RAINIS

 

Dienasgrāmata (1920. - 1929.)

 

 

1926. gads

 

 

Gennaio

 

1.1.26.

Ikdien rakstīt dzejoli, aforismu, atdomu vai atmiņu. Izmantot savas dzīves doto. Nepalaist garām savas domas un notikumus.

 

1.1.26.

Vakar nakti apšaudās mani sportisti ar korķiem un fašisti viņus ar lodēm. Atnāk visi 3 ar Jaungada laimes vēlēšanu. Anniņ. In. guļ. O. aiziet, lasu līdz 2, aizmiegu 3. Mostos 8, nedabonu mazgāties, sāk nākt viesi. Nau neviena no lielajiem un politiķiem, arī laimes vēlējumos nau. — Nīmans jautrs, iet labi un ies vēl labāk, — tagad vairs nenāk pie manis. Atnāk Cielēn mama: jautra, vesela, priecājas par bērniem, Bīlmans mīlot atkal Viktoriņu. Atnāk Priedk[alnu] Anniņ, Emīlija, Merīte; Johanna ar kvasi un kūkām no vecmāmiņas un puķi no Johannas. Johanna turas, bet tad jūsmo un apraudās. Atnāk Ķirķis un Nomals; N[omals?] pieprasa Un[iversitātei?], kādēļ to apkaro reakcionāru sauc, nevēlami elementi, Tentels visiem izpatīk, neļaus tiesāt Brunīti, tad vajdzētu arī fašistus. K. lamā Zālīti; jāatlaižot, vietā kādu vācieti vai Jirgensonu, ne Celmu. Lai mani Zālīša vietā: man par skaidru galva. Menderi arī nepielaižot juristi, kaut tam zinātn[iski] raksti, kādi? Valteri par privātdocentu. Pie rīvējamā spirta klāt 5 piles joda. Atnāk Smilga, svešs: viņu arī apstājuši huligāni. Nedabū izrunāt. Atnāk Uliņš ar meitu, sūdzas, ka jāmaksā obligācija 400000 rbļ. In. atkal, ka es pazaudējis kā galvenieks uz vekseļiem. Vairāk viesu nau. Rakstisku sveicienu 10. Rapa atsūta sienas kalendāri, tur manu dzeju visvairāk — 24, «Daugavas» kalendāri, tur es šaurs pret Poruku (Vesels), manu jubileju nemin (Akmens). «Boass un Rute» labi (Vesels).

 

2.1.26.

Ceļos 8, sajūta skaidra. Gribēju strādāt, bet sāku lasīt avīzes, Göthe. Antons atsūta «R. kā mākslenieks» un «R. kā domātājs». O. paliek mājās kā slima. Pa telefonu paziņoju to Ganģenei; tai patīkama balss. O[lgai] atnāk no kanclejas. Altrof k. un Jurģīte, puķe un šokolāde. Jurģīte tiešām mīl ksendzu; nevar strādāt, ko es ieteicu kā pretlīdzekli. O.: palīdz tikai jauna mīla, sieviete neiziet uz patstāvību, tādēļ tai darbs; nau līdzeklis kā vīrietim. To uzraksta, par manis nē.— Nestrādāju, paļaujos atpūtai, Jāsāk beigt slinkot.

 

3.1.26.

Ceļos 8, nenorīvē. Aizlasos Göthi. Nestrādāju. Pašā vakarā uzrakstu kroniku 3 dienas. Atnāk Rozīt kdze: Pētersonam vēstule, lai honorāru ļauj nomaksāt pa daļām. Atnāk Paulīne: lai aizrunāju par arkitektu Nordu, no arī vēstule, atzinība, ka atzinu viņa noveli, par «Jāzepu» labi, bet ne sevišķi. Lūkošu šodien vēl kādu aforismu uzrakstīt; jākārto dzīve un darbi.

 

4.1.26.

Guļu labi, ceļos 8, O. nerīvē. Edu 4 āboļus, lasu Antona monogrāfijas, kreņķējos: diezgan pavirši rakstītas, nepareizi dati, «Krauklīts» izlaists. Par jaunības stilu nepareizas kombinācijas, atstājis neuzņemtas jaunības dzejas kā vājas, patiesībā kā par daudz labas. Brokasts. Lasu. Mazgājos. Norakstu 3 atteikšanās rakstus no komisijām un amatiem. O. kakla katārs, rīt neies uz darbu. Sveicieni no Freinberga un Butuļa. In. Rīgā, saldumi. Rīt sākšu vēstules.

 

5.1.26.

Nesāku vēstules, Jesens prasa dzejoļus. Uzrakstu divus. Atnāk Dīriķis, runājas 2 stundas, lai rekomendēju viņa darināto bisti. Bet man fotogrāfija ne sevišķi patīk. Mazgājos, Tieku bieži notraucēts, kopju O. Nestrādāju. Nau labs sākums jaun[am] mūžam.

 

6.1.26.

Ceļos 8, tūliņ jāraksta 4 sveicieni: Liberts, vecie strēlnieki, Vaiņodes tuberk[ulozes] sanatorija un Freinbergs, kam meitiņa Aelita. Kūku nopērk par daudz lētu. Rakstu vēl 2 dzejoļus bērniem. Atnāk Dīriķis: taisīs jaunu bisi. O. guļ, kopju. Viņa raksta vēstuli Jurģītei. Strādāt!

 

7.1.26.

Mostos 7, elpoju, rakstu vēstules. Atnāk Jesena nauda, man 22215 r., In, 27500 r. Atslābums, negribas strādāt. lasu grieķus, meklēdams tematu. Vakarā meklēju tematu bērnu epam, neatrodu. Jātaisa gluži jaunas dzejas; nobeigt veco ar «Dvēsl. dziesmām» un tad jaunas. Dagda to meklējis. Pret visu esošo riebums; kara ieguvumi, radio, preses nīkšana, drāmas, grāmatas, — gluži jauns: iekarot aizzemi, astronomiska dzeja. Mīlas agrāk nebija, vēlāk arī nebūs. — Es daudz novēloju, lai arī še nenovēlotu. «Stenka» jāraksta. Krievi nespēj. Strādāt!

 

8.1.26.

Mostos 3, 5, 8, lasu avīzes. Atnāk Cipars, In[iņai] 5000, es dodu samaksāt dzīvok[ļu] kooperatīvu 12000, nodokļiem 7500. Atnāk Cālītene. 2000 r. Tel. «D[aile] u[n] darbs» būšot 8000 rb. Ienākums 176 l[ati] un nodoklis 160 lt., aplamība. Vairāk stundas nokārtoju X sējumu. Nekā nepastrādāju. Jāraksta vēstules Livšicam. Jāstrādā.

 

9.1.26.

Mostos 7, āboļu ēšana, avīzes, mazgājos un vingroju. Atnāk māklers Rozīts, negribam pārdot Bazn[īcas ielas namu]. Telegramma [uz] Valmieru.

 

10.1.26.

Atnāk Paula Baltābol ar kādu jaunekli apciemot, grib «Rīgas raganu», varbūt Kult. fondu, laipna. Ierakstu viņai «Mēness meitiņā». Smiļģis vecos aktierus lamājis, jaunie labi, tie mehanizēti. Teātrs iet uz rēviju pusi. Tagad «Ligatūra», vēlāk būs Mikstūra. Nau ņēmis «Muromieti». Rakstīšu lauku teātriem. Paula vesela un spirgta. Ko gribēja? Nestrādāju, pāris vēstules.

 

11.1.26.

Atnāk abi Vesmaņi. «Jāzepu» varētu uzvest, ja 2 nedēļas noturētu bez publikas, bet tas maksā daudz. Izrāde 1000 mārciņu. Pie «Jāzepa» bijis jāpiemaksā. Atnāk «Cīrulīts», dodu dzejoli, sūtam arī Eglem. «Cīrulīts» solās maksāt; konkurējot «Atpūta». Rakstu vēstules un bērnu dzejas. Nokārtoju darba grāmatas koprakstos. Vēl pie darba netieku.

 

12.1.26.

Ceļos 7. O. gulēja še, auksts 26° — arī šodien, mazgājos, lasu par rokoko laiku. 1 dzejoli. Nenāk Cipars, par brāli jāmaksā 10000 rb. Telefons samaitājies. Neesmu sācis strādāt. Ārsts Nīmans, paraksta teobrominu 500 rbļ. Vakar aizsūtīju atteikšanu no amatiem izgl[ītības] mi[nistram]. Strādāt!

 

13.1.26.

Atnāk Cipars visu kārtīgi samaksājis, dodu arī viņa brāļa protestēto vekseli samaksāt. Nauda no Māksl[as] aģentūras, bet viss aiziet: veks[elis] 10000, dzīv[okļu] koopera[tīvam] vēl 4000, telef[onam] 2500. Atnāk Unte, kuprīts, par mani labi runā Anniņ: esot kā tēvs, ko tie ļaudis runājot? Vakarā baramies ar O., greizsirdība.

 

14.1.26.

Mostos 7, atnāk telefona vīrs, nogaida un norunā ar mani 2 stundas. Kad dodu roku, ļoti pārsteigts un laimīgs. Vakar In. ierunājās par lieldarbu. Labs esot, vislabākais «Īliņš», gatavs izstrādāts «Imants». Šodien meklēju lieldarbu: varbūt 5 drāmas kā kope. Vislabāk gan būtu drāmepus vai Dantes forma. — Lunačarskis bijis Rīgā šodien, man nebija ielūguma. Teicis, ka krievi ejot uz klasiski tautisko dzeju. «Razins», «Muroms» būs tiem labi.

 

15.1.26.

Mostos 8, avīzes. Atnāk prof. Mihaelis, liberāls žīds, rakstīs «Berl[iner] Tageblat» par latv. literatūru. Mazgājos, vingroju, Nestrādāju. Lasu Spriņģis «Degoši kuģi», laika termometrs, diletants uz seksuālisma pamatiem. — Var rakstīt «Jaun. dzeju» kā drāmu, bet kas Veidenbaums? Bet tas ir tik prasts, un mans būtu tik smalks. — Kad es paliktu. še, tad ierīkotu Bazn[īcas ielas namā] savu salonu, demokrātisku, latv[iska] stila, bet bez greznības, tā dzīvo reiz godīgi cilvēki, jūs visi zagļi; arī augstās algas ir zādzība. Čakstem 2 ½ milj[oni] par gadu tādēļ vien, ka ir dumš, tomēr par daudz. Nestrādāju. Strādāt. Sākt.

 

16.1.26.

Ceļos 8, avīzes, neatnāk Cipars. In. uz Rīgu. Lasu par rokoko. Vingroju. Gribu kārtot rakstus, kas vēl būtu no veciem strādājami. Vēstules: Jankavs, vecais, prasa palīdzības, vietas. R. Egle atsūtījis savas bērnu grāmatas. Atnāk lūdzējs 280 rb. Atbrauc Īda, priecājas. Jāraksta vēstules. Jāstrādā.

 

 

Mentonā

 

26.3.26.

Ceļojumā izbraucu 16.3.26. Kopā ar 2 Livšiciem. Dienu priekš tam atvadīties atnāca Kārkliņš, Austriņš, Brusubārda un Grēviņš. Todien bija vēl Bīlmans ar dēliņu, atnesa Ventspils dāvanu. Rakstu ceļa piezīmes Berlīnē, pie Dana Cīrihē, kamēr L[ivšic]i aizbrauc no Bāzeles taisni uz Ženēvu, tad no [1 nesalasāms vārds] uz Mentonu zirgiem. Cīrihē 2 dienas: dakteriene slima, franciete, Nesselstraus, Blüml. Lugānā 3 dienas. A. Saagers, Bertoglio. Kalnos. Agliati. 23. [martā] caur Itāliju uz Mentonu. 23. viesnīcā, 24. otrā — Alhambrī. 25. Faraldo.

 

27.3.26.

Gribam uz Nicu batailte des fleurs, Bst, Rakstu kartiņu I[niņai], Sāku kroniku. Gribu sākt darbu: ceļa aprakstu un epus. Skatos cauri Lugānā atrastās mantas.

 

28.3.26.

Mostos 6, odi ļoti nokož, vingroju jau 3 dienas. Kopā ar L[ivšiciem] dzeram kafeju. Ejam uz pastu; prasa pasi un salīdzina ģīmi, bet nekā nau jau kops 11 dienām. Te kas nau kārtībā. Uzsitu ar dūri uz galda. Liekam sūtīt pastu mājās. Ejam staigāt 2 stundas. Cap Martin, skaisti, atpakaļ trams 1 fr. 40, nau noguruma, bet tops gluži brūns. Vakarā rakstu «7 malēnieši» 40 rindas. Vakar 4 lapiņas ceļa piezīmes. Sāpīgi, ka nau ziņu no mājām.

 

29.3.26.

Mostos 2, tad 6, no odiem izmocīts, bet pēc vingriņa labāk. Kad izeju laukā, ikreiz sāp roka. Nestrādāju iesākto, bet lasu «Jaun. dz.», ļoti labas, bet bez kopuma un ietveres. Materiāli tā saauguši, ka bailes klāt ķerties. Tas ir izmisums. Varbūt dot tikai kā materiālu, lai tiktu vaļā. Ejam uz činu: ceļojums pa Sīriju, Ēģipti, Palestīnu. Tā, ar činu savienotu, es arī varētu dot aprakstu ceļojumam. — Dzeja aizgāja no dziesmas un runas, saistījās pie papīra («Jaun. dzej.» zaļais papīrs), nu var iet atkal kopā ar runu radiā. Tā dzejot, ka būtu lasāmas un priekšnesamas mazās telpās. — Vēstules no In. nau 14 dienas! Atnāk karte no dakterienes. Kāds iemeslis?

 

30.3.26.

Mostos ½ 3, dzirdu, ka man klauvē 3 reizes aši, atsaucos, bet nekā nau, esmu sapņojis. Baidos, vai In. nau kas noticis. Brokastī saņemu kartiņu no Iniņas un no O. In. aizvien vēl pilns piemiņu un sāpju. Kāds gals var būt? Kāds labums no ceļojuma? Būs man tomēr jāmirst. Vai vērts vēl strādāt? Liels staidziņš līdz itāļu robežai. Nokūstu, tops brūns. Pusdiena. Uz Monte Carlo, ceļš 2—45 fr., ieeja 5,- garderobe 1, kartiņa 4 fr., marka 2 f. ,25, bet vinnu spēlē 10 fr. Negribas strādāt.

 

31.3.26.

Mostos 3 un 5, negribu vingrot, tomēr vingroju; paliek labāk. Vēstule no Dantes, nelasu. Ejam uz monaster d'Anuncciata. Nogurstu. Pēc pusdienas guļu; mīlas fantāzijas. Nogurstu. Rakstu 24 rindas «7 malēn.», Nogurstu. Kopties.

 

 

Aprile

 

1.4.26.

Mostos 3, vingroju, ejam uz cimiter, nogurstu, bet nemanu. Tops slikts. Rakstu «7 mal.» 64 rindas, iet viegli. Guļu, bet neaizmiegu; mīlas fantāzijas. Livšics izmeklē, sirds laba, drusku skleroze. Topu dos aptiekā izmeklēt,— Nerakstu ceļa piezīmes, negribas. Gribu tālāk staigāt. Maksa 476 fr.

 

2.4.26.

Mostos 6, vingroju, rakstu 20 rind. «7 m.», atkal In. vēstules nau. Staigājam, pastā rakstu kartis In. un O. Lībinson meitene, studē Grenoblē, ne visai smuka. Rakstu pēc pusdienas vēl 40 rind. Gulēt eju 10.

 

3.4.26.

Mostos ½ 7, vingroju, lasu par rozēm. Divas kartiņas no Kastagnolas Ol. Ejam staigāt, un es nopērku panamu par 45 fr. Fotografējamies. Pēc pusdienas braucam uz Monte Carlo puķu kauju. Vinnu 70 frankus, L[ivšics vai Livšici] paspēlē. 6 mājas ar vilcienu. Kartiņa no L. Nerakstu nekā. Atpūšos.

 

4.4.26.

Svētdiena, lieldienas, L[ivšics] slims, ejam ar kundzi atkal uz Anuncciatu, lente no cepures nokrīt. Nejūtos nokusis, bet tops slikts. Nerakstu neko. Vingroju.

 

5.4.26.

Vingroju. Topa analīze, ka asins topā, man neļauj staigāt. Tops labs. Kartiņu Iniņ[ai], telegr[amma] no In., ka esot rakstījusi. Nestrādāju. Nerakstu pat šīs piezīmes. Lasu par rozēm.

 

6.4.26.

Neguļu labi kopš vairāk dienām. Staigāju tikai līdz pilsētai. Fotogrāfija neizdevusies. Atnāk In. kartiņa, bijusi slima. Atnāk no Saagera «Neuer Fuhrer d. Lugano», kur minēts, ka es dzīvojis. Lugāno m Bewunderung wūrdiger Armut, National Heros. Rakstu 3 kart[iņas]: In., Saag[eram], Īdai.

 

7.4.26.

Vingroju, Ejam iepirkties, fotogrāfija, pastā rakstu Doriņai, Birutai, Olgai. Pērkam baltas} bikses. Staigāšana mani nogurdina. Vakarā atnāk avīze, In, kartiņa. Aizlasos līdz ½ l.

 

8.4.26.

Mostos ½ 8, vingroju. Palieku mājās dārzā, Guļkrēslis man pirkts. 4 uz bērnu puķu svētkiem. Radnieks Volodja. Lasu «Jaun. Ziņas», manu kandidatūru uz Nobelprēmiju pārrunā. Rakst[nieku] biedrība pievienojas Gulbja ierosinājumam. Universitāte vēl neko nau teikusi. Kāds zviedrs raksta. Vispār bieži par to runā. Konkurents Janševskis. Neko nestrādāju. Bailes no mājā braukšanas; nau izejas ar Iniņu, jāpadodas un jāmirst, jānovīst. Vai nau labāk izrauties uz vientulību? Bet Nobels? Jāstrādā.

 

9.4.26.

Vingroju, guļu 7 stundas. Neeju staigāt, bet lasu saulē «S. d.», nogurstu, staigāju maz, bet izskats nekas. Nedēļa maksā 80 Šv[eices] franku. 400—500 rbļ. Vakarā saņemu In. kartiņu un rakstu garu vēstuli; atkal nogurstu. Gribu strādāt, bet vēl neiet. Iniņu bēdas nokauj. Jāiet.

 

10.4.26.

Vingroju. Visas dienas neguļu labi, tikai 7 stundas. Nestaigāju, tikai pa dārzu ½ stundu. Tas ir par maz. Avīžu lasīšana traucē. Domāju uz darbiem: «Zukunfter» — romāns, tik fabula jādabū. Liels pulks gatava materiāla; jāliek vismaz norakstīt. Steidzamākie darbi: moderns 1) jaunības drāma, ne vien mums, bet derēs arī ārzemēm. Tad 2) «Turaidas Maija», 3) «Tutanhs». Tad jāraksta Iniņa grāmatas: Cietumdzejas, «Vaidelote» tulkot, kopīgi: «Cukchen», vēstules izdot, ietērptas romānā. Vakarā uz kinu, gulēt ½ 1. L[ivšics] atstāsta savu revolucionāra karjeru Kalugā 1917. g., uz rokām nesuši, labs iejūsminātājs un organizators, ģīmetne esot uzstādīta vēl tagad ģimnāzijā. Laimīgs, ka es par to interesējos. Nenāku pie strādāšanas; arī neatpūšos, Strādāt.

 

11.4.26.

Mostos ½ 5, vingroju drusku. Gribu strādāt, aizrunājos ar meiteni. Tomēr strādāšu. — Nau vēstuļu. — Vakarā atnāk divi studenti un divas studentes, Zalkindene un Gamsa, no Rīgas, fotografējamies pie jūras, mani arī atsevišķi. Drusku pastrādāju, bet netieku pie skaidrības. «Gefgeds» ir vācisku 50, latv. 15, grāmata īsti būtu vāciska. Strādāt!

 

12.4.26.

Pirmdiena. Neguļu kopš sen visai labi, mostos vai nu 2, vai 5. Saņemu daudz vēstuļu: no In. vēstuli un kartiņu, no O. 2 vēstules, no Dantes. Ejam uz pilsētu. Meklēju dzeļas avīzēm. Jāraksta daudz vēstuļu, miris Francis Trasuns; noslīkusi Rozīša sieva; temats. Negribu strādāt, drusku dzejas.

 

13.4.26.

Neguļu labi, mostos 2 un 5. Staigājam. Fotogrāfijas gatavas, labas. Atpūšos daudz. Būs nu jābrauc drīz mājās, 22.4., daudz agrāk, nekā gribēju. Nobelprēmija: esot šanses, pretkandidāts Janševskis. Jābutot mājās. Jāraksta «Jaun. Ziņ.». Jātaisa jauna drāma, moderna: sacīt, ko darīt. jaunatnei, mūsu un Eiropas: ideālisms, pārveidots, ne karojošs, bet ražojošs un atrodošs. Gribu nupat strādāt. L[ivšica?] radinieks saņem šo istabu par 7 fr. (=70 rbļ.), par brokasti maksā 2-50, pusdiena 8 fr. un vakariņas 7 ½ fr., kopā 18+7=25 fr., 250 rbl. pa dienu. T. i., 7500 rbļ. pa mēnesi. Mēs par to varētu gandrīz abi dzīvot. Istaba bez mēbelēm 120 fr. — 1200 r. mēn[esī].

 

14.4.26.

Mostos plk. 5. Ceļos 7, rakstu 5, dzejoļus vakar, šodien 4 kartis un vēstules: O., Jāz. Trasunam, P. Rozītim; darba tur bija 2 st.4-2 st. — Vakarā L[ivšics] runā par mājbrauci. Man paliek ļoti bēdīgi, bēdīgāk nekā 1921. g. Kur tad man ir mājas? Te es viens pats, bet nau arī uzbrukumu. Strādāt.

 

15.4.26.

Neguļu labi; domāju; uzrakstu «Mīlas nakti». Visu dienu ārā, dara labi. Rakstu vēstuli O. vakar. Atnāk vēstules no Olgas. Vakarā no Iniņ[as]: Ejam staigāt uz itāļu robežu. Rakstu Hyusman. Jāstrādā.

 

16.4.26.

Guļu augšā, lielā zālē, odu baldahīns. Dienu guļu saulē. Atnāk šodien vēstule, kas bij teikta vakar. Guļu istabā saulē: rakstu «Mīlas nakti». Ejam staigāt uz Colon bieres 1 ½ stundas. Pārrakstu «M. n.». Vēstule Ādleram. Jāstrādā.

 

17.4.26.

Mostos agri, drusku vingroju. Braucam uz Monte Carlo. Eksotisks dārzs, lietus, ēdam tirgū, Monako, 16 lielgabali. Tailleur — kā ārlietu ministr., pilsēta, valdība, skola, muzejs, pastā 4 kartis rakstu. Muzejs lielisks. Tad uz spēli. Es zaudēju 40 fr., L[ivšics] vinnē 500. Braucam mājās. Viņš brauc vēlreiz un vinnē 900 fr. Es dabonu In. kartiņu un avīzes, Čakste atlaiž Niedru. Strādāt.

 

18.4.26.

Ceļos 8, noguris, nevingroju, drusku staigāju, nerakstu ne vēstules, lasu avīzes, guļu. Domāju — par «Mīlas nakti». Vējš, nedara labi. Roka drusku sāp. Jāraksta vēstules ar skubu. Drīz jābrauc. Strādāt.

 

19.4.26.

Ceļos 7, vingroju, drusku staigāju. Trīs dienas vējš, sāp galva, drusku sāp arī roka. Lietus. Nedabonu nevienas vēstules. «Varavīksna» un «Cīrulīts». Rakstu: Rhys, Villoughby, Mombert, In. un O. Livšics slims, Lebinson arī, es turos, kaut gan man nepatīk laiks un staigājot sāp roka. Jāstrādā.

 

20.4.26.

Mostos 7, vingroju, rakstu vēstules, sildos saulē. Par «Villa Faraldo» sāku dzeju 12 rindas. Guļu pēc pusdienu. Kartiņa no O. No mājām nau. Vakarā ejam uz kino. Gulēt ½ 1. Jāstrādā.

 

21.4.26.

Mostos ½ 8, vingroju. Kartiņa no Doriņas. O. vēst[ule]. Rakstu kartiņu. Izeju, sāp roka. Liv[šics] brauc uz Monte Carlo. Es rakstu vēstules: Krastam, Corbi?r[e]. Atnāk In. vēstule, «D[aile] u[n] d[arbs]». Rīt braukt.

 

Rīgā 9.5.26.

6.5.26.

Biju Parīzē un Beļģijā. Iebraucu Rīgā 6.5.26. vakarā plk. 9. Neviena nau pretī, ar auto uz mājām. Pazīst un ņem tik 2 lati 40; dodu 4 lati. Vakarā In. sāk atkal celt vecos rēķinus. Jau; Lietavā sāka palikt skumji. Meitenē mani aprunā: pie karaļa, nams Rīgā — diezgan slavens. Braukt atpakaļ nevar tūlīt. Istaba citāda. Guļu.

 

7.5.26.

Atnāk Kārkliņš, abi Orientāciji un Poriets, interviere līdz plk. 5. Saeimā no 6 sākot, 5 reportien: «S. d.», Kaupiņš, «Latv[jas] Kareivis», «Slovo», Nonācs. Plk. 9 O, Mājās atkal pārrunas par bijušo, kas bij sākušās jau no paša rīta. Nekas nau grozījies un negrozīsies.

 

8.5.26.

Vēl nestrādāju, tikai 120 rind. par Antverpenes streiku «S. d.». Atnāk «Сегодня» reporters, visprātīgākais, paņem fotogrāfijas un Dunkana grāmatu. Vakarā aicina Livšics. Mājās paliekam. Lasu avīzes. Karikatūra «Aizkulisēs», ka es bijis pie karaļa. Bet tas ļoti imponējis, vairāk par visu. Par to būs jāraksta vispirms. «S. d.» atreferējums visvājākais, «J. Ziņu» —vislabākais.

 

9.5.26.

Ceļos agri, gribu iet uz «Cīrulīša» sapulci. Bērnu draugu biedrība pārņēmusi, es lai ejot par redaktoru. Neaizeju. Avīzes. Drusku apkopjos. Par ceļojumu vēl jāpiemaksā 5000 rbl., bet 4000 man vēl ir. Vakarā ejam uz Nīmani un Priedkalnu An[nu]. Labi norit. Runāju daudz, bet neatminē?u. Jāraksta «Ceļā uz zilo krastu».

 

10.5.26.

13.5.26.

Mājās vēl līdz šim vingroju ik dienas. Diengrāmatu nerakstu kārtīgi, nau iekārtots rakstāmais laiks. Arī no rītus nestrādāju, aizlasos avīzes. — Ejam ar Iniņu plk. 12 pie Lapiņa filmēties. Pauls Kalniņš un Veckalns ar bērniem. Aizdod man savus bērnus filmā. Filmējamies atsevišķi un kopā ar Iniņu. Laipni mūs apkalpo. Bet Veckalns: lai činā Kalniņš iet pa priekšu. Mājās, ceļā jau sveicina sveši ļaudis. Visiem imponē ļoti karaļa ciemojums. Rakstu «Uz zilo krastu», bet maz.

 

11.5.26.

Vingroju, kārtojos. Plk.5. uz saeimu. O. Atnākusi 111 cēl. burtnīca no «U. u. N.», Vairāki interviju, O., satieku Jurģīti, lai palīdz caur sūtni Sēju tikt uz Ameriku. 300 rbļ. autā atpakaļ. Māju pircēji.

 

12.5.26

Vingroju. Pirmā lakstīgala. Dzejolis «Jaun[ajam] Cīrulītim». Dzejolis «pamatakmeni skolot[āju] namam», pieprasa Dēkens, saeimā 11.5,26. vēl runājos ar Balodi: vajgot balsot pret apziņu. Kareivim to nevajadzētu. Gari stāstu par babiloņiem un c[itu] etnogrāfiju Rudzim. Saka: t[autas] dz[iesmas] mūsu pasu, teikas laikam no somu ciltīm; liela starpība: maigas pret bargumu, nežēlību; saule pret spokiem. — Atnāk pircēji. In. aiziet pie notāra ar Gulbi, bet pārdod par 5 ½ Zaķim. Gulbis pa telefonu sūdzas, bet gribēja maksāt ne ar obligāciju, bet ar vekseliem. Paņemts 100000 rokas nauda. Pārdots namiņš na ir. Sāksies jauns periods mūsu dzīvē. Tas iet līdzi dzīves noslēgšanai ar 60 gadu jubileju. Nu vēl vajga Nobelprēmijas kā noslēguma. Bet. tur ir man tikai «Jāzeps», vajga kādas sensācijas lugas. P. Kalniņš teica, ka Lindhagens neko nevarot darīt. Tikai Hyusmans, un tas man par to ne vārda nerunāja. Tomēr tam jābūt.

 

13.5.26.

Vingroju. Aizlasos un neuzrakstu nekā. Zvana Rončevskis. Jāiet reizē pie Purvīša rīt. Zvana Rītiņš, 12 būšot skolotāji un pats plk. 8. Atnāk P. Kūla un Greste, jauns, kluss, sajūsmināts. Pierāda, ka vajga skolniekiem rādīt arī ārējo sacerēšanas procesu, tas intresējot un radot pietāti un cienību pret rakstnieku. Būšot divas istabas: Blaumanim un man ar In. Saku, ka kautrējos, mans bulvārs. Arī Masarikam esot. Jā, tas prezidents. Kūla: tu vairāk, gara prezidents. Dodu vecos spalvas kātus un rokrakstus, rakstāmo dēlīti. Plauktus un galdus ņemšot un došot citus vietā. Vakar, 12.5.26., bija atnākušas Vanaga un biedrene no slimnīcas ar puķēm. Kad braukšot es prom, puķes vairs neziedēšot, saulīte nespīdēšot. Iet taču uz labu. Vai mēs pastāvēsim? Baidos. Gribu iet tālumā strādāt. Puķes, divi kurvji no skolotājiem arī. Jurģīte arī mani uzslavējusi. Atnāk Paulīne. Atkal karalis. Nords došot plānu mūsu jūrmalas dāčai. Gaidu Rītiņ. Jāstrādā.

 

14.5.26.

Vingroju. Aizlasos avīzes nestrādāju. Nebraucu pie Rončevska, pl. 1 atnāk Gulbis, mierīgi runājam, grib, lai Zaķis atkāpjas, 3 pulk. uz skolotāju nama akmeņa likšanu. Ļoti mīļi uzņem. In. no rīta saticis Ciparu, tas teicis, ka es nobijis saeimā, tas In. uzbudina. In. arī pie skolotājiem, bet uzbudināta. Man jāliek pirmā ķelle, fotografē, pie galda runas, mani vienmēr slavē, Aberbergs, Rītiņš. Atbildu ne sevišķi labi, bet uzaicinu leišus apsveikt, sastādu telegrammu, patīk. Izrāda Blaumaņa istabiņu, ļoti skaista. Mums būs jaunā mājā. In.: viņai vajgot sevišķas istabas, tāpat kā Brigaderīšai. Ar puķēm un dziesmām mūs izvada. — Saeimā vienas manas balss trūka, zaudē Rīgas pilsēta. Atnāk Paulīne. Dodu telegr[ammu] «S. d.» un dzejoli «J. Ziņām». Jēzups, Veckalns, Lazdiņš sūtn., Goldmans, O. par vēlu, aizejot sastopu L. Ar In. vakarā salīgstam: bija daudz greizsirdības, vai kādas nopietnas sekas? Tā arī tagad. Guļu maz, 3 mostos. Jāsāk strādāt.

 

15.5.26.

Vingroju, bet. nestrādāju. 11 uz Rončevski. Ļoti laipns, satieku Kugu un Toni. Studenti sveicina. Sastopu O. Paziņoju. Uz jūrmalu. Atnāk pircējs, lai. mainām Bazn[īcas ielas] namu pret villu Majoros. Atnāk Priedk[alnu] An[na], ka lasot visvairāk mani: 700 no 1000, Poruku 500, Asp[aziju] 300, Niedru 12. Mīļi, ka gribēja tik to paziņot. In. neiet uz sapulci. Rīt jāsāk strādāt.

 

16.5.26.

Vingroju, nestrādāju, jo neguļu labi. Atnāk Cipars, norēķins, noblēdījis un paliek parādā 25000 rbļ. Atnāk Nords, grib celt man dāču. Paulīne, izdabonu laukā. Gribam braukt uz Šreienbušu skatīt savu filmu, paliekam mājās. Tāpat neaizbraucam uz Kalniņiem. Vakarā pastaigājamies pa dārzu, nu ir beigas vecai dzīvei. Pārrunājam vābes — Rozīša lugu. Man 2 romānu temati: Latv. ārzemniekiem un strādnieku romāns (Veckalns). Izdomāju lirisku romānu no O. piezīmēm. Strādāt.

 

17.5.26.

Mostos ½ 6, sāku strādāt 7 «Uz zilo krastu». Iznāk 5 lap. Rakstu mazās nodaļās. Vingroju. Atnāk Afelds, laikam grib naudu aizņemties, bet neiedrošinās runāt. «L[atvijas] Sargs» iešot dibenā. Viņam no Radziņa sudmalas, grib izdzīt, kad ielicis 1 miljonu. Pie mums godīgs veikalnieks nevar dzīvot. Braucu uz Rončevski, studenti dod krēslu. Nosēdu līdz 3; vakzālē dzelzceļa ierēdnis uzrunā, Bēkmanis; pasta ierēdnis tāpat sveicina. O. nau mājās. Braucu mājās. Telef. O. In. pārnāk no jūrmalas 7, ne 8. Mazo pirmo Knuschenu nedos. Atmin labi Pliekšānu. Visi vēl dzīvi jūrmalā: Konrāds 90 gadu, Rozenbergs laikam 70. Labs gaiss. Atnāk «Cīrulīts», Krūmiņš nobeidz ar 140000 parādiem. Tā tā alga. Man jāraksta 0. romāns. Vai tik no manis negaida Piļsudska lomu? Karaļa saruna visiem sakāpuse galvā. Par to vajdzētu agrāk rakstīt. Jāraksta ašāk, arī «S. d.» un «Domām», arī Ventspils «Jaunai Dzīvei». Dot arī baltkrieviem. Strādāt.

 

18.5.26.

Mostos 4, sāku strādāt pie «Zilā krasta» plk. ½ 6 Vingroju. Avīze. Uz saeimu 10. Nobeidzu saeimā referātu par braucienu. In. aizbrauc uz jūrmalu. Mājās. Plk. 5 atkal uz saeimu. Plk. 6 atnāk Jurģīte dēļ lūguma Amerikas sūtnim, lai ielaiž Amerikā. O. Pl. ½ l0 uz mājām. In. atbrauc: vecais mazais Knuschens 14. līnijā nau dabūjams.

 

19.5.26.

Mostos 4, sāku strādāt ½ 6 «Zilo krastu». Vingroju. Avīze. Atnāk Sēlis ar sievu un bērniņu. Atnāk Madonas II kl[ases] pamatskolas 2 skolotājas un skolnieki, kādi 15. Citi 15 nau atnākuši. Solās būt progresīvi. Kopā braucam uz Rīgu. Plk. 11 saeimā. Pabeidzu referātu. Rakstu dzejoli. Mājās. Rakstu lūgumu, lai atstāj Durbi pie Tukuma. Ejam ar Veckalnu uz foto Lapiņu. Jāstrādā.

 

20.5.26.

Mostos 5, vēl lūkoju gulēt. Caurskatu epu «Septiņi malēnieši». Lasu kontraktu. Avīze. Vingroju. Ejam uz Krūklandu, notāru. Zaķis un meita liekas godīgi cilvēki. Noslēdzam kontraktu, saņemu naudu. 5 ½ . In. nogulda 300 t[ūkstošus]. Es eju mājās. Atnāk Ziemeļnieks ar korektūru. Pieprasu honorāru. Gulbis neatsūta naudas. Taisām plānus. Nu namiņš pārdots, viens dzīves posms beigts. Līdz ar 60 gadiem. Trūkst vēl Nobelprēmijas. Jāstrādā.

 

21.5.26.

Ņemu adalīnu. Guļu līdz 7, mozdams 5. Vingroju. Atnāk Cālītene, Iedodu 2000 rbļ. Uz saeimu. Uz Rončevsku. Uz saeimu. Uz mājām. In. aizbrauc jūrmalā. Atnāk kinu uzņēmējs pēc ½ milj. 5 uz saeimu. I. kundze skatās uz mani, prom ejot sveicina, priecīga. Eju uz Smuloviču, nedod naudas. Zvanu Vāgnerim, ka Gulbis nemaksā. Ziemeļnieks atnes 9000 rbļ.

Izlaista nedēļa.

 

30.5.26.

Vingroju visu laiku. Guļu ne visai labi, mostos 3—5. Biju vasarsvētkos Rēžos 3 dienas. Gulbis naudu atsūtījis. Braucu vairāk reizes uz jūrmalu raudzīties vasarnīcu, arī kopā ar In. Piedāvā par 800 t[ūkstošiem] Bulduros, In. grib. Es labāk Mentonā, ko piedāvā Vulfsoniete par 600 t[ūkstošiem]. Maksāju par Baltgalvi un Ciparu 28000. Jāmaksā vēl par Osi 20000. — Rakstu «Uz zilo krastu», par artikeli apm. 1000 rbļ., atmaksāsies braukums. Atbrauc Asja Bertran, neatrod mani mājās. Atnāk ciemā Livšici. Atnāk 29.5. jaunie saimnieki. Atbrauc Karin Mihaelis, ejam uz dāņu charg? d'affaires. Slavē «Jāzepu». Fotografējamies, bet novērš, ka K. M[ihaelisa?] kopā foto ar Asp[aziju]. Brīva nedēļa bez saeimas sēdēm. Neko nepastrādāju.

 

30.5.26.

Vingroju. Norakstu pensu «Z. krastu». Atnāk villas pārdevējs. Atnāk lūdzēja. Atnāk [Lauks?] ar jaunu īrnieci, labu vecenīti, 600 īres paaugstiņa. Paguļu. 4 eju uz Asju, nau mājās. Rakstu šo un varbūt vēl ko norakstīšu. Atnāk Cipars, vēl dodu 500 rbļ. Uz Dreifelda bērēm neejam. Uz Ķeniņieti ar K. Mihaelis arī neejam. Klāra rīkos savu vakaru ar K. M[ihaelisu].

Izlaisti 1 ½ mēneša — viss jūnijs un 1 ½ jūlija. Neiekārtoju laiku, kad rakstīt, un tā viss palika.

 

11.7.26.

Samaksāju vienā nedēļā 3 vekseļus; Baltgalvim, Ciparam, Terentjev[am?]. — In. dzērusi, lamā 5 stundas no vietas. Ļoti nogurstu, 2 nedēļas skatos un kaulējos ap vasarnīcām.

 

Rēžos 11.7.26.

Atbraucu ar kuģīti «Olga». No Rīgas ½ l0, pienāk ½ l2 Vimbu krogā. Braucu otru reizi. Nolēmām vasarnīcu nepirkt tagad. Braucu strādāt. L. mājās aizbrauca. Jāraksta «Uz zilo krastu», bet iesāku vēstules, kas man rakstītas uz Rozes iniciatīvi. Šovakar uzrakstu 3 lp. par Lepsku. — Drusku dzejoju. Prāts neapmierināts. Noguru. 10.7.26., sestdien, kārtodams visu dienu vecās vēstules. Nelaba dūša. Nepāriet arī no braukuma. Guļu vāji.

 

12.7.26.

Mostos 5, ceļos 7, vingroju un mazgājos Daugavā. Rakstu «Norietējušās zvaigznes», pa Alunānu, Dievkociņu, Lepsku. 1 dzejoli, «Zil, krastu». Smiļģis ielicis reklāmu, ka dodu lugas viņam. Jāprotestē. Nauda no Jesena 9.7.26. 20000 rb. 10.7.26. no «Jaun. Ziņ.» 3100 rb. Bet jāaizdod L. onkuļam 12000 un aklam 2000. — Rēžos labi, pienu vien ēdu. Saulē visu dienu. Pastrādāju daudz, bet ne to, kas vajdzīgs. Jāraksta arī «Turaidas Roze». In. nosaka dzērumā: nu nedabūs Nobelprēmiju. Kalniņi stipri reklamējas, tīko pēc prezidenta. Šķirstot vēstules, vecās, redzu, cik šaura bijusi vecā dzīve. Un tagadējā? Jābēg uz nākošo, plašāko.

Rēžos ļoti daudz strādāts.

 

 

Izlaisti 1 ¼ mēneša.

 

12.7.26.—3.9.26.

Nenosacīts rakstāmais laiks, pastāvīgs nemiers, vasarnīcas, mana tiesāšana un beigas rakstiem «Jaun. Ziņās». — «D. teātra» iesvētīšana, puķes. «Strād[nieku] teātra» iesvētīšana. Runas. — Ķemeri. — Vasarnīcas: jūk ar Paulīni, ar Dīlu, ar Ulm[ani?]. Neatceros pat ne svarīgāko, tikai nemiers.

 

Ķemeros 3.9.26.

Vēl kārtīgi nestrādāju, bet vairāki dzejoļi, arī bērnu dzejoļi. «Turaidu» vēl neiespēju turpināt. Šodien kārtojos un sāku vest pat rēķinus, kuri šo visu gadu bija palaisti. Liels pastāvīgs nemiers. Kā tikt pie miera? Visu mest! «Turaidu» tulkot, reizē arī krieviski un vāciski. Es tiktu no visa vaļā, ka pabeigtu «Turaidas Maiju». — Partija naidīga pret mani un nevērīga. Viss tādēļ, ka rakstīju «Zil. krastā» par Kalniņu kā ārstu. Varbūt glābs «Spēlmans», bet vairāk «Turaida». Nakti O.

 

4.9.26.

Nestrādāju. Vēstuli dzīvokļu kooperatīvam — atsakos. Telegr[amma] V. Siliņam. Lasu divas avīzes, daudz guļu, nestrādāju. Vakar Rīgā: 5 p. sēde s[ociāl]d[emokrātu] apgādionā. 7-15 uz Ķemeriem.

 

5.9.26.

Guļu daudz, 2-50 uz Asariem. Satieku In. — Majori, apskatu villu Jaunielā! Vakzālē satieku Mediņu, maksās. In. uz Rīgu, es uz Ķemeri. Aplamāju par aitu Mediņieti, nepazīdams. Rakstu 5 dzejoļus.

 

6.9.26.

Vingroju. Tulkoju S. S. S. dzejoļus. Jāraksta V. Siliņam atmiņas. Jāsāk «Turaida». Satieku Kažu no Tukuma. Daudz guļu. Ilgojos. Nemiers pamatā visai dzīvei, tikai mīla nomierina un darbs. To izvest kā lielu domu, te dzīves noslēpums. Nevaru pārvarēties un rakstīt. — Piektdien Rīgā satieku mīlīgo pārīti, vīrs brauks uz Maskavu. Mani gaidot. ļoti. Apstākļi nomierinoties. Uzrakstu V. Siliņam atmiņas 5 lpp., bet pēc sāk palikt bail, vai der jel maz dot? Ņems ļaunā partija. — Sajūta nau laba.

 

7.9.26.

Neguļu labi, mostos 3, iemiegu tikai 6— ½ 8. Vingroju. Plūmes pie Kažas. Avīze. Guļu, bet nemiegu. Nevaru sākt strādāt. Pārrakstu S.S.S. dziesmas. Pārtulkoju S.S.S. vācu vingrotāju dziesmas, 3.

 

8.9.26.

Nevingroju. 4 augšā, vanna, avīze, guļu. Nestrādāju. Bet 2 dzejoļus. Plāns: «Nedaudzajiem», R[aiņa] un A[spazijas] dienas grāmata. Itin īsa. ½ loksnes. Pēc «Turaidenes». Nau kur izteikties. Arī neļaut sevi aizmirst. [Piemiņ?] Reklāmu neesmu gribējis sev pats taisīt. Tagad katrs savā arodā reklamējas: avīzē, intervier! Laiks vairāk ārišks, publika tuvāk grib zināt, arī savā ziņā demokrātija. Tam jāseko.

 

9.9.26.

Braucu uz Rīgu. Foto neiznāk, arī sēde ne, jo In. nau paziņojusi. Aizeju uz Bruņeniek [ielu] 8, kasē. Ciemā ir Ņina un Brencis ar dēlu. Johanna: Azura precējusies. Puķes Johan[na], 5 no slimnīcas. Olga Zēfelde. Vakarā: Dziļleja ar auto uz teātri, Labi: «Spēlmanis» pacelts lielumā, nau mazs notikums ģimenē. Koris visu darbību pavada lielā kustībā. Smiļģis pats viena variācija no Tota. Dekorācijas arī labas. Viesture laba, velnēns arī. Aplausi izskausti, bet nu nau kritērija, tikai kritiķis, kas ir subjektīvs. Pateicos. Ertnerieti noskūpstu. Laikam publikai paticis. Mani ievērojuši. Olga Ezerl[auka] labi saka. No slimnīcas arī. Art. Bērziņš: «Jāzeps» jau 93 reizes. Segreste: ka Gaulois korespondente rakstīšot, pieprasīta ģīmetne. Briedis, Alberings savāds prezidents, kurš noskatās visu lugu. Pauls Kalniņš, Klāra: esot likusi priekša Aspaziju Dziļleja vietā. Pauls: mans draugs uz mani dusmīgs, es nezinu, par ko. — Es nerunāju. Mierlauks. Vītols. O.: neesot bijis labāk par Nac. teātra izrādi. Autā mājās.

 

10.9.26.

Sāp galva. Palieku līdz 12. Uz kasi, pie Bastjāņa: Menders, Lorencs, Buševics, Petrevics, visi no Tranzītbankas pret Latviju, par Krieviju. Neprasu Lorencam: vai dot atmiņas par Siliņu. Telef[oniski] Buševics: Dīla vasarnīcu pirkšana var noilgt 2 mēnešus. Baltgalvis grib maksāt ik mēnešu 2000 rbļ. Nokavēju vilcienu. O. Ezerl[auka] atnes pomidorus. Instrukt[prs] Ozols paņem manus tulkotos dzejoļus sportistiem. Elektriķis telefonu labo. Stegmanis. Ziemeļnieks atnes nauda par «Turaidu». Pie O. Braucu 5-45, O. 7-15. Labi.

 

11.9.26.

Nevingroju. Ceļos 6. Vanna. Nu būs jāiet 10. Uz staciju pēc avīzes. Guļu līdz ½ 2 Lasu «Prager Presse»; būs «Jāzēps» Prāgā. Varētu rakstīt «Pr[āgas] Presei». Guļu. Vajdzētu rakstīt pret Menderi. Iešu uz staciju. Pēc O. labāka dūša; citādi gribēju pēc izrādes pašnāvību. Strādāt. Atnāk 3 meitiņas: Austra Timma un vēl 2, ar puķu kurvi uz manu dzimumdienu. Biju to aizmirsis. Visu vakaru nostaigājām līdz pat tumsai. Partijas jaunatne.

 

12.9.26.

Mostos agri, vingroju. 9 eju satikt, izgājušas pie manis. Ejam pastaigāt, man uz vannu 10. Tad es uz mājām, paguļu, ½ l2 uz staciju. Braucam kopā, izpērku biļetes. Dubultos izkāpju, bet In. nau, eju uz Majoriem. Villa Gončarova [ielā] 6 nau domātā. Sēdu Dubultos līdz 5. Satieku. «Cīruļa» Ozolu. Braucu atpakaļ. «Нов[ая] неделя» liela mana ģīmetne pār visu lappusi.

 

13.9.26.

Neguļu labi sieru ēdu vakarā. Rakstu diengrāmatu, lasu avīzes, piezīmes «Turaidai». Dažus dzejoļus.

 

14.9.26.

Neguļu labi. Pēdējā vanna. Braucu uz, Rīgu. Pazaudēju vilnas vesti. Ar In. salīgstam.

 

14.9.26.

Rīgā nosēdu mājās. Fotografēš[ana] man. Runāju ar Bastjāni, Bruņ[inieku ielā] 8. Menders, Buševics, Petrevics, Lorencs: pieslieties krieviem. Uz sēdi neeju, negribas uztraukties tā kā tā nekas neiznāks. Mājās krāmējos. Nau plauktu. Šaubos, vai varēšu še palikt. Būs jābrauc taču uz ārzemēm. Atnāk Dambergs, villu pa 1800 m[iljoniem]. Atnāk Katiņa un Blauene. Dēls: lai nāk kārtot! bibliotēku. Ceļā tieku Paegles Leona māsu: grib dzejot, lai raksta P[aegles] biogrāfiju. — Neko nestrādāju. Gulbis sāk izdot Asp[azijas] «Trejkr[āsu] saulītē». Jāsāk man XI sējums.

 

 

Rīgā, Baznīcielā 30. 15.9.26.

 

15.9.26.

Vingroju. Neguļu labi, galva sāp, vai no puķēm? Krāmējos, nau telpu rokrakstu novietošanai. Nau telpu fotogrāfiju un piemiņu novietošanai. Vakarā eju meklēt nozudušo vesti. Muška un O. Uz sēdi neeju. Vakarā iesnas. Tomēr jāsāk strādāt. Orions jau redzams.

 

16.9.26.

Nevingroju. Neguļu labi. Nebraucu uz Ķemeriem. Murtīs slims. Kārtojos un gribu sākt strādāt. Manis dēļ apkaro Dailes teātri. Vai es izturēšu še? Vakarā eju uz part. izdev[niecības] sēdi. Es par priekšsēdētāju. Parakstu 10000 rbļ. Jālasa Morica «Str[ādnieku] šķiras vienība». O, slima. Sāku lasīt manuskriptus XI koprakst[iem].

 

17.9.26.

Vingroju. Gribu braukt uz jūrmalu. Atnāk: muitas likumizdevējs, dāvā grāmatu, lai protežēju pie Kult. fonda. Daudzi domā, ka Kult. fonds — tas esmu es. Atnāk J. Berners dēļ elektrības skaitītāja. Atnāk aklais Krastiņš dēļ mantojuma prāvas. Atnāk Vitauts Blaus: ierādu, lai grāmatas kataloģizē. Atnāk no Kult. veicināšanas biedrības: pārdot grāmatu par II saeimu, dodu 500 rbļ. — Strādāju pie XI sēj. In. miris Murītis. In. pilsētā. Uzrakstu vēstuli [3 nesalasāmi vārdi], grib tulkot «Sirds solījums». Atnāk Bumbiers, dzejoli «Valsts darbiniekiem». — Atnāk meistari taisīt elektr[isko] zvaniņu; Eju pastaigāt. 11 vak[arā]. Atnāk Jurjāniete. Rakstu pārskatu par dzejn[iecisko] darbību, Rīt uz Ķemeriem un dzejoli.

 

18.9.26.

Divas reizes aizkavējos braukt uz Ķemeriem. Šoreiz izbraucu plk. 12. Pa ceļam lasu avīzi, nerunāju ar kādu pulkvedi. Kroņkalnu satieku. Uzrakstu apsveikuma dzejoli valsts darbiniek[iem] 30 rindiņas. Samaksāju 200 rbļ. iztikai un 100 rbļ. Kroņkalnam. Tieku Benzi. Ceļā man nāk pretī Paegļa māsa. Kopā braucam, visu ceļu jārunā par viņas dzejoļiem, simpātiska. Pazaudēju savu vilnas vesti. Vakarā eju meklēt. O. Rīt jābrauc uz Valmieru. Atnācis bij Dombrovskis. O. uztraucas. Jaunas rūpes. Noguris: jādomā uz runu.

 

19.9.26.

Vingroju šīs dienas; guļu. 3 braucu, O. brauc. Kopā ar vācieti, tad ar Arni. Pierunā mani, lai rakstu «Turaideni»; esot tik intrigas. Lai neesot pesimists: mazāk tērēšanās krogu dzīvē. Saldus kooperatīvs strādājot. Visi gadījuma ļaudis, kas uznākuši pēc kara, tie pāriešot. Arī kritika pārejot, arī literatūra, tas būšot arī veikalā. Bet korupcija tikusi lielāka. Tas pāriešot. Viņš klaidonis pēc dabas; daudz piedzīvojis un palicis optimists. Klaidoņiem primitīva godprātība, ne melošana. Nobaidās arī dēļ Krievijas, 50 gados tik atspirgšot. Tad federācija, kura nebūšot bīstama. — Valmierā labi saņem, Radziņš, siseņi, puķes. Pie Radziņa ciemā, aizmirstu jauno vesti. Uz teātri. Pie zāles durvīm aktieri uzsauc: lai dzīvo. Ar aplausiem saņem, priekšējas rindas atturīgas. Sarkanbārdis, pils[ētas] galva, apsveic teātri un mani. Tad Radziņš vēl mani. Izrāde. Inscenējums labs, sajūtas priekšspēle. Diletanti. Dekorācijas labas. Apsveikumi no Cēsīm. Mana runa vāja. Tad apskatām skatuvi. Tad mielasts. Katrs mani sumina, Krastiņš sevišķi. Laucenieks čukst: vai nau par daudz? Ko teiks pilsoņi? Mana runa atkal vāja. 3 izvada uz staciju, daudz puķu. Liela sirsnība. Saku, ka ar sarkanu zīmuli pārstrīpo manu pesimismu. Mājās 7, saredzos ar 0. In. nau sevišķi laipna.

 

20.9.26.

Guļu. Atnāk Gulbja vīrs, atnes 50000 r. Eju uz saeimu, 19000 rb. Bumbiers lasa prospektu «Valsts darbiniekiem». L. Nemiers aug. Eju uz Baula fotogrāfiju, mani 5 reizes. Kopā ar Valteru, Kaupiņu, Grotu, Purmalu. Jurovskis nau. Valters: lai fotografējoties kopā ar Liepu. Pārmetu Grotam uzbrukumus Dailes teātrim. Grots prasa dzejoļus «S. d.», Valters prasa prologu Strād[nieku] teātrim. Uz mājam. Atnāk Bumbiers: apsveikums viņam patīk. Atnāk Rūd. Šteinbcr[gs], bijis 6 gadi Persijā. Atnāk Bumbiers. Lasu. Apetīte lielāka. Būs jāstrādā, jādod atkal «J. Ziņ.».

 

21.9.26.

Vingroju. Atnāk sētniece: ārzemju pasi negrib pierakstīt. Atnāk māklers: Kamkins pārdod vasarnīcu par 1 ½ . Gribu atkal sākt strādāt. Arnis domā, ka mani kopraksti pārdoti tikai 1.500 eks. Atnāk kolportiers: saeimas grāmatu, 500 rbļ. Atnāk Licnīte. — In. atkal baras, visu dienu. Palieku mājās. Gulbja vīrs atnes vēl 50000 r. Rakstu XI sējuma pārskatus. Atnāk ikdien Vitauts Blaus un kārto grāmatas. Atnāk 2 amatnieki taisīt plauktus, Nogurums.

 

22.9.26.

Vingroju. Mēdzu mosties ½ 7, avīzes, tad vingriņš, ½ l0 gatavs, ēdu brokasti. Atnāk sētniece. Zvana Ulmans. Atnāk kolportiers, atnes Prandes «Latv. liter[atūra] ģīmetēs», jāmaksā 1350 r. Lasu grāmatu un neko citu nepaspēju. Atnāk Vitauts. Ar In. atkal reiz salīgstam. Plk. ½ 5 uz saeimu. L. nemiers drusku rimis. Aizdomas, ka I. kontrolē vēstules. Saeimā ar 2 balsīm pieņem brīvību ierobežošanu. 12 mājās. Saruna ar Bīlmani, nespēj pirkt namu tūliņ, bet būvēt ar kredītu. Tāpat Nik. Kalniņam 60000 rbļ. ceļojums ir par dārgu. Vai patiesi? Vai liekuļo? Tad jau es velti kreņķējos, ka man noņem peļņu. Kalniņ Klāra intriģē pret mani, aizliedz teātri un «Jaun. Ziņas», liedz Nobelprēmiju.

 

23.9.26.

Vingroju. Neguļu labi. Atnāk Spriņģis. 1000 rbļ. par zīmējumu. Atnāk Vitauts. Atnāk māklers. Braucu uz Edinburgu ar auto, Kamkina dāča labā vietā, veca māja. Uz saeimu. L. nemiers rimst. Mājās. Atnāk Dora Švīkul un Mač, sarunas par sievieti. Galvenā vaina spaids. In. žēlojas par negarīgām, bet koķetām, Tāpat Mačene. D. Šv[īkule] uz Cīrihu, dodu vēstuli dakterienei. Rakstīju arī rekomendāciju pie Čikstienes. Guļu maz. Nestrādāju. Satiksme ar garīgi zemu sievieti novelkot garīgu darbu.

 

24.9.26.

Ceļos 6, maz, atnāk Dziļleja: dēļ portrejas. Kalniņš un Baltābola vainīgi pie intrigām pret Dailes teātri. Veckalns rīko braucienu un filmēšanos. Atnāk dzejniece. Atnāk sētniece. Atnāk māklers. Plk. 5 sēde saeimā. Pusuzvara. Mājās 12. Neguļu labi.

 

25.9.26.

Vingroju ikdien. Gribu iet uz banku, paliek. Ar Veckalnu, Dziļleju, Aberberģi filmēties pie Asara, Valdemāra, Barona kapa. Jāiet pie skolotājiem apsveikt Melnalksni. Pirms pie L., tad ar autu pie skol[otājiem]. Runa izdodas labi. Nokavēju runāšanu, bet aizeju uz Tautas namu. Negaidot saņem mani ar aplausiem. Vakariņas. 12 mājās.

 

26.9.26.

Vingroju, guļu ilgāk. Neeju nekur, kārtoju bibliotēku, In. brauc skatīt Kamkina villu Edinburgā. Pie L., jāiet uz eksāmi. Eju sagaidīt In. Paēdam pusdienu. Plk. 8 ejam abi uz Taut[as] [namu?] teātri atklāt. Saņem atkal ar aplausiem. Runa izdodas labi. Spēlē labi. Pacienā. Pauls knapi atraida, kad to sauc par prezidentu. Riekstiņa un , Mirdza atnākušas. Nac[ionālais] teātrs nedod darbu, grib atlaist. Anna Liepa ilgi runā. Gandrīz katrs sniedz roku. Atkal Prūsis pacienā. 35000 ienāk[umu], bet nekas neatliek. Plk. 1 mājās.

 

27.9.26.

Vingroju. Visu dienu mājās. Atnāk Vilde, Ulmans, Ozoliņš, sportisti, Zariņš kolportiers, Mündeļa pilnvarnieks, Austra Timma un garmatīte: lai deklamē dzejoļus, Vitauts, Veckalns un Kērsta, Dziļleja, Visu dienu kārtoju bibliotēku. Par maz telpu.

 

28.9.26.

Vingroju. Atnāk Vilde. Atnāk Gulbja jkdze ar grāmatām. Atnāk elektriķis. Eju uz augstskolas aktu. Ķirķis, Radziņš, Valters, Barons. Ceļā satieku kādu skolotāju. Atnāk Vitauts. Dodu 300. Eju uz saeimu. L. Saruna ar Šreineri par Paneiropu. Kārtoju vēl bibliotēku. Veckalns un arodnieki — dienā.

 

29.9.26.

Mostos 8, vingroju un mazgājos. Atnāk Vilde. Atnāk Rijnieks, prasa padomu un naudu. Plk. 12 pie notāra Zemgaļa parakstīt «Nākotnes kultūra» statūtus. L. zvana 3 reizes, ½ 5 jāiet uz Baulu fotografēties, Jurovskis, Liepiņš, Valters. Eju uz L. In. līgst atkal mieru. Kārtoju.

 

30.9.26.

Vingroju. Kārtoju bibliotēku. Vitauts. Vakarā uz D[ailes] t[eātri]. «Siržu divkauja». Smiļģis aicina pie sevis uz strādāšanu. Bastjāns, Ivans, Veidem[anis], Balta grib tulkot un braukt; Kārkliņš atkal aicina rakstīt Visi laipni. Satiekamies, L. jātaisa operācija. Jāsāk strādāt.

 

 

Ottobre

 

1.10.26,

Vingroju. Kārtoju. Atnāk Ulmans, pa 800 t[ūksto?iem]. Atnāk Vilde. Vakarā pie L. arī Muška un māsa. Taisām plānus ar In. Varbūt ņemšu «Zalša līgavu» vai [Calandra?].

 

2.10.26.

Mostos 6, vingroju, varbūt dabūt vieglu tematu un pastrādāt ko klasisku. «Ollanta». Atnāk Vilde. Atnāk Ulmans. Gribam to ņemt. Atnāk Boga no Kuldīgas, Atnāk Vīgante. Vakarā L. Vajga nu strādāt.

 

3.10.26.

Vingroju. Atnāk gratulanti Iniņai: jaunatne, kaimiņi, Vīgante. Olga. In. iet uz teātri, uz «Jāzepu». Pilns, raudājuši, aktieri labāk spēlējuši, Brigaders slavējis. — Atnāk L. Klusām. Atnāk Bogas jkdze, izdzisusi, tikai mēle kustas, Ulmans zvana, Vilde nāk. Lasu «Ollantu»; nebūs panākumu, kad es pārtaisītu arī priekš Eiropas. Jāsāk strādāt.

 

4.10.26.

Vingroju, guļu pavāji. Atnāk Vilde. Veckalns grib filmēties, nenāk Lapiņš. Atnāk III vid[us]skolas dēļ, «Jāzepa» honorāra. Atnāk invalīdi dēļ dzejoļa «II. novembrs». Atnāk kaimiņu Jurjāne uz kafeju. Vakar atnāca Uļiniete. Runājam ar In. par tematiem. «Grakhs» prasa daudz laika, vai nu «Tutanhs», vai «Rīgas ragana», vai «Zalša līgava».

 

5.10.26.

Vingroju. Mostos ½ 7. Atnāk Vilde, atnāk Ulmans, nolīgstam, rit pie notāra, Plk. 2 ar Veckalnu, Dziļleju, Grēviņu, Rītiņu filmē Arkādijā. Veckalns pie mums pusdienā. Atnāk «Сегодня» reporters, fotogrāfijas [4 nesalasāmi vārdi]. Atnāk Lauris. Atnāk Smiļģis. Aizbrauc Boga. Atnāk Linde, «Prometeju» uzvest. Atnāk Zandmans par suflieri Str[ādnieku] teātrī. Aiciņš uz Liepāju rakstnieku vakarā. Smiļģis grib «Turaideni», citu 5. cēlienu, izcelt Jakubovska lomu. Vītauts. Jāstrādā.

 

6.10.26.

Vingroju. Plk. 10 uz Bisnieka banku. Atnāk Vilde. Bankā izradās, ka ir jau 500 t[ukstoši], ne 400 t. 12 pie Graudiņa slēgt līgumu par vasarnīcu Aleks[andra ielā] 3. Mājās un tūliņ atpakaļ. Atnāk Lauris un Bušev[icsj. Aicina atkal uz Krieviju. Nopērku villu par 825 t. 125 t[ūkstoši] obl[igācijās]. Tad uz L. Tad mājās. Jūtos atbrīvots, bet noguris. Vakarā uz L., jo dienā nebij mājās. Nu būs jāstrādā, kaut gan negribas.

 

7.10.26.

Vingroju. Atnāk Vilde, zvana Dīls un Asare, nu par vēlu. Tel[efoniski] Veckalns, nau jāiet pie Lapiņa. Plk. 8 uz «Palladium», «Mih. Strogov». Bleķis un monark. slava. Agri gulēt, bet aizlasos līdz 1.

 

8.10.26.

Vingroju. Nenāk Ulmans. Atnāk — nenopirkta. Rakstu bērnu dzeju «J[aunajam] Cīrulītim» un Jesenam. Vakarā pie L. Muška, Īda līdz 8, tad tās uz teātri. Nestrādāju, Izkārtoju mākslas lietas. Strādāt.

 

9.10.26.

Vingroju. Atnāk Dīls. In. uz pilsētu. Krāmējos. Negribas strādāt. Atrodu romānu «Mīla un daile». Gribu strādāt, neiet. Atnāk Mačene, paliek pilnas 4 stundas, kamēr aizejot streipuļo; Anniņ saka: no lielas runāšanas. Es pa to laiku aizeju pie L. un pārnāku; vēl viņa ir. Jāstrādā.

 

10.10.26.

Vingroju, mazgāju vienmēr kājas. In. nāk mierus līgt. Kārtoju mākslas lietas. Atnāk Priedk[alnu] An[na] un Vīgante. In. uztraukta, sāk atkal lamāties. Atnāk radniece Paegle, In. aiziet, es domāju par L. Plk. 8 eju pie L. In. ir dabūjis vienu L. vēstuli, it kā no draudzenes, kas neiemetusi pastā. L. to noliedz. Pārnākot I[niņa] nomierinājusies. Lasu «Trejkrās[aina] saulīte». Rīt jāiet pie soc[iāldemokrātu] dzejn[iekiem], negribas strādāt.

 

11.10.26.

Vingroju. Visu dienu kārtojos, bet nemiers priekšlasījuma dēļ. Plk. 8 atbrauc pakaļ. Kad uzeju, aplaudē, nolasu labi, In. arī. Klāra, Veckalns — vēsāks. Runāju ar Rudevicu. Dail[es] teātrim jābankrotējot. Saku to Dziļlejam. Neguļu labi. In. saģiftējies no desas. Jāstrādā.

 

12.10.26.

Vingroju. Telefonēju: Laurim, Ulmanim, Smiļģim, «Jaun. Ziņām». Atnāk Ziemeļnieks: dodu dzejoļus, kas lasīti. Atnāk aklais — 50 rbļ. Atnāk Irma Freidenfelde — vietas dēļ, biju atbild[ejis?]. Atnāk Smiļģis: neesot to zinājis. Atnāk Nīmans. In, atkal labi. Priedk[alnu] A[nna] intriģējot kopā ar Klāru. Uz saeimu, Bilmans; tā neesot, pabalstīšot, nedošot Grotam kritiku. Sēde sestdien par teātri. Atnāk Gulbja vīrs, atnes honorāru par «Ritumu». Pie L. Varbūt pats pāries. Norakstu 1 Aspaz[ijas] dzejoli, to Bumbierim, no manis 2 epigram[mas]. Jāstrādā.

 

13.10.26.

Vingroju. Mostos ap 6; neguļu labi, vakaros ēdu. Atnāk Dreifelda atraitne; izdot rakstus. Atnāk Ulmans ar atslēgām. Atnāk Barons no Dubultiem: citu vasarnīcu. Rakstu XI [sējumam] radu rakstus. L. grūti strādāt. Negribas rīt braukt uz jūrmalu. Aicina uz juristu konferenci, vai lasīt referātu? Kļūt par notāru? Liepiņa nau ielaista. Gadās vienmēr, ka ne[sa]tieku. Atnes foto. Jāstrādā.

 

14.10.26.

Vingroju. Strādāju pie «Radu rakstiem». Uz sēdi Aku ielā. Pie L. Pie Mīlītes. Nesatieku Bīlmani. Mājās. Tad uz D[ailes] teātri. «Hasans». Labs, tik raibs, nogurdina. Metode arī apnīk. Kārkliņš: nodrukāšot «Turaidu» arī «Atpūtā», tad arī pārgrozītu grāmatā. Ar partiju salīgšot. Izdošot žurnālu 6 loksnes, ilustr[ētu]. Kā «Velhagen, Clasing». Jāpiedaloties. No tā vien var dzīvot. Vai nevar drukāt «Person. žurnālu»? Esot rotācija, un tā nevar stāvēt bez darba. Ar Smiļģi, apmierina, došot Alunānu, Moljēru, tad vajgot «Turaidas». Ar Plataci: Raņķa švindels. Muncis aizbrauc uz Ameriku, Vēlu gulēt. Jāstrādā. Vitauts.

 

15.10.26.

Vingroju. Nebraucu uz jūrmalu. Strādāju. M[anas] dzejas svešās valodās. Uz saeimu. Pa telefonu Egle, Platace, Aberberģis, baltkrievi, Paegle. Saeimā: Kaupiņš: var izdot bērnu grāmatu, arī «Cīrulīti». Rubene: jūrmalā visu izdarīs paši. Gulbis: uz Durbi nevar braukt, tukša māja. Bīlmans: sēdes būs sestdien 6 un pirmdien 3. Runāju par Dreifeldu. Egle: uzņems «Radu rakstus». Lazersons: dabūs tulk. žīdiski un ebrejiski. Var rakstīt juristu sekcijas rakstu arī «Tiesl[ietu] žurnālā». Lūgums no vīra Tallinā. Sāku «Turaidu». Jāstrādā. Vitauts.

 

16.10.26.

Vingroju. Mostos 7, sāku strādāt tikai 11. Par ilgu aiziet pusnomods, avīzes lasīšana. Kreņķi: uzbrukums no «Brīv[ās] Zemes». Gulbis dēļ mājas pārdošanas un Sudrabkalns «S. d.» «dodat ceļu jauniem dzejniekiem». In. raksta pretrakstu. Strādāju ievadu «Saules gadiem». Atnāk lūdzēja, dzejniece Burtniece. Atnāk Dagnīte: mīļa. Atnāk Vitauts. Plk. 6 uz L. Mīlīte; cerams, ka būs labi. Telef[onē] Ulmans. Nebraucu. Neeju uz sēdi. Lasu par Napoleonu. Jāstrādā vairāk.

 

17.10.26.

Vingroju. Ejam uz vokzāli 12, nau vilciena. 1 ½ braucu viens. Vagonā resni buržuji lamājas par S. d. Atnāk Olga Ezerl[auka]. Eglīts, kurpnieks, nama pārdevējs arī. Atpakaļ daudz laužu, viens: re, kur R[ainis] nevar atrast vietu. Namiņš izliekas tagad mazāks, viss [miglīgs?], citi nami labāki, mēbeles arī vienkāršas, bet varbūt ienesīs ko. Ziemas mūra māja maza, bet laikam sausa. Pie jūras, nau tukša. Bet namā sajūta vientulīga. Diena arī apmākusies. Auksti. Nestrādāju. Mājās braucu saīdzis, bet tomēr atstāstu labi. Uz nakti lasu par Napoleonu; dod spēku.

 

18.10.26.

Mostos ½ 8 bet ½ 3 ņemu miega zāles. Ceļos un tūliņ strādāju, Nevingroju, neēdu. Rakstu «Turaideni» līdz 12. Atnāk vēstule no Sudrabkalna. Atnāk «Jaun. Ziņ.» jkdze dēļ Nac[ionālā] teātra. Atnāk elektriķis, 250 rbļ. Atnāk Dimāra un Šteins: lai dzejoli Ellai Rītiņai 24.10.26, Atnāk Ziemeļnieks, man 851 rbļ., In. 1000 rbļ., nododu «Turaidenes» rokrakstu. Atnāk V. Siliņš: dēļ Mentones. Atnāk Vera Tiele. Plk. ½ 9 uz L. Mājās 10. Gribu rakstīt otrreiz, neiet. Nu iesāku strādāt, nu jāiet. Atnāk Dagnīte, Eju uz sēdi. Atnāk Vitauts, atnes āboļus. Jāstrādā.

 

19.10.26.

Guļu vāji. Vingroju. Nestrādājas labi. Uzrakstu ievadu «Putn. uz zara», sāku «7 malēnieši». Lasu par vācu liriku H. Bethge. Atnāk pēc raksta par V. Siliņu kooperacijā. Atnāk pēc kvītes no «Jaun. Ziņ.» Nac[ionālajam] teātrim. Atnāk Ziemeļnieks, korektūra «Turaidenei», bet ļoti maz uzņemts. Būs jāatsaka. Atnāk pastnieks, 50 rbļ. Plk. 5 uz saeimu. Pie L. neaizeju. Jāstrādā.

 

20.10.26.

Vingroju. No rītus pie L. Vakarā plk. 7. uz teātra sēdi līdz plk. II. Mani par goda priekšsēdētāju, aplausi. Vanaga noskūpsta roku visu priekšā. Nogurums, bet labi, jo bailes atlaižas.

 

21.10.26.

Vingroju. Plk. 10 uz jūrmalu ar Anniņ. Spilvens un ādas sega. Labi, jauki, bet auksti, nau priekšlogu. Kartupeļi, ķirbīši, pašu. Vāram. Vakarā Rīgā Klāra: salīgst, es prasu darbu.

 

22.10.26.

Vingroju. Atnāk pasts, Atnāk Gulbja vīrs, atnes 100 t[ūkstošus] man un In. 24000. Prasa XI [sējumu] un «Z. zirgu». Uz bibl. Jāstrādā. Pieklīdis runcītis. In. baras ar Anniņu. Atnāk Ziemeļnieks. Uz saeimu. Vakarā no Voltera: es iecelts par goda biedri Kauņā liet[uviešu] lat[viešu] biedr[ībā]. Nu aši jāsteidz XI. «Turaideni» arī jāraksta. Atlaists Grotiņš. Rīt atnāks Ziemeļnieks pēc «Turaiden.». Jādara, ka tieku galā ar darbiem. Dzejolis «Br[īvajam] Vārd[am]». Strādāt.

 

23.10.26.

Vingroju. Eju uz Bisnieka kasi, nolieku 2000 Its. Eju uz L. Eju uz mājām. Rakstu drusku «Turaideni». Atnāk pēc pieklīdušā runča. Atnāk Vitauts. Nomirst Maldutis. In, uz pirti neiet, jāgatavojas rīt uz Ellas Rītiņ jubileju. Nezin par ko nestrādāju.

 

24.10.26.

Vingroju. Atnāk pēc runča. Atnāk Pauls Kalniņš. Tikai parunājam, bet tas jau ir izlīgums. Atnāk Dzelzīts un Dzelzene un Dr. phil. Oskars Lundell, zviedru avīžu korespondents, grib manas dzejas tulkot, grib sūtīt Nobelprēmiju statūtus. Esot: iespaidīga persona. Drusku iztaujā, brīnās, ka dzejnieks var būt soc[iāl]dem[okrāts], starpība kā starp 2 poliem. Jaunām valstīm vajadzēja politikā dzejnieku, kas dibinājis valsti garīgi agrāk un kas skatījās, ka arī garīgas intreses ievēroja. Tā Rūnebergs somiem. Paņem manu foto. Šķiramies labi. Telef. L. Neaizeju nekur. Vakarā atnāk Mačieno. Plk. 8 braucam uz skol[otāju] māju. Draudziņa man bijusi līgava, ar visām satiekos labi. Runa inan skan labi, bet nau spilgta saturā; maz zinu. In. pirmā runā, arī ne spoži. Bastjāne runā ļoti populāri, ar jokiem, mīļi mani 3X piemin, tāpat Ella Rītiņ, tāpat vēl citi. Rcinholda meitiņa nu jautrāka, redz labāk. Jāstrādā. 2 māj[ās].

 

25.10.26.

Neguļu labi. Nevingroju. Rakstu no rītus 4 lapiņas «Turaidenes». Guļu, bet neaizmiegu. Atnāk Ziemeļnieks: lai Kārkliņš izdod «Uz zilo krastu». Atnāk Gulbene: par vēlu. Atnāk pēc runča. Atnāk vēl māklers. Atnāk no Melnalksn. puķes. Vakarā, staigāt L. Jāstrādā.

 

26.10.26.

Vingroju. Bet nestrādāju no rītus, pēc brokasts nevar, tā paliek bez strādiņa. Atnāk Dreifeldene. Atnāk pasts. Atnāk Vitauts. Atnāk zemgaliets pēc biļetes naudas. Uz saeimu. L. Maksāju Ulpem 200 rbļ. Mājās par asenizāc[iju] 300 rbļ., par hipotēku 4600 rbļ. Saskaitu: vēstules 5200. Strādāt, bet vēl neiznāk. Rīt uz jūrmalu, bet auksts. Strādāt. Vai atmiņa sāk zust? Vai negribas vairs strādāt? Jāstrādā. Vēstuli Krastam. Bet jāstrādā.

 

27.10.26.

Vingroju. Braucu 10-15 uz jūrmalu. Domāju par dzejoli invalīdiem. Jūrmalā zaļi koki, saule. Iekuru, netop silti, pumpurus nogriežu. Rakstu «Turaid.» 3 lap., jāpārtaisa, pelēks raksts. Pārceļu gultu un kušeti. Neēdu, No 4—7 L., labi. Vajdzētu strādāt, negribas. Atnāk «Cīrulīts». Atnāk Klints, lai pieteic lasāmos dzejoļus. Atnāk Vitauts. Lasu avīzes. Nestrādāju, bet neguļu, 2 augšā, atkal līdz 5, vēlreiz augšā. Jāstrādā.

 

28.10.26.

Ceļos ½ 8, sāku strādāt, līdz ½ 12 pabeidzu 12 lap. p. Mazgājos, nevingroju, brokasts, avīze. Atnāk pasts. Atnāk no «J. Ziņ.». Plk. 2 eju uz muzeju: labi; Rončevskis; Tilbergs izceļas. Tad eju uz «Potemkinu», jo kauns labi apskatīt sevi. «Potemk.» labs, par ko mums noliedz? Runājos ar Grēviņu: manuskriptu, invalīdi: manuskriptu. Veseli, labi, Sudrabkalnu, Dukuru, Kaupiņu. Pieeju pie māksl[as] aģentūras. Neeju uz L. Atnāk Steinberģis. Atnāk Merīte. Strādāt.

 

29.10.26.

Vingroju. Strādāju. Plk. 5 uz saeimu. Atnāk Muška un L. Viktoriņš miris. Veckalns atkal uz Klāras komandu labs, Morics arī. Ielūgums no vācu sūtņa. Atnāk Vīgante. Atnāk Verena un Vera. Atnāk Vitauts. Vajga strādāt. Neiet. Jāsaņemas, jo nu ir laiks.

 

30.10.26.

Vingroju. Strādāju pie bērnu grāmatas. Plk. 5 uz L. Plk. 8 uz leišiem — koncertā; plk. 10 uz Draudziņas vakaru, līdz plk. ½ 2 nakti. Aizeju gulēt 3. Rakstu vēstuli Volteram, Asjai.

 

31.10.26.

Nevingroju, guļu ilgi. Atnāk Smiļģis: dēļ melnā kuiļa. Atnāk Stībenhauzen, atnes mantas In. Atnāk abi Buševici. Atnāk abi Cielēni. Jāraksta dzeja invalīd[iem], nau gatava. Strādāt. Jābrauc uz Minsku, kopā ar Tenteli, var, bet tālāk? Jāpabeidz «Turaideni». Jāstrādā.

 

 

Novembre.

 

1.11.26.

Vingroju. No rītus dzejoli priekš invalīdiem. 3 stundas šodien darba, vēl vakar un aizvakar. Atnāk invalīds. Atnāk vēstule no V. Alberta, lai ielaiž Albertu. Atnāk «Cīrulīts». Atnāk Gavariņš un samaksā īri. Atnāk Vitauts. — Guļu. Jāiet plk, 8 uz rakstnieku vakaru Dailes teātri. Kājām turp, atved atpakaļ. Lasu labi, bet dzeja vāja. In. iet labi. Man puķes no Muškas, In. ņem ļaunā! In. dod puķes Johanna. Satieku rūjenieti, studē. Mačene. Runājos ar Austru un Grinīti. Jāstrādā.

 

2.11.26.

Nevingroju, jo lasu iepriekš. In. atkal uztraukts, vakar Mačene; es dabūju arī puķes, un, kad In. skatījās pēc viņas, es ieminējos — neatradi? Visu dienu uztraukums. Neko nestrādāju. Atnāk runča meklētāji. Atnāk skol. No Jelg[avas] skol[otāju] institūta man un Asp[azijai]. Atnāk Freināts: izdot «Monte Kristo». Atnāk Vitauts, Atnāk 2 reizes Paulīne. Atnāk Jurjān īri samaksāt. Jāstrādā. Rīt sēde. Tas būs vienmēr. Jābrauc prom uz Franciju.

 

3.11.26.

Vingroju. Ilga ķilda ar In. Salīgstam uz tā pamata, ka naids attālina un dara vientuļu. Liels tik tā sevi atvaino, ka sienas pie pasaules. Bijusi rakstījusi labu vēstuli, bet pārmainījuse pret ļaunu. Vācu sūtnis 2. nov[embrī] aicina, neeju. Rakstu šo 7.11., neatminu vairs.

 

4.11.26.

Vingroju. Kāda sēde, neeju. Strādāju priekš bērnu grāmatas. Priekš «Atpūtas». Nebraucu uz jūrmalu. Atnāk Buševics un baltkrievs no Minskas, lai braucu 14.11, uz Minsku. Solos. Atnāk Dreifelde. Atnāk skol. no Jelg[avas] sk[olotāju] inst[itūta]. Strādāju visas dienas.

 

5.11.26.

Vingroju. Strādāju, no 7—12 pie «Turaidenes». Nogurstu. Uz saeimu. Lieku Ulpem pateikt par Minsku. Veckalns kaunas man rādīt Nr. no «Liep[ājas] Strādnieks» ar drusku seksuālu saturu.

 

6.11.26.

Vingroju. Jesenam dzejoli uzrakstu. Uz O. Vakarā uz čeķu koncertu, Nekas sevišķs. Lieli godi. Satieku mazen[ieku] Plūmi; būtu nešķēlušies, ja ne Dukurs un pie mums Buševics. Tagad D[ukurs] aizgājis un šos atstājis. Gribot vēl tagad vienoties. No saeimas kāds ierēdnis. Man jāmaksā. Vēlu mājā, nestrādāju; nogurstu. Freināts; lai dod «Monte Kristo». Atnāk Jesena puika.

 

7.11.26.

Nevingroju. Lasu. Telegramma Felsberģim. Gribētu strādāt. Vakar no augšas nonesu grāmatas. 2 maisus. Atnākusi vakar Mačene: In. uztraukta. Vakar. Atnāk vīrs ar bareljefiem — Kalpaks un Briedis. T. Atnāk Freinats. Atnāk Paulīne: par velti korteli.

 

12.11.26.

Aizbraucu uz Minsku.

 

22.11.26.

Atpakaļ.

 

23.11.[26.]

Saeimas sēde.

 

26.11.[26.]

Tel. Tijai.

27.11.[26.]

Jelgavā runa «Nākotnes kultūra».

 

28.11.[26.]

Atbraucu no Jelgavas plk, 5. Radio lasu «Turaidas Rozi», galu nenolasu.

 

29.11.f26.]

Atnāk Jelg[avas] skolotājs. Atnāk «J, Ziņ.». Atnāk pavēste, ka es apsūdzēts par kukuļu izspiešanu. Pie L.

 

30.11.[26.]

In. baras visu dienu. Lasu «Monte Kristo» korektūru, Sēde saeimā no 5—11. Neaizeju.

 

 

Dicembre

 

1.12.26.

Vakar gāju nodokļu valdē: jāmaksā 120000 rb. sods par koprakstiem, Lauris apskatīsies, kas par kukuļu izspiešanu. Atnāk lūdzēja. Atnāk Ziemeļnieks. Naudu nemaksā ne māks[las] aģentūra, ne Dailes teātris.