RAINIS

 

Dienasgrāmata (1920. - 1929.)

 

 

1925. gads

 

 

Gennaio

 

1.1.25.

Ceļos 8, gulēt gāju 4, tomēr neesmu sevišķi noguris. Atnāk Pētersons, grūta dzīve bijusi. Atnāk Priedk[alnu] An[na], Mīlīte, Merīte, Lienīte ar puķēm. Prof. Ruberts ar trieku, labs cilvēks, dēļ pārpūliņa un kreņkiem! Ievērot. Atnāk Ģērmanis: Im[ants?] esot svētuma pulgošana; pats Imants. Atnāk Freinbergs, paliek uz pusdienām. Lai rakstu «Turaidu», bet krimināls, labāk «Rīgas raganu». Prozas luga grūtāk atrodama un izstrādājama, jo interesi neuztura dzeja un ārējs skaistums. In. varot pa mēnesi uzrakstīt «Ruti»; kreņkējos, ka neteica to agrāk. tad es nebūtu velti laiku zaudējis meklējot. Atnāk Keitāns, lai atstājot; es biju teicis, pieņemt Mazlazdiņu. — Taisu gada rēķinus 800 t[ūkstoši], bet izdevu 670 t, bet 100 t. uz remontiem, kas ir ieguvums. Sākšu jaunu sistēmu: visu rakstīt vienādā formātā un tad kopot.

 

2.1.25.

Ceļos 8, atnāk lielais Kristaps ar vīnogām un orančiem. Reiters ar draugu kombinācijām varbūt tiks uz Barselonu. Strādāju ap «Rīgas raganu», daudz pūlos, bet nepanāku, nau nekas jauns un dzīvs. Atnāk Osis: lai tomēr uzvedot «Maromu»; sēd ilgi. Māklers sola 5 1/3, bet nau nākuši. Vakarā In. un Olga uz «Kamēliju dāmu». — Lilija. Norunājam līdz p. 2.

 

3.1.25.

Ceļos 8, avīze, vingroju, lasu Schleichu, noguris. O[lga] no vakardienas. O. atnes Dinsborga «Rīgu», «Ķebelkāju», ir tomēr cits tulkojums. «Lustīgais nerrs». Elektrība aptrūkst, sāku. «Klus. grām.» ievadu. Nekas nevedas. O. arī nevedas. In. rīt jāiet uz siev[iešu] konterenci. In. aiznes manus koprakstus Felsbergam. Jāstrādā.

 

4.1.25.

Ceļos 8, avīze, vingroju atkal reiz, In. uz Rīgu uz sieviešu konferenci p. 10. Lūkoju strādāt pie «Kl. gr.», visu rītu norunāju. Tulkoju O[lgai] Lāgerlefu. Atnāk Asmusene: Dreimans sūtījis viņu, kas liecinātu, ka mums nau jāiet prom, jo Asmusene nepērk, bet tā bijusi gudra. Atnāk Vītels. Viņam uzteic, jo namu pērk nost. Tērpata nams esot vērts 3 ½ , bet viņš m. intresē. Pašā vakarā p. 7 sāku «Kl. grām.» un uzrakstu 50 rindiņas. Esmu noguris un nervozs, In. kaitina, es nesavaldos. Man nu neatliek vairs laika uzrakstīt visu «S. gadu» pensu, jāsteidz arī kopraksti. — Sieviešu konferencē mani, Iniņu, Klāru un Bertu par goda prezidentiem. Bertai nepatīk; ko teiks pilsoņi. Jāstrādā.

 

5.1.25.

Ceļos 8, sapņoju, ka lietus līst caur jumtu. Vingroju un mazgājos no rīta. Strādāju tūliņ pēc brokasta. Pastrādāju tikai 45 rind[as], «Kl. grām.» nobeidzu. Atnāk lūdzēja pēc vietas, Olga Grin. Senas atmiņas, briesmu laiki, tagad nau daudz labāk. Atnāk Mārtiņš taisīt elektrību. Rīt jāstrādā vairāk.

 

6.1.25.

Ceļos 8, avīze, vingroju. Atnāk Leiše, pircējs, pie kafijas, ja cienītājs līdz ar kundzi, dos 5 vai 7, bet nu dārdzība; vai dalīt uz pusēm? Atnāk meitenīte [Lenerīte?], dāvāju savas 2 bērnu grāmatiņas, runa par puķēm. Vakarā atnāk Blaui, vecā Būdniece un zēns, Strādāju: O. tulkojums un «Tie, kas neaizm.».

 

7.1.25.

Ceļos 8, nelabs sapnis, izdodu neapdomīgi grāmatiņu. Rakstu visu dienu ievadu «Tiem, k. neaizmirst». Kopā 86 lapiņas. Lasu «Gals un sākums». Izkrāmēju duplikātu grāmatas. Atnāk Mednis no «Latv[ijas] Kareivja» dēļ savas lugas. Atnāk Delle, paņem 62500 rb. Cukurfabrika.

 

8.1.25.

Ceļos ½ 5 un strādāju pie «Gals un sākums» ievada, pabeidzu, 78 rindiņas. Pēc tam neiemiegu. Nevingroju. Kārtoju duplikātus. Pēc brokasts nevaru tūdaļ strādāt, bet tomēr iztaisu «S. gadu», «Daug. klēpja» plānu, un nu ies aši ar rakstīšanu. In. Rīgā; Krūklis nau nekā darījis, nau saņēmis īres, nu solās. Pašā vakarā p. 6 tomēr uzrakstu 11 pantus (44 rind.) «Daug. klēpja». Noguris. Jāēd mazāk, brokastī tikai pienu. Jāstrādā.

 

9.1.25.

Ceļos 7, uzrakstu 4 pantus, nevingroju, kārtoju fotogrāfijas no koprakstiem. Grūti iet darbs. Atnāk Krūklis, viss labi teātrī. 18. janv. grib «Jāzepa» 75 (80) izrādi. Ar īrniekiem vēl nau nokārtots. Nodokļus nomaksās teātris līdz 1, martam. Atnāk Deisons: var dot «S. gadus» 15. janv., atnes naudu man 19500 rb. Abas grāmatas 9+13000. Strādāt.

 

10.1.25.

Ceļos 8, avīze, In. uz Rīgu nodokli nomaksāt. Vingroju. Meklēju, kārtoju. In. grib Raiņa kalendāri, kā, piem., Göthe — Heine kalender. Attaisnojums, ka pēc jubilejas un pēc vēlēšanām tomēr uzturu intresi. Tas pats, kas personiskais žurnāls, tikai žurnālu nepirks, bet kalendāru gan. Atnāk «Jaun. Ziņu» jauneklis: «Atpūtai» uz otrdienu rokrakstu; došu gabalu no «Saul. gad.». — Saules gads nozīmējot gadu no saules augšanas, 25. dec., līdz pilnībai 25. jūn, Atnāk Cipars: 8750 un «Muš. ķēn,» 2250 rbļ. Strādāju pie «S. gadiem», bet vēlu un neiet. Jāstrādā.

 

11.1.25.

Ceļos 8, avīze, vingroju. In. uz bibliotek[āru] sēdi, pusdienā visi kopā, arī Veckalnu Anniņa, atnāk Doriņa, pēc pusdienas ar bērniem O. un I[da]; In, ar O. uz IV vidusskolas izrīkojumu, pārnāk tikai 11. Atnāk Krauja, runājam līdz 11; bet nedodam vakariņas. Iedodu 3 grāmatiņas bērniem, nepatīk, ka rakstu bērnu epu. Atstāsta Lietavas politiku. Saprot, ka jādibina uz ekonomisku vienošanos. Muitas ūnija ar muitas ienāku[mu] izdalīšanu. Strādāt.

 

12.1.25.

Ceļos 8, vingroju, strādāju pie «S. gadiem», uzrakstu 48 rindiņas, nogurstu. Atnāk Stībenhauzene, kopā pirkt vasarnīcu. Bulduros par 1 un 2 uz pusēm 33 istabas. Svētdien In. brauks. 6 atnāk Prande un Birkerts; meklējam fotogrāfijas, 8 uz sējuma uz krita papīra. Mani 3 zīmējumi nāks iekš «Ave sol». Esot labāki par Neikena zīmējumiem. Kopā izdot «Castagnolu», viņam zīmējot. Otru man rakstīt un zīmēt. Tad Prandes projekts: rakstīt Augšgales monogrāfiju, mans teksts, viņa zīmējumi. Antons: kādi angļi esot nostājušies un apbrīnojuši manu gaitu; esot par to bijis avīzē, bet neatrodot. Prande: man esot majestātiska, grandioza gaita. Sievas no Dīķa ielas: man esot gluži jauna gaita. Ķirķa fotogrāfijā varot tūliņ pazīt manu muguru: jasno veļmožni pan. — Antons, kad ierunājos, slavē «S. gadus». Arī brālis un Līgotnis tā teicis, arī uz laukiem; humors. Es: nau episks. Antons: nekas, Jaunsudrabiņam par daudz plaši. Savs stils man. Līdz 10 p. vakarā. O. dusmīga. Nogurums, daudz vēl jāstrādā.

 

13.1.25.

Ceļos 8, avīze, nevingroju, rakstu «S. gadus», 50 rindiņas. Atnāk Liepiņu Marija, palikusi vecāka, Ivars atkal mācās, 1 mēnesi bij pazudis, policijā dienējis, 3000 rbļ. džimmi kurpes nopircis, teicis: kad rīt nebūs, tad teiks policijā; Haralds sazinājies. Silvija daudz lasa, bet nemācās. Haralds korporācijā — «Selonijā» — un dzer. Nemaz neiet «S. gadi», par daudz grūti. — «J. Ziņas» 30000 rbļ., bet Dr. Orient. 2 reiz vairāk, kritikas sliktas. Nedošu vairs. Humors nau vēl samaksāts. Listes dzīvokl[im] jāizpilda. No rītus kārtoju grāmatas. Strādāt.

 

14.1.25.

Ceļos 8, avīze, nevingroju, rakstu «S. gadus» 50 rindiņas, atliek vēl divas dziesmas, bet tik viena diena, Nevedas. Atnāk Morics no Rīgas komitejas, lai mēs abi kandidējot pils. vēlēšanās. Es pieņemu, In. apdomāsies, jūtas nervozēta no runāšanas, grib mieru. Bet mēs taču atsacījāmies. Nekas, mēs esot kā simboli. Kad aiziešu no teātra, tad varēšu piedalīties. Bet varbūt es aizeju gluži prom, jo man jāstrādā jau savs darbs. Būšot liels zaudējums. In. saka, ka nedēļas divas atpakaļ «Latvī» bijis, ka s[ociāl]d[emokrāti] nobalsojuši par mani prezidenta vēlēšanās slepeni. In. pārbauda. Atsaukts nau. — Atnāk no part. Centr[ālās] kom[itejas] jauneklis: lai dodot Paulam Kaln[iņam] rakstn par partiju. Ir runa turēta par to. Atnāk Krūklis. Teātrim 2 mēneši pārpalikums 1200000. Velk «Kamēliju dāma» un Lilija. Budžeta komisijā: 15% no kiniem par labu. teātrim un operai. Atnes man īres 6500. No Dreimaņa nepieņemu, 15. jan. būšot iziet. Atnāk nodokļu piedzinējs: samaksāju 13500 par Asp., nebija kvītes. Atnāk Ruks, korists: lai pie Kaln[iņa] izmeklējas. Atnāk Pr[iedkalnu] Anniņ: vecai mamai 75. g. Jāaiziet, dēli nau nākuši. Vakarā jokojam. Lasu priekšā «S, gadus», nau lielas piekrišanas. In. gan slavē. Neesmu galā. Rīt strādāt.

 

15.1.25.

Ceļos 8, avīze, nevingroju, strādāju pie «S. gadiem». O. arī tūliņ pēc brokasta, mazgājos 3, pabeidzu 5, pavisam 116 panti, šodien vien 25, t. i., 100 rindiņ[as]. Bet nejūtos sevišķi noguris, īpaši pēc vakardienas. Tikai negribas tūdaļ tālāk strādāt. Rakstu taisni skaidrā.

 

16.1.25.

Ceļos 8, lasu avīzi, kārtojos, apskatos nāk. koprakstu III sēj[umu]. In. atnes no Rīgas grāmatas. Kleopatra un Mesalīna vislabāk ejošās grāmatas. Tā Nērona temats būs vienmēr moderns. Atnāk 3 baltkrieviņi (2 meitenes) no ģimnāzijas, lai palīdz Kraskovsku paturēt. Atnāk Deisons, grib dabūt algu 8000 kā korektors, mazākā alga redaktoram 12000 r. 0. uz sieviešu disputu, Švīkul. Strādāt.

 

17.1.25.

Lasu izg[ājušo] nakti līdz plk. 3. Guļu līdz 8. Nevingroju. Avīze. Atnāk Morics. Labas izredzes vēlēšanās. Gulbis pie melnajiem. In. lai neliek runāt, bīstami kā Ivandei Kaijai. Atnāk Trei. — dodu 200 rbļ. Anniņa raud, nevar satikt ar V. Annu. In. atnesis grāmatas, lasu par sapņiem. Visu dienu. Īda uzrakstījusi par pastu, O. neraksta. Atnāk man korektūra II sējumam. Nevarēšu neko darīt ārpus «S. gadiem» un koprakstiem. Atnāk klintnieku Freimanis: 27, uz rakstnieku vakaru, bet 26. Part[ijas] ne? Strādāt.

 

18.1.25.

Gulstos vēlu, 2 p., ceļos 8, avīze, nevingroju. Atnāk divi bezdarbnieki, iedodu 100 rbļ. Atnāk Freimanis no klintnieldem, ka jāpaliek pie 27. janv. un Plūdons un Virza netiek aicināti. Atnāk Olga, Marija un Paulīne, bet es neeju lejā. Lasu «Symbolik des Traumes» un «Geschicht.e d. Jahrhunderts» no Fr. Thiess — baltieša. Vakarā In., O. un I[da] uz «Jāzepu», ļoti strīpots. «J. Ziņ.» nebij aizrādīts tādēļ, ka nebij sūtīts. — Lasu korekt[ūras] koprakst[em]. Mani ievadi par daudz naidīgi vai saīguši, kā O. saka, vai auksti, kā In. saka. Vajdzēja būt noskaidrotiem un miermīlīgiem. Es ļāvies iespaidoties no pretniekiem, nau labi, vēl jālūko izlabot. Cielēns In[iņai]: lai es ejot Fr. Vesmaņa vietā par priekšsēdētāju, tas uz Angliju par sūtni. In. aizdomas, vai F. V[esmanis] nau tikai spiegs, var daudz zināt še un tur, un tā loma viņam morāliski nau neiespējama. Man jāstrādā.

 

19.1.25.

Ceļos 8, visu dienu apmeklētāji: sieva lūdzēja, es esot tai un tai palīdzējis. Atnāk Grib-Medžolka: no vietas atlaista. Atnāk: no Dreimaņa man nauda, nepieņemu. Atnāk no Gulbja korektūra, vai tik nau izlaists. Atnāk no skolotājiem: lai ierakstu Dēķena albumā. Atnāk Grīnvalds, bij ekonoms Matīsā, lai iet runāt 26. l. Atnāk Čanka, kavaliere: lai runā saeimā, dot likumu, kas viņai piešķir L[iel]rendas centru par dzimtu. Atnāk Cielēns un Maija, atnes savu grāmatu, lai eju par saeimas prezidentu, vēlāk par valsts prezidentu. Atnāk pavēste uz saeimas Ārl[ietu] kom[isijas] sēdi. L. pārestība nodarīta, Lindem paaugstināta alga, viņai nē. Lasu Thiess. Nevaru izšķirt, vai iet, vai ne, In. un O. liedz. Es nekā nespēšu līdzēt. Jāstrādā.

 

20.1.25.

Ceļos 8, avīze, nevingroju. Strādāju pie «Mūz. mājās», vai taisīt II daļu no «M. m.»? vai pievienot I? Uzrakstu dzejoli K. Dēķena jubilejai. Atnāk Cipars parakstīt Baltgalvja vekseli uz 20 000 rbļ. Nau labs prāts, vai nogurums no darba, vai uztraukums no priekšlikuma iet Vesmaņa vietā. In. uz fotografēšanos pie Ķeniņietes. Gribu palikt vēl nedēļu gultā, lai izbēgtu 4 dienu runāšanai 24., 25., 26., 27. Jāstrādā.

 

21.1.25.

Ceļos 7, strādāju pie «Mūz. mājās»; prozas apsveikumus un partijas izšķiru laukā no runām. Avīzes. Atnāk jauneklis, lūdzējs Bērziņš. Atnāk Deisons: korektūra II b[urtnīcai] «Jaun[ības] Tek[am]». iekšā «Gredzens». Burtlice dabū 25000 r. ar virsstundām. Deisons vēl par korektoru pie «Balss» no 9—2 naktī, bet 8+6 tūkst[oši]. Atnāk pēc Dēķena apsveik[uma] dzejoļa. Atnāk Vīgantene, veksels jāparaksta; atnes neļķes. Atnāk Ozolkāja, vekseli neparakstu. Atnāk Dārziņa māte: lai rakstu atmiņas par Dārziņu. Meklēju dzejoļus «Mūza mājās». O. acs sāp. Jāstrādā.

 

22.1.25.

Ceļos 7. Strādāju pie «M. mājās», avīze, nevingroju; In. uz Rīgu. Atnāk Anna Veck[alne]. Atnāk In[iņai] lopu aizsardzības biedrības skaista vecīte — vāciete jaunkundze. Atnāk Valda Moor. In. un O. aiziet uz sieviešu rakstnieču vakaru Doma lauk[umā] Nr.17. Atnāk Gulbja drukāt[avas] pārzinis ar korektūru «Klus. grām.», visi dzejoļi uz atsev[išķām] lappusēm, es gribēju ietaupīt. Strādājam 3 stundas. Lasu pēc tam korektūru vēl 2 stundas. Strādāju arī pie «Men. meitiņas»; nepatīk. Jāstrādā.

 

23.1.25.

Ceļos 8, avīze, nevingroju, strādāju pie koprakstu III sējuma, «Sv. b. L.», «Ave sol», bērnu grārn. Vēl neuzrakstu ievadu, tik kārtoju, daudz laika aizņem. Vakarā korektūra un saruna 6 stundas. Atnāk Jagars dēļ paraksta Dēķena apsveikumā. Atnāk Krūklis: Rīga agrāk maksāja teātriem 9 milj[onus], tagad nekā un grib pelnīt. Brigaders intriģē pret mani, «Jāzeps» izpārdots, «Kamēliju dāma» iet, t, i., jāraksta «Turaid, Roze». Atnāk vakarā Cipars, 15% piemaksa 3937. O. uz «Notre dame d[e] Paris». Ida uz «Kam[ēliju] dāmu». Jāstrādā vairāk un ašāk.

 

24.1.25.

Ceļos 8, avīze, vingroju, strādāju pie III sēj. Uzrakstu 2 bērnu dzejoļus. Atnāk lūdzēja. Atnāk Dreimanis. Atnāk Milda Konrāde: apraksts par Odiņu mājām. Atnāk Pr[iedkalnu] Anniņ: dēļ Kult. fonda Bieziņam ortopēdija. F. Vesmans iet par sūtni, lai būtu no uzbrukumiem prom un tiktu par valsts prezidentu; es lai tur par vietas sildītāju. Atnāk zemgaliets: lai dod dzejoli, ko 27. janv. lasīt. «Zelta tauriņš» «Atpūtā». Atnāk korektūra no Gulbja. Daudz dienas jau strādāju pie III sējuma. «Sv. b. L.» daudz darba prasīja. Jāstrādā tūliņ, nāks «S. gadi».

 

25.1.25.

Ceļos 8, nestrādāju, avīze, atnāk lūdzējs; vāciets un kolčakists, dod ēst un naudu, neienāk iekšā. Atnāk mājas pircējs, sola par Bazn[īcas ielas namu] 2 m[iljonus]. Atnāk [pie] In. ziemeļnieces pateikties un lūgt no jauna. Plāni: 1905. g. romānu. 20 gadi un viss pa vecam. Naidn[ieki] atkal draud. Dzīve tomēr bijusi velta. Nestrādāju, lasu Fr. Thiess «Geschichte d[es] Jahrhunderts», visu; tāpat «Symbolik d. Traumes». 1 dzejoli un 3 lap[as] piezīmju. Man jāceļas augšā, un es nespēšu sarakstīt ne III sēj[umu], kur vēl «S. gadus». Balādēm virsraksts «Teiku tornis». Runa: politika un kultūra. Vakar «J. Z.», ka mans «Jāzeps» tiekot tulkots itāliski un zviedriski, Man jāiet atjaunotnē un lielajā darbā, bet vai spēšu?

 

26.1.26.

Ceļos 8, strādāju pie «Mēn. meitiņ.», prozas piezīmes un diengrāmatas. Atnāk pircējs. Atnāk Cipars: Krūklim vasarnīca, Atnāk Verena un tante, tikai ciemā. In. un Anniņ uz 20 gadu rev. svētkiem. O. stāstu palīdzu. Lasu. Jāstrādā.

 

27.1.25.

Ceļos [9?], strādāju pie «Mēn. meit», Atnāk policija ar pavesti In. uz 30. 1. Atnāk Cipars. Krūklim vasarnīca. Vakara atnāk korektūra. Viss «T,, k. n.» 2 lapp. Ietaupītas no manis. Ķilda [ar Anniņ?], uztraukums. Korektūru lasu līdz 12, Lekciju par Lesingu, Göthi, Sillem, Herderu, Kantu Mazajam.

 

28.1.25.

Neguļu, mūzika ap p. 2 n. Ceļos 8, strādāju pie «M. meit». Atnāk māklers vecais žīds. An[niņai] jāiet prom, lai bez naida. Neizturu pastāvīgo traucējumu un uzbudinājumu. Dodu O. lasīt «M. m.», nau nekāda sevišķa iespaida. — Vakarā sabīstos, ka es nespēšu uzrakstīt divas drāmas jaunas, kad jau tā kā tā jāraksta 2 grāmatas: «Mēn. meitiņa» un Runas. Daudz darba pie koprakstiem un pie «Saul. gadiem». Atrodu izeju: drāmu vietā dot fragmentus, arī «Tutanhu» un «Kurbadu». Un Jesenam likt priekšā atteikties no «S. gadiem». Jāstrādā vairāk.

 

29.1.25.

Ceļos 8, avīze, pie «Mēn. meitiņ.», vēl nebeidzu, Atnāk Pr[iedkalnu] Anniņ, rekomendāciju Kārkliņam, lai uzņem recenziju par Priedk[alna] grāmatiņu. In. uz Rīgu; Gulbis ņem «Raiņa kalendāru», Roze nedrīkst nekā ņemt izdošanai. Bankā nokārtota grāmatiņa. In. pēc pusdienas uz kinu: «Krimchildens Rache». Kopā ar O. Es uz bādi, bail, ka nesaaukstējos. Pētersona meitiņa slima, angīna un no tās sirdskaite. Merīte kāju sadauzījusi, negrib ārstu, bet ārsteni. Atnāk korektūra kopr[akstiem]. Teodors savā liter[atūras] vēsturē esot labi rakstījis par mums. Vāciski taps izdotas nāk. rudeni «Pūt, vēj.» un «Aspaz[ija]». Man jālasa korektūra pa nakti. Par maz strādāju.

 

30.1.25.

Ceļos 8, «Mēn. meitiņa», avīze, In. uz Rīgu: prāvā pret naciķiem uzbrucējiem par liecinieci; notiesā 5 naciķus uz 7 dienām aresta. Atnāk pircējs. Atnāk Gulbja korektūra. Atnāk Freinbergs un Krūklis. Budžeta komisijā nostrīpoti 8000 lt., bet pilsētai nau jāmaksā procentus. «U» u. n.» operā uzvedīs. «Ragana» gājusi labi 16 X, «Kamēliju dāma» Lilija 10 X izpārdota. Vēl nebeidzu «M. m.». Atnāk Deisons — 13000 rb. jādod, jāglābj. Lai L. iet vietā. Rakstu Jesenam, lai nedrukā «S. gadus».

 

31.1.25.

Ceļos 8, avīze, In. uz Rīgu. Strādāju vēl pie «M. meit» un nobeidzu. 190 dzejoļi, pāri par 10 l[oksnēm] nau labi laist. Atnāk Gulbja vīrs. Korektūra, «G. u. sāk.», tātad II sējums jau gatavs. Gulbjam budž[eta] komisija grib noņemt izdošanu. Izgl. min., laikam «Leta», vai naids pret mani. — Vairāki jauni dzejoļi klāt, daudz paliek pāri, Mani zīmējumu var nākt klāt, jūrmalas skati, jauni zīmējumi. Liela «Dagdas grāmata» 500 lpp. Jāatrod virsraksts, In. noliek naudu 60 t[ukstošus]. «S. d.» izstāsta naciķu sodu. Jāstrādā. 109 ciemiņi.

 

 

Febbraio

 

1.2.25.

Ceļos 8, avīze, atnāk lūdzējs, blēdis. Atnāk Mīlīte ar neļķēm. Krūmiņš paņēmis par žīda — kontrabandista glābšanu 4 miljoni. Atnāk Emīlija: In. uz telefonu, sauc Graudiņš. Nesaka, atbraukšot pie manis rīt 2—4. Laikam dos Durbi, ja iešu Vesmaņa vietā un palīdzēšu tam tikt par valsts prezidentu. Atnāk Veinberģiete: virs uz nepilnīgas pilnvaras pamata pārdevis viņas māju. — Strādāju pie kop. rakst[iem]. Uzrakstu «Ave sol» ievadu. 6 lapiņas. In. grib sākt mācīt[ies] franciski. «S. gadi» jāstrādā. — Kad nau Durbes, nekas. Man mērķis Nobelprēmija un dzīvoklis drošs, rakstu izdošana; mierīgi. Ārzemēs vēl mierīgāk, bet nau labas sajūtas, kādēļ? Vai ar darbu nepietiek? Parīt jāsāk iet darbā. Vēl jāstrādā.

 

2.2.25.

Ceļos 8, strādāju pie kop. rakstiem. III [sējumam] uzrakstu ievadus: «Sv. br. Lat.», «Z. sietiņš», «Puķu lodz.», «Vasaras princīši», «Lellīte Lolīte». Atnāk Zalcmaniete pēc lugas, uz teātri, bet tur nepaspēj nonest. Atnāk Graudiņš: došot Durbi, kad politiski nedarbošoties. Atsaku: tā kā pirkšanu pārdošanu nevaru pielaist, savu pārliecību nevaru pārdot. Bet viņi var saprast, ka man gribas mierā iet un literāriski strādāt. Es esmu starpnieks starp strādniecību un pilsonību, raksta «J. Ziņ.» Mn «S. d.», Es atturu no komunisma. Vēsturē es pievedu strādnieku pie valsts, viņiem tā bij vienaldzīga, tagad tā ir viņu lieta arī. — Grib abiem dot: man un skolotājiem. Bail no niedristiem. O.: gribot Aparīte runāt, rakstīt, kā es licis, savu dzīvi. Lai brauc uz Krieviju uz laiku. Īda stāsta par skolu. Es darījis dumjību, dodams Deisonam 13 tūkstošus. Atraksta Jesens: lai dodot mazāku daudzumu «S. gadus», bet lai nepārtraucot. Otra dumjība: vajadzēja teikt Graudiņam, lai atliek. Man jāsataisa un jāpārdomā ašāk visas lietas.

 

3.2.25.

Ceļos 8, avīze, strādāju pie koprakstiem, uzrakstu 5 lapp., pārrakstu «Mūz. m.», kārtoju «Mēn. meitiņ». Atnāk Cipars: «Jāzeps» par 3 izrādēm 7500 rbļ , alga 402 l[ati]. Atnāk ziņa no Freinberga, lai iet rit ½ 9 uz sēdi t[eātra] padomē. Jāiet. In. pie Graudiņa; atlikt Durbi; Nobelprēmiju; labāk Ķeizarmežā. Īda atnes vinnestus: koka spainīti, izrakstītu. Gulbis: lai nodod III s[ējumu] 9. febr[uāri]. Man ir jau.

Ceļos augšā.

 

4.2.25.

Ceļos 7, 8 uz sēdi skat[uves] padomē, uz teātri un kopā ar Freinbergu un Krūkli. Laudams sasaucis kopējā sēdē arī operu un skat, padomi, Vedēju. Bet visi runā pret teātra nodošanu privātai iniciatīvai. Ar Brigaderi kopā uz teātri, fūrmanī: neglīti intriģējot pret mani, arī Rodrigo Kalniņš, atlaižams. Telef[onēju] Gulbim: nododu III sējumu. Tel. Zalcmanei: atdodu lugu. Uz mājām, guļu. Atnāk Jankevic Brazīliete, puķes. Atnāk trejas meitenes, 100 rbļ. Atnāk Vīķis, korists. Atnāk Cielēns un Maija vēlreiz pierunāt, lai eju Fr. Vesmaņa vietā. Atsaku, vai atbildi šo nedēļu; gribu neuzstādīt kandidatūru uz saeimu. Atnāk Prande: «Ilp[ustrēts] Žurnāls», lai piedalos ar dzejām. Paraksti klišejām. Noguris. Atnāk korektūra. Neesmu neko strādājis priekš Jesena. Jāstrādā.

 

5.2.25.

Ceļos 8, palieku mājās. Avīze, strādāju pie «S. gadiem» visu dienu, sastrādāju 68 rindiņas. Lasu «J[aunības] Teku» stāstiņus, Birznieks viegli raksta, labs, bet sekls. Man atkal par daudz smags stils, par daudz vielas, nepārredzams, nekas neizceļas. Un nevaru tikt iekšā [1 nesalasāms vārds]. Atnāk pircējs. Ida vakarā aiziet. O. raksta publ[icistisku] artiķeli «J. Ziņ.» par mana kandidatūru uz saeim[as] pr[iekšsēdētāju]. In. negrib. Jāstrādā. In. sev to lomu grib kā senāk. Es esmu tomēr gluži viens. Tas jāzin, pēc tā viss pašam jāizšķir. Pats.

 

7.2.25.

Eju uz teātri 5. Mājās strādāju pie «S. gadiem», uzrakstu 6 pantus. Nogurums pēc vakarējā uzbudin. Teātri Reiters un Gailīts: negribam garantus, direktoram vairāk tiesības. 6 bija atnākusi Aparīte, satieku pie auta, plkst. 9, kad braucu mājās. Atnākuši Cielēns, Rudevics, Bastjāns, lai dodot atbildi līdz otrdienai. Bet «Jaun. Ziņās» ir jau. paziņots, ka es pieņemot. In. kreņķējas, arī O. Es lūkoju nekreņķēties. Aparīte.

 

6.2.25.

Uz saeimu 5. No rītus norakstu «S. gadus» 19 pant[us]. Rudevicam atbildu, ka neeju Vesmaņa vietā, par prezidentu domāts Vesmans. Meierovics labāk gribot mani nē, bet Dēķenu. Cielēns pierunā, tā neesot spriests. Pauls, lai es ejot, bet blamabli esot priekš manis. Palieku pie atsaces. Lejiņš noņem priekš partijas 17000 r., un Veckalns vēl 1000, tātad no 13. mēneša (20000) paliek pāri tikai 2000 r. Vakarā tramā satieku Emīliju un Ellu. Ar O. baramies. Višņa sola 2 vietas gādāt, Bet Jesens atteica: reizē kasiere un korektūra, Atsūta honorāru man 5750 r., tātad 10 r. par rindu. O[lgai] 5 r. pa rindu. O. grib strādāt alpam. Man strād[āt].

 

8.2.25.

Ceļos 8, gulēt ½ 2, avīze, atnāk Seržants un kooperators no Vecpils — Liepājas, atnesis sviestu. Kult. fonds. Mani aizstāvēdams Durbes lietā, sēdē iepļaukājis, tas palicis mierā. Atnāk Dore, aiziet bez pusdienas, domājusi, ka dos dzīvokli saeimas namā. Atnāk Veinberģiete: būšot labs cilvēks, kas palīdzēšot visiem, žēl, ka neejot par priekšsēdētāju. Atnāk Anna. Es viens, visi aiziet uz teātri «Jūl[ijs] Cēzars» un uz kinu. Strādāju pie «S. gadiem» un uzrakstu 12 pantus. Grūti rakstīt, jo jūtu, ka nepatīk.

 

9.2.25.

Ceļos 8, noguris, nestrādāju pie «S. gadiem», bet pie bērnu dzejām., norakstu un pārlaboju 3 dzejoļus. Atnāk Čanka. Tēvs viņu nemīlot, spiežot iet pie nemīļota vīra. Bet viņai pieder mājas. Arī dzejniece. Apmierinu un dodu padomus. Atnāk pircējs. Atnāk pavēste no Ārlietu komisijas, ka šodien sēde, un reizē otra, ka nau sēdes. Bet atnes abas. Atnāk Prande un Antons, strādājam 4 stundas, ļoti nogurstu. Nedabonu ne avīzi izlasīt. Atnāk Cipars: jauni teātra statūti. Norēķins par dzīvi. Kad palaisti 60 gadi, tad varu iet savā darbā. In.: ar partiju nau vērts, atpūsties, atjaunoties un jaun. liela dzīve.

 

10.2.25.

Uz saeimu vakarā. No rītus atnāk laužu skaitītājs. Paši nezin instrukcijas, lapiņa sastādīta nepraktiski. Noguris, nestrādāju, pārrakstu dzejoļus, gribu gulēt, notraucē. Saeimā atsaku galīgi. Cielēns, Morics negrib Celmiņu, es gan vienīgais kandidāts valsts prezidentam, Vesipans nē. Nododu Grīniņa kapa fotogrāfiju Bīlmanim. Zeibolta «dzērājdēlu» tulkojumu. Brūnis. 10 uz teātri, «Kamēliju dāma» V cēliens. L. nedrīkst nākt zālē. Vēlu gulēt, ½ 2.

 

11.2.25.

Vēlu ceļos. Vingroju, ļoti kait veselībai palaišanās. Gribu nu ieturēt, bet rīt jāiet 9, tad nevarēšu. Strādāju pašā vakarā 10 pantus. Dien guļu. Atnāk pircējs: Ligers, Martas tēvs. Atnāk māklers. Atnāk lūdzējs. Atnāk Cipars: vēstuli Bungšam dēļ Freinberga un Krūkļa, un Ūdra. Vakarā atnāk Krūkl[is] un Freinbergs. Itāliski grib tulkot «Jāzepu», Stafalti. Lai es noprasot Felsberģim, vai atstāšot mani vadībā. Teātrī. In. uz bādi. Pr[iedkalnu] A[nna]: labi, ka es atteicies no priekšsēdētāja. Arī O. to saka par saviem kancelejā. Uzbrūk «Latv[ijas] Sargs»: kam dumpojušies, bijusi pārsteigšanās. Bet arī to, ka es Jansonu saudzējis. Rīt neiznāk darbs. Atnāk Valle: komponēt «Raganu». Man jāstrādā vairāk.

 

12.2.25.

Ceļos 7, braucu 8 uz Izgl[ītībasļ min[istriju] ar O., autobusā man gādā vietu, otru reizi: vīrs nesēstas tukšā vietā, kad aicinu: ļoti pateicas. Policisti sveicina. Sēdē tikai Kasparsons runā pretī, es apkaunoju, ka grib, lai mākslas iestādes nevada mākslinieki. Krieviņš turas uz Reitera pusi, Straubergs nezin, kā darīt. Dauge neatnāk nemaz. Felsbergs nesaka, ka es palikšu direktora vietā. Teātrī Feldmans: benefice. Atraidu. Mājās. Atnāk māklers, lai prasot 700. Atnāk Aparīte un vēl viena. Ilgi runājam, izstāsta, es mierinu, un ir, kā liekas, ar mieru. Vakariņās paliek pie mums. Abas Annas aiziet uz disputu par sieviešu jautājumu. Neesmu šodien neko strādājis. Rīt būtu jāiet uz Ordeņa domi, bet neiešu, labāk strādāšu.

 

13.2.25.

Ceļos 8, strādāju pie «S. gadiem». 44 panti. Atnāk čanka; muižu par dzimtu. Atnāk lopu kundze. Atnāk Marija dēļ Baz[nīcas ielas nama] pirkšanas. In. uz Rīgu. Nau pirkšanas. Ivande jūtas labi, nekad netiks vesela. Lūkins brauc atpūsties uz Franciju. Lēta dzīve, laba pilna pansija 7000 rbļ. Pernout atjaunojot ar gāzētu jodu. Uz saeimu. Leišu un igauņu delegāti uz ierēdņu dienu. Gulbis atsūta II kopr[akstu] sējumu. Uz teātri. «Jāzepam» tikai 15000 rb. Nomaldos, pa tumsu mājās nākot. Jāstrādā.

 

14.2.25.

Ceļos 8, strādāju pie «S. gadiem», 48 rindiņas, vingroju, mazgājos. Atnāk vakarā O. māte. O. divreiz uz kanceleju. Atnāk Marta, nedabūšot vietu. Mazā slimība. Mazūrs rentgenologs, jāiet. Uz laukiem neiet ārsti: kultūras nau. Eet nest kultūru negrib. Atnāk Ligers, pircējs. O. saka: nemorāliski atdot atpakaļ rokas nauda. Atnāk Cipars ar algu. Jāmaksā nodoklis. Atnāk Sakas onkuls; jauns, nau progresīvs, tikai uzmanīgs. Jāstrādā. In. nelasa «Mēn. m.». Jāstrādā.

 

15.2.25.

Ceļos 7, strādāju pie «S. gadiem», nobeidzu 4 dziesmas, visu pantu kopā šoreiz 398; lasu kīniešu pasakas. Atnāk jaunietes ar žurnālu. Atnāk Leiše, pulksteņtaisis, laucenieks ar sievu. Atnāk Merīte un Emīlija, O. māte saslimst no mūsu sliktām kotletēm. Lasu «S. gadus» In. un O., nevienam nepatīk, man arī ne. Emīlija prasa: kā es rakstot. dzejas — «Jāzeps» no bībeles, kas tad man paša radīts? Publika tiešām nau skaidrībā par to, piem., Prūsa. Rīt vēl jāpildina «S. gadi».

 

16.2.25.

Ceļos 7, strādāju pie «S. gadiem», nododu aizvest uz teātri. Atnāk Kalnsons, dēls uz 400 rb. soda par vecu patronu turēšanu; lai es rakstu pārsūdzību. Atnāk Pr[iedkalnu] Anniņ dēļ dzejoļa. Vakar nošauts Masaks un ministrija slēgs abus klubus un atjaunos melnos. Tā. Sāku IV sējumu ievadot. Nosūtu telegrammu Kuldīgas v[alsts] vidusskolai uz jubileju. Eju uz saeimas Ārl[ietu] kom[isiju], neviens nekā nerunā par Masaka slepkavību. Kad eju prom, atnāk Klāra un Celmiņš, tātad būs apspriede ar Nonācu un Vesmani. O., lai es braucot prom. Būs jārunā. Bijusi sieva: kādēļ es neuzstājoties vēlēšanās. Jāstrādā.

 

17.2.25.

Strādāju pie IV sējuma ievadiem. In. Rīgā, pārved apskatam grāmatas, arī Ēģipti. Es eju uz saeimu. Masaka lieta. Es arī runāju uz uzaicinājuma, izdodas pa vidam, nodrukās, Morāliski liela uzvara, bet balsojot pazaudējam 38 pret 47. Runāju vēl ap 10, paliekam līdz 11, Berta, Bakmaniete, Klāra, Ķeniņiete. Ar tramu mājās. Liberts. Uliņiete jaunā, Runa jālasa, drukās.

 

18.2.25.

Augšā 6, jāiet uz sēdi Izgl[ītības] min[istrijā]. Ar O. uz teātri. Krūklis stāsta, ka Dzintars atstūmis savu meitu; bijusi saderināta, netikla, tagad pie Feldmaņa, tas tādēļ prasa benefici. Kam ņem preci no komisijas veikala. Sēdē nau vairs atnācis Kasparsons. Mēreni runātāji, Laudams grib dabūt direktora palīgu. Manas runas dara iespaidu. Uz teātri. Sēde. Ar Smiļģi pa telefonu: «Dantonu» tulkojis Kroders. Vai varēsim vēl satikties kā džentlmeņi? Tātad D[ailes] teātrs izvēršas par švindeļveikalu. Vai Dziļlejs spēs ko padarīt? ir nu iekšā direkcijā. Kraskovskis; vai lai laiž uz ārzemēm par profesoru Prāhā, vai dod vietu. Lasu korektūru. Atnāk pakaļ druk[atavas] pārzinis. Lasu runas korektūru, ļoti neskaidra, līdz plk. ½ 4. 5 tikai mājās. Tramā nedodu vietu. Jāstrādā, korektūra, runas.

 

19.2.25.

Ceļos 8, lasu avīzes, atpūšos, lasu Spunda «Ägyptisches Traumbuch», visu dienu. Atnāk Kalnsoni dēļ lūguma. Atnākusi jukusi vecene: bezdarbniekiem maksājot 75, bet solīts 100, kur paliekot 25 r.? Atnāk Krauklis — foto veksels. Vakar[ā] atnāk zemgaliets, 1000 rbļ. Ida: Kārkliņam esot 200 karikatūru no manis. Cik fotogrāfiju? Skolnieces jūsmo par ticības sajūtām. Meitene denuncē skolotāju. Bet vecs krievs nosodījis Masaka nokaušanu. Lasu korektūru 100 lpp. Kauns, ka uzņēmu bērnu grāmatu. Jāstrādā.

 

20.2.25.

Strādāju pie IV sējuma, gandrīz pabeidzu ievadu. Vēl jātaisa «Mēn. meitiņa». Atnāk Kalnsons 2 reizes. Tiesa nepieņem sūdzību, jo dēls nau pats parakstījis. Uz saeimu. Holcmans paziņo man, ka Graudiņš licis teikt: Durbe piespriesta man mazajā komisijā, plenārā tikai jāapstiprina, ja nau sūdzību. Jautāju, kā ar rokas naudu, nepalīdz atdošana, arī dubulta; var tomēr sūdzēt. Uz teātri. L. atnāk. Brigaderišas luga ir tukša, bet publikai laikam patīk. Rīt divas runas.

 

21.2.25.

Guļu vēlu, domāju par runām. 11 uz augstskolu, Balodim 25 g. jubileja. Runāju diezgan labi, pušķīšus, Zālīts slavē. Svētki nabadzīgi; profesoru tikai kādi 10, citi sveicina telegrāfiski. Ozolu nelaiž pie vārda Ausējs, un O[zolam?] bij diploms, ko pasniegt no jaunās Baloža partijas. Tur iekšā 4 vīri, Ķeniņš. Es runāju par Atlantiku. Uz teātri. Uz mājām. Plk. 6 uz skolotājiem. Univers[itātē] students pasniedz man kalo?as. Pie skolotājiem runāju, bet neizdodas. Ved uz radio staciju. Felsberģis laipns. Skolotāji; kā savu. Par Durbi nerunāju vēl. Rītiņš slims. Atnāk korektūra. Jāstrādā.

 

22.2.25.

Ceļos 8, gulēt gribas, jādomā par runu. Vai nevarētu palikt mājās? 11. aizbraucu, abas Annas arī. Publika: abas puses kaujas. Sieviete it kā aizstāvētu strādniekus, Nau tautā saprašanās, nau dzīves spējas. Milzums laužu. Vai tas pierāda ko citu? Sajūt, bet negrib neko darīt. — Runāju, izdodas labi. Dēķens tūlīt pēc tam, viņš visur man pakaļ stiepjas. Aizeju no ceļa. Atnāk no rītus lūdzēja; 25 000 r. Atnāk kurlmēmais. Atnāk Ks. Saliņ: rekom. [pie] Skujnieka, Korektūra jālasa. Runa jāuzraksta. Negribas rakstīt. Noguris; saka — vājš palicis. Vēl daudz jāstrādā.

 

23.2.25.

Ceļos 7, uzrakstu runu līdz 9, atnāk Cipars: lai iet uz teātra sēdi, bet nolikta rīt, neeju, sūtu pie telefona, manu rakstu nesalasa. Atnāk Cemers. Atnāk jaunkundze no «Soc. dem.»: Cipars nau nonesis runu uz «S. d.». Rakstu koprakstus, «Dagdas romānu». Atnāk pircējs. Atnāk skolnieki, lai ieraksta albumā. Atnāk Māteriete pēc 500 rbļ. Atnāk korektūra. Lasu līdz p. 9.

 

24.2.25.

Ceļos 7, uz sēdi Izgl[ītības] m[inistrijas] skatuves padome, braucam ar O. Vadu sēdi, samērā iet labi. Plk. 1. uz teātri līdz 2. Atnāk Ligers — pircējs. Atnāk teātrī Grišiņš. Teātrī Osis: beneficē «Tas, kas tiek pliķēts». Pieprasa «Raganas» kostīmus Valmiera. Kuldīga grib «Rag[anu]» uzvest. Bīlmans manuskriptu «Domām». Gulbis: sūtīšot 50 t[ūkstošus]. Bet trūkst 50 t. + 200 t. Saeimā Lorencs izstāsta par part[ijas] tipogrāfiju. Dzīvokļu kooperatīvs: 4 istabas maksā tik, cik šis nams. Augšot cenas uz mājām. Višņa. Miezīti satieku ceļā uz mājām. Jāstrādā.

 

25.2.25.

Ceļos 7, uz sēdi par teātri p. 9. Sēdes nau. Uz teātri: Freinbergs, Krūklis: Straubergs bijis pret mani. Kristīne teikusi, ka nebūšot teātrī pārgrozība. 12 uz sēdi: ārpusskol[as] izglītība. Norāju Kauliņu: esot ārpusizglītība un esot kā kinis. Es saku: ja pirmais vēl ir bonmot, tad otrs nau vairs mot. Eju pie Štāla, ļoti laipns, grib atnākt. Līgotnim pateicos, ka mani aizstāvējis pret Prūsu. Pateicos par «Pret Sauli». Uz mājām 3. Korektūra. L. 1000 rb. cepure. Gulbis raksta, ka iemaksājis. Atnāk «J. Ziņu» 17000 rbļ.

 

26.2.25.

Ceļos 7, palieku mājās. Vingroju. Guļu. Atnāk pircējs. Atnāk korektūra. Atnāk vēl korektūra. Atnāk Pr[iedkalnu] Anniņ, lūdz uz bļinām, es neeju. Lasu korektūru, drusku Ēģipti. Netieku pie darba, atpūšos, Rīt jādod dzejoļi «Dom[ām]» un «Ritumam», «Jaun. Ziņ.». Uz Drumonda lunchu neiešu, uz sēdi 4 būs jāiet. O. slima. In. uz Rīgu, dzejoli niknu, es dodu mierīgi. Mana runa patikusi.

 

27.2.25.

Ceļos 7, vingroju, neeju uz teātri, korektūra, 1 p. lunchs, es neeju. 4 p. sēde augstskolā, aizeju ½ 5 jau bij fotografēts. ielaiž sulains, dzied manu «Karaļmeitu», Drumonds, [Munters?], Meierovics runā. Dāle, Ķeniņiete, tad Kristīne; laipna, tēja, neprotu angliski, varētu runāt ar Drumondu. Ķirkis, Dāle, Rancans, stāda priekšā kādu francūzi, liek man priekšā stādīties Kosters, vācu sūtnis: patīkot mans runāšanas veids. Ķeņiņietei saku: nokavējām uguni, atnācām uz dūmiem. Ārzemnieki brīnās par mūsu lielo ēšanu. Dāle sūdzas, ka Felsberģis neaizstāvējis profesorus. Ejam ar Rancānu, stāda priekšā Švēdi, Latv. bankgs direktoru; daudzi ņemot naudu uzdzīvei. Rancāns: es esot gandrīz latgalietis, sirsnīgs. Es esot visvairāk darījis Latgales tuvināšanai un saplūšanai. «Munu j. dīnu zeme» visur skolās mācot, sevišķi patīkot, ka sauco par princesīti. Es gribu atpakaļ uz Latgali. Saeimā partija aiziet dēļ Valmieras, Drumonds to redz. Eju mājās. Lai ejot runāt Altonavā. Aizejam abi ar Paulu. Runāju samērā labi. Pauls vēlāk minot mani. Man būšot demonstrācija pēc 2 nedēļām. Viss, kas notiek, tiek attiecināts uz mani; tomēr laba zīme.

 

28.2.25.

Ceļos 7, lasu avīzes, vingroju. Atnāk Cipars. Atnāk korektūra, beigas. 12 uz teātri, Krūklis: vēlēšanas ejot mums labi, dabūšot 40 balsis. Arv. Kalniņš būšot labāks ministrs, liberālāks. Kvēps piedāvā pircēju. Noskatos «Sk[aisto] sievieti». Gulbis: 50, pēc 2 nedēļām atkal 50, tā 200 vēlāk. Avīzē tomēr Kroders un Gruzevskis. Koprakst[iem] tikai 300 eks., bet Kult. fonds 300. Pa 4 gadiem iziešot. Tramā Dreibergs. Atpūšos. Runas jāuzraksta. Tad «S. gadi».

 

 

Marzo

 

1.3.25.

Ceļos 7, vingroju, avīze, uz vēlēšanu eju 4, lasu «Goethe Kalender», guļu pēc pusdienas. Atnāk kliente. Atnāk dzērājs — vēlētājs. Atnāk skol. Smits no Valmieras: albumā ierakstīt, bet ir domāts arī Niedra, apsolas nelikt. — Sāku strādāt pie «Mēn. meitiņas». Būs grūti; un nu vēl «S. gadi». Nau laika sevi apdomāt.

 

2.3.25.

Ceļos 7, vingroju, strādāju pie «Mēn. meitiņ.». Guļu. «M. meit» pavisam izskatu cauri 80 lpp.,1/3 daļu. Atnāk klients: kara invalīds. Atnāk paziņojums uz Ārl[ietu] kom[isijas] sēdi. 7 uz sēdi. Mums apm. 40% no 83000, — 32-33 t[ūkstoši balsu]. Meierovics man paziņo, ka es iecelts par trešo lielā krusta komandieri Treju zvaigžņu ordenī. Nosarcis. Nonācs arī vēlē laimes. In. pabeidz I «Ruti». Man būs .jauna parādība «Dagda». Gaidīšu.

 

3.3.25.

Ceļos 7, vingroju, «Mēn. meitiņ.». In. uz Rīgu pie Asmusenes; dos ziņu, vai pērk. Gulbja neatrod. No mākslas aģentūras sev 2500 r., man «Pūt, vēj.» 500 rbļ. Vakarā uz saeimu. Petrevics un Dukurs pārnāk pie mums. Min[istrs] mums Arv. Kalniņš. Lasu «3 zvaigžņu» ordeņa statūtus, liela lenta, būs jāpērk fraka. Bungšs paziņo man, ka Durbe man piešķirta, Būs daudz jāmaksā, par pili un katru koku. Uz teātri. Brigaders ļoti laipns, gratulē. «Skaistā sieviete» nekas, bleķis, nespēj spēlēt frančus, krogu elegance. Uz saeimu. Dukurs. Višņa izvairās, nedod O. vietu. — Neko nestrādāju, Rīt daudz darba. Kad vēl «S. gadi», — jāstrādā.

 

4.3.25.

Ceļos 7, vingroju, lasu avīzes, sāku strādāt tikai pēc brokasta guļas, pastrādāju daudz. Atnāk Buševics ar kundzi, lai pabalstu Vesmaņa iešanu uz Londonu. Jābrauc rīt uz Eberta bēru svinībām. Rīt telegramma: Vildem Estijā 60 gadu. Strādāju arī vakarā; paliek vēl XIII un XIV. Jāsāk «S. gadi».

 

5.3.25.

Ceļos ½ 7, telegramma Ed. Vildem Tallinā. Gribu sūtīt pie telefona. In. brauc uz Rīgu, aizved ziņu, ka es ļauju Vesmanim braukt uz Londonu. Atnāk Kalnsons, dēls notiesāts, iedodu 400 rbļ. Atnāk Seržants pēc rokraksta. Atnāk Gulbja vīrs: III sēj. un iesieti 1 un II. Strādāju pie «Mēn. meit.» visu dienu. Pabeidzu, bet būtu vēl daudz jāstrādā. Nau prieka, jo publika naidīga. Pirmdien jānodod. Neizeju visu dienu. — «S. gadi» jātaisa. Vēlēšanās sievietes strīpotas. Raņķa dambī es arī. Jāstrādā.

 

6.3.25.

Vingroju. Lasu visu dienu, noguris. Dostojevska atraitnes atmiņas. D[ostojevska] stenogrāfiste. Man dairs no epileptiķiem. Vakarā 5 uz teātri, uz sēdi. Bet atnāk Berta, lai glābj Vesmani. Atnāk lūdzējs. Telefonēju teātrim, ka būšu tikai ½ 7 Frakcijas sēde, bet netiek iztirzāts jautājums. Vesm[anis] ņem 2 mēn. atvaļiņu. Ivanovs aizrunā, vēl Meierovics. Ar Ivanovu aizejam pie Vesmaņa. No manis atkarājas viņa braukšana, ne no partijas, ne valdības, ne angļu ķēniņa. Teātrī atnāk O. Sēde. Noskatos Lejiņa viesošanos. Labs, sirsnīgs, bet lempīgs kā uzposies pagasta skrīveris. Ejam uz mājām. Atnāk Bungšs; jāiet uz «Zemgalijas» 30 gadu jubileju. Nesāku «S. gadus».

 

7.3.25.

Nevingroju, nestrādāju, Dostojevska atr[aitnes] atmiņas, būtu sācis strādāt, atnāk Pr[iedkalnu] Anniņa: vakarā 6 jāiet uz Matīsu, CK sēde. Runa par aizliegumu rakstīt pilsoņu laikrakstos; zīmēts laikam uz Grēviņu, viņa uzstāšanās uzpūtīga; līdējs un bezkaunis reizē, Runāju 2 reizes, atļauj ar 8 pret 4, Tad mani aicina runāt par Vesmaņa lietu. Ir jau ½ 11, runāju, par arī Menders, Bungšs, Dēkens. Pret Pauls un Klāra, ļoti nikni. Cielēns pret, bet atturēsies, balso par 8, pret 3, atturas Cielēns. Esmu nu glābis Vesmani un sevi pazudinājis. Ar Bungšu kopā mājās. Satieku Nīmani. L. gaidījis, mīļi, labi. Noguris. Man vēlēšanās mazāk balsu neka, Grēviņam. Kreņķējos. Jāstrādā.

 

8.3.25.

Ceļos 7, nevingroju, atnāk jauns cilvēks. Domāju par runu, uztraucos, kafija un laikam nogurums, 12 braucu uz Ģildi «Zemgalijai». Runāju labi, bet daudz aizmirstu. Spilners stenografē, arī manu runu, dos man, jāprasa arī mana runa no kongresa. Prasu adresi. Viena laba dziedātāja korī. Viena mani ļoti aplūko. Aplausi, laikam lieli. Ļoti skatās uz mani. Autā mājās. In. viens palīdz menteli uzmaukt. Vāgners, Ķirpēns. Atnāk Smiļģis. Gribu strādāt. Nodošu IV sēj. Bēdīgs. Strādāt.

 

9.3.25.

Ceļos 7, braucu uz teātru statūtu sēdi ministrijā. Zeltmatis izbīdīts no melnajiem, lai sevišķa komiteja ceļ direktoru un visus māksliniekus, Mēs visi, arī Reiters, to atraidām ar kaunu. R. Bērziņš nemākot krist, es: to gan, bet ne piecelties. Uz teātri. Kraskovskis lūdz, lai pērk tīģera ādu par 10000 r. Amtm[anis]-Briedīts: lai atlaiž zāles īri, atraidu. Parņickis: vekseli uz 15000 rb., Delle; 65000 rb. Aizeju uz R. L. A. P. kasi, nomaksāju. Maksāšu arī nodokli teātrī. «Jāzeps» 3 izr[ādes] 5000 rbļ. Uz mājām. Guļu drusku. Uz saeimu plk. 7—9, uz teātri. O. reizē mājās. Nodošu šodien IV «M. m.». Jāstrādā. Mednis došot labu kritiku, jo uzņemu viņa nelabu darbu.

 

10.3.25.

Vingroju, guļu In uz Rīgu pie Graudiņa, honorārs 12000 par Durbi un 3 par jūrmalu . Gulbis ņem Raiņa kalendri. Nobelprēmiju grib dabūt priekš manis Ducmanis: vajgot no augstskolas ieteikšanas. Nu, es jau esmu goda biedris. Lai Gulbis runā ar Rubertu, Plk. 5 braucu. uz saeima sēdi. Petrevics, lai es ejot pie Vesmaņa; tas grib 2 algas — kā sūtnis un saeimas priekšsēdētājs. P. 10 uz mājām. O. nemierā, ka nau vietas, grib uzteikt 15.3. Netiku pie darba. Sāku mācīties franciski. Saeima izdod savus locekļus. Rīt visādā ziņā jāsāk «S. gadi».

 

11.3.25.

Vingroju. Atnāk lūdzēja ubadze — nama īpašniece. Atnāk Titāns mākslenieks, 500 r. Atnāk Kaža: 500 rbļ. Atnāk Cipars: uz sēdi p. 1. Aizbraucu, nestrādāju. Ar[vedam] Kalniņam inform[ācijas] sēde. Uz teātri: sūta «Jāzepa» kostīmus ar «Baltaboru», 2000 rb.; 8. apr. izrādē, 100 orančiem. Laudams teicis Brigaderam, ka palikšot vecā direkcija. Kas trešais? Zeltm[ati] nevar, Mierlauks vai Gulbis. Uz mājām, avīzes, guļu. Vēlēšanās: In. nau ievēlēta, neviena sieviete. Es tikai 4., pēc Dēķena. Vajadzēja atraidīt kandidatūru. Tāpat uz nāk. saeimu. Nestrādāju, gribu sākt «S. gadus».

 

12.3.25.

Nevingroju, jāizlasa atnestās grāmatas, lasu visu dienu, nestrādāju. Atnāk Pr[iedkalnu] Anniņ, jāpērk biļete 360 r, Atnāk 2 Asmusene: būs māja. Atnāk Cipars ar orančiem. In. pie Graudiņa. Jāstrādā.

 

13.3.25.

Vingroju. Lasu. Rakstu «S. gadus» 5 pantus. In. uz Rīgu. Ar Gulbi, lai iet par direkc[ijas] locekli teātrī. Grib loti. Eju uz saeimu. Atnāk Pr[iedkalnu] Anniņ, lai ejot glābt Brunīti. Runāju ar Arv. Kalniņu, labi. Apstiprinās mani un Gulbi. Lai es dodot padomus un vadot. Brunīts glābts. Pēc sēdes frakcijā ielieku Pauli par saeimas priekšsēdētāju. Pie Vesmaņa uz vakariņām. Pulks veceņu. Es izdalu amatus: Vesmanim, Paulim, Gulbim.

 

14.3.25.

Nevingroju. Korektūra «Addio bella» un «Čūsku vārdi»; stipri, bet nau diezgan konsekventi. Lasu Ekstat. Theater. Grib vāci varonību, dzīvē vajadzīgu, aizraujošu; apnicis komediantisms. Ar In. spriežam par rakstāmo: ķīnieši: Kungtse. Nērons: vaina, ka nebij diezgan ļauns, Tigelīns pārāks, Kleopatra, Mesalīna, viduslaiki: Giordano Bruno vai Čenči. — Otrā līnija: Grakhs, Aleksandrs, Gilgamešs. Vāci prasa modernību, Kleopatra vai Cēzars labi konkurencei, ko nosist Šou. Gribētos man Gilgam[ešu]. Tutanhs — lirika, nau ētikas. Kas augstāks vajdzīgs, kas būtu mūsējs.

 

15.3.25.

Nevingroju, lasu Brandesa «Jaunības atmiņas»; simpātisks viņš nau, uzpūtīgs, draugu atraida. Atnāk pircēji, nepārdodam. Atnāk īrnieki, 20000 par viņu namu. O. uz ierēdņu-studentu sapulci, runā. — Pauls no manis iecelts, bet man bail, ka Klāra neizdara muļķības. Niedra var nākt saeimā, jo grib dot viņam pasi. — Vakarā uzrakstu 6 pantus. Jāstrādā. Būs arī pie drāmas darbs. Jāstrādā.

 

16.3.25.

Vingroju. Strādāju pie «S. gadiem». Lasu Brandesu. 7 eju uz saeimu, Ārl[ietu] k[omisijas] sēdi. 9 vakarā uz teātri. Oša «To, ko pliķē», režija vidēja, nau ar to neko pierādījis Osis, lomu izved labi. Maz ienākumu, patukšs. Runāju labi, bet klusu. Mājās palieku līdz 2 p. p. Jāstrādā.

 

17.3.25.

Nevingroju. «S. gadi», pabeidzu, 33 panti. 5 uz saeimu. Atnāk Krūklis, runāju ar Blumberģi par Lietavas braukuma pieskaitīšanu. Rudzis, Ivanovs, Bīlmans, Pauls negrib prezidentību, baidās no Klāras. Lai es rakstot āras lugu par 2 mēn. Kult[ūras] svētkiem. Jesens nesūta pakaļ. Atnāk korektūra. Janševskis pateicas par sveicināšanu viņa jubilejā. Jāstrādā.

 

18.3.25.

Nevingroju. Lasu avīzes. Sāk nākt arī «Rīgas Ziņas». Kur glābsies no avīžu lasīšanas. Meklēju priekš mazā Pikvikus, nau. Lasu Detl. Lilienkronu. Atnāk Cipars, raksts fin[ansu] ministrim. Nomaksāju nodokli 67 000 rbļ. Viz no gada. Atnāk Zinaīda Āre: «Zelt. siet» ilustrācijas, lai dabonu izdevēju. Atnāk Ģērmanis. In. uz Rīgu. Atnāk Jesens, samaksā par III 4500 rbļ.; lai Asp[azija] turpinājot «Zil[ās] debesis», non paga. — Gulbja vīrs nenāk pēc korektūras. O. uz ierēdņu biedrību.

 

19.3.25.

Vingroju. Lasu Schopenhauer «Aphorismen». Nestrādāju, negribas. Atnāk In. no Bunda, lai runā pie žīdiem. Atnāk korektūra. Plkst. 5 jāiet uz pils. domes frakcijas sēdi, 7 uz domes sēdi. Aberberģis par izgl[ītības] nodaļas vadītāju. Strīdas ap vietām. Paegļa aresta dēļ pieprasījums. Lorencs: lai es neatsakoties no domes sēdēm. Ar tramu mājās.

 

20.3.25.

Nevingroju. Lasu Schopenhauer, Weber, Demokrit. Nestrādāju. Atnāk korektūra. Atnāk saeimā Zinaīda. Plkst. 5 saeimā, Pauls ievēlēts. Arveds Kalniņš: Z[emnieku] sav[ienība] negrib Gulbi, bet Virzu. Ozoliņš: lai raksta «Soc. dem.» par 1905. G[adu]. Ulpe: vai Durbi pie Tukuma vai pagasta? Krieviņš: Mātere lai iet patversmē. Celms, lai braucu uz Vecgulbeni. Morics: partijai jāiziet no Matīsa, pirkts nams maksā 10 milj[onus]. Rozentāliete: lībiešu kora diriģents, simpātisks, neskaists. Mājās. Palīdzu O. pie protokola. Višņam nododu 0. lūgumu. Zina un Liepulapiņa: lai izdod zīmējumus. Daudzi deputāti strādā, es nevaru. Jāstrādā.

 

21.3.25.

Nevingroju. Nestrādāju. Korektūra. Jau sākas «M. m.». Atnāk lūdzēja Kazain, varbūt vīru par galdnieku teātri. Rekomendācijas vēstule Bastjānim, Brekmane: lai iet uz skolas izrīkojumu Alton[avas] biedrībā. In. uz Rīgu. O. taisa protokolu. — Vakarā vingroju un mazgājos.

 

22.3.25.

Nevingroju. Lasu Brėm, Wunderhorn. O. uz sēdi, In. uz teātri «Dantonu». Atnāk īrnieces Sulcas. Atnāk pircēja 3. Atnāk Cemars lūgt uz 29. jubil[eju]. Atnāk lūdzējs 100 rbļ. Jāstrādā. Atnāk vecene. Korektūra.

 

23.3.25.

Vingroju. Uz ministriju 11. Skat[uves] padome, Bērziņš Un Smiļģis. Runā par N[acionālā] teātra direktoru. Es pretojos, jo nau skat[uves] p[adomes] kompetence. Uz teātri: skursteņskrāpis 400 rbļ. Kazaine — nau vēl darba. Freinbergs, lai rakstu «Tur. Rozi» un «Rīg. raganu». Atnāk Rītiņš, lai paliek pa vecam ar Durbi un skolotājiem, es ar testamentu nodošu viņiem. Telef[oniski] ar drukātavu. Uz mājām. Vakarā uz Ārl[ietu] kom[isijas] sēdi.

 

24.3.25

Nevingroju. Uz teātri. Freinbergs: braukt uz Somiju. Vakarā uz saeimu. Ivanovs: Kalmņš manu kandidatūru par direktoru, pretī tikai Celiņiņš: atliek jautājumu uz ceturtdienu. Nestrādāju.

 

25.3.25.

Nevingroju. Nestrādāju. In. uz Rīgu. Atnāk gleznotājs Rikmans. In. nopērk gleznu par 2000 rbļ. Atnāk māklers Bazn[īcas] ielai 1 ½ m[iljonus]. Lai pērk citu, negribu. Atnāk korektūra. Sāk sāpēt mugura. Jāstrādā.

 

26.3.25.

Nevingroju. Nestrādāju. Uz teātri. Atnāk korektūra. Atnāk Filipovskaja, romanču dziedātāja, dēļ vīzas. Te[lefoniski] Kārkliņš, dēļ teātra runāt, bet neatnāk līdz ½ 4. Freinbergs uztraucas, ka vēl neapstiprina mani. Uz mājām. Tramā saskatāmies ar dāmu, kuru nepazīstu. O. slima, bet iet uz Karsavinu. Vakarā uz pils. domi. Intriga pret bērnu slimnīcu, bet izmanto pret Andersonu. Riebīga ciņa. Man jāstrādā.

 

27.3.25.

Nevingroju. Lasu. Uz saeimu. Pirms uz teātri un ministriju. Min[istrs] Kalniņš paziņo man, ka es neievēlēts. Celmiņš terorizējot. Kabineta krīze. Lai es darot iespaidu uz partiju. Saeimā atnāk korektūra. Atnāk In., bija pie Benjamiņ: Art. Bērziņš nebūšot par teātra direktoru. Akuraters arī nē. Paticis, ka mēs aizstāvējām Anniju Simson. Atnāk Porietis, intervija par teātri; sarakstu niknu. Pēc: sēdes frakcija. Bastjāns runā ar Meierovicu, sēdē es runāju: ka nau traģiski ne man, ne kultūrai, jo strādnieki noturēs progresa kustību. Uz mājām, pirms uz teātri. Nododu korektūru.

 

28.3.25.

Nevingroju. Neeju uz ministriju. Lasu. Vakarā uz bādi. Rītā atnāk aktrise no Zeltmata. Hermaņa sieva ar neļķēm. Bādē. Anna Priedk[alne] sūdzas, ka Pētersons arī apmelo. Mājās: dusmojos, ka partija mani neaizstāv. Vai nebūs tik jāizstājas no frakcijas. Samērā tomēr esmu mierīgs. Gatavojos uz aizbraukšanu. Priecājos, ka nau jāiet runāt. Nestrādāju, bet nu varēs, kad braukšu, tas jau bij agrāk nodomāts, un nu ne es vainīgs, — bet citi. Jāstrādā.

 

29.3.25.

Nevingroju. Lasu Brandesu. O. uz savu biedrību, aiznes telegrammas Jelg[avas] Raiņa klubam un Rīg[as] komunāls: rādniek[iem]. In. uz sieviešu dienu plk. 3. Partija soloties ko darīt. Ar 0. pārrunas par braukšanu. In. gājis vidēji. Man jādara: testaments par Durbi un aktieru angažēšana. Pēc svētkiem varu braukt. Jāsāk atjaunotne ārzemēs.

 

30.3.25.

Nevingroju. Lasu. Atnāk ekspresis ar Gulbja vēstuli, ka viņš pats par kandidātu, bet atsakoties; nelabas izredzes. «Pirmd[iena]» mani lamā, atsūta N[umuru?]. Atnāk Krūklis, daudz nebēdā: Gulbis esot jau Strauberģim licis pats sevi priekšā manā vietā un tanī pat laikā lūdz mani pēc administratora vietas. Atnāk Cipariņš: lai rīt pie ministra. Atnāk Klāra, Vesmane, Priedk[alnu] An[na]. Atnāk agrāk Merīte. Atnāk korektūra. Vesmaņa vēstule, lai braucot. uz «Jēk[aba] dēli» izrādi Londonā 1. maijā. Jāstrādā.

 

31.3.25.

Nevingroju. Pie ministra. Sola stāvēt par savu uzskatu; dem. kongress arī piekrītot. Laudāms laipns. Uz teātri. Aktieri turas man par labu, arī Rodrigo. Melnās avīzēs turpinājas uzbrukumi. Krūklis mierīgs, ka izšķirsies pret mani. Uz mājām. 5 uz saeimu. Mūsu ļaudis vienaldzīgi. Krieviņš un Ivanovs atstāsta, kā bijis kabinetā: mazas izredzes. Celmiņš atklāti sakot, šiem vara, tad sviežot ārā. 3 par, citi atturas. Gulbis arī Ivanovam teicis, ka neesot vēl izšķīries. Gulbis tātad intriģē pret. mani. «Br[īvajā] Zemē» teikts, ka Gulbis neesot atteicies. Akuraters atteicies. Sēde teātrī. Krūklis referē, Brigaders laipns. Vakarā jābūt koalīc[ijas] sēdei, bet nenotiek. Mājās. Satieku Miezīti. Kāds vīrs dod man vietu. Jāstrādā, bet neiet, jālūko.

 

 

Aprile

 

1.4.25.

Vingroju bez bumbām. Mazgājos viss, bez vilnas krekla, Atnāk vecene, atnāk Kalpaka vīrs. Atnāk Rikmanis. Atnāk Vērsis, Atnāk galdnieks. Visiem jādod nauda. 350 rbļ. Uz teātri. «Latv[is]» — it kā man būtu sava kliķe teātrī, Osis aprunā, Podnieks skrej pakaļ man to teikt. In, pie Gulbja: iebaidē, ka pliķis Celmiņ[am], jo tas melojis, bet melojis Gulbis pats. Aizsūtu atteikšanās rakstu. Atnāk Ekkus ar korektūru. Atnāk Lil[ija] Ērika. Uz mājām. Atnāk Paul[īne] Zeltiņ. Neeju uz ebrejiem. Daudzi pārmet manu interviju. Vesmans Grēviņam, ka nekas nau ar to Londonas uzvedumu; man slēpj. Tel[efoniski] Rītiņ: tie ir protestējuši ministrim. — Jāstrādā.

 

2.4.25.

Nevingroju, bet mazgājos viss. Avīzes. Lasu Brandesa jaunību. Skaidrs, auksts prāta cilvēks un filisters. Uz teātri. Neviens aktiers nenāk runāties. Frein[bergam] Gruzevskis teicis, ko ministrijā runājuši; Kalniņš likšot priekšā Art. Bērziņu. Uzbrukumi turpinās. Šorīt «S. d.» aizstāv, 2 artiķeļi, labi, bet bez aizraušanās. Gulbis atsakās. Vai B[ērziņu] laidīs Benjam[iņš]? Atnāk Māterene. Atnāk apdroš[ināšanas] aģents. Treimanīte gandrīz raud. Atnāk Burkevics, pircējs. Lamu vēstule un piekritēji. Apsesdēls un Dumbrājs. ½ 3 vēl nau nemaz sākuši apspriest manu lietu. Mani galīgi nonicina par nespējnieku, arī dzejā. Pie žīdiem bijis tik Meiris un Jaudzems, tātad labi, ka negāju. — Nogurums. Nesu jau savas lietas mājās. Fr[einbergs] nebēdā vēl. — Kreņķu nau. Jāstrādā.

 

3.4.25.

Pus vingroju. Uz teātri. Variācijas atkal citādas, balsu vairums esot. Saeimā: gribot kompensāciju ar Breikšu. Lai runāju, atklājot rīt kongresu. Skujenieks: Ksenija Saliņ neesot neko teikusi, varot nākt vietā. Līdz 11 pēdējā sēde. Nogurums. Rīt jārunā, grib ar to godināt. Gulbis atsauc uzbruk[umu?]. Strādāt.

 

4.4.25.

Mostos 6, domāju par runu, novēlojos, bet abi ar In. tiekam tomēr laikā. Ārzemnieki 9, es runāju, un iznāk labi, Asts sveicina, skūpstāmies uz runātāju tribīnes, labi darījusi telegramma Vildem. Visi ārzemnieki min mani, tikai polis un leitis nē. Nofotografē mūs ar ārzemnieku priekš «Jaun. Ziņām». Atnāk no rītus Čanka, Krūza, Kalnsons. Vakarā. Atnāk lūdzējs dzejnieks, 3 [no] jaun[atnes] savien[ības] s[ociāl]d[emokrātiļ un Grīnīte, ilgi runājamies ies iekarot R[aiņa] klubu. Atnāk Mač, ilgi: «Latvis» galīgi iznīcinot mani kā dzejnieku, angļi rakstot Sliktu par «Jāzepu». Mač atnes puķes.

 

5.4.25.

Mostos 6, nevingroju, atnāk Čanka. Atnāk 2 lūdzēji, atnāk studente priekš st. nama. Atnāk Olga Ezerlauk mierināt. O. uz D[ailes] teātri «Mazā kafejnīca», Lasu visu dienu Brandesu. — Lielas muļķības darītas: varēju pieņemt prezid[enta vietu]; bet tad būtu man citādi uzbrukuši; Paulam nē. Bet no teātra vajdzēja atsacīties, kā gribēju, vajdzēja neklausīt In. un Freinberģim. Tagad: jādomā, vai jel maz izdot tālāk koprakstus, jo nepirks. Bet tad pārtraukums un nez kad iznāks visi. No Nobelpr[emijas] un 60 gadu jubilejas jāatsakās jau tagad. Negribas strādāt. Vai tagad nevajdzētu polemizēt? «Pērkoņa ciemojums». Vai sīkas drāmas, laukos izrādāmas, polemiskas. In. [:] rakstīt polemikas. Man paziņojums: ka pilsoņi negrib kopdarbību, esmu spiests uz partijas pusi un politiku, atsakos no «J. Ziņām». — Negribas strādāt, vai nu beigta gaita? Kauties arī negribas. Jāstrādā.

 

6.4.25.

Mostos 6, vingroju, pabeidzu lasīt Brandesu, ir tomēr labs, tikai sākumā žīdiska lielība. Rakstu piezīmes. Atnāk Cipariņš, algas listes. Atnāk govs pircējs. In. Rīgā. Atnāk Asmusene, nopērk govi par 13000. Atnāk Dora, acu operācijai paņem 5000 rbļ. Atnāk lūdzēja pēc naudas. — Jūlijā vajga būt jau gatavām runām. O. draudzene mierina, ka mīlot un cienot taču mani. Jāstrādā.

 

7.4.25.

Mostos 7, avīzes, atnāk Antons, Prande un 2 fotogrāfi: fotografē mani, kopā ar In. un ar A[ntonu] un Pr[andi]; izmeklējam 8 pielikumus nākošiem sējumiem. Antons rakstīs piezīmes, atsūtīs senās «D[ienas] Lapas» no 1888. g[ada]. Gulbis lai novelk 1000 eks[emplāru] «Mēness meitiņas». Pēc lieldienām jābūt gataviem 5. sējuma ievadiem. «Pusideāl.» pilnīgs izdevums no pirmā rokraksta. In. pilsētā. Pārdod govi par 13000 r. Atnāk Valle dēļ «Raganas» kā operas. Atnāk govs noņēmēji 2. Atnāk Cipars. Atnāk pasts ar lamu vēstuli. No Gulbja tulkotājas Rhys atzinīga vēstule. — Nu jāraksta ievadi drāmām, liels nogurums, kad sākšu atkal strādāt? Erna teikusi, ka priecīgs katrs topot, mani uzlūkojot, dvēsele esot acīs. Bet par ko tad tik daudz nīst? Renāns labi panesa. Jāvar.

 

8.4.25.

Mostos 7, avīzes, O. aizbrauc. Atnāk ubags. Eju uz teātri. Šodien nekas neizšķiras ar direktoru. Atnāk Kraskovskis. Sūtu Ciparu uz pastu ar 8000 rbļ. Verenai. Fredis atlūdz pie sevis; piedāvā namu Bazn[īcas ielā] 10 par 3,5. Eju uz mājām kājām, ar laka kurpēm. Atnāk dzejnieks lūdzējs 100 rb. Atnāk Gulbja vīrs ar «Mēn. meitiņ.» novilkumu; glīti. Silts 15°. Gulbis naudas nesūta, iet sevi atrast, aiziet avīz[es?]. Jāstrādā.

 

9.4.25.

Mostos 6, apēdu oranču, lasu avīzes, «S. d.» ir pirmā ziņa, ka noraidīta mana kandidatūra uz teātra direktoru. «S. d.» atminas, ka mēs 5 gadi, kopš iebraucām Rīgā. Atnāk Dzelzītis pēc dzejoļiem. Atnāk fotogrāfi, atnes 62 fotogrāfijas no Lapiņa, uzņem vēl 15 reizes, Atnāk Merīte. Atnāk ubadze. Aizsūtu Anniņ uz teātri pēc gleznām. Izmeklēju dzejoļus. Norakstu vēstuli Rhysei. Taisu plānus. Testaments un Durbe. Runa teātrī atvadoties. Kad braukt? Jūnijā jābūt atpakaļ nama dēļ. Kā pelnīties? Romāns, žurnālīši, korespondents ārzemēs. Vispirms jābeidz koprakstus.

 

10.4.25.

Mostos 3, aizmiegu līdz 7, vingroju, mazgājos. Atnāk lūdzējs — emigrants. Eju ārā lasīt: atnāk Freinbergs, Krūklis, Ģērmans, Švarcs, Pauls, Grots, Dzelzīts. Lamājos par D[ailes] teātra protekciju. Atnāk Ķirķis un Nomals ar puķēm. Krūklis arī. Atnāk Priedk[alnu] A[nna], Merīte, Freiman Lienīte, ar lilijām. Atnāk «J. Ziņu» Kārkliņš, Brusubārda, Grīnbergs, ar puķu kurvi. Fotografē visus. Vakarā atnāk ar savu autu Mednis, Mednene un Ludiņš, ar puķēm. Medne piedāvā savu daļu no jūrmalas vasarnīcas. Atnāk 3 telegrammas: Dēķens, Sudrabkalns, Valda Moor. Atnāk «D[aile] un d[arbs]» kasiere ar 700 rbļ. par «Vālodzi». — Izrēķinu, ka varam dzīvot bez amatiem, 100 fr. + 140 latu no nama. Pauls un aktieri saka, ka vēl nau izšķirts teātra jautājums. Vajga atraisīties no kreņķiem ar darbu: «Turaida».

 

11.4.25.

Ceļos 7, vingroju, lasu Bielšovska «Göti». In. uz Rīgu. Anniņa pie Medņa, ka tomēr gribu braukt ar viņa autu uz Mežmuižu, izklaidēties, atpakaļ 13.4. Gribēju gulēt, nevaru. Atnāk telegramma no L[atvijas?] skolot[ajiem]. Atnāk no «S. d.» 2 meitenes pēc manuskriptiem; dodu no «Mēn. meitiņas»; ierakstu albumā. — Rakstu koprakst[iem] «U. u. n.» ievada piezīmes. 8 lapiņas. Nogurstu. Mīksta maize. Rīt p. 7 jāizbrauc. Strādāt. Atnāk pasts. Atnāk ārprātīgā lūdzēja. — Neprotu nebēdāties; jāprot, citādi aši mirst. Jādara, jāstrādā.

 

12.4.25.

Ceļos ½ 6, izbraucam ar Rīdzinieka un pašas autu p. 7, ½ 10 esam caur Jelgavu un Meiteni jau Meža muižā1. Uz pili, sarunas ar aktieriem, uz ezera2 visu dienu līdz 7. Teātrs, neieejam pie aktieriem. Paula brāļa meita; ceļā otrā. Guļu vāji. Noķeru 2 līdakas.

 

13.4.25.

No rītus atkal uz ezera; fotografē mani visās pozās; satiekam skaistas jaunkundzes, ar tām nofotografējamies. Atkal ezerā, malā ēdam, fotografējam. Braucam uz Rīgu 6, nonākam ½ 9. — Esmu ļoti iededzis, atpūties, airējis, neko nedomājis. — Te bijis: Pētersons ar 3 bērniem, Brusubārda ar kundzi un Benjamiņš. Aktieru puķes, Kārlis Krūza, fotogr. Kreicbergs ar Medni, Kalneni. — Jūtos labi. Rīt jāstrādā.

 

14.4.25.

Ceļos 7, vingroju, lasu avīzes, guļu. Uz Rīgu aiznesu telegrammu Pliekšāna meitai uz kāzām; vēstule Gracei Rhys un Dambekalnei. Atnāk Pr[iedkalnu] Anna, Merīte, Emīlija, Lienīte. Atnāk Johanna. Atnāk Voit no Bērnu draugu biedrības. Atnāk māklers. Atnāk pasts, Vesmans sveicina. Rakstu «U. n.» piezīmes. Kājām nāku no Rīgas. Jūtos labi no izbraukuma, gaiss un airēšana un godīgi cilvēki. O. atbrauc.

 

15.4.25.

Ceļos ½ 8, rakstu «U. n.» piezīmes. Uz teātri. Jauna nau. Nododu «U. n.» piezīmes. Rītiņ[u] nesazvanu. In. Rīgā pie H. [Klabas?]: pusvilla par 3 ½ tūk[stošiem]. O. Rīgā, kopā braucam. Mājās. Atnāk Erna: Dorai operācija taisīta. Atnāk: Čekijā mana ģīmetne un ziņots, ka uzvēdīs «Jāzepu», Atnāk pavēste rīt uz sēdi. Rīt uz skolot[āju] konferenci. Jāstrādā.

 

16.4.25.

Ceļos 7, uz skol[otāju] konferenci, runāju labi, tieku saņemts ar Kūlas uzrunu, aplaudē; paziņoju par Durbi, arī aplausi. Bet viss liekas man maz, goda biedri. Bet liekas, nau sirsnības. Skol[otāju] vasarnīcā nebūs dzīvošanas. Uz teātri, nekas jauns; aktieri par mani, Valdšmits izsakās. Uz mājām. Plk. 7 uz Rīg[as] domes sēdi, ar O. pie Dišlera. Domē uzvaram: iedabonam Aberberģi un vēl 3. Andersons balsts. Breikšs spiež dikti roku. Ķirķis, Fridenberģis. Tumsa, mājās ejot. O. uz kinu, — Vēl laba dūša, bet sāk jau zust; skraidīš[ana] nogurdina. Jāstrādā.

 

17.4.25.

Ceļos 6, vingroju. Braucu uz jūrmalu. P. 12.40—4.55. Labas dāčas 27,29 Jūr[as] ielā 7 ½ , 9 ist[abas]. Mājās. Gulbis atraksta, ka grib izdot «Jāzepu» zviedriski. «Rīg[as] Ziņas»; «Lielais reālists» no «J. Ziņ[ām]»? arī «S. d.». «Rīg[as] Ziņās» arī Irbe: lai es nebraucot prom, Kristus negrib, tie citur neesot labāki ļaudis. Tā nau, ir labāki citur. Drusku griba strādāt: «Tutanhu». Rīt uz sēdi. Jāstrādā.

 

18.4.25.

Ceļos 7, domāju par runu. Braucu uz Matīsu, nonāku 10, sākas 11. Man jārunā pirmam, tad zviedrs, tad Pauls, Cielēns, citi netiek laisti. Runa iznāk labi, bet parasta. Ieceļ par goda prezidentu. Eju uz teātri. Freinbergs un Krūklis: lai eju pie ministra: tāda kombinācija: iecels 2 direktorus, mani pagaidām. Būs cita ministrija, darba. Novilcinot. Ja nē, tad iepriekš iecels mani par mākslas padomes priekšsēdētāju, ar algu, un atlaidīs no teātra. Visa demokr[atiskā] pilsonība esot par mani; sniedzu roku: es vidutājs starp pilson[ību] un strādniecību, tā mana politika un loma. — Uz mājām. L. nemierīgs, bēdīgs. Man tomēr jābrauc uz 4 mēnešiem.

 

19.4.25.

Ceļos 6, avīzes, jāģērbjas, jo nākšot Mišejevs, nenāk. Atnāk lūdzējs 4, atnāk Rih. Rudzīts — dzejnieks, «Svētnīca», mana dzejā vairāk nekā visiem, pat vairāk par Poruku; prātīgs un jūsmīgs, ceļotājs. Atnāk Pernond le Notrs, uz pusdienām; franču daba, pļāpa, nau izdevis grāmatu. Gribu strādāt, nekas neiznāk. Gribu aiziet uz leišu koncertu, neiznāk. Norunāju ar lielo un mazo līdz 8. Rīt jāiet uz sēdi p. 9, ar ienaidniekiem. Nogurums, gribas cilvēkos neiet. Jāraksta runa — budžeta, tad maija dzejolis, «Ģirts Vilks» — un tad prom uz ārzemēm.

 

20.4.25.

Agri rītā jāceļas, 9 sēde skat[uves] padomē. Bērziņš un Smiļģis auksti, bet ir Švarcs, Egle. Ar vari piedabonu, ka dabon Olga Ezerlauk un Biruta. Lilija Ērika apcēlusi Dēķenu. Uz teātri, parakstu vekseli uz 40000 Podniekam. Uz mājām. — Plk. 6. sēde teātri. 7. uz mājām.

 

21.4.25.

Strādāju pie koprakstiem. «Zelt. zirgs». Plk. 4. uz saeimu. Uzdod maija dzejoli, karoga uzrakstu. Saruna ar Moricu un Višņu O. dēļ. Aberbergu min. Maz cerību. O. sabaru, bēdīga. Man grūti. Neguļu. Korektūra jālasa. Jāstrādā.

 

22.4.25.

No rītus strādāju. 4 uz saeimu, bet iepriekš uz Aberberģi, neatrodam. O. uz teātri. Lilija «Zaglī». Dabonu no Veckalna adresi, O. iet vēl reizi, dabon: sola vietu T[autas] augstsk[olā] par 2000, varbūt vēlāk 4 t[ūkstoši] skolas sekretariātā. Lilija spēlē ne tik spoži. Ārons. Misiņš. Freinbergs dabūs dažas vietas. O. nē. Bungšs: par ko gājusi prom? — Uz teātri, mājās kājām. Menders caur Rudevicu, vai es atzīstu, ka v&r pieņemt algas amatus L[atvijas?] valsts bankā, Atbildu: ka ir kā konsekvence. Salīgstam ar O.

 

23.4.25.

Ceļos 5, kā visas šīs dienas. Uzrakstu maija dzejoli. Atnāk sieva dēļ šosejas, vēstule Līventālam. Atnāk Podnieks. Atnāk no Birutas meitene, gara, nabaga, dabū 400 rb. nedēlā. Atnāk Stībenhauzen. In. uz Rīgu aiznes dzejoļus. Rakstu «Pusideālistu». Sēdu drusku ārā. Rīt jāraksta «Pusid.» un jāiet uz teātri un B[irutu].

 

24.4.25.

Ceļos 6, rakstu «Pusid.». Neeju uz teātri. 5 uz saeimu. Atnāk Krauze. Runāju ar Pauļuku, ar A. Kalniņ, ar Bīlmani (nedrukā manu «interv.» pārlabojumu), Veckalns, Gulbis. Uz teātri ½ 8, «Sv. Zanna». Uz saeimu. Budžeta runas izbeigtas, tātad man nau jārunā un es varu drīz braukt. Vēl angažementi. Centr[ālās] kom[itejas] sēde, mājas nau. — Uz teātri: Kuga izsaka man līdzjūtību. Vakar Janševskis arī: nevarot 2 domas būt par «Jāzepu». Bet ir. Tas pāriešot. Tā laikam tiešām visi uzskata. Es velti kreņķējos. Koprakstos vajdzētu rakstīt jautrāk un labāk, Biruta aicina; neeju. Rīt.

 

25.4.25.

Ceļos ½ 7, lasu korektūru «Pusideāl». Palieku mājās. Atnāk Krauze. Atnāk Biruta un Rosčina. Baros ar Anniņ. In. uz Rīgu. Ansihta grāmatas. Lasu, nestrādāju, noguris. O. uz Rebānes «Karmenu». Jāstrādā.

 

26.4.25.

Aizlasos līdz 3, mostos 4, tad 7. Guļu pa dienvidu, bet netieku jautrs. Atnāk Priedk[alnu] A[nna]. Atnāk Eliass dēļ Kaizera «Gāzes», «Ģirtu Vilku» nevar, nau meža. Lasu «Ital. Mārchen» Heise. Meklēju dārgakmeņu sarakstu. Ilgi runājam ar O. un I[du]. Liels nogurums, garīgs. Teodora «Lit, vēsturē»; labi, bet tik pelēki, ka apriebjas. Rīt jāceļas.

 

27.4.25.

Ceļos ½ 7, uz skat[uves] pad[omes] sēdi. Tikai Švarcs un Vedējs. Tad uz pili — Lāčpl[eša ordeņa padomi]. Es viens pret visu projektu dot ordeņus civiliem un mācītājiem. Tad pabalsta arī Radziņš. Tad uz teātri. Krūklim projekts dibināt savu vieglo teātri. Gūtera plāni ar kinu. Uz mājām kājām un ar tramu. Lamu vēstule. Berta: «Jāzeps» tikai pēc 3 nedēļām, jo aktieri ir aizņemti citur, — nāk par velti. Mīļa, eksaltēta vēstule no Teofilas. Neeju uz sēdēm. Ann. Jāstrādā.

 

28.4.25.

Strādāju no rītus pie «Zelta zirga». Neeju nekur. Vakarā 4 uz teātra sēdi. 6 uz saeimu. Ar Brigaderi satiekam labi. Atnāk Cālītene dēļ zemes bankas; bet uz sēdi neatnāk. Vēlu mājā.

 

29.4.25.

Ceļos 8, jāiet uz saeimu 10 r[ītā], aizeju uz teātri. Uz mājām. Vakarā 5 uz saeimu. Klāra aicina pie Paula pēc sēdes. Laipns. Visu dienu lasu korektūru. Nobeidzu «Pusideāl.».

 

30.4.25.

Ceļos 7. Korektūra. Uz mērniecību dēļ Durbes. Rītiņš bijis, man tik 20 hekt.; gribu sūdzēt. Teātrs. Ģērmans: galv. intrigants, Briedīts, Kroders, Osis, arī Gulbis. Ar O. kopā kājām mājā. In. jūrmalā. O. vakarā operā. Jāstrādā.

 

 

Maggio

 

1.5.25.

Ceļos 7, domāju par maija runu; avīze, nevingroju. 12 sēde saeimā. Franču sūtnis liek priekšā stādīties no Seljamaa. Runāju itāliski. Mēs divi vien ar Cielēnu s[ociāl]d[emokrāti]. Uz teātri. Krūklis: ka Gulbis intriģējot pret mani, gribot par direkt[oru] admin[stratoru]. Uz mājām. O. atnes rītā no Rīgas sarkanas neļķes. Tā ar neļķi eju uz saeimu. Vakarā 7 uz Matīsu ar O. Runa iet labi, bet parasti. O. neslavē. Atnāk vakarā L. Cālīt, lai dodu 13 000 r. Rīt būtu viņas dēļ jāiet uz Rīgu. Gribu strādāt.

 

2.5.25.

Ceļos ½ 6, rakstu «Ģirtu Vilku»; 6 lp. ievadus un 5 lp. skatu un piezīmes. Sāku kārtot «Induļa» materiālus. Atnāk māklers. In. uz Rīgu. O. pie telefona dēļ Cālītenes, termiņš pirmdien, rakstu vēstuli Plūmem. Atnāk Rodrigo, lai parakstu vekseli uz 45000 rbļ. Atnāk Ekkus dēļ «Z. zirga». Vai paspēšu 9. un 10. sējumu. Jāsāk. Runas vai varēšu? Rīt 4 sēdes. Jāiet klusībā atpūtā un darbā.

 

3.5.25.

Ceļos 6, rakstu «Ind. Āriju», 6 lpp., avīzes. Atnāk māklers. Atnāk Merīte. Atnāk Ksenija Saliņa. Braucu uz jūrmalu 4—8, vasarnīca Meža iel[ā] 5. Saplēšu svārkus. Neatpūšos. Topu nervozs. Plk. 9 atnāk abi Rītiņi. Dodu Durbes piespriešanu «J. Z.», «Vēstneša» Nr. Nr. Viņiem dēliņš apslimis, rītā vesels, vakarā uz operācijas galda: māga pūstot. Braucot domāju par prombraukšanu: kad runa turēta un teātrs nokārtots.

 

4.5.25.

Uz sēdi skat[uves] padomē neeju, rakstu «Ind. u. Āriju». Vakarā uz Ārl[ietu] kom[isijas] sēdi un teātri, Kvēpa jubileju. Runāju, bet aizmirstu, kas bij jāsaka. Nogurumus.

 

5.5.25.

Rakstu «Ind. u. Āriju. Vakarā uz saeimu; Runāju dēļ Cālītenes, rakstu vēstules viņai un Olgai. Saruna ar Višņu, Moricu garāki, Veckalnu. Atnāk Krauja. Guļu saulē.

 

6.5.25.

Ceļos 6, rakstu dzejoli Jesenam. Atnāk Mednene: In. neņem vasarnīcas pusi, M[edne] nedod visu. Uz saeimu. Uz teatri. Vakarā uz saeimu. Lasu Carossu. Nevaru neko strādāt. Veckalns dēļ pieminekļa Masakam un Asaram. Uz pilsēt[as] domes sēdi. Nerunāju, kaut gan vajdzēja. Kreņķējos. Vakar bija Delle, atkal jāmaksā cukur[fabrikai] 62 t[ūkstoši], Dora Švīkul.

 

7.5.25.

Ceļos 7, meklēju dzeju Jesenam. Šķirstu «Dien[as] Lapu» 1887. Četri mani raksti, noraksta Īda. Norakstu dzejoli. Atnāk sieviņa: lai pateic godīgu advokātu. Atnāk ubags. 25 r. Vakarā 7 uz Ārl[ietu] kom[isiju]. Nenotiek. Uz teātri. Lasu korektūru. Koristi sūdzas, ka tik 40 biļetes pirktas. Igaunis Jaksons vainīgs. Lietav. pirka.

 

8.5.25.

Ceļos , norakstu dzejoli. Vingroju, jau kopš pirmd[ienas]. Atnāk Cālītene, izdarīja, dabū aizdevumu, pristavs nepiedzen, 10 uz saeimu. Man būs jārunā, vēl Dēķens un Eliass par teātri. Uz teātri. Lai neizrāda svētdien dienā, nodevu nodokļu listes, saņēmu īri 7000 r. Uz cukurfabriku, samaksāju 62 t[ūkstošus], cukura mārciņu pretī. Uz mājām. Satieku Butuli, nelaimīgs, plkv. Ozols apkrāpis. Zālīša partijā būtu arī ģen. Balodis! Atnāk Veinberģiete, Calītene, Jurģīte, Ziemeļnieks pēc paraksta uz ģimetnes priekš igauņiem, no «Jaun. Ziņām» jauneklis: sveicienu igauņiem. Nododu dzejoli Gertsonam pr[iekš] «J. Ziņ.». Vakarā uz saeimu. Brunīts runā labi. Neko nepastrādāju. Jūtos labi vasaras tērpā.

 

9.5.25.

Ceļos 8, avīzes, nogurums, saulē izeju strādāt. Atnāk Nonācs un Celms, atnes 3 zvaigžņu ordeni, es neapģērbies, saplīsušās biksēs; brauc uz Ulmani. Sāku rūpēties,. ka man nau frakas. O. uz Rīgu: gatavas nau; pie Mežgaiļa. Vakarā aizejam, tā ir fraku izīrēšana, salīgstam, bet tad atsaku. Gaidu kā uz randiņu. Gaidām uz autu, nesagaidām. Nopērkam sīkumus par ½ t[ukstošiem]. Neaizbraucu uz rautu. Niedrenieki nesvin līdzi, jo igauņi gājuši pret Bermontu. Igauņu Jāksons, Asts iebraukuši. Lieli svētki.

 

10.5.25.

Mostos 5, tad 7, ceļos 8, domāju par runu igauņiem krieviski, bet runā tik oficiāli. Pauls un Jāksons un latv[iski] un igauniski. Sēdu tāļi blakus Švābem un Menderim. Švābe: lai nebraucot prom, lai rakstot romānu, izdodot vēstules. Viņš daudz stilu kopjot, es vēlu sācis, man nevajgot, stils jau gatavs. Grib rakstīt manu poētiku. Es saku, ka man jauna lirika. Viņš rakstīšot par mani leišiem. Franču sūtnis man turas klāt, varbūt viņa politika nau pie mums modē; saku komplimentus Francijai, v[iņš?] klanās. Citi domā, ka es runājis ar igauņu rakstnieku. — Esmu aizgājis nepareizi: ar baltu šlipsi, citi ar melnu. — Atnāk Ezeriņa, bet Kārkliņš slims. Atnāk Pr[iedkalnu] Anniņa. Atnāk ziņa, ka jāiet rīt uz pils[ētas] rautu. Vakarā uz Melngalvi — vald[ības] rauts. Kad domāšu par saeim[as] runu?

 

11.5.25.

Plk. 12 rauts M. Ģildē, pilsēt[as]. Sēdu ar Švābi un citiem, kultūra pēdējā vietā. Preses Bīlmans: lai braucot uz Londonu, 60 t[ukstošus] maksāšot. Švābe atrunā. B[īlmans?] sola garāku angļu kritiku dot. Manis zīmējums esot no Krūmiņa Bulduros. Purvīts arī grib iet projām. Vītolu dzen. Letas Bērziņš: Gulbim atņēmis komisiju Izgl[ītības] ministrijā. Uz teātri. Mājās. Vakarā izrāde ½ 8, Jāksons neatnāk. Bet [1 nesalasāms vārds] bij. teātra direktors. «Jāzepu» nevarot izrādīt, neesot aktieru un par dārgu. Eju ½ 11 uz Virsnieku klubu, kur igauņi dod receptio, citiem dota arī pusdiena. Čakste stāda priekšā Jāksonu, garāka saruna par Rīgas advokātiem. Saruna ar Vesmani, Nikalunu, Rudevic kundzi, Kristīni, Skujenieka kundzi, Siljanu, Sesku un kundzi, Aukštolis, Asts, nenes ordeni. Nonācs pārmet, ka man nau ordeņa. Laikam to uzlūkos kā demonstrāciju. Adv[okāts] Birziņš, nepazīstu. Dēķen mama dikti laipna. Berģene sniedz roku. (In. saka, viņa nepiekrītot Bergam.) Mājās kājām, spiež kurpes. Gultā plk. 3.

 

12.5.25.

Mostos 7, nevaru pēc iemigt, lasu Carossu, labs. Lou Salome, vājš, 5 uz saeimu, 10 mājās. Rīt jāgatavojas uz runu — 2 sēdes. Kad braukt? Ne pirms teātra beigām. Bet jābrauc dēļ rokrakstiem un dēļ naudas. Vietu dabūt O. Un Ķemeros paārstēties. Negribas strādāt. Es še visu pazaudējis. Partija nedara. Jāstrādā.

 

13.5.25.

Eju uz saeimu. Uz teātri. Līgstu ar T. Lāci. Kult. fonda sēdes nau. Uz mājam. Atkal uz saeimas sēdi. Iekšl[ietu] min. strosta. Iet garumā.

 

14.5.25.

Ceļos 7, domāju par runu. Jārunā varbūt jau rīt. Lieku nenākt Gulbim un Antonam. In. iet uz bibl[iotekāru] sēdi. Atnāk dzejnieks ar lugu. Atnāk Gulbja sūtītais ar V sējumu. Vekseļi par 150 t[ūkstošiem]. Uz teātri 5, Krūklis: Stengeliete grib kontraktu un zināmu skaitu izrāžu. Es un Brigaders pretojamies. Krūklis stāsta, ka Gulbis atkal nelabi runājis par Asp[aziju]. Uz pils[ētas] domes sēdi. Mēs aizejam.

 

15.5.25.

Uz saeimu. Uz teātri. Uz mājām. Nau sēdes. Uz saeimu. Gandrīz jārunā. Melnie kavējas. Pierakstos, aizeju mājās agrāk. Mazais uz Koknesi.

 

16.5.25.

Mostos 7, vingroju. Atnāk Ekkus dēļ VI sējuma. Strādāju pie «Jāzepa». Atnāk koristi. Atnāk Miezīte un Pence. Atnāk Antons un Prande. Strādājam līdz 6. Drusku vēl strādāju. In. bij jūrmalā. Pārbrauca Mazais. Jāraksta runa, bet sāku «Jāzepu». Grūta sirds. Aizeju gulēt 2.

 

17.5.25.

Ceļos 8, vingroju, lasu Lou Salomē «Stunde ohne Gott»; pus Dostojevskis, pus ekspresionisms, rakstu drusku «Jāzepu». Guļu drusku, gribu rakstīt runu, neiznāk, Ilgi runājos ar meiteni. Negribas strādāt. Jāstrādā.

 

18.5.25.

Vingroju. Domāju par runu. Atnāk Gulbja korektūra un atnāk Gulbja vīrs ar «D[ienas] Lapu» 1888. [g.]. In. uz Rīgu, Anniņ arī. Lasu visu dienu «D[ienas] L[apu]».

 

19.5.25.

Uz saeimu. Uz teātri. Kontrakti: Lācis, Feldmans,- Kronbergs. Uz mājām. Uz saeimu. Šoferi man draugi, sarunājamies. Nau vēl jārunā.

 

20.5.25.

Uz saeimu. Jārunā. Izdodas puslīdz labi, ļoti klusi klausās. Vispār minori ir melnie. Atnāk Rudzīte ar puķēm. Rozā ceriņi: atrodu laimi., Atnāk Prande, skaistas manas fotogrāf[ijas] Mežmuižā. Uz teātri. Ģērmans paraksta. Rode. Uz mājām. Nu esmu brīvs, varu strādāt. Satieku Delli. Uz saeimu. Nevaru tur strādāt. O. nolikusi vienu eksāmi.

 

21.5.25.

Mostos 7, avīzes. Kārtoju koprakstus, kopotus tulkojumus, «Maz. Dundurus». Pušķojam istabu ar ceriņiem: In., man un O. Guļu. Nelasu savu runu. Jādara rīt. Man būs 5000 lappuses un tulkojumu tikpat daudz, 8 sējumi. Tad vēl vēstules. Man būtu jāpriecājas, ka brīvs darbam, bet vēl nau tā prieka. Atpūsties? Bet kad? Kopraksti.

 

22.5.25.

Plk. 10 uz saeimu. Atnāk Prande. Atnāk .koriste Šmit arī. Uz teātri, līgstam. Sabaros ar Briedīti. Lilija Stengel prasa 30000 rbļ. Uz mājām. Atkal uz saeimu. Korektūra. No rītus skatu cauri savu runu 3 stundas, runāta bija 1 stunda. 11 mājās. Vēlos Jāzepa triumfu.

 

23.5.25.

Nevingroju. Palieku mājās .Lasu avīzes. Atnāk korektūra. Atnāk Prande: «Nedēļai» beigas. «Atpūta» lētāka. Atnāk Coneti: Vācu teātra direktors dabon 35000 rb., 110 Dailes teātra vēl 25000. Atnāk Cālītene pēc 3000 r., nedodu. Mazam 2000 rb. Konfektēm rīt Kārkliņ[ai] un III v[idus]sk[olas] meitenēm vēl 300 rb. Vakar partijas loterijai 300 rb. Atnāk no «Il[ustrētā] Žurnāla» 660 rb. Šāberta sieva aiz greizsirdības pakārusies. Atnāk Sāberts. Atnāk māklers, nepērkam. Nestrādāju neko. traucē. Jāstrādā. Telegr[amma]no Jāzepa. Jās[trādā].

 

24.5.25.

Vingroju. Atnāk lūdzējs. Daina Vanaga. 12 atnāk III R[īgas] vid[us]skolas pēdējā klase ar Kārkliņu. Atnāk Olga Ezerlauk. Meitenēm izrādu savas fotogrāfijas. Tas laikam nogurdina. Konfektes, bet bez ēšanas. Maz dabonu runāt. Mazais mīlīgs: dabūjis priekš kleitas 2000 rb. O. Slima. Man jāstrādā.

 

25.5.25.

Vingroju, lasu, nestrādāju, guļu, Atnāk Ruks, atnāk māklers. Atnāk Priedk[alnu] Ann[a]. Uz teātri. Pieliek Lazdiņai 1500, Smilģenei 500, Krūklim 2000, citiem ne. Stengele drusku atlaiž. Atnāk «Rīg[as] Ziņu» reporters. Pr[iedkalnu] A[nna]; Biruta pie «Latvja», Damb[ekalns?] pie Krastkalna. Bungšs, ņemot sviesta cibiņu, esot klavieres. Nevaru neko strādāt. Gulbis raksta, ka nevarēs izdot koprakstus.

 

30.5.25.

Visas dienas biju vakara vēlu mājās: saeimas sēdes pa 2 reiz dienā, ceturtdien teātra sēde, piektdien 29.5. plk. 12 nobeidzām sesiju. Fotografējamies kopsēdē, ārlietu kom[isijā] sēdu līdzās Berģim un negribēju nemaz iet. Kult. fonda sēde arī ceturtdien 28.5. Pēc tam pie Klāras rauts. Aberbergs grib gādāt par O. In. arī uz rautu. — 30.5.25. Mājās, nevingroju, sauļojos. Uz teātri. Saņēmu no Avotiņa 8 t[ukstošus]. Šodien jāatbrauc O, mātei un Ritiņai. Redzēju ļoti skaistu bērnu. Jābrauc uz Ķemeriem. Jābrauc uz ārzemēm.

 

31.5.25.

Agrāk gulēt, mostos 7. Vingroju. Lasu visu dienu. Holičer, Browmng, Barett. Atraksta Rhys, un mani uzrunā par Rhys. Atnāk Freinbergs. Atnāk mans paskvilants, iedodu 25 rbļ. Atnāk O. ciemiņi. Nenokārtoju. Negribas 3trādāt. Neko neizšķiros, ko darīt? braukt? vai Ķemeri?

 

 

Giugno

 

1.6.25.

Ceļos 7, vingroju, sauļojos. Uzrakstu un pārrakstu dzejoļus «Il[ustrētajam] Žurnālam» un «Kultūras svētkiem». «Ienaidnieki». «Jāzepa» piezīmes 2 lp. Nogurstu. Ritiņa negrib mani, bet gan Lidiju. Atnāk Mīlīte. Teātrī par garderobjeri. Rīt jāraksta vēl «Jāzeps» un jāizskata «D[ienas] L[apa]». Neesmu vēl pārdomājis par dzīvi. Sāp otrs īkšis. Jābrauc uz Ķemeriem, uz Durbi, uz jauno korteli. Nevaru saņemties. Jāvar.

 

2.6.25.

Ceļos 6, vingroju, sauļojos. Rakstu «Jāzepa» piezīmes 10 lpp., nogurstu, sāp galva. Kad nobeidzu, atnāk pakaļ no Ekkus. Atnāk Veckalna Anniņ. Atnāk lūdzēja. Olgu mama grib līgt uz laukiem, neiet, labāk izkrāpt naudu. O. mama un Ritiņa aizbrauc; abas raud, nevaru še turēt pie sevis. A. negrib. — Nu man jābrauc uz Ķemeriem. Vai pa jubileju bēgt uz ārzemēm. Jāstrādā.

 

3.6.25.

Ceļos 6, nevingroju. In. iet uz pilsētu. Atnāk students pēc «Kult[uras] svētku» dzejoļiem. Atnāk Taut[as] augstsk[olas] audzēkne — dejotāja arī. Atnāk Krūklis, atnes vēstuli no Az. Atnāk Cipariņš, vekselis Parņickam. Atnāk korektūra. — Kārtoju vecrakstu manuskriptus. Meklēju fragmentu — drāmas. O. bēdājas par Ritiņu un sevi. Man jārosās, jābrauc pie Gulbja: vai var maksāt? Pie Graudiņa. Jāstrādā.

 

4.6.25.

Mostos ½ 6. Strādāju pie «Pūt, vējiņ» visu dienu. Atnāk Balož, garderobjera; tiek atlaista; nu var nākt Mīlīte. Atnāk no T[autas] augst[skolas] klintniece dēļ dekorācijām. Atnāk Gulbja vīrs ar korektūru. Atnāk Gulbja radnieks ar «D[ienas] L[apu]», nododu norakstīt. Rīt jātiek Gulbis. Tad uz Ķemeriem. Grūti rakstu; jāstrādā ašāk.

 

5.6.25.

Mostos 6, nevingroju. Strādāju pie «Pūt, vējiņ», nobeidzu 9 lpp. un prologs. In. uz pilsētu. Atnāk pilsētas kontroliers. Atnāk korektūra. Atnāk Lauks dēļ istabas. Neeju uz Gulbi. Vakarā 5 uz Ārl[ietu] kom[isijas] sēdi.

 

6.6.25.

Nevingroju. Visu dienu neko nedaru, tikai domāju par runu. Atnāk lūdzēja. Vakarā eju uz L[ielo] Ģildi, Runa iznāk labi, tikai par garu. Grīnīte stenografē. Cielēna Milda: mama esot slima, jāiet. Meitene lielām acīm skatās uz mani, dodu roku. Saņem un palaiž ar aplausiem mani vienu. Uz mājām pavada Grīnīte. Gulēt 1.

 

7.6.25.

Nevingroju. Rakstu visu dienu «Spēlmani», 6 lp, Nedod man sausas maizes, uztraucos. Rīt jābrauc p. 6 ½ , jāceļas 5, uz Ķemeriem. Būs par grūtu ikdien braukt.

 

8.6.25.

Ceļos ½ 5, O. modina. ½ 7 braucu uz Ķemeriem. Dzintars stāsta par būvēm, ne veselību. Nau man diezgan naudas, paņemu tik dūņu vannu, kanclejā prasa pasi, kādēļ? lai pierakstītu vārdu un vecumu. To es zinu no galvas. Klīstu pa mežu. Ed. Mednis, laipni runā, bet drīz aiziet. No rītus satieku Smiļģi. Braucot uzrakstu dzejoli «Jaun[ības] Tekām» 40 rind. Rīt atkal braukt. Runāts ar Vitenbergu. Art. Bērziņ. Strādāt.

 

9.6.25.

Ceļos ½ 8, nevingroju, braucu uz Ķemeriem, lūkoju sarunāties ar skolotājiem dēļ dzīvokļa, nesavieno. Viņi svinējuši 7. [jūnijā] sanatorijas iesvētīšanu un mani neaicinājuši. Tur nekas nebūs. Dabonu vannu ārpus laika. Pārbraucu 4 mājās. Pa ceļam uzrakstu 4 bērnu dzejoļus. Saredzos ar Benjamiņ, Rainīti. Atnāk Mišejevs. Atnāk Prande: lai eju par redaktoru «Ilustr[ētajam] Žurnālam». Jāvingro, jāraksta vēstules, jāraksta «Krauklīts». Jāstrādā, lai tieku prom uz ārzemēm. Atsūta «The Era» un «The Stage», samērā labas atsauksmes: kur esot Potifera sieva? V [cēliens] līdzīgs «Hamletam». Tiem der «Tutanhs».

 

10.6.25.

Ceļos ½ 8, nevingroju, uz Ķemeriem, aizmirstu rokas somiņu vagonā, netieku laikā vannā, mājās ne ar p. 2 vilcienu, bet ar 4. Sagaida Torņakalnā L. Mājās atnākusi Baltgalve no «Rīg[as] Ziņām», tomēr dodam interviere, paliek ilgi, patīk. Vēlu lasu korektūru. L. slims. Esmu noguris, neko nestrādājis, darba daudz.

 

11.6.25.

½ 8 ceļos, salasu darbus. Uz Ķemeriem, pa ceļu satieku Klaustiņu; kādēļ negājis par ministri? Jā, nesmuki iznāca; palaidām pa lētu. Bagāta žīdene sāk runāt par savu auto. Konrāds: lai iet pie Vanaga. Bet 9000 rbļ. Brīvnieks: istaba par 1000 rb. Būs jāņem. Vagonā lasu korektūru 50 lp, «Spēl, dancoju». Jālasa 2 reizes. Mājās ½ 5. Atnāk Baltgalvis pēc paraksta. Atnāk Rode pēc šīs mājas. Atnāk Daina. ielūgums pie Meierovica.

 

12.6.25.

Ceļos ½ 7, vingroju. Liels vējš visu dienu. Ļoti nepatīk. Sāp galva, sāp zobs. Braucu uz Ķemeriem, 2-18 mājās. Pa ceļu izlasu 50 lpp. «Spēlēju, dancoju». «Apdzied. dziesmām» rakstu piezīmes. Atnāk Cipars, pirmdien sēde skat[uves] pad[omē]. Šodien būtu jāiet pie Meierovica. Vēstules nerakstu. Zobs sāp. Jāstrādā.

 

13.6.25.

Visu nakti neguļu zoba dēļ. Pabeidzu «Apd. dz.». Braucu 12 uz Gudžu, izrauj zobu, noņem mēru. Eju uz Baznīcielu. Var ierīkoties. Daudz remont. Guļu. Drusku strādāju: kā iekārtot «Maz. Dimdurus» un «Virpuli». Uzņemt tik manus, ne St[učkas] «V[irpuļus]», vai ņemt arī tulkojumus iekšā? Vai braukt uz laukiem? Jāstrādā.

 

14.6.25.

Ceļos 8, nevingroju, zobs vēl sāp, guļu, lasu un nobeidzu «Spēlmani». Visu dienu kārtoju pēdējos sējumus. Rnnu ir pāri par 50. Ko darīt ar polemikām? Likt tik dažas literāriskās? Visa dzīve tiek uzvandīta, veci putekļi. Polemika pret Asp[aziju] neģēlīgi zema, visa progresīvā prese, un taču bijām līdzstrādnieki! ienaids pret mums bijis jau tad. — Man tagad vajadzētu gribēties klusuma, bet negribas ne Pļaviņu, ne Generoso. Par ko mūs tā vajāja? Cik daudz tur darba?

 

15.6.25.

Ceļos 7, strādāju pie «Humors» kārtošanas, iznāk Hum. 15 l[oksnes] un Fragmentu — 15, vēl vai nu noveles, vai biogr[āfiju]. Daudz darba. Kad lai braucu? O.: sept. 1. un palikt līdz 15. oktobrim; kad braucu agrāk, jābrauc atpakaļ uz 15. augustu, lai pats neatteiktos no teātra. Uz Jubileju jābūt projām, Jāstrādā.

 

16.6.25.

Ceļos 6, strādāju pie «Virpuļa III», braucu uz Ķemeriem. Satieku, uzmeklēju Brīvnieku, maza istabiņa, pietiek, tur apkārtnē ir vēl tādas. ietaupīšu 2+2 stundas. Darba būs ļoti daudz pie X un XI [sējuma]. Atnāk Dreierīte, solos apgādāt no teātra puses. Atnāk Cipars: rīt 12 pie ministra. — Vakar, 15.6.25., sēde skat[uves] pad[omē], Smiļģis pavada. Pie zobārsta Gudžas. 16.6.25. Rīt jāiet pie Gudža. Vēstules jāraksta.

 

17.6.25.

Ceļos 8, avīzes, uz ministriju. K. paziņo, ka nu mani atlaidīšot, lai pats atsakoties, lai prom nebraucot. Kompromiss mans: lai ieceļ citā vietā, tad atteikšos. Zinātņu akadēmijas priekšsēdētājs, skat[uves] pad[omes] priekšsēd[ētājs], bet paplašinātas funkcijas padomei. Saņemu algu teātrī, tāpat saeimā. Teātri: Dreierite, Treimanīte, no Liepājas dejotāja, Rode. Uz Gudžu, sestdien 1 jāiet saņemt gatavus zobus. Kūla un Rītiņš: lai nākot uz kongresu. Uz namu Baz[nīcas ielā] 30. Gulbis: dabūs strādniekus. Uz mājām. Biju izbraucis bez naudas un [nešiem?]. Jāstrādā. Jāaizbrauc.

 

18.6.25.

Uz jūru nebraucu. Kārtoju. Vakarā uz pilsētas domes sēdi. Uz III vid[us]skolu neeju, kaut gan biju savu runu gatavojis. Atnāk korektūra, lasu līdz ½ l nakti. Norakstu pilsētā vēstules Opincānam un Strazdiņam un Az. Saku Bastjānam par Arv. Kaln[iņu], ka mani izmaina pret Menderi. Aberbergs solās gādāt O. Sekret[āres] vietu. Jāstrādā.

 

19.6.25.

Ceļos 7, jādomā runa skol[otāju] kongresā. 10 aizeju, aiznesu korektūru. Runa izdodas labi, bet nesaņem ar aplausiem; tik pēcāk gan tā, ka jāklanās. Bet par goda priekšsēdētāju arī neievēl. Dodu viņiem teātri. Vēstule no Villoughby, slavē, būšot jūlijā Rīgā; «Jāzepa» kostīmi nāks atpakaļ. Freinbergs. Namā liks telefonu. Uz mājām. Atnāk Gulbja vīrs, atnes VI sējumu, Misiņš: jau norakstīts; dodu «M[ājās] V[ieša] M[ēnešrakstu]». Atnāk no Brīvā teātra, lai laiž iekšā 2 aktrises. Atnāk Opincāns, žēlojas par Rudzi. Atnāk Dīriķis taisīt tēlus no manis un Asp[azijas], paņem ģīmetnes. Šodien brauc Īda un O. Īda laba [attīstīta?]. O. ļoti sekmīgi grāmatvedībā, kur tā bij baidījusies. Būs pēc 7 dienām. Man nt uz zobu un namu. Parīt būs leiši un, igauņi, Jārunā, varbūt 2 reizes. Jāstrādā.

 

20.6.25.

Ceļos 7, skatu cauri esejas. Kārtoju, avīze, plk. 12 uz Gudžu, neņem neko par lāpīšanu. Uz teātri, korektūra. Saņemu ½ jūlija algu. Atnāk Krauklis, vekseli parakstīt. Atnāk Krūklis: Guters nau vēl atbildējis. Hasaits bijis. Štengele tur nau saistījusies pie Kr[ievu] drāmas. Mazā Miezīte. Aizeju uz namu. Telefons ir, runāju uz teātri. Māja nau vairs mēma, varēs dzīvot tur. Jāiet otrreiz plk. 5. Atnāk Millija pakaļ. Neeju. Mājās. Atnāk Tantiņa un Zina dēļ savas grāmatiņas. Jāstrādā.

 

21.6.25.

Ceļos 6, domāju par runu, uzrakstu krieviski, eju 10, teātri, parīkoju. Žigelis, lietavietis, mani cildina, publika pieceļas un aplaudē, otrreiz, kad to atkārto krieviski. Es atbildu: kad nau kur tverties savā dzimtenē, tad aiz robežas varu tverties; robežu nau. Nez, vai saprata tā, kā draudu? Visi [pulksten] 2 aizbrauca uz jūrmalu. Es uz mājām. Mani ievēlēja par goda prezidentu; vakar ne. Atnāk lūdzējs — 100 rbļ. Atnāk Stībenhaus: lai Asp[azija] palīdz viņas māsai, — Visu vakaru meklēju pa veciem žurnāliem. Jāstrādā.

 

22.6.25.

Ceļos 8, biju aizlasījies, kārtoju un meklēju pa veciem žurnāliem, visu dienu. In. aiziet uz namu. Rēķini lieli: 30+40+15+5 tūkstoši. Jāstrādā.

 

23.6.25.

Ceļos 7, vingroju, bet nogurstu. Braucu 12 uz ministriju, kā norunāts. Nau neviena. Satieku Valdšmitu, Parīzē bijis, arī Švarcs. Mājās. Lasu Wang-lun, visu dienu. No rītus korektūra. Jāstrādā.

 

24.6.25.

Ceļos 6, strādāju. Lasu Vang-lunu visu dienu un pabeidzu. Nekur neejam abi ar In. Nogurstu no lasīšanas. Jāstrādā.

 

25.6.25.

Ceļos 6, nevingroju, strādāju pie «Krauklīša» un nobeidzu. Kārtoju vēl tālāk darbus. Lasu Herman Bahra «Selbstbildnis». Atnāk Kalnsons, lūdzējs 300 rbļ. Atnāk Emīlija: Gulbis pieprasot, kad iet uz namu. In. aiziet pie Emmas. Tā apņemas visu izdarīt uz pusi lētāk. «Jaun. Ziņas» ziņo, ka es šodien atsakoties. Es likšu sevi atlaist, ja nebūs pietiekoša kompensācija. Jātaisās uz braukšanu; jāņem līdzi rokraksti. Jāstrādā.

 

26.6.25.

Ceļos 7, neesmu tūliņ iemidzis, nelabi gulējis, tomēr uztraucies. Nespēju vēl apspiest kreņķus, bet tas ir vajdzīgs, jo citādi beigas. In. arī uztraucas. Šorīt strādāju. Atnāk Krūklis un Freinbergs. Atnāk Cipars, lai aizejot pie ministra. Nobraucam ar Krūkli. Nolīgām ar Kalniņu, ka pateiks otrdien, rīt, plk. 10, vai var maksāt vairāk nekā teātrī. Bet lugas ij tad nedot. Uz mājām. Atnāk Dīriķis, grib izgatavot manu un Asp[azijas] tēlu, ņemam 4 fotogrāfijas. Atbrauc Olga. «Jaun. Ziņās» Villoughby: «Jāzeps tāda loma, kāda nau bijusi kopš Hamleta.» Labāk vēl teikts nekā vēstulē, ko man raksta. Atnāk Baltgalve: kādēļ aizejot? Es neaizeju.

 

27.6.25.

Ceļos 7, kārtoju, visu dienu šķirstu «D[ienas] L[apu]» 1890. In. uz Rīgu. Atnāk korektūra. Atnāk Gulbja jaunais cilvēks; rakstu vēstuli Antonam. Atnāk pircējs krievs. Atnāk Marģers Tanks, saku, ka no Niedras nevar ņemt rokrakstu un roku. Kā rakstu drāmas. Runājam 3 stundas. Vajga strādāt, O. uz pilsētu, sāk arī mācīties. Aši man jābeidz kopraksti, tad var sākt jaunus darbus.

 

28.6.25.

Ceļos 7, strādāju pie «Daugavas». Atnāk Cipars, dodu 1100 rbļ. Ar O. Gaidām Emmu, bet neatnāk. Visu dienu skatos cauri «Dien[as] Lapu» 1889. gadu, atrodu maz. Vai 1,ļkšu galā? Vai jel maz varēšu palikt dzimtenē? Jāraksta īsāk ievadi. Būs viss jāatmet, lai nāktu pie lielā darba kā indiešu vecie; bet vai es vairs spēju lielo darbu? ievadi vēl labi un runa arī laba.

 

29.6.25.

Ceļos ½ 8, nevingroju, kārtoju «D[ienas] L[apu]» 1889. g., lasu korektūru. Rakstu par Ed. Volteri un «Višķu kāzām» 8. lp. Meklēju rakstus svešās valodas. Atnāk Cipars. Atnāk lūdzējs [pie] Asp[azijas]. Atnāk «Daile un darbs». Jansona IV bez aizrādījuma, no kurienes ņemti raksti, tā var daudz salikt iekšā. In. uz Rīgu, pārnes lasāmu vielu: Suvorina dien. grāmatu. P. Ļoti par Pekinu. Lasu Suvorinu. Šodien kabineta spiediens. Rīt iešu uz Rīgu.

 

30.6.25.

Ceļos ½ 8, eju uz Rīgu, Kalniņš: nauda tagad nevarot būt, budžetā ielikšot. Atbilde plk. 12., lai piezvanot. Eju uz teātri. Krūklis, lai piezvana. Atnāk Cipars, atbilde pozitīva apmēram. Rīt lai aiziet. Atnāk korektūra. Atnāk Kasparsons, par velti sēdējis cietumā, Saku, lai raksta romānu. Darīs. Atnāk Mackēvičs — lietaviets, bēglis no Lietavas reakcijas. Dodu 1100 rbļ. Atnāk vēlreiz, pazaudējis pasi. Vēstule no Az. Jāstrādā ašāk.

 

 

Juglio

 

1.7.25.

Ceļos ½ 8, lasu Suvorina atmiņas, atnāk Freinberģis. Uz ministr[u]. Visu sola, parakstu atteikšanos. Uz teātri. Fr[einbergs] un Krūklis, lugas nevarēs uzvest. Mierlauks arī kondolē. Uz mājām. Lasu Suvorinu. Atnāk ubags. In. atnes 4770 no lauku skatuvēm. Gulbis došot viņai par «Ruti» prēmiju, kuru lugas nau izpelnījušas. 75000 rbļ. Dod arī avansu 15000 r. Bet man parādu nemaksā. Atnāk Gulbja vīrs, atnes «D[ienas] L[apu]» 1891.—92. Atnāk korektūra. — Varu vēl atteikties arī no padomnieka. Steigties ar koprakstiem, lai varu braukt.

 

2.7.25.

Ceļos ½ 7 rakstu un nobeidzu «Daugavu». Lasu «D[ienas] L[apu] 1891. g. Atnāk korektūra. Atnāk Cipars, atnes drusku īres 4000 no Zariņa. Atnāk Veckalns; kapa uzrakstu Masakam; uzrakstu pantu. Atnāk vācu dzejnieks: lai izskatu dzejas. Atnāk latv. dejotāja, vietas. Atnāk pasts. 2 apsveikumi no Sasmakas. — Eju uz bādi. Pētersons esot liberāls, nevar nevienu atlaist. — Jāstrādā.

 

3.7.25.

Mostos 5. Vakar biju vannā pie Priedk[alniem]. Sūdzējās par Pētersonu: ka neatlaižot sliktos kalpotājus, baidoties. Šorīt guļu līdz 6, tad korektura 1 ½ stundas. Uz ministriju. Paziņoju pa telefonu «S. d.» Ozoliņam, ka aizeju ar visām lugām. Ministrim pieprasu triju gadu atvaļinājumu. Vai alga būs, atkarāšoties no darbu daudzuma. Nākamā direkcija: Brigaders, Bērziņš, Gulbis, Mierlauks. Smiļģis no visiem, preses rekomendēts. Parīzes leļļu panākumi. Arī karnevāls. Krūklis: nevaru dot savas lugas: Anni visu pārvaldīs. — Tātad viss uztraukums Anni dēļ. Aizpērn denuncēja. Tad preses kampaņa. Tad ministru mobilizācija. Tad uzvara. — In. var dot. Smiļģim. Romāns paliek. Bet. nu mierīgāks prāts; nau liela cīņa, bet atkārtojums no dekadentu uzvaras laika. — Nau jābēg uz ārzemēm, noscitur ridiculus [1 nesalasām vārds]. Nu jāstrādā. Jābrauc uz Ķemeriem. Tad uz ārzemēm. Strādāt.

 

4.7.25.

Mostos 8. Nestrādāju. Lasu Pierre Lotti «Pekinas pēdējās dienas», tikai reportāža, atkārtojas. Strādāt nevaru. Vingroju. Noguris. Pēcpusdienā telefons ziņa: Doriņai smadzeņu trieka Majoros. Aizbraucu, sadzenu policiju, tā ļoti pūlas, sadabū tikai pēc 2 stundām Sark[anā] Krusta autu un 1 pils[ētas] slimnīcu, kurā no sākuma negrib uzņemt. Ceļā Doriņa nomirst. No Bethera Marienbādes līdzi ārsts. Novietojam slimnīcas kambarī. Irma Līcīt līdzi bijusi, palīdz līdz galam. Istabiņa Doriņai glīta. Aizslēdzam, aizejam. Plk, 1 mājās. In. neceļu. [Anniņ?] un O. neguļ. Es maz, tieku modināts. Jāstrādā, bet negribas. Jāsaņemas.

 

5.7.25.

Mostos 2, tad 5, tad 8. Atnāk Priedk[alnu| Ann[a]. Ar zirgu uz slimnīcu. Atnāk lūdzējs 50 rbļ. Atnāk korektūra. In. sarunā ar Emmu. Uz Jelgavu ar autu. Es lasu visu dienu. P. Lotti. Nestrādāju. Pirmā karstā diena. Noslinkoju. Atnāk Emma, sludināju avīzē. Doriņai nauda noņemta. Bēres maksā 30—50000 rbļ. Bet tik daudz dabūšot pensijas atpakaļ. Mana ģīmetne, nezināma, glīta. Jāstrādā.

 

6.7.25.

In. nāk pērkoņa dēļ pie manis gulēt. Plk. 4 aiziet, neguļu. Mostos 8. Jāiet uz slimnīcu pēc miršanas zīmes. Saruna ar Ziediņu, liberāls, pret Putniņu. Dabonu zīmi, ar važoni paspēju vēl 2 min. pirms vilciena aiziešanas. Uz teātri, ceļā satieku Cipariņu. Kājām mājās. Atnāk korektūra. Atnāk «Brīvā teātra» Karlsons. Gzovskajas un Gaidarova iebraukšanu. Atnāk Freinberģis, vai nevarot taču palikt teātrī. Atnāk Gulbja vīrs, Gulbis prasa padomu; vai nākt par direktoru. Atsūta manas vēstules. Cielēns kondolē un lai neņem padomnieku. Atnāk Erna Gramkau. Atnāk Cipars, 2400 r. no Jurjān. Atdodu 3000 bēru vajadzībām. Atsaku Lil[ijai] Štengel avansu 50000, Telegramma no Opincāna. Latgal[ieši]. Konference. Jāstrādā.

 

7.7.25.

Ceļos 8, rakstu vēstules: Gulbim, Cielēnam, Ab[erberģim?] un lūdzējai. In., O. un A[nniņa?] uz Rīgu. Guļu. O. pārnāk un atkal aiziet. Atnāk Gulbja vīrs. Atnāk Priedk[alnu] An[na]. Atnāk Cipars, sludinājums maksā «Jaun. Ziņ.» 1200 rbļ. Atnāk Deglav Emma. Atnāk Briedis un Irma Līcīt. Atnāk Veckalna liste priekš Aku ielas 10, dodu 1000. Atnāk Veckalna māsa ar bērniem. Rīt p. 9 jābrauc.

 

8.7.25.

Ceļos ½ 6 braucu uz slimnīcu, kopā ar O., In. par vēlu. Ziediņš un inspektors Lejiņš glīti sarīkojuši bēres. Ziediņš runu, Asp[azija] atbild. Ar autu uz Jelgavu. Pavadām līdz Bruņenieku ielai. Pateicos visiem reizu reizēm. Labi šķiramies. Ar vilcienu uz Jelgavu, 2 kl. 6 biļetes. Zālīts un Zālītene līdzi, Erna, Irma, Ozoliņ Emma, Olga. Runā Zālīts. In., tad es; labi dzirdams, bet slavē ateismu. Bez mācītāja un dziesmām. Tik kapličā Zeltiņa. — Tad ejam uz kafejnīcu, kur pēdējo reizi bijusi Dora. Skuja Dr. niedrenieks, bet ironizē par viņu. — Mana runa bijusi par stipru. Lazda bij, bet nerunāja; partija neievēro mūs. — Ar Zālīti, mājās braucot, labi saprotamies. Balodis grib ar mani runāt. Atnāk sūtnis Balodis, bet In. guļ. Atnāk korektūra. Strādāt.

 

9.7.25.

Mostos 4, sāp kājas, nogurums, guļu vēl līdz 8. Avīze, brokasts, savedu rēķinus, par bērēm es izdevu 6000 rb. In. ap 20 t[ūkstošus]. Atnāk Cipars. iedodu dzer[am] naudu 500 rb. Nodokli [par] nekust[amo] īpaš[umu] 670 rbļ. In. uz Deg[avu], bet neatrod mājās, no 3—8. Ar 0. runājos. Rakstu 72 rind. bērnu dzeju. Jāstrādā. Lasu korekt[ūru]. Strādāju. Atnāk Johanna ar liliju. Atnāk ubadze, 3 reiz. — Atnāk bērni— 100 rbļ. Jāsteidz strādāt koprakstus.

 

10.7.25.

Ceļos ½ 8, avīze, meklēju dzej[oļus] «Jaun[ības] Tekām. In. uz slimnīcu. Atnāk korektūra. Atnāk piena sieva. Atnāk Krūklis, parakstu Štengelei. Atnāk Kļaviņš, brošūra par jaunu ticību. Vajga strādāt un uz Ķemeriem.

 

11.7.25.

Ceļos 7, mostos 3, vingroju, atpūšos, avīze. Uz Rīgu. In. uz slimnīcu. Ministrs nau atnācis. Saņemu korektūru. Krūklis: vajdzēs 3-šā teātra. Uz mājām. Ceļā satieku Krūzu, jaunatne vairs nesaprot mani. Priedk[alnu] An[na]: māsu kongress melns. Atnāk Antons: neuzņems ļaunās kritikas, sacīs, ka manu publicistiku un runas nepazina. ,Atnāk Kļaviņš: jauna reliģija. Atved Doriņas mantas. Atrodu savas vecās fotogrāfijas. Prāts uz braukšanu — : «J. Z.» Smiļģa projekts par teātru savienošanu. Latviešiem jāiziet cauri kumēdiņiem arī mākslā, lai nāktu pie īstas mākslas. Otrreizējie deka[de]nti. Jāstrādā.

 

12.7.25.

Mostos 6, nakti biju nomodā ½ 2, nomazgājos un atkal aizmigu. Rakstu Jesenam 40 rind. dzejoļu. Lasu, Doriņas albumus skatos, nogurstu. Lasu vācieša dzejoļus. Noguris prāts. Pirmo reiz sāku domāt uz nāves labumiem, vismaz par miršanas iespēju, kā mira Doriņa. Agrāk nebiju pat par iespēju domājis.

 

13.7.25.

Ceļos 7, vingroju, lasu: J. Pontēn «Babels Turm». In. uz Rīgu, dabū no slimo kases 8000 kā izņēmumu, no pensiju kases neko. Sarunas ar O. Atnāk lūdzēja, 100 rbļ. un drēbes. — Apnikums, negribu pat ne beigt koprakstus, sākas beigas manai godībai. [Teksts sasvītrots.] Bijušais dekadentu laiks atkārtojas. — Vajga mest visu un prom. Saņemties.

 

14.7.25.

Uz Rīgu, In. arī, dēļ tapetēm. Teātrī p. 6, uz Ķemer[iem]. Uzņemu istabu 2500 r. Lācis. Pa ceļu uzrakstu 2 runu ievadus. Nogurstu. Vakarā ar In. jābrauc prom. Strādāt. Turos, lai negrimtu grūtsirdībā. Jauns mērķis, tad varēs dzīvot.

 

15.7.25.

Uz Ķemeriem ar kurvi. Iemaksāju. 500 par iztiku. 5 sagaidu, pēc tam 1 ½ stund[as] rakstu polemiku par teātri, jo nu jaunā direkcija: Bērziņš, Gulbis, Brigaders. Guļu nemierīgi. Rīt uz Rīgu.

 

16.7.25.

Braucam 6—45. Satieku Nikol. Kalniņu, nopircis mājas, gandrīz muižu no klienta, t. i., izkrāpis. Rīgā nomaksāju protesta vekseli Cālītenei 10 000 rb. Cukuram 62 500. Krūklis nodod Bērziņ[am] manu lugu noņemšanu. Atbrauc Bērziņš un Kārkliņš, lai nedarot, citādi šie arī nepalikšot. Kad es atsakoties, šie gādāšot «Jaun. Ziņām», lai rakstot romānu. Uz mājām; rakstu polemiku, garu, 6 lp. Atnāk Opincāns; 26. jūl. uz Latgali. Atnāk vāciets, dzejnieks: lai uzņem pavalstniecībā. Atnāk Baltgalve, laikam dēļ aizdevuma. Atnāk 2 baltkrievi, lai aizrunā. Būs rīt jāpaliek Rīgā. Jāstrādā.

 

1.9.25.

Ķemeros ņemu 30 vannas. Noņemu dzīvokli Robežielā 20, pie Kroņkalna, 2500 r. Pārtika tikai 1500, vanna 5000. Bieži jābrauc uz Rīgu. Atbrauc O., atbrauc krievu Grišins, Veidemans, lai eju uz Dailes teātri par direktoru. Krauklis fotogrāfs. Podnieks, kas man paliek parādā 25000 r. Lasu «Veltgeš[ichte]». Strādāju pie IX sēj.; daudz darba. Negribas strādāt. Maz vingroju.

 

 

Settembre

 

1.9.25.

Ķemeru peldes apstādināja kroniku. Esmu kopš nedēļas mājās, bet vēl gribu turp aizbraukt. Šodien tā kā vakar pie Misiņa bibliotēkā, meklēju «Dūna Zeit[ung]» 1905. g. polemiku «Sudr[aba] šķidr[autu]», «Tēvijā» nau. «Balsī» 1884. nau mana raksta. Atnāk no Gulbja. Atnāk 2 īrētāji. — Strādāju pie IX ievada. — Vingroju.

 

31.8.25.

Vingroju. Uz bibliotēku. Uz Ārl[ietu] kom[isijas] sēdi. Atnāk fotogrāfs un kādi 20 no mūsu jaunatnes biedri. Fotografējamies, dzied, ierakstās, mīļi satiekam. Grīnīte solās pārskatīt m[anas] runas. Vakarā atbrauc Ida uz pāris dienām. Atnāk Cipars ar 30 000 rb. mana atvaļinājuma algu. Vingroju.

 

2.9.25.

Ceļos 7, strādāju pie ievada IX līdz plk. 1. Tad uz bibliotēku. «Tēvijā» lieku norakstīt ārz[emju] ziņas no 1.5.1891. «Dūna Zeit[ung]» neatradu polemiku par «Sudr[aba] škidr[autu]». Satieku Misiņu, Antonu: jāliekot vēl Āronu Matīsa ģīmetne. Eju uz Gulbja veikalu. Eju uz staciju, nesatieku O. Vīrs, it kā pazīstams, ceļa naudu prasa, 50 rb. Vēlāk divi prasa ceļu. Atnāk Krievs. In. nolīgst par īri Bazn[īcas] ielā 8 tūkst[ošus] un 70 t[ūkstošus] remonts. Atnāk no part[ijas] biroja, parakstīt vekseli par 200 It. Atnāk korektūra. — Nevingroju.

 

3.9.25.

Vingroju. Strādāju kopš 7. Nebraucu uz Rīgu, Atnāk pie In. Atnāk Krievs parunāties. Lasu korektūru un rakstu ievadu IX sēj. O, slima. Dzīvības jautājums, ka dabonam savu presi. «J. Ziņ.» ir liela daļa strādnieku publikas, kas balso par mums, bet nelasa, jo nau moderna avīze. Ir iespēja uzvarēt.

 

4.9.25.

Vingroju. Strādāju kopš ½ 7, ceļos jau 5, rakstu ievadu IX. Plk. 1. ceļu uz bibliotēku. Neatrodu. Misiņš aicina pie sevis mājās Skolas [ielā] 25. Mājās. Satieku Dīriķi: grib taisīt lielu manu galvu. Es izskatoties pēc 45 gadiem. Dabūjis 1 ½ pūrvietas pie Siguldas, ielicis 7000, izņēmis 3. Atnāk korektūra. Atnāk āboļu pircējs. Atnāk latgaļi Beliškovičs un Puļenčika: nupat beigusi ģimnāziju, izskatās veca. Korektūru lasa man arī Ida. Večiem 5000. Atnāk pēc vekseļa. Atlaiž no Liepājas braukuma. Bet vēlāk būs jābrauc. Rozītene teikusi, ka visi gaidot mani par prezidentu. Lai nebraucot uz laukiem.

 

5. un 6., un 7.9.25.

Eju uz bibliotēku un uz Misiņa dzīvokli. 5 istabu, jaunkundze. Pārrakstu, lasu no 1917. g. Atnāk ziņa, ka Villoughby brauc prom. Pavadu līdz ar Bisenieku un Grosvald jkdzi. In. atnes buķeti, bet pate aiziet. Atnāk ziņa, ka jābrauc uz Liepāju. Braucu plk. 11. O. uz teātri, aizbrauc Īda.

 

6.9.25.

Liepājā, guļam vāji. Kopā ar Menderi. Saņem Mitenieks un Melnais. Pēterb[urgas] viesnīcā. Plk. 11. Leišu biedrībā. Runa man iet labi, bet aizmirstu vajadzīgo. Saņem labi, ar aplausiem. Menders runa. ne labāk, tikai reālāk, kas dara labi. Pusdiena, pastaiga, vakariņas, es maksāju [Vulpoti?] klubā. Grib pirkt namu. Pilsēta labi uzposta. Satieku Medni Ed. kā aģitatoru, minors tonis. Ulmanim vakar bijuši 300 klausītāju. Guļamvāģis maksā 400 rb. Visi izdevumi man Liepājā 1000 rbļ. Guļu ērti, bet nemiegu labi.

 

7.9.25.

Iebraucu 7, agri. O. kuzēns atbraucis, skolnieks, ies še Dzeņa skolā. Eju pie Gulbja pēc naudas, Saņemu pret vekseli 50 t[ukstošus]. Pa to starpu I[niņš] arī saņēmis 50 t[ūkstošus] un VIII sējumu. G[ulbis?] dikti laipns. Eju uz Misiņu, nau mājās. Daudzi sveicina, vai vairāk nekā agrāk? Guļu, bet neaizmiegu. Atnāk korektūra. Atnāk Grīnīte ar meiteni, atnes izlabotas runas. Atnāk Rozīte. — Jāstrādā daudz. Vakarā apsveik[uma] telegr[amma] no čekiem.

 

8.9.25.

Ceļos ½ 7, lasu korektūru visu dienu. Atnāk ar jaunu korektūru. Atnāk Orientāc[ijs] un Dziļleja; pēc dzejoļiem; ziņo, ka skolotāju koris dziedās plk. 7 no rīta, skol[otāju] namā, partij[as] C. K-ā. Atnāk Priedk[alnu] An[na]: izšūs kreklu. Atnāk telegramma atkal no cit[as] čeku partijas. Atnāk Cipars, grib 6000, tāpat grib Dreiere. Jāmeklē dzejoļi no epa 1905. g., bet nau ?e rokrakstu. Nepaspēšu visu sastrādāt.

 

9.9.25.

Ceļos 7, meklēju dzejoļus Dziļlejam. Uzrakstu vienu no 1905. g. In. saka, jubilejā nevarot, lai labāk dodot aforismus. Likšu koprakstos manus vācu dzejoļus. Vingroju. Atnāk vācu lūdzējs, rakstu rekomendāciju. Atnāk Rītiņš pie In., būšot skolotāji dziedāt plk. 7 no rīta. Atnāk Egle un Balta ar «Mura» tulkojumu. Man gribot dāvāt Pērles gleznu; Kult. fonds nevarot, jo es loceklis. Pacienājam ar āboliem. Atnāk foto[grāfs] Krauklis, atnes 8 Ķemeru fotogrāfijas, labas. Jāstrādā, neko nepadarīju. Jādod arī Eglem drāmas gabals.

 

10.9.25.

Šo rakstu ar 12.9.25. man dāvāto mūža spalva. Strādāju jau kopš 7 pie manuskripta sagādāšanas «Domām», Eglem u. c. Lūkoju atpūsties. Nakti plk. 12 atnāk Raiņa kluba Torņakalna nodaļas orķestris. Paliekam kopā līdz plk. 3. Iedodu 2000 rb. Bij labi

 

11.9.25.

Ceļos 5, jau 6 ir klāt skolotāju koris; ļoti sirsnīgi uzrunā Kūla, atbilde man iznāk mīļi, ar humoru, vispār esmu jautrs; vēlāk dzirdu, ka iespaids bijis labs skolotājos, daudz sirsnības. Krauklis, fotogrāfs, atnāk par vēlu, bet atgriež visus atpakaļ un noņem 3 skaistas grupas. Nāk nepārtraukta rinda sveicinātāju un fotogrāfu līdz plk. 12. Tad aizved Rītiņš uz savu skolu, tik sirsnīgi, ka nespēju parunāt; vēlāk runa man iznāk labi, In. skaistāk, atvadoties spiežam katram roku, daudzi skūpsta rokas: nē, neesmu onkuls, skūpstu pašus. Palaiž ar puķēm. Pārved mājās, paēdam drusku stāvot, jo nāk pastāvīgi sveicinātāji. Tad aizved skolotāji pie sevis, puķēm pušķotā autā, pie logiem ļaudis skatās, nopakaļ: Rainis, Rainis un «Vos is dos?». Skolotāji ārkārtīgi sirsnīgi, ir arī Žigelis no Lietavas skol. pirmininkas. Mani ļoti slavē, — atoms, ap kuru pulcējas (Šteins), visi paliek mazi manā priekšā (Dēķens), ārzemēs mans iespaids (Kūla un daudzi). — Es runā to ierobežoju: par daudz! Oberlehrer. Runa iznāk laba. Atbrauc pakaļ partija. Mūs nešus iznes skolotāji. Pie auta daudzus skūpstu, liela sajūsma. Aku ielā 10 partija gaidījusi 4 stundas, noguruši, sajūta nosvērta, sirsnīga, bet bez aizraušanās kā skolotājos, vēlāk iesilst, S. S. S. un piemēri, fotografējamies, arī ar jaunatni, atved mājās ap 12.

 

12.9.25.

Lielā sapulce, lielā diena. No rītus atkal apsveicēji, telegrammu jau ir 100; bērni atnes puķes, noliek un aiziet, tā ka nezinu, kas bijuši, 6 meitenes no Kr. Barona ielas ar adresi; vietējie, «Rīgas Ziņu» korespondenta kundze, bērni, kuru mātei biju palīdzējis, atnes puķes. Nedabonu nemaz gulēt. In. gan. Plk. ½ 8 Orientācijs un Jagars aizved uz Amatn[ieku] zāli, Olga līdzi. Saņem ar salūtu S. S. S. un pionieri, br[īvi] sveiks. un esi modrs! Kaisa puķes goda sardzē 4 meitenes, runas apsveic, cik ilgi Latvija, tik ilgi R[ainis]. Dziļleja, orķestrs. Publika ārkārtēji silti saņem apsveicēju ļoti daudz, skūpstāmies, In. arī, daudz adresu, dāvanu. S. S. S. goda biedrs un šī spalva, daudz žīdu. Piguļevskis, skaistā skolotāja no Birutas. Izturos brīvi, runa ne tā, kā gribēju, bet tomēr labi, koncerts, pret programmu apsveic arī Paula Baltābol. Izvadīšana vēl sirsnīgāka, divi auti, viens ar milzu vaiņagu, daudz adresu. Vakarā es viens ēdu. O. ārkārtīgi uzbudināta, sajūsmināta. Facits: sirsnība, mīla, gods, un aiz tā liels spēks aiz manis, daudz pārmetumi par uzbrukumiem man, par teātra atņemšanu. Sajūta, kad mani aizskars, spēks celsies, darīs, ko es teikšu. To sajūt I[niņa], arī O. Nu esmu likvidējis visu veco dzīvi un jāsāk jaunā. 100, 2X60, 1000 gadu!

 

13.9.25.

Ceļos 7, apskatām visas dāvanas, visi kopā brokastojam, paguļu, līdz atnāk jaunatne, nemazgājies, nevingrojies. O, apmazgā ar odekolonu. Sirsnīgi sadzīvojam, kaut gan esam sveši, Sanākuši kādi 18 jaunekļi un meiteņu. Vairāk dziedam. Es padziedu: «Ābrams jau sen nomiris» un ievedu jaunu kora dziesmu par lielu prieku. Vēlāk deklamē un dzied solo. Katram O. dod puķes. Pie vārtiem ilgi atvicinājamies rokām, kopā sēdam mājenieki visi un pārrunājam. O. gluži jauna, nevar nokāpt no debesīm. Jauna mīla.

 

 

1925.

 

 

Jauns mūžs
pēc sešdesmit gadiem.

 

 

I Vecā mūža likvidācija. Kopoti raksti jāpabeidz. Atdarbi, papildu sējumi; tad «jaunās strāvas» priekšteči, mana «j[aunā] str[āva]». Tad mana biogrāfija. Jau šodien apskatot, iznāk vēl 4 sējumi, kopā XIV sēj[umi].

II Sevis apskate, jauna mācīšanās, visu zinātņu studijas. Vāgners dāvājis Volkelt Aesthelik ministrijai visus izdevumus. Grāmatizd. Citus rakstn. — Ceļojumi. — «Dvēsles dziesmas».

III Veco 100 darbu likvidācija. «Dvēsl. dziesmas», vecās drāmas, Lieldarbs.

        IV Jauni darbi no jaunās apskates un studijām. Jauni          darbi no jaunas filozofijas.

 

14.9.25.

Man atzina jaunas ierosmes vecais Dēķens: jauna valoda, jauna morāle — solidaritāte, jauna ticība — saule, jauna mīla.

Tagad jauna sabiedrība pati iznāk satiksmē ar darba jaunatni. Kā ievilkt jaun. strādniecību? Mēs satiksimies ik mēnešus, varbūt ik nedēļu. Jauna savienība: domu rotaļas, mīklas, improviz[ācijasj. Jauna bērnu rotaļa: «Zelta sietiņā».

Priekšlasījums vai raksts: jaunais proletāriskais latv, cilvēks. Lasīt par to jaunatnei.

 

14.9.25.

Ceļos 7, rakstu šīs piezīmes, taisu plānus jaunam mūžam. In., tad brokasts, āboļi, pēc tam guļu līdz pat ½ 3, vingroju, lasu, apskatu dāvanas. Atnāk Cipars: veksels Parņicka, atnāk veļas šuvēja, kas dāvāja kreklus. Atnāk telegramma. Atnāk lūdzējs pēc 40000 rbļ. Atnāk pasts vēl ar sveicieniem. Jāatbild ar vēstulēm. Atnāk Ekkus ar korektūru un naudu: man 1500 rbļ. no «Rituma», In. no «Rituma» un Gulbja, kopā 46000 rbļ. Čeku avīzes — 7 — un «Postimees» sveicina; sevišķi labi čeku vācu partija. O. skumja, Rīt jāiet uz sēdi, jāsāk strādāt. Nedēļas darbu saraksts.

 

15.9.25.

Ceļos 7, lasu, atnāk Cipars, grib 12000 vek[seli], atnāk lūdzējs, jāiet 12 uz sēdi. Provinces aktieri, labprāt runājos, sēde līdz plk. 5, grib parādīt Nac[ionālajam] teātrim, ka šie spēlē labāk. Vēl sveicieni. Rāviņš, čeku-latv. biedrība aicina par savu biedri, meitenes sveicina. Atnāk Olga Resnevic, sēd ilgi, Dūzes un Amadori draudzene, mākslcniece pēc dvēseles un splīnīga [1 nesalasāms vārds]. Atnāk junga. Nosūtu Ciparu samaksāt Greblem. Saņemu naudu no saeimas. Jāsāk vēstules — sveicieniem atbildēt.

 

16.9.25.

Ceļos ½ 8, lasu korektūru, avīze, atnāk Bīlmans: 1905. g. fotogrāfijas un manas; dodu līdzi arī manuskriptus «Domām». Atnāk korektūra, man nau gatavs. Guļu. In. neiet uz Rīgu. Atnāk Grīnīte ar izlabotām runām, dodu 3 sējumus koprakstus. Atrodu «Zaud[etas] tiesības» vāciski, bet jāpārraksta. Atnāk junga. Vakarā kārtoju rakstus un lasu korektūru. Gribas atpūsties. — Patīkot (Bīlmans) Freināta «Vācu gūstniecība», arī 1905. g[ads]. Tātad var rakstīt 1905. gada epus un dzejas, un atmiņas. Zeibolts, arī zelta Rietēklis. Albats. Jāstrādā.

 

17.9.25.

Ceļos 7, lasu korektūru, kārtoju runas. Atnāk korektūra, iedodu runas. Taisos braukt uz Ķemeri, bet In. nevar laist līdzi Anniņu. In. grib braukt pie Asmusenes, bet nozūd Didzis. Nebraucam neviens. Atnāk fotogrāfs no Klio, noņem oranžereju (menažeriju, kā saka Anniņa) un visas trofejas. Atnāk ar «Dzelzceļnieku». Aicina uz Liepāju: izstāde un tehnikums 5 g. jubileja. Anniņ stāsta, ka no Alton[avas] ielas skolas 29 bērni, II klases, nākuši ar puķēm, bet skolotāja neļāvusi iet iekšā pie manis. — Maz pastrādāju. Jāraksta vēstules — atbildes apsveicējiem. Jāstrādā.

 

18.9.25.

Ceļos ½ 8, korektūra, avīze, āboļi ikrīt, vingroju. Atnāk korektūra. Atnāk latgaliets, grib pensiju. Guļu. Atnāk vēstule no Ch. Barret, Voltera, Liepājas, Codes. — Jābrauc uz Liepāju. — Neizlasu visu korektūru, neuzrakstu jaunus ievadus. Atnāk Gulbene ar īri. Cipars nerādās, kad tik nau aizbēdzis ar naudu? — Jāraksta atbildes. Neko nepaspēju. Jāstrādā.

 

19.9.25., rakstīts 22.9.25.

No rītus neatminu. Plk. 7 ejam abi ar Iniņu uz Taut[u] savienības b[iedrības] sarīkotu Meierovica vakaru. Pirmo reizi abi oficiālā sapulcē. Par daudz oficiāli, sēd visi kā sastinguši. Apsveicam abas Meierovicenes. Daži rokas spiedieni. Mans mīļais Barret, pateicos tam. Tad mājās. In. ar autu, es uz vakzāli. Gaidu. Satieku Klāru un Paulu. Klārai par dārgu. guļamā, maksā 600+400.

 

20.9.25.

Braucu kopā ar Briedi. Noguļu, No rītus Kārkliņš. Liepājā saņem partija. Cauri ēkai stāv pionieru garde. Pušķi pasniedz no publikas. Auto pie skolotāja Hūna. Patīkama kundze, noturu par ģimnāzisti, ukrainiete. Brokasts. Jārunā teātrī plk. 10, bērni vien, ļoti sirsnīgi. Kārkliņš labi runā. Mani bērnu deputācijas apsveic, smukas ebreju meitenītes latviski, krievietes krieviski. Divas m[ājās] baltas meitenītes pie sāniem. Mana runa arī laba. Tad atpūta pie skol., pusdiena, 4 atkal sapulce teātrī, lieliem. Ļoti jūsmīgi, deputācijas, kori, partijas koris taut[as] dz[iesmas], t[autas] augstskol[a] manus tekstus. Mana runa arī laba. Zēnu uzceļu pāri pār tribīni. Nākotne sveicina! — Balti ziedi, meitenītes blakus baltam sniegam — man.— Ilgas ovācijas un ardievas. Vakariņas, atnāk aktieri. Nāks ar izrādi uz Rīgu. Palaiž uz vakzāli ar pilnu kupeju puķu. Kārkliņš būs literatūras profesors. Lai raksta par manu filozofiju, kuru uzsvēru savās runās. — Liels triumfs, liela, dziļa mīla. «Tu vari būt mierā», alga ne vien avanss, bet pēcāk īsta.

 

21.9.25.

Pārbraucu 7 Torņakalnā. Dzelzceļnieks pārnes uz 2 reizēm man puķes, 100 rbļ. negrib ņemt, O. skumīga. Guļu, lasu drusku korektūras. Atnāk korektūra. Atnāk ziņa uz sēdi. Guļu, eju uz bādi. Pried[kalnu] Anniņ: lai rakstot «Grakhu». Apkarojas Breikšs — soc[iālā] apgāde ar soc[iāl]dem[okrātiem], slimnīca cieš. No 7— ½ 10. O. skumīga, neizdodas mierināt. Man jāstrādā daudz vairāk.

 

22.9.25.

Ceļos 8, korektūra. Atnāk korektūra. Atnāk Liepulapiņa, atnes vēstules. Konrāds grib atņemt māju Regīnai. Atnāk Krauklis, veksels. Būs piektdien fotografēt. Eju uz sēdi teātru padomē. Nolemjam atspiest vāc[iešu] un krievu mākslas, prasot, lai ņem tik vietējos spēkus. — Eju pie Ekkus; negrib «Vecā strāvā» izejas (jaun[ās] rindas), salīgstam, ka dos virsrakstus un 1/3 izeju. — Sveicieni: «[The] Riga Times», «Сегодня» Судрабк[алнс], «Rig[asche] Rundschau». — In. iet uz Rīgu. Asmusene: atkāpjas pret divkāršu rokas naudu. Nu reiz izšķirts. Ļoti jāstrādā.

 

23.9.25.

Ceļos 6, lasu korektūru. Atnāk korektūra. Atnāk Grēviņš ar kundzi un dēliņu, Švābe un Rozīts; svinības 19.10, kā ziņots «J. Z.», Mazā Ģildē mielasts, ? 8 It, esot domājams, ka būšot 300 dalībnieku. — Braucu ar Anniņu uz Ķemeriem. Pa ceļu lasu korektūru. Saimniekam 420 r.+80 un vēl 100 dzer. naudas. Anniņai 50 r. Laipnis konduktors un kāds ceļnieks. Korektūras nu jau 3 priekšā. Rīt uz sēdi plk, 5 ārp[us]skol[as] izgl[ītības] kongresā. Jāiet uz drukātavu. Strādāt Dreierite pateicas; savāda parādība!

 

24.9.25.

Strādāju daudz pie korektūras un ievada rakstīšanas Atnāk Augsburga aģents, nams par zemu apdrošināts, lai paceļot par 50%. Atnāk korektūra. Eju plk. 4 uz Rīgu, drukātavu, netieku iekšā. Uz Ārp[us]skol[as] izglīt[ības] padomes sēdi plk. 5, runāju, bet bez iespaida. Plk. 7 atkal uz drukātavu, līdz 9. Ekkus fotogrāfiju likšu iekšā, pilns. In. iedzēries, saēdies desas, nakti neguļ. O. vēlu no lekcijām mājās, arī dzērusi skolotāju pasu vīnu. Esmu noguris no strādāšanas. Jāstrādā.

 

25.9.25.

Ceļos 5, neguļu aiz pārpūliņa, nevaru labi strādāt. Atnāk Cipars: jāmaksājot polise «Daugavai». Atnāk Augsburga aģents, atnes polisi jauno. Atnāk Sāmus atraitne no Krievijas, brauks uz Talsiem, vieta pagājusi garām. Atnāk Gulbja zēns ar 50000. Atnāk Asmusene, atdod atpakaļ zīmi, dabon 50000. Nu namiņš atkal mūsu, par mācību 50 t[ūkstoši]. Jāremontē. Jāstrādā.

 

26.9.25.

Ceļos 7, lasu korektūru, sāku rakstīt ievadus. In. apslimis ar influenci. O. aiznes puķes Clio, ļoti priecājas, dieva svētību nosauc. Atnāk «J. Ziņu» vīrs ar naudu, 50 rbļ. par dzejas rindiņu, 4175 rbļ. Atnāk padomprasītāja. Atnāk Spilners un klintniece: 10. oktobrī mans vakars, 13. okt. rakstnieku vakars. Spilners grib salasīt visas apsveikuma runas kopā par sevišķu grāmatu, — būtu labi. Dodu ābolus. Strādāju ļoti daudz, bet vēl daudz vairāk ir pāri. Rīt atkal jāiet uz sapulci runāt. Kad es beigšu? Anniņa stāsta, ka Ekkusene aizstāvējusi mani pret. draudzeni Ulinieti, ka es daudz strādājot. O. stāsta, ka lielā veikala vadītāja šuvēja man draudzīga un aģitējot par mani. Anniņ; es nekad nebeigšot, jo būšot kas jauns.

 

27.9.25.

Ceļos 7, rakstu ievadu. Atnāk Liepupes veco strēlnieku biedrība, lai brauc 25. okt. pieminekli iesvētīt. Atnāk mītnieks. Ejam plk. 2 uz Aku ielu. Runa man izdodas labi. In. arī runā. Ļoti daudzi pazīst, arī sveicina. Atnāk Bertiņa un O. māsīca. Esmu noguris no runas. Agri gulēt. O. saka, ka nupat pārliecinājusies, ka es dzejnieks, pāri pār cilvēkiem stāvošs, tādēļ bijusi bēdīga. Strādāt.

 

28.9.25.

Ceļos 6, strādāju pie ievada par cīņu par jauno valodu, pabeidzu. Atnāk lūdzējs — 100 rbļ. Atnāk lūdzēja — 25 r. Atnāk īrnieks Bajars. Atnāk Prande — 30 melnas ilustrācijas IX un X [sējumam]. Prasa noveli un dzejoļus. Rīt uz drukātavu fotografēties plk. 1 un 2. Atnāk Balta, lasām «Muroma» tulkojumu, labs. Atnāk 2 lūdzējas — pārdevējas veikalā. In. bija Rīgā, Anniņa arī; pirka gultu par 4000. Atnāk no rītus Cipars: rēķinus samaksāju par 10 000 rbļ. Pastrādāju, bet nepietiekoši. Jāmeklē dzejoļi. Jāstrādā.

 

29.9.25.

Ceļos 6, guļu līdz 7, korektūra, laižu sevi drusku vieglāk ar darbu, pēc brokasta iemiegu, izmeklēju dzejoļus Prandem, nokavēju un nobraucu 2 pie Klio. Fotografē veselu stundu, stāvus negrib. Kliene: kopš es bijis pie viņiem, neesot man vairs uzbrukuši (bet atlaida no teātra). Tad 3 uz Gulbja drukātavu, visi fotografējamies, divas preilenes nenāk: ko teikšot brūtgāni, kad redzēšot, ka esot strādnieces. Satiekam labi. Gulbis; lai uzvedot visu «Jāzepu» — 19.10.2 Ceļā tieku Zeifertu, izmaksāju biļeti. Labi.

 

30.9.25.

Ceļos 7, korektūra un jaunrakstīts ievads. Meklēju rakstus X sējumam un Prandem. Atnāk korektūra. Atnāk lūdzējs. Atnāk Cālen, atved kukuļus, paņem 4000 rbļ., kopā 18 000 r. Manuskripti uz veikalu ar O. Eju plk. 4 uz drukātavu, ar Prandi un Ekku. 5 uz sēdi Ārpusskol[as] izgl[ītības] padomē. Priekšsēdētāju ievēl Jaudzemi. Ar tramiem mājās. Vesmans telegr[āfiski] sveicina. Vakar Zālīts. Pārāk daudz darba. izdevu šo mēnesi ap 200 t[ūkstoši]. Kā tikšu galā ar darbiem, nezinu. Kad tik nepagurstu? Būs vairāk jāstrādā.

 

 

Ottobre

 

1.10.25.

Mostos ap ½ 4, ceļos augšā 5 un lasu korektūru un «Sirds solījumu», un dzejoļus, [5?] jaun[ie] būs Prandem. Vairs neaizmiegu, arī pēc brokasts nē. Atnāk Jūdzējs — 50. Atnāk viesnīcnieks, lai. dod izrīkojumu Mazā Ģildē; noraidu uz komiteju. Norakstām ar In. viens otram testamentu. Atnāk Konst. Cipars, parakstu 10000 rbl. vekseli un pēc stipri kreņķējos. Atnāk Gulbja vīrs, atnes «Spītnieku», «M[ājās] V[iesa] M[ēnešrakstu]». Eju uz teātra sēdi plk.½ 2 Smiļģis līgst, lai. eju uz «Laupītājiem». Asp[azija] apsolījusi jaunu lugu. Šie esot meklētāji. Pie Bērziņa neesot māksla, bet viesi. Mājās. Ceļā satieku Baumanieti, man pieprasa 85 It. īres par Stukmaņiem. Atnāk Borkāns no Bruknas, 100 rbļ. un biksas, dzied kuplejas. Atnāk Ekkus, korektūra. Atnāk Priedk[alnu] Ann[a], fotogrāfijas no 4. vid[us]skolas. «Naujas Zodis», dāvāto dzejoli un leiši balsos par Plāķi, Kūlu un mani. Lasu korektūru.

 

2.10.25.

Ceļos 7, lasu korektūru, nododu aiznest O. Atnāk Cipars dēļ vekseļa. Atnāk korektūra. Strādāju pie korektūras. Atnāk propagandists. — Pasts: ielūgums uz 8. 10. pie vācu sūtņa, būs jāiet. Plk. 7 uz Altonav[as] ielu 6 uz sapulci. Kopā ar Moricu. Man runa iet sākumā labi, tad apgurstu. Morics piemin. Publika labi attiecas. — Sēdam ar O. Rīt jāstrādā.

 

3.10.25.

Ceļos 7, strādāju pie korektūras, lasu avīzi. Atnāk korektūra. Atnāk Pabērzes bērni 3. Atnāk Pr[iedkalnu] Anniņ, māsīca un Mērija. Atnāk puķes no Valdas Moor. Atnāk skolnieks — īrnieks. O. aizbrauc uz mājām. Atnāk jaunatne, Austra Timma, Grinberga, Vitis. Atnāk dzērājs Pokušs. Ilgas sarunas. Jaunatnei vakariņas. Atnāk Ekkus kdze ar korektūru, Attura jaunatni, lai nenāk. Jāstrādā.

 

4.10.25.

Ceļos 7, korektūra. Atnāk kliba. meita ar skandāli par Anniņ. Paspārne. Atnāk Borkāns, dabū kreklu. Nobeidzu korektūru. Ejam uz Telts ielu balsot. Bungšs. Pēc tam negribu strādāt. Rīt jāstrādā.

 

5.10.25.

Ceļos 7, lasu korektūru, rakstu ievadu. Atnāk Cipars, nododu Trofimovam samaksāt, nododu korektūru. Braucam uz pilsētu pie Lukševica, apsūtu uzvalku par 14 t[ūkstošiem]. In. pilsēta maksās 8 t. par Doriņu, bet D[oriņas] krātos 90000 nemaksās. Atnāk Zāmene, paliks līdz 10.10. Atnāk Grīnīte ar izlabotām runām, nododu 6 sēj. manu rakstu. Pie manis jaunieši varot runāt brīvi, it kā lielu nebūtu klāt. Laimīgi, kas varot atnākt. Vakarā rakstu vēl ievadus, tomēr vēl neesmu galā. Vai jel maz varēšu runas ielikt IX sējumā. Jāstrādā.

 

6.10.25.

Ceļos 7, mostos 6, rakstu vēstules Mīlei Zāmenei. Jābrauc uz Rīgu pie skrodera. Nogurstu, lasu Volfa «Šekspīru», guļu, atnāk Purviņš, klibs, 3500 pr[iekš] universitātes. Atnāk lūdzējs — 25 rbļ. Atnāk Ekkene ar korektūru, Lasu. — Vēlēšanas liekas labi izdevušās, uz laukiem mazāk. Rīgā divtik vairāk. Jāstrādā.

 

7.10.25.

Rakstu ?.9.25., neatminu vairs labi. Korektūra, plkst. 5 jāiet uz Ārl[ietu] kom[isijas] sēdi, tad uz drukātavu, ļoti ilgi, līdz ½ l0. Nogurstu, bet arvien vēl esmu parādā korektūru. Nospriežam nedot runas IX, bet XI [sējumā]. Atnāk Grīnīte, dodu runas labot. Jāstrādā. Lūdzējs. Jāstrādā.

 

8.10.25.

Ceļos 7, korektūra; atnāk Cipars. Atnāk lūdzējs. Jāiet vakarā uz vācu sūtni Kösteru. Atnāk Jansons. Atnāk lūdzējs. Ir sēde, bet neeju. No rītus uz Lukševicu aizbraucu ar autu. Pie Köstera sarunas ar Tilbergu: mana portreja galvenais darbs. Vācietis: lai muižniekiem cik necik maksā, lai obligatorisku autonomiju vāciem. Petrevics: mani atstūmuši 1905. g. Man ticot, pret apvainotājiem. Pauļuks: abi 1865. g., tāpat Janševskis. Rancāns: karo licis Opincānu. Es atkal: kam Fr. Trasunu lādējuši; neesot saņēmis paketu ar brīdinājumu. Āronu Matīss: es par prezidentu. Tāpat Lukševics. Bet partija — nē. Ar auto un Janson[u] atpakaļ. Atnāk arvien klāt korektūras; nepaspēju. Jāstrādā. Mājā 1. Strādāt.

 

9.10.25.

Ceļos 7, mostos 5. Atnāk Cipars. Sūta liepājnieki par 140 It. Atnāk korektūra. Atnāk Mīle. Guļu. Lasu korektūru. In. neievēlēs. Abi bēdājamies un dusmojamies. Atnāk deputācija no skol[otāju] institūta — mani svētki 23.10.25. Atnāk Spilners, atnes runu. 13.10. vakars. Atnāk Grīnīte pusdienā. Lasu korektūru, pabeidzu «Veco strāvu». Atnāk Dr. Bīlmans: Beļģija dodot man savu ordeni, vai gribot? Liels prieks, Tas būšot priekšpakāpe uz Nobelprēmiju. Šie, t. L, Ārlietu ministrija, to gatavojot. Atnāk Jānīts. Strād[āt].

 

10.10.25.

Ceļos 7, strādāju pie koprakstiem, pēdējā korektūra, nododu daļu no rītus. Atnāk Cipars. Atnāk Ekkus, steidzina ievadus. Vakarā braucu uz zemgaļiem, aizved ar autu Spilners. Dabonu adresi. Sumina. Grots, Brikšķe un daudzi citi. Meitene: par manām vijolīšu acīm. Fotografē. Mana runa neizdodas. In. runa? labi. Sirsnība. Simtām roku spiežu.

 

11.10.25.

Ceļos 8, biju gulēt gājis 3, pārbraucis 1. Lasu. Atnāk lūdzējs. Atnāk no «Jaunākām Ziņām» pēc kāda dzejoļa autogrāfa. Dodu «Ļaužu acis un zvaigžņu acis». Stāstu par beļģiešu ordeni. Pēc brokasta guļu. O. uz teātri «Laupītājiem», esot: skaisti. Vakarā rakstu ievadus IX [sējumam]. Dodu t[autas] dz[iesmu] tulkojumus vāciski. Būs jāstrādā agri no rītus. Grib beigt piektd[ien]. Str[ādāt].

 

12.10.25.

Ceļos un sāku strādāt plk. 6 pie ievadiem, sarakstu pirmās 17 lp. un nosūtu ar O. uz veikalu. Pa dienu sarakstu vēl trīs ievadus — 16 lp., kopā 33 lp. Atnāk «Daugavas» aģents1, samaksāju 2500 rb. Atnāk lūdzējs, rakstu rekomendāciju pie Pr[iedkalnu] Anniņ. Atnāk Ekkus kdze, atnes korektūru. Atnāk O. divi ciemiņi. No rītus vingroju, jau otru dienu, būtu atstājis, ja In. nemudinātu. Jāstrādā.

 

13.10.25.

Strādāju pie korektūras, bet jau lēnāk. Guļu. Vakarā 8 abi ar In. ejam uz «Zemgalijas» rakstnieku vakaru. Es lasu gabalu no «Tutanha», klusi. In. labāk. Aplausi visvairāk Rozītim, Grotam un Apsesdēlam; pornogrāfija un jaunība Grotam. Satieku Mačīti. Kurcijs nāks ciemā, Latvijai jau 6 gadi. Rudevics. Klāra, stāsta, ka Hyusmans pats gribot man atvest ordeni. Pilsoņu avīzes nemin. Jāstrādā.

 

14.10.25.

Ceļos 6, kārtoju X sējumu. Atnāk korekt[ūra]. Visu lokšņu IX sējumā iznāk 31. Lasu visu dienu korektūru. «S. d.» referēts labi par 10.10. svētkiem un manu runu, Spilners labi referējis. Atnāk Pried[kalne?]: «Jonatāns» gribot man dāvāt par 10 000 rbļ., izvēlos ko no sudraba. Jāstrādā.

 

15.10.25.

Ceļos 6, domāju par runu teātrī. Avīze, korektūra, guļu pēc brokasta; sapnī Īdai iesviežu krūtīs un acī ķiršu kauliņu, sabīstos. Eju plk, 2 uz saeimu, satieku Bīlmani, no dod «Domas». Bumbērs dāvā Bahmaņa «Bēglu gaitas», izdos «Monte Kristo». Bīlmans brauc uz Maskavu. Atnāks paņemt vēstules Doriņai. Pie Lukševica, samaksāju 14 t[ūkstošus]. Mājās. Atnāk Bīlmans. Jāstrādā.

 

16.10.25.

Ceļos 7, kārtoju koprakstus. Atnāk korekt[ūra]. Jāsaka tūliņ, kas nāks X [sējumā], esot jau ne 30, bet 50 lokšņu, jāstrīpo. Noeju pats uz Gulbi. Atnāk Jurjāniete, dod tik 3000. Eju uz bādi. Noguris prāts. «Atpūtā» Tilberga portreja; nepatīk. Atnāk Čanka: lai galvo. Atnāk pavēsts, ka man jāmaksā par teātra sulaini 23000 rbļ. Prasa Jurģīte 3000 rbl. Rīt uz skroderi; 22000 rbl. Par Stukmaņiem 5000 rbl. Jūrma[as] dzīvokļu biedrība prasa 12000 rb. Atnāk no Ventspils Frišenbrūders, lai brauc uz Ventspili 8. novembri. Bet par prezidentu grib Paulu. Jāstrādā.

 

17.10.25.

Ceļos 6, guļu līdz 7, vingroju, lasu, kārtoju, pēc brokasts guļu. Atnāk Gulbja vīrs nokārtot fotogrāfijas. Braucam uz Rīgu pie Lukševica. Nau vēl gatavs fraks. Pa telefonu ar Tilberģi. Nesatieku. Netieku iekšā 2 autos, «J. Z.», ka krievu avīze runā par manu prezidentību, bet partija atsaka, ka nezinot, vai es gribu. Atnāk Cipars, uzdodu piedzīt no Deisona un Mediņa. Saruna ar Emīliju, pesimistiska, nau vērts dzīvot. Ir vērts, visu panāk dzīvē lielās līnijās. «Aizkulisēs» runa par manu prezidentību. Jāstrādā.

 

18.10.25.

Ceļos 7, domāju par darbiem gadījumā, kad man neietu tāpat kā redakcijā un teātrī, un partijā. Atnāk Pr[iedkalnu] Anniņ, rakstu vēstuli Līventālam, labi esot izlikts viss, ka slimnīca pazustu melnajos. Atnāk «Jaun. Ziņu» vīrs: aforismus rīt ½ 9 jāaiznes. Atnāk ziņa, lai iet uz pils[ētas] domes sēdi. In. aiziet uz «Adrienu Lekuvrer». Atnāk Ozoliņš, profosors, lai iet uz skolot[āju] institūtu, atnes 2 grāmatas; ilgi runājamies. Es zinu no literatūras pat vairāk nekā profesors. «S. d.» nau ne vārda par manu kandidatūru. Rīt jāizmeklē aforismi. Jāraksta ievadi X [sējumam]. Jāstrādā.

 

19.10.25.

Ceļos 7, braucu uz Lukševicu, Atnāk Cipars, biļetes; dodu iekasēt īres. Guļu, domāju par runu, Atnāk fraka, Atnāk Rodrigo Kalniņš, Rode un Zalts no «Rīg[as] Ziņ[ām]». Ieģērbjos frakā ar ordeni. Aizved 2 autos, O. līdzi, uz Jelgavas pusi. N[acionālajā] teātri sagaida Bērziņš, Bngaders un Anna, Aktieri mani sveicina ar aplausiem. Bērziņš apsauc. Apsveikuma dziesma. Švābes runa. Lilija Stengele lasa Aspaz[ijas] prologu. Skaists. Patuk?s nams, jo agrāk sāk. Uz apsveikumu atbildu «atturīgi». Izrāde īsināta. Ložā nāk Olga, Marija, Ivanovs ar kdzi, Pauluks, Arv. Kalniņš, Marta un. Ligers. Žīds pēc dāvanas. Jubilejā: 7 kroņi, 3 kurvji, daudz puķu, dāvanu maz. Publika inteliģence, sirsnīga, bet nau aizrautības kā Amatn[ieku] zālē. Mana runa laba. Uzstāšanās patīk, ordenis sevišķi, skaists bijis frakā. Eiropeiski. «J. Z.» labs apraksts. «Rīg[as] Ziņ[ās]» nau. «Latvī» bijis samērā labs artikels. Mielasts. O., Grīnīte, sarunas ar Munci, Strunki, Paulu, Dailes teātris ļoti grib lugas, Pauls arī. Runās: Rūd. Bērziņš labs, P. Kalniņš atturīgs, Rudevics arī. P. Zālīts: vajadzējis apsveikt visiem 3 prezidentiem. Ar daudziem esmu laipns. Veidemaniete ielūdz pie sevis. Biruta atsūta puķes bez vārda. Lidija saka to. Lilita Bērziņ. Plkst. 3 mājās.

 

20.10.25.

Gulstos 5, ceļos 7, lasu, guļu. Atnāk aicināj[ums] uz Ārlietu kom[isiju]. Uz japāņu tēju. Atnāk lūdzējs. 50 r. Atnāk stud. Lipsts: nāc[iju?] apvienošan[ās] žurnāls. Atnāk kroņi — 200 rbļ. Atnāk Pr[iedkalnu] An[na], viss labi, mana vēstule darījusi iespaidu. Bērnu slimnīcā iecels Plaudi, es nodibinu mūsu B[ērnu] slimn[īcu]. Atnāk bijušais kareivis ar aprakstu par vācu gūstu. Jāstrādā. — Aktieri iebaidīti, manu sirsnību atceras. Skalbe un O. — Daudz jūsmīgāk Am[atnieku] biedrībā, bet še arī labi oficiāli, parasti. Poļu sūtnis, Čakste sveicin, telegrammu varbūt simts. Jāstrādā.

 

21.10.25.

Ceļos 7, nevingroju, āboļi, brokasts, lasa. Atnāk Krūklis un Lilija Štengel ai dāvātām mantām. «Pašgājēja spalva», ar ko šo rakstu, tik laba nau kā arodnieku spalva. Rapas «Latvju Māksla» man ir jau no ministrijas. Visu rītu kārtoju vaiņagus: ir 7, 3 kurvji, telegrammu ir 75, partijas apsveikumu bija 200. Nauda vēl nau atnesta. Atnāk telegramma no «Varavīksnas». Atnāk vēl telegramma. Atnāk portreja man no Villoughby, vēstule, pavasarī lai brauc uz «Jāzepa» izrādi. Nestrādāju. — Jāsāk rīt strādāt. Piektdien uz skolot[āju] institūtu. O. stāstot, ka es bijis skaists.

 

22.10.25.

Ceļos 7 rakstu ievadu X [sējumam], nevingroju. Atnāk Cipars, atnes īres 8 t[ūkstošus], bet izmaksāju 4400 Stukmaņiem, lūdzējiem 200, ar visu kopā 5500. Atnāk Cālītene, 1000 rbļ. Atnāk Zeberiņš: lai rit plk. 1 iet uz akadēmiju (Anniņ saka; epidēmiju). Atnāk ziņa, ka jāiet uz Ārl[ietu] kom[isijas] sēdi plk. 2. Eju uz sēdi. Menders aizstāv, ka jāmaksā atlīdzība baroniem. Sastrīdos. Eju uz Lukševicu, samaksāju 21000 par fraku, Mājās. Atnāk Cālītene, par nakti gulēt O. slima. Jāstrādā, jādomā par runu. Strādāt.

 

23.10.25.

Ceļos 7, vingroju. Atnāk lūdzējs. Ejam uz akadēmiju, pie Tilberga stundu. Ģīmetne daudz labāka nekā fotogrāfijā, tomēr liels darbs. Mājās. Atnāk Ozoliņš, braucam uz institūtu ar autu. Laba saņemšana, bet nau mani svētki, lai manu svētku reklāmu mīkstinātu, aicināti citi; Misiņš, Teodors, Valdis (neatnāca), Ludis Bērziņš (55 gadu jubileja), un nu visus sumina. Janševski pirmo, tad mani. Bet jaunatne saņem tikai mani. Un mani uzrunā Ozoliņš tik cildinoši kā neviens līdz tam: Doudē, Rom. Rollands, Ibsens, Voitmans, es vairāk par Ibsenu, jo es pozitīvs. In. arī cildina Kārkliņš. Tad pie tējas, es ierosinu ierakstīšanos, visi saskrej man apkārt. Plk. 11 mājās. L. Bērziņ[š] iemeties, ļoti sajūsminās. Bij tomēr mani svētki. Runa laba.

 

24.10.25.

Ceļos 8, gulēt gāju 1. Visu dienu lasu avīzes. Atnāk jauneklis; vēlēš[anu] iecirkņa pieņemšana, skūpsta man roku. Atnāk vakar Luijs Pjerārs no Beļģijas, krievi nelaiduši iekšā. Rekomendē PEN Club. Nekas viņam neimponē, tikai par cimdiem ieinteresējas. Līdzi atnāk Klāra, Marija, Petrevics, Aug. Ozoliņš, Šodien atnāk vājprātīgā Smilga. Atnāk namiķis — kareivis, Atnāk no Muižnieka pēc «Darbs un dziesma». Emīlija nedabū vietu, laikam Aberbergs nau pūlējies. «Rīg[as] Ziņ[ās]», ka mani celt gribot par saeim[as] prezidentu. Vesmanim izredzes, ne man. O. stāsta, ka Zviedrijā esot mans «Jāzeps» tulkots un patīkot. Leverte stāstot, ka poļu skolotāji sastādījuši ļoti labu apsveiku telegrammu man. Rīt nāks jaunatne. Nedabonu atpūsties. Bij līdz stenogrāfs Spilners. Strādāt.

 

27.12.25.

Pārtraukums kopš 25.10. uzbrukuma dienas. Bij otrs uzbrukums. 25.12.25. trešais, kāpa pēc elektr[ības] drātīm.

 

22.12.25.

Aizved uz saeimu, grūtāk paliek, bet atkal atlabstu. Nāk Ulmaņa valdība un uzbrukums man uzvaras priekā. Sveicinātāji uz svētkiem: 1) «S. d.» ekspedīcija, puķes no Mildas, 2) Jesens — puķes, 3) Olga Pabērzs — puķes, 4) Kļaviņa — karts, 5) Ilūkstes skolas bērni — karts, 6) Rītiņš un Kūla — pēperkoki, 7) Priedk[alnu] Annio un Merīte — puķes, 8) Biruta — puķes un grāmata, 9) Vitenbergs — ielūgums uz skol[otāju] konferenci, 10) Emma Deglav. Agrāk — Cielēns — uz ministra amata piedāvājum[u]. Buševici lielu ceriņu koku — uz veselību. — Pats sūtu Doriņai 10 sējumus «Dzīve un darbi». — Gulbis sveicina — bet bez naudas. — Krūmiņš — «Jaunais Cīrulīts».

Iznāk mans «Putniņš uz zara».

Līcīts Torņakalna teātrī — 9 X «Zelta zirgu» un lielu kroni. Bet neviens nebija. In. baidījās. — O. uz mājām 5 dienas.

— Gribu saņemties un dzīvot jauno mūžu.

—— No Kult. fonda 100000 rbļ. Uzticu saņemt Ciparam: paiet vairākas dienas, tomēr atnes. Uz svētkiem dodu 2500 rbļ. — Sportistiem arī 2500 r. vakariņas. — Viens dzejols, apsveikums uz svētkiem. Prasīja arī Ziemeļnieks no «Jaun. Ziņ.», bet par vēlu, nedevu. Neko nestrādāju. Tikai lasu: par Ēģipti [Blek?] un Klabund Lesebuch. Ļoti labi, biju domājis agrāk tādu formu. Atkal nogulējis, dairījies.

 

27.12.25.

Mostos 7, ap 8 In. norīvē, izvēdina, ap 9—10 ēdu ābolus, 10—11 brokasts. Guļu un lasu līdz 1—2, ceļos, mazgājos. Lasu atkal līdz 4. Pusdienas. Atnāk Deglavu Emma. Roze par 2000 eks. loksni maksā 3250, «Rīga» būs 600+600 lp. p. divās daļās. Trīs lūdzējas pa 50 r. — O.

 

28.12.25.

Apkopj O. Rakstu apsveikuma vēstuli skol[otājiem] soc[iāl]dem[okrātiem], kuriem 1 konference. Saku In., kas jārunā. 85 skolotāji sanāk. Vakarā rakstu vēl otru apsveikumu X skol[otāju] konferencei un runu Iniņam. Bij lūdzēji 2. Nogurstu.

 

29.12.25.

Ceļos 7, sāku drusku strādāt, kārtojos. 2 grāmatas jāizdod: 1) koprakstu noslēgums, 2 loksnes atvade un epilogs un Antona satura rādītājs 4 loks[nes]. 2) atzīmes par dzīves gaitu: biogr[āfijs] dati, grāmatu ievadi, «Saules gadi» u. t. 1. Gribu sākt rakstīt biogrāfiju. 2 lūdzēji. Dabonu telegrammapsveici no skolotāju konferences. Drusku gaišāks prāts. Jātop jaunam.

 

30.12.25.

Rakstu tikai 31.12. Neatceros vairs nekā. Domāju par darbiem. Runas var izdot pa daļām, piem., par agrārjautājumu, par kultūru, apsveikum[us]. Atnāk mūrnieks Ziemels, agrāk Fišers, dod padomus, kā veseļoties: sirdi vingrināt. — Vai pārdot šo mājiņu? Nospriežam, ka nē. Nestrādāju vēl.

 

31.12.25.

Rakstu šo tikai vakarā. Kad nau parastā laika, kad rakstīt kroniku, tad paliek. Mostos plk. 5, neaizmiegu vairs, pārdomāju: jāraksta «Tutanhs», «Graklis», «Razins», «Kimgtse» un «Turaidene». Pirms: bērnu luga. Tad biogrāfija visu laiku. Eseji žurnālos. Drāma beigsies: tehnika un kinema, varbūt talants vēl paildzina, bet tam jāiet pret laika straumi. Prese beigsies: pret radio, atsevišķi mīlētāji pirks grāmatas; skolai nevajadzēs. Talants arī šos apstākļus varētu izmantot. Celsies liels garīgs tukšums, bēgs tuksnešos kā romiešu laikos. Tad atmodīsies vārds. — Dienu lasu avīzes. O. slima. Atnāk Dora Švīkul, disputu. Atnāk pēc Jaungada In. dzejas. «J. Z.» neprasīja. In. grib istabu mainīt. Jāstrādā.