iedkalnu] Anniņ. Vakarā saucam garus, ar Olgu. Lai In. rakstot «Ruti». Es «Muromu», laikam iešot tā kā «Zelta zirgs». — Niedra nākšot saeimā. Aši beidzam, galds par platu.

 

22.12.24.

Lasu ķīniešus. In. uz nodokļu inspektoru. Pr[iedkalnu] Anna atdabūjusi [2600?] r. kaucijas. Atnāk Toms, kuram es iedevu vietu, viņš atlaists par kukuļu ņemšanu, «esot par advokātu gājis». Prasa drēbes. Atnāk Dr. Pernon le Notre brīnumzāles: medikamentus pārvērš par gāzēm un iešļircina, lokāli dziedē. Vakarā atnāk Tekla Ivan ar suntažniekiem dēļ kostīmiem «Pūt, vēj.», Zelmai nebiju devis aizdevumu. O. brauc rīt uz mājām. Valdmans stāstījis, ka «L[atvis]» un «L[atvijas] S[args]» uzbrūkot partijai par «Karali», boikotēšot manas lugas.

 

23.12.24.

Agri augšā, lasu ķīniešus I. Ging. Atnāk Krauklis, vekselis jāparaksta. Meitenes, lai iet uz slimnīcas eglīti. Vakarā In. aiziet, līdz 10. Atnāk Gulbis, Birkerts un Prande ar gatavu «Dzīve un darbi», 32 loksn[es], grezni ar daudz portrejām, gleznām, 16 pielikumi, 50 klišejas; Gulbis atnes čeku par 1000 l[a]t[iem], bet 4000 It. nau, kā vajdzēja pēc kontrakta. Sabučojamies. Atpakaļ fotogrāfijas. Vēstules: vakar no Amerikas lamas, laikam Lidija. Šodien apsveikumi no Annijas, Paulīnas un no Bor[isa] Melngaiļa: lai atbild, esot gatavs tulkojums, lai rakstot ievadus. — Gulbim vajga II sēj[umu] 6. janvārī.

 

24.12.24.

Mostos 7, domāju par darbiem. In,: Tērpat[as ielā] 86, 2 ½ [miljoni], visu salikt iekšā, riskēt; otrs risks: konfiskācija. Es atkal gribu pārcelties uz ārzemēm, Lietava un Igaunija izdos Latvijai, Šveice vai Dānija. Atnāk māklers. Atnāk Krūklis, tad Cipars ar puķu balvu no Freinb[ergaj, Krūkļa un Briedīša un Antas. Atnāk Freinbergs: lai ejot pie Felsberga, lai apstiprinot uz nāk. 3 gadiem par direktoru; es varot pēc atteikties. Brigaders salīdzis ar Zeltmati. — Lai rakstot «Tur. Rozi». Liberts grib nokavēt «Muru» līdz februāra vidum, tad par vēlu. Dot ko citu, mazāku. Atnāk no Rapas nauda 5600, In. vēl 10 t[ūkstoši]. Bet man par «Puķu lodz.» tik nāk. gadu maksās. V. Buša gabalus it kā tulkoj[is] Diženajo B[ernhards], bet tie mazi. Man. būtu jāuzraksta luga.

 

25.12.24.

Mostos 7, atnāk puķu kurvis In. no Jesena. «S. d.» pret Benjamiņu un «J. Z.» — In. 4 pie Priedkalniem. Dāvina «Zil[ās] deb[esis]» un «Puķu lodz.». Guļu drusku. Strādāju pie bērnu dzejām. «Anšelis» par bērnu lugu. Uzrakstu 2 dzejoļus. «Jaungada] dzejoli» došu «S, d.». Rīt sākšu «Saules gadus». — Runājam nepirkt lielo namu, bet palikt pie Bazn[īcas] ielas. — Lasu Roziņa «Str[ādnieku] kalend[āru]» — pagājuši ienaidnieki, es esmu. Jāstrādā.

 

26.12.24.

Mostos ½ 5, domāju par «Saulgadiem», tad nomanu, ka tik agrs, gulstos atkal. Laikam galva bija darbojusies tādēļ, ka vakarā priekš gulētiešanas biju pārdomājis plānu, Rītā iesāku «S. g.», 3 pant.; lasu, guļu, vakarā atnāk Olga, Marija, stāsta, neko daudz nelūdz. Nogurstu. Vakarā vēl uzrakstu bērnu dzeju — pasaku 38 p[antus] un otru 12 rind. Vakarā In. nodod pārlūkot Šveic[es] komitejas dažus rakstus.

 

27.12.24.

Strādāju pie «S. gadiem». In. iet ciemā pie Blauiem ar Pr[iedkalnu] An[nu] un Lienīti, pārnāk 8 vakarā. Atnāk māklers, atnāk Jelgavas Kārlis. Anniņ arī iziet. Norakstu pirmo dziedājumu. 15 pantu 60 rindiņas.

 

28.12.24.

Ceļos 7, strādāju pie «S. gadiem», uzrakstu otro dziedājumu 44 rindiņas. Vēl bērnu dzejoli. In. uz skolotāju konferenci 10 p. no rītus. Tiek Felsberģi, sola tam uz jaungadu aiznest manus koprakstus. Satiek un tiek sveicināta no Medņa un Plūdoņa; pieņem rok[u?], jo tie vīri nau tik svarīgi. Mazgājos, guļu. Vakarā lūkoju nokārtot materiālu Randenei; būs tik daudz materiāla vispār, ka Rīga būs jāatstāj «Jaun. dzejām».

 

29.12.24.

Ceļos 7, rakstu nodokļu inspektoram, uzkale, In. nebrauc uz Rīgu. O. telefonē Gulbim pēc grāmatām. Atnāk Deisons, atnes «Lolīti» un «Princīšus». Deisons pelna 6000 un ar literatūru vēl 4000, O. piemērs. D[eisons?] grib žurnālu dibināt godīgiem bezpartejniekiem kultūrniekiem, — Bet — runājamies ilgi, viņam ar mani patīk. Nokavē no darba. Atnāk Tekla un Sala; lai rakstu Rieteklim apsveikumu; kā skolotāja labi darbojas, bet pašnāvības domas. Atnāk Brusubārda: lai dodot dzejoļus jaungadam. Lai atsakās no Niedras. Bet «J. Z-ās» nelabi par «Puķu lodziņu».

 

30.12.24.

Ceļos 8, uzrakstu rekomend[ācijas] vēstuli Martai. Atnāk Krūklis, nododu iemaksāt nod[okļu] insp[ektoram], Felsberģis negrib dot aktieriem algas paaugstinājumu. Atnāk Liberts: vajga jaunu ko radīt, laika 2 mēn., to es nevaru dot, tad lai «Muroms» paliek uz nāk. gadu. Min «Turaidas Rozi», laba dekorācija; liels tiesas zāles logs ar stikla gleznām. «Rīgas raganai» atkal gravīru figūras kā Parīzē. Augstrozīte ne tā. Atnāk no «Jaun. Ziņām», lai dod jaungada domas, jo šodien bušot artiķels, kas atsakās no melniem. Sūtu Anniņ. Artiķels tiešām ir. Tātad mana lamāšanās Brusubārdam līdzējusi. Atnāk aģents no «Kurzemes», apdrošinu māju par 200000 r. In. no Rīgas Māksl[as] aģentūras pārnes 20000 rbļ. Vislabāk iet «Pūt, vēj.» — šogad 23X, ienes[is] 14000 rb. Kādēļ? Humors un verfolgte Unschuld. «Krauklītī» nau humora, sveši raksturi. Ko rakstīt? «Turaidu»? Žēlīgs, asaras, tik jāieliek humors. Vislabāk gan prozas lugu. O. ir temats. Vajdzētu izmantot Apariņ. Tagad pašnāvības modē; bezdarbnieki — inteliģenti, viņu psiholoģija, saukt «Manila» — Maņilovs, Hamletīne. Savērpt kopā vairākus manus plānus. Rit jātaisa dzejoļi.

 

31.12.24.

Ceļos 8, rakstu Jaungada dzejoli «S. d.», vingroju, mazgājos, māklers un pircējs šim namam un Slīps Baznīcielai. Atnāk Johana, sveiciens no Azuras, puķes, saskanam astrās un gailenītēs. Atnāk puisīts no Regīnas ar pukēm: Regīna tikai strādā, neraksta par Matveju. Atnāk Pabērzes meitene dēļ «S. d.» dzejoļa; tas drusku par asu. Atnāk puikas pēc saldumiem. Tekla neatnāk pēc Rietekļa dzejoļa; došu «J. Ziņām». O. uz M. teātri. Atnāk Cipars ar algu un Rapas kalendāri. «J. Z.» paziņo, ka man piespriesti 30000 rbļ. par dzejoļiem, P. Rozītim 20000, Orientāc[ijam] 30000, arī Jaunsudrabiņam, Līgotnim 20000; tam ļoti labs R. Lenca stāsts. «Daugav[as] kalendārī» samērā labi teikts par «Mušu ķēn.», tikai par daudz prātojumu. Sveicieni no Kļaviņas, Annijas, Marijas, Kronberģa. — Aiz viesiem netiku rakstījis «Saules gadus»; noiet viss laiks ar sīkiem sīkumiem. Mans sveiciens j[aunajā] gadā «J. Z.» ir ļoti ass, un «S. d.» vēl asāks. Atnāk kūka no Stībenhauzenes. Mani stipri traucē «S. gadi», būtu jāraksta luga. Pārmet, ka neesmu vairāk rakstījis kā 1 grāmatu. Jāsaņemas, jo man likās, ka esmu daudz strādājis, vajga lielu.